Bas ve Ekipmanı hakkında herşey

Bence de boşverelim pickup coverını....

Yeni signature jazz basslarda bir de Victor Bailey model var ki bence Marcus Miller modelinden daha iyi....gerçi hayatımdaki jazz bass sayfasını 3.den sonra kapattım ama yine de hoş göründü alet gözüme :D
 
di box olarak da aklımda aslen mxr vardı, neden sansamp ı tercih ettin, artıları nedir sana gore ?

Bunların ikisini de kullandım. MXR bass di+ almıştım önce. Sansamp'ta olmayan mid ayarı beni cezbetmişti (mid ayarı basımın üzerinde de yok çünkü). Son derece kaliteli bir alet, temiz tonları özellikle harika. Pırıl pırıl bir ses sağlıyor. SansAmp'ta olmayan bazı özellikleri var: Distortion'u açıp kapamak için ayrı bir düğme, hazır ayarlı bir temiz ton seçeneği, noise gate, dist üzerinde oynamak için imkanlar, ve tabii mid ayarı gibi. Gel gör ki bu distortion beni hiç açmadı. Son derece sert. Hiç şakası yok, bastın mı heavy metal moduna geçmek zorundasın... "Too fuzzy" demişlerdi zaten, doğruymuş. En azından benim için uygun olmadığı kesin. SansAmp'ı denediğimde altın bulmuş gibi sevindim. Şeker gibi bir overdrive veriyor, tonları da süper. Fender Bassman amfiyle çalmış ve çok zevk almıştım bir ara, hani o günleri hatırlatıyor denilebilir. MXR ile ikisi bambaşka karakterli aletler.
Yalnız, şimdi ben de bir şey sormak istiyorum: Bu aletler kendiliklerinden sesi hafiften compress ediyorlar mı? Eq ve drive dışında sesi etkileyen bir şeyler daha var ve bunun üzerinde kontrol imkanı olmaması hoş değil. Yine de pek memnunum gerçekten.
Cevap verecek olanlara şimdiden teşekkürler.
 
Ben DI box'ta sesi özellikle hiç renklendirmeyen cihazları tercih ediyorum, o nedenle Sansamp bana göre değil.

Diğer bir husus ta, aktif/pasif DI box kullanma tercihi olacaktır.

MXR kullanmadım ama Sansamp, Behringer ve benzeri aletlerde seste kompresyon hissi uyandıran bir değişiklik oluyor. Ama bu kötü bir özellik değil; hele ki orta kalite bir bas, direk sisteme giriyorsa, DIdan hafif eq ayarı ve kompresyon "hissi" tercih edilebilir; ayrıca hafif gainli, kabin tınısı veren tonlar için de iyi olabilir :D
 
Forumda bi ara yazmıstım galiba ama, bidaa yazım

sansamp para di cıkmıs bide bilgisi olanlar varmı?

KorayE, sesi renklendirmeyen di önerin varmı? birde merak ettiğim aktif/pasif di nasıl oluyor? Gitar pasifse di aktif mi yapılıyor, yada tersimi? Anfi kullanmıyorsak olmazsa olmazmıdır? benim digitech compressorde mixer cıkısı var, di yerine mi geciyor? :) cok mu sordum.. gorusmek uzere.

kendinize ii bakın.
 
Finstin demiş ki:
KorayE, sesi renklendirmeyen di önerin varmı? birde merak ettiğim aktif/pasif di nasıl oluyor? Gitar pasifse di aktif mi yapılıyor, yada tersimi? Anfi kullanmıyorsak olmazsa olmazmıdır? benim digitech compressorde mixer cıkısı var, di yerine mi geciyor?

Aktif DIların kendi güç kaynakları oluyor ve girdiğin alet düşük çıkışlı ise (single coil manyetik, pasif ton devresi vb.) çok düşük sinyali boarda göndermeden kendisi biraz güçlendiriyor. Eğer manyetiklerin, elektrik sistemin daha yüksek çıkışlı ise buna gerek yok, yine de aktif DI tercih edilebilir bazen, mesela direk miksere giriyorsan aktif kullanabilirsin de, preamfi çıkışını XLR kullanmadan yüksek empedanslı giriyorsan pasif tercih edersin. Ton tercihine bağlı biraz. Ben çoğu konserde ses sistemi kuran firmaların aktif DIlarını preamfi ya da prosesör çıkışından denedim, yüksek frekanslarda yüklenme ve drive olabiliyor bazen pile ya da cihazın kalitesine bağlı olarak, bu hoşuma gitmiyor doğrusu.... bu konuda kesin olarak benimsenmiş bir tavır yok; ben preamfi çıkışı tonumun hiç değişmemesini ve kesin elektriksel izolasyon istediğim için (preamfi çıkışları kayıt için gürültülü olabiliyor, sonradan en az noise suppression kullanabilmek adına sinyali olabilecek en temiz halinde kaydetmek istiyorum) pasif ve Jensen transformatörü taşıyan Radial JDI kullanıyorum. Ama söyleyeyim, sesi renklendirecek bir aletin yoksa, basın da orta kalite ise iyi sonuç alamayabilirsin Radialden...çünkü dediğim gibi özelliği renklendirme yapmaması...

