analog pedalların bağlantı sıraları ve güç ünitesi hakkında

Her halde belli kurallar var ama bazı bölümler kişiselleştirilebilir cry baby'leri ilk olarak kullanmanın en iyi performansı verdiği kanısındayım...
 
medusa666 demiş ki:
"comp+dist+eq+noise+chorus+delay+reverb"

bende şöyle bağlasam elimdeki pedalları??olurmukine?

ds2+mt2+comp+eq+chorus+delay+noise+wah+whammy

Selam. Bu sıra ile yaptığın kurulumdan memnunsan kimse birşey diyemez. Ancak en ideal sıra şöyle olmalıydı:

Gitar + Noise Sup. + Comp + Wah + DS2 + MT2 + EQ + Chorus + Delay + Whammy (Whammy' nin yeri bıraktığı etkiye göre değiştirilebilir.)

Burada neden Noise Supressor en başa koyuluyor diye sorabilirsiniz. Eğer gürültü gitardan kaynaklanıyorsa yukarıdaki gibidir. Ancak kullandığınız pedallar da kendi gürültüsüne sahipse mutlaka Delay ve Reverb efektlerinden önce, sonlara doğru takılmalıdır. Wah pedal kendi içinde high ve low cut etkisine sahiptir. Dolayısıyla Wah pedalı drive pedallardan sonra kullanmak bu pedalların kalitesini düşürür. Özel bir durum olmadıkça Wah pedal, sanılanın aksine drive pedalların önüne bağlanmalıdır.

Comp ile Drive pedallar beraber açılmasa iyi olur. Dip gürültüsünü tavan seviyeye getirir. Şunu sakın unutmayın ki Delay ve Reverb efektleri her zaman en sona eklenmelidir. Diğer türlü ya müziğe karışır ya da sönümlenirler.

DS2 ve MT2 nin kendi soundlarından memnunsan ve EQ nun sadece Clean tonlara etki etmesini istiyorsan, EQ yu drive pedallardan önce Comp ve Wah pedallarından sonraya al. :idea:
 
"DS2 ve MT2 nin kendi soundlarından memnunsan ve EQ nun sadece Clean tonlara etki etmesini istiyorsan, EQ yu drive pedallardan önce Comp ve Wah pedallarından sonraya al. Idea"
kesinlikle öyle..yani clean larda kullanacağım ağırlıklı olarak.. :)
bide bişey daha sorayım;
comp kullanmasak ne gibi bir kaybımız olur?? ve
dip grültüsü anlamında ds ler ile açılınca yapması bakımından bir kazancımız olur mu???
teşekkürler..
 
medusa666 demiş ki:
kesinlikle öyle..yani clean larda kullanacağım ağırlıklı olarak.. :)
bide bişey daha sorayım;
comp kullanmasak ne gibi bir kaybımız olur?? ve
dip grültüsü anlamında ds ler ile açılınca yapması bakımından bir kazancımız olur mu???
teşekkürler..

Eğer humbucker manyetik kullanıyorsan zaten manyetik kendinden bir compressor sustainer etkisine sahiptir. Dolayısıyla vurgular yumuşatılmış olur. Ancak compressor' ün Clean tonlar için şöyle bir avantajı vardır. Örneğin barda çalarken ritm atıyorsun, compressor bu durumda gitarın vurgusunu yumuşatarak volümünü düşürür. Soloya geçtiğinde ise compressor dar bir frekans aralığından gelen bu sesi arttırarak solonun ön plana çıkmasını sağlar (yine bunu Clean tonlar için söylüyorum).

Drivelar açık iken Compressor özel bir durum olmadıkça "off" konumunda olmalıdır. Çünkü Drive pedallar aynı zamanda birer compressor pedaldır zaten. Drive ile çalarken tuşenin değişmesi, desibelde büyük bir oynama yapmaz. Dolayısıyla eğer compressor ile driveları beraber kullanırsan, iki adet comp açmış gibi olursun. Dip gürültüsü çok artar.

