İyi Gitaristin Tanımı?

Forumlarda gitaristler hakkında yorum yaparken aklıma bu soru takıldı...Sizce iyi gitarist nasıl olmalı...Benim başta sevdiğim gitarist Joe Satriani...Benim için yaratıcılığı ön planda...Sizin için ön planda olması gereken nedir?!... 8)
 
valla bence duygu olmadıktan sonra ne hız bir işe yarar ne de yaratıcılık.. satriani o yoğun duyguları yaşamasaydı attığı sololar bi halta benzemezdi...
e şu da var tabi, birine gitarist diyebilmemiz için, o kişinin herşeyden önce kendine has bir tarz geliştirmiş olması gerekir ki türkiye'de gitarist diye sunulan kaç kişinin böyle olduğu da tartışılır...
 
İyi gitaristin tanımı Dave Mustaine'dir benim için.

Bir de olayın çok farklı boyutları var. Yani ritm olarak mıi yoksa solo olarak mı iyi? Yoksa kompozisyon olarak mı iyi? Yoksa beste yapma yeteneği değil de sadece enstrüman hakimiyeti mi??

Benim algılayışım, iyi müzik yapan gitaristtir bu konuda... Ve bu iş sadece yaratıcılığa bakar. Eğer bir adam yaratıcıysa o iyi gitaristtir. Verilen işte yaratıcılığını iyi kullanabiliyorsa başka hiç bir kritere bakılmasına gerek yoktur bence.

Duygu veya teknik olayı bir açıdan hiç önemli değildir. Duygu önemli değildir çünki, her kaliteli şey duygusal olmak zorunda değildir. "Tabii duygu kelimesini herhangi bir duygu anlamında kullanmıyorsanız." Teknik de şu açıdan önemli değildir, kimse yaratıcı olan bir şeye , kulağa çok hoş gelen bir şeye,
"bunu çalmak çok kolay, hiç beğenmedim" gibi bir tepki göstermez.

Ama eğer bir gitarist özel olacaksa bence çok teknik ve çok duygusal olmalıdır aynı zamanda. Ne kadar teknik olursa gitarist o kadar ilginç şeyler, duyulmamış şeyler yapabilir. Ayrıca duygusallık da yani melodik olmak da bir çok insan açısından çok etkileyicidir. Buna örnek de Marty Friedman, Joe Satriani, Criss Oliva gibi gitaristlerdir benim için. Marty Friedman açık ara en öndedir ve de bence....

Sonuç olarak duygusallık ve teknik olmadan da yaratıcı olunabilir ama ikisi de olursa bir acayip bir şey olur :D
 
Bu konunun açıldığı iyi olmuş,
hemen yazılanlardan bir kaç soru yazayım...Kimseye laf etmek için yazmıyorum bu arada,sadece beyin fırtınası yaratmak amacındayım,onu da belirteyim.

"iyi müzik yapan gitaristtir" = kötü müzik nedir? Buna nasıl karar verilebilir? Kötü müzik yapan bir gitaristin inanılmaz bir tekniği olamaz mı?
"bence çok teknik ve çok duygusal olmalıdır aynı zamanda","yaratıcılık,hız,duygusallık","valla bence duygu olmadıktan sonra ne hız bir işe yarar ne de yaratıcılık"... =peki duygu nedir? Bana göre duygusal olan sana göre bir hiç olamaz mı?
Yada teknik olarak çok zor bölümleri bir çırpıda çalan mı iyi gitaristtir yoksa şarkıya uyumlu daha yavaş bir gitarcı mı?

Demem o ki bu işin içinden çıkılamaz, ancak belli mutlak şartları başında değerlendirme için baz alırsanız bazı sonuçlara,daha doğrusu bazı kıyaslara ulaşabilirsiniz. Yoksa bence biraz beyhude bende hangi gitarcının "iyi gitarcı" olduğunu düşünmek...Ben kendi içimde çok yaptım evvelden de onan biliyorum ;)
 
bu tabiki de "iyi müzik nedir" gibi kişiden kişiye cevabı değişecek bir soru.
senin için hız önemlidir mesela, yani herif hayvan gibi saniyede bilmem kaç nota basıyo,milleti gaza getiriyordur,o senin için iyi gitaristtir.ama bana göre zor bi parçayı çalabiliyo diye iyi gitarist olmayabilir çünkü bana göre herkes o zor şarkıyı belki 2 ay belki 1 yıl belkide kalasın tekidir 10 yılda çalar.ben de yaratıcılığa,orjinalliğe bakıyorumdur.
kimi duyguya bakar diyelim, eric clapton bir dizinin müziklerini yaparken herifi stüdyoya oturtup sahneyi oynatmaya başlıyorlarmış televizyonda,herif onu izledikçe içinden geldiği gibi çalıyo ve bu dizi müzikleriyle ödül alıyor.niye? eric clapton deli gibi mi çalıyo orada? hayır sadece herif o sahneyi gitarla anlatabildiği için.mesela malmsteen çıkıp o sahne için bilmem kaçıncı senfoniyi çalsa ödülü alabilecekmiydi yine?
ama ben "eric clapton iyi gitarist değildir" desem kimse kalkıp bana tersini ispatlayamaz mesela.o yüzden bu kişiye göre değişir benim kriterlerim ise yaratıcılık ve duygu verebilmedir.
 
Bu konuda ben bikaç fikrimi daha ortaya koymak istiyorum.İyi gitarist bence gerektiğinde çok hızlı bi şekilde çalabilmelidir.Ancak müziğin hızlı oluşu o müziği güzel yapmaz.Yapsada bunun hızla bi alakası olduğunu zannetmiyorum.Bu bence parçadaki notaların birbirine uyumu , gitaristin kattığı duygularla alakalıdır.
Malmsteen ı dinledim bi ara ama parçalar birbirine benziyor hep...Parçaları birbiribirine karıştırdığım falan da oluyor ara sıra...Çünkü adam hep aynı notalar arasında sıkışmış kalmış bence...Tabi bu benim fikrim. 8)
 
Bence kesinlikle yaratıcılık,tarz ve duygu. Çünkü hız çok çalışarak kazanılabilecek birşey. Dinlerken işte çalan bu dememiz gerekir.Yaratıcılıktan yoksun bir gitarist hiçtir. Örnek olarak Asım Can Gündüz ki iyi gitarist olarak bilinir kendileri ama bir tane orijinal şey bulmuşluğu yoktur.

Örnek olarak Slash'i tanımayacak olan var mı bilmediği bir şarkıda bile olsa :)
 
Antibiyotik demiş ki:
yaratıcılık,hız,duygusallık = john petrucci
Petrucci muhteşem gitar çalıyo ama bana bir duygu vermiyor.Bence iyi bir gitarist Stewe Howe gibi olmalıdır.Adam bi parça yapmış kimse aynısını çalamıyor.(CLAP)
 
Kimsesnin Ritchie Blacmore'dan bahsetmemesi çok ilginç çünkü iyi gitarist Ritchie Blackmore'dur.Riffleri inanılmazdır bu adamın.Gitarı gerçekten konuşturuyo.David Gilmour da bambaşka biri zaten.
 
Geri
Üst