Amfi kullanmıyorsan ve biryerlerde çalıyorsan bence olmazsa olmazdır, neden dersen tonun asıl belirleyicisi DI ya da aradaki devreler oluyor bu durumda... hele tek pedal vb. alıp ondan direk mixere girmek bence tonu bozmak için birebir... Son zamanlarda DI almak için araştırma yaptığımda çok iyi aletlere rastladım, mesela direk kayıtlarda çok iyi sonuç vereceğine emin olduğum Aguilar ya da Ampeg'in tüplü DIları ya da üzerinde sonic maximizer olan BBE DIları gibi...bunların dışında yine iyi sonuç verdiğini bildiğim ART tüplü DIları ya da Behringerin güzel aletleri var. :D :D

Kompresörün direk çıkışı büyük ihtimalle DI yerine geçiyordur, mixer çıkışı diyorsa empedans düşmesini sağlıyordur... benzer çıkışlar amfi kafalarında ya da preamfilerde de vardır. Ama Digitech kompresörden mixere vereceğin çıkışla iyi sonuç alabileceğinden şüpheliyim. :!:
 
KorayE saolasın bilgiler icin, türkiyede dedigin di ları nereden alabilecegimizi belirtebilirmisin biliyorsan. Ve fiyatları nelerdir. Acıkcası kafam karıstı teknik ne yapsam diye hangi marka falan:)

soyle belirtiim, daha yardımcı olabilirsin bana. gitarım washburn xb125. İyi bir gitar DEGIL yani. Ama ilerde iyi bir gitar alıcam muhakkak.. Beni herzaman idare edebilecek bir di önerin hangisi olabilir standart olarak. Dedigin gibi deneyip zevke göre karar vermek lazım, ama gidiip di ları deneyip ton farkını pek anlayabilecegimi pek sanmıyorum:) Benim kafamda sansamp var, ne bilim ilk aklıma girdi ve bircok kisi kullandıgından onu dusundumhep. Bircok unlude kullanıyor. Sence o nasıl olur.. Aktif bir di mıdır? BEn gitarı genel de hep pasif calıyorm, cunku aktifde cok dipgurultusu yapıyor. sanırım aktif olan bir di almam gerekiyor. Fakat pasifin de tonu gucsuz cıkıyor ammfide bile, di bunu yukseltebilirmi?

gorusmek uzere..
 
Finstin için:

Gitarın iyi değil gerçekten. Bir de aktif sistemi var ve çalıştırdığında gürültü yapıyorsa; bu sorunu gider öncelikle; pil ya da devreyle ilişkili bir sorun olduğu kesin. Aktifte gürültü yapıyor vb. diye DI seçimini değiştirme. Aguilar, Ampeg vb. tüplü aletler ciddi pahalı (400 dolar ve üzeri) ve burada bulabilir misin emin değilim, çok kaliteli aletler ama sana uygun değil bence. Burada Sansamp, ART, Behringer bulabilirsin.

Her zaman idare edecek bir DI öneremem, neden dersen bunların çoğu herzaman idare edebilir, tercihe bağlı. Ama senin bence başka önceliklerin var:

-İlkönce bas gitarının sorununu öğren ve çöz. Bence bu ilk yapman gereken şey!!!
- Eğer 1 yıl içerisinde bas gitarını değiştirmeyi düşünüyorsan DI vb. alma, parayı biriktir, düşündüğünden daha iyi bir bas alabilirsin belki. Bu önerim aslında tamamen ne kadar bütçen olduğuna bağlı, istersen ayrıntıları yaz, daha geniş bilgi verebilirim.
- Piyasada satılan DIları listele, fiyatlarını al ve dene. Yurtdışından ya da internetten getirtme imkanın varsa tercihlerin değişecektir.
- Denediklerin arasında en çok hoşuna gideni al.
-Sansamp hangi modeli düşünüyorsun, ben ilk kez 96 gibi denemiştim, sonra da 3-4 kere farklı modellerini kullandım, hiçbiri hoşuma gitmedi. Ama benim ton anlayışım, tercihlerim vb. seni etkilemesin, aletler güzel, sağlam yaptığı şeyi iyi yapıyor, ben yaptığı şeye ihtiyaç duymuyorum.
-Eğer bası değiştirmeyeceksen çok pahalı, çok kaliteli bir DI, tonda o kadar büyük bir değişiklik yapmayacaktır ya da verdiğim paraya deymeyecektir. O nedenle önce basla ilgili ekonomik düşüncelerini netleştir, ona göre DIa para ayır.
-Behringer vb. 50 dolar civarına DI üretiyor, çok süper değil ama iş görür; bu tür aletler ve akıllı ton ayarıyla çok iyi işler çıkaran tanıdıklarım var, o nedenle önyargılı da olma ucuz aletlere.