Şimdi diyeceksin ki "ama ben bu şekilde iyi bir sustain elde ediyorum". Evet elde edilir. Ancak beraberinde getirdiği dip gürültüsünü kesmek için arkasına bi de noise suppressor eklersin. Bu da tekrar sustain'i düşürür. Burada noise suppressor ile compressor gereksiz bi savaşa başlarlar... :LOL:
 
aga nasıl karışmış burası be valla okuyamadım hepsini fenalık bastı :) benimki bi öneriydi olabilir dedim zaten, analog unda olayıda bu zaten kendin işine geldiği gibi kuracaksın.. ;)
 
"Şimdi diyeceksin ki "ama ben bu şekilde iyi bir sustain elde ediyorum". Evet elde edilir. Ancak beraberinde getirdiği dip gürültüsünü kesmek için arkasına bi de noise suppressor eklersin. Bu da tekrar sustain'i düşürür. Burada noise suppressor ile compressor gereksiz bi savaşa başlarlar... Laughing"

o halde comp pedalı çok gerekli bir alet değil öylemi??
bende gitar ibo var rgr 2 humbucker var..heralde yeterli olur???
clean tonajlarda tuşe den başka tonaja direkt bir etkisi olurmu pek?
 
:D neden gereksiz olsunki ? neyse ortalık bayaağa bi karıştı ha benimde beynim döndü takılın, dizin ,düzün kafanıza göre :icelim
 
Compressor pedalın tonaja iki yönden etkisi olabilir:

1) Üzerinde tone ayarı olan compresorler seçilen bas ya da tiz bölgeye odaklanarak sıkıştırma yaparlar. Dolayısıyla tok ya da tiz tonlar compressor ile elde edilebilir.

2) Compressor' ün sıkıştırma değeri çok açıldığında ve atack değeri yüksek tutulduğunda, soloda tellere vurduğunda, tellerden bir patlama sesi alırsın. Bir nevi her nota basışında buna bir "knik" sesi eşlik eder ve değişik bir hava katar (Strat half-tone tarzı). Genellikle blues için kullanılır.

Kesinlikle Compressor gereksizdir diyemem. Orada anlatmak istediğim Compressor' ün drive ile beraber kullanıldığında sorun yaratmasıydı. Clean tonlarda hem Compressor'ü, hem de Noise Supressor'ü beraber kullanabilirsin tabi.

Bunları mutlaka denemen lazım. Ben burada ne kadar anlatırsam anlatayım, havada kalır. Hem burada 100 kelime ile anlatacağım şeyi, pratikte birkaç dakikada anlarsın. Yine de sorun olursa yardımcı olurum.
 
@MarTI_Jonathan;
çok teşekkür ederim :)
abi ozaman şöyle dizsem şimdi_?

GİTAR> ns2+comp+wah+ge7+ds2+mt2+ch1+delay+whammy şeklinde mi??

yoksa ;

GİTAR > ns2+comp+ge7+ds2+mt2+ch1+delay+wah+wahmmy şeklindemi??

hangisi daha iyi sonuç verir??
ben clean kullanacağım için eq ile ondan dediğin gibi ge7 yi öne aldım???
bide ds2+mt2+comp kullanınca dip grültüsünü en aza indirmenin yolu varmıdır??ben dediğim gibi bi güç kaynağı yaptırıcam bunların her birine(wah whammy hariç..)
çok saol tekrardan :)
 
medusa666 demiş ki:
@Hellhound;output-retur olayına hiç girmeden nasıl bağlarım???

çanta işiyle uğraşmak istemiyorum...forumda 1-2 resim gördüm çok çıkışlı güç ünitesi şeklinde..onlardan düşünüyorum..onları nerde nasıl ve ne kadara yaptırrım ankarada?muhtemelen 9 çıkışlı falan olacak..bide wah pedalı tam olarak nereye bağlanır???
herkez farklı bir setup dizilimi söylüyor :) bunun en doğrusu nedir?kendimize göremidir yoksa bir diziliş sırası olması gerekirmi???
teşekkürler arkadaşlar..