Umarım faydalı olabilmişimdir, kolay gelsin :D [/quote]
 
Koray yardımların icin cok saol. Yani donup dolasıp suna geliyoruz galiba:) once adam akıllı bir gitar, sonra zevkine gore secim. Demekki di larda da kisisel tercihimize gore karar vericez. ben tonu etkilemeyen, her tarza giden bi marka varmı diye merak emistim, cevabımı da aldım saolasın.

Su aralar dusundugum gitar, ibanez rd505. İbanezi genel anlamda sevmeme ragmen bu gitar hosuma gitti baya, tonununda cok güzel oldugunu soyluyorlar. Eger hosuma giderse ilk tercihim bu gitar. Daha baska gitarlarda var kafamda fakat, fiyatı uygun geldi bana. Sanırım 500-600$ civarı olacak. Umarım daha fazla olmaz.)

sansamp da tercihim, bass driver di dı. Tabi tonunu falan bilmiyorum, sadece hos geldi gozume iste:)

faydalı oldun tabiki, cok saolasın tekrar. Aklımdaki soru isaretleri netletmis oldu. Di ısimdilik erteleyip, para biriktirip bası yenilemye bakmam lazım.



Birde bi sorum olacak, özel yapım fender jazz yaptırsam, bunların parcaları fenderden alınıp mı birlestiriliyor yoksa cesitli markada parcalar bulunup, istege gore bir jazz bass mı yapılıyor? Orjinalinden daha pahalıya gelirmi, aynı standartlarda yaptırsam? (bu cok sonraki is simdiden arastırmak istedim)


tesekkürler simdiden...
 
Di ısimdilik erteleyip, para biriktirip bası yenilemeye bakmam lazım.

En iyisi bu olur gerçekten :D

özel yapım fender jazz yaptırsam, bunların parcaları fenderden alınıp mı birlestiriliyor yoksa cesitli markada parcalar bulunup, istege gore bir jazz bass mı yapılıyor? Orjinalinden daha pahalıya gelirmi, aynı standartlarda yaptırsam?

Bildiğim kadarıyla Fendere ısmarlıyorsun, onlar yapıp sana yolluyorlar. Özel sipariş olduğu için kesinlikle daha pahalıya gelir, özellikleri aynı bile olsa; belki de derler sana "aynı özellikte şu şu var, onu al" diye... fender jazz bass artık adından efsane olmuş bir alet; açıkçası ben hayranı değilim; elimdeki son jazz bası da geçen yıl artık kullanmadığım için sattım (ki çaldığım en iyi jazz bass oydu, 89 amerikan deluxe, EMG manyetikler). Eğer özellikle, bilinçli olarak jazz bass istemiyorsan aynı fiyata hatta daha ucuza daha iyi baslar bulunabilir. :D
 
Şu di box olayını iyice açıklamanız mümkünmü acaba?Forumu okuyarak hakkında bilgi edindim az çok ama tam anlamıyla öğrenmem için faydalı olur diye düşündüm belki başka bilmeyenler de vardır tam olarak.Birde warwick corvette kullananan,deneyen varsa anlatabilir mi acaba biraz bu bas hakkında.Şimdiden teşekkürler...
 
Benimde bir sorum olacak..

Benim jak kablosunda bozukluk var,mesela bass amfisine takınca,kımıldatıyorum,cızıldayıp öyle çalışıyor fln..
Değiştireceğim kabloyu ama benim amfi şimdiye kadar bozulmuşmudur,3-5 kere kullandım çünkü aynı bozuk kabloyu..yada bozulduğunu nasıl anlarım..ne gibi zararı olur amfiye bozuk jak kablosunun ?
 
Selamlar;

Arkadaşlar ben bir süredir bas gitar çalıyorum ve vasatın üstünde olduğumu düşünüyorum... 6 telli bir bas gitar edinmek istiyorum ancak;

Ellerim çok büyük ve slap yaparken 4 telli bas gitarda bile parmağımın diğer tellere çarpmasını engelleyemiyorum.Gerçi slap olayında acemi olmamın etkisi de var bunda... 6 telli bir bas gitar alsam bu sorun olurmu?

Jd brothers ve washburn arasında kararsız kalmış durumdaym. Jd brothers ucuz, washburn biraz pahalı ama daha iyi gibi geldi bana. Hangisini almalıyım? Ya da başka bir marka ya mı yönelmem gerekiyor?

Yardımlarınızı bekliyorum, teşekkürler
 
Hangisi?Ibanez K5 Vs. MusicMan S.U.B. 5 X04?

Ben Musicman alırdım... ama genel olarak karekterleri ciddi farklı aletler bunlar... ben musicman tonunu sevdiğim, Fieldy tonunu ve tarzını sevmediğim, midleri ve tizleri iyi duymak istediğim için Musicman dedim... K5 de özellikleri açısından fena görünmüyor ama... iyice araştır ve ikisini de adamakıllı dene...

Değiştireceğim kabloyu ama benim amfi şimdiye kadar bozulmuşmudur,3-5 kere kullandım çünkü aynı bozuk kabloyu..yada bozulduğunu nasıl anlarım..ne gibi zararı olur amfiye bozuk jak kablosunun ?

Amfiler bu tür durumlarda öyle kolay kolay bozulmuyorlar. Sağlam bir kabloyla normalde duymadığın sesleri duymaya başlamışsan, ya da hafif drive geliyorsa, belirli frekanslarda yoğunluk, drive varsa zarar vermiş olabilirsin. Bence hemen normal bir kablo al ve amfinin keyfini çıkarmaya devam et :D

Ellerim çok büyük ve slap yaparken 4 telli bas gitarda bile parmağımın diğer tellere çarpmasını engelleyemiyorum.Gerçi slap olayında acemi olmamın etkisi de var bunda... 6 telli bir bas gitar alsam bu sorun olurmu?

Jd brothers ve washburn arasında kararsız kalmış durumdaym. Jd brothers ucuz, washburn biraz pahalı ama daha iyi gibi geldi bana. Hangisini almalıyım?

Sağ elin ğer tellere çarpıyorsa ya slap tekniğinde sorun vardır, ya basının klavyesi senin fizyonumine dar geliyordur ya da her ikisi birden geçerlidir!!!! Açıkçası ben, dar klavyeli 5 tellilerde sağ elim, geniş klavyelilerde de sol elim ve akor çalışım rahat olmadığı ve slap tekniğimi kısıtladığı için 5/6 telli basları geride bıraktım. Eğer acemi isen teknik sorunlarından dolayı başta sıkıntın olabilir ama bunun iyi bir tarafı aldığın yeni basla farklı bir yaklaşımı kolayca öğrenebilecek olman olur.

Verdiğin markalar için kolaylıkla şunu al diyemem. Burada deneme ve çaldıktan sonra edinilen fikir çok önemli... Genellikle orta-düşük kalite baslarda fiyat ve kalite paralel gider. Tabii senin rahatlığın da ayrı konu... deneyip daha çok hoşuna giden birisi olduysa onu al. ama almadan slap konusunu kafanda hallet, çalışını yeni basına uyarlamayacaksan bu durumu bir düşün... umarım faydalı olmuşumdur, daha ayrıntılı yazarsan belki ekstra birşeyler yazabilirim :D
 
Yardımın için teşekkürler, ben o iki markayı yazarken kullanan vardır belki diye düşünerek sormuştum :) Şimdi düşününce deneyip almak en iyisi gibi geliyor ama en büyük sorun alacağımız muzik aletlerini denerken kullandığımız anfiler çok iyi oluyor. En kötü gitarı bile taksam vasat bir ses vericek ve ben yine kararsızlığımın içinde kaybolup gidicem :)
 
Bence de; en iyisi kendi zevkine göre beğenip almak; tabii insanların fikirlerini de duymak yönlendirici olabilir ama sonuçta kişi kendisi çalacak aleti... burada washburn kullananlar var bildiğim kadarıyla, belki birisi daha ayrıntılı birşeyler yazar.

Amfiyle ilgili olay ise o kadar sorun değil, çünkü amfi ne kadar iyi olursa olsun çok kötü bir bası çok iyi gibi gösteremez. Ama bası denerken öncelikle amfinin tüm EQ ayarlarının flat, renk veren enhancer, ultra low vb. filtrelerinin ve varsa efektlerin kapalı olmasına dikkat etmek, basın karekterini anladıktan sonra amfinin değişik settinglerdeki cevabına bakmak, bası tanımak açısından daha yararlı olur.

Kolay gelsin :D
 
Geri
Üst