Valla send-return olması gerekir.Onun esprisi zaten arasına dizdiğin pedalların gürültüsünü engellemek.Fazla uzun olmayan bi jakla halledersin onu.Yoksa zaten ns-2 nin pek bi etkisi kalmıyo.Bi de şunu söylemek isterim,compressor'u ns-2 den sonra bağlama.İstersen iki kombinasyonu da dene ama öne olmasının daha iyi olduğunu düşünüyorum ben.
 
Bence bu sıralama kararında en doğru karar senin kararın olacaktır. Zaten herkes yazacağını yazmış. Bu pedallar sadece sende vardır. (Özellikle whammy sık rastlanan bir pedal değil.) Hepsini tek tek deneyerek bulursun. Herşey senin zevkine ve yaratıcılığına kalmış.
Pek alakası yok ama crybabymi processorumun önüne koyarım ben.
Ayrıca sanırım kimse fiyat vermemiş güç kaynağı için: Geçen yıl ben de düşünmüştüm analog dizmeyi fakat vazgeçtim. Güç kaynağı sormuştum bir elektronikçiye. Yaklaşık 1000-1500 mAh'lik regüleli bir ac/dc adaptör + 7x50cm output için 20-25 milyon lira istemişti zamanında. Yani bildiğim Boss, Dunlop ve Voodoo'lardan oldukça ucuzdu. Fakat iyi yapılmazsa dip gürültüsüne sebep olacağı tartışılmıştı burda. Kolay gelsin...
 
Rica ederim. Wah'ı yerleştirme ile ilgili bi paradoks yaşıyorsun hala. :LOL: Bu yaptığın kurulumları Wah'ı açarak ve kullanarak dene. Sadece Wah'ın yeri farklı olduğu halde, tonun inanılmaz değiştiğini göreceksin. İlk başta Wah pedalı driveların sonrasına almak kulağına hoş gelebilir ama kullandıkça 1. yazdığın kurulumun daha doğru olacağını göreceksin.

Noise supressor' ü en başa takmak zorunda değilsin. Eğer pedalların gürültü yapıyorsa ya da yeterli sustain alamıyorsan en sonlarda Delay ve Reverb pedalından önce bağlayabilirsin.

DS2 + MT2 + Comp derken neyi kastettiğini anlamadım. Bunların üçü de açık mı? Eğer öyleyse bırak 3'ünü açmayı bunların 2 tanesinin bile beraber açılması hoş değil. Ayrıca Compressor' ün drivelardan sonra açılması, yakıcı drive tonlarının ve rifflerin kaybolmasına yol açar. Drive pedalların zaten compressor etkisi verdiğini söyledim. Neden bu ısrar sürüyor hala? :) Pedalı aradan çıkar demiyorum, drive'ı açtığında compressor'ü kapat.
 
@Hellhound;
yani send return olayınıda şöylemi yapıcaz???

GİTAR > comp+ns2+ge7--->output u ns2 nin send e--->sonra ns2 return den--->ds2+mt2+ch1+delay+wah+wahmmy şeklindemi ?
eğer böyle yaparsam daha mı za dip grültüsü yer ve comp neden ns2 den öne aldık??dip grültüsünü engellediği içinmi yoksa başka bir sebeptenmi??(ton,send,return ayarları falan fialan..)

çok teşekkürler :)
 
GT-6

Açıkcası eğer bu pedalları almadıysan, vereceğin paraya üzülürüm. Onun yerine bir GT-6 al derim. Burada bahsettiğin herşeyi yapabilirsin onun üzerinde. Hem de bunun 10 katı drive ve ton seçenekleri ile. Drive girince compressor' ün kapanmasını falan sadece 1 pedala atayıp otomatikleştirebilirsin processor ile. Tabi karar sana kalmış.
 
medusa666 demiş ki:
@Hellhound;
yani send return olayınıda şöylemi yapıcaz???

GİTAR > comp+ns2+ge7--->output u ns2 nin send e--->sonra ns2 return den--->ds2+mt2+ch1+delay+wah+wahmmy şeklindemi ?
eğer böyle yaparsam daha mı za dip grültüsü yer ve comp neden ns2 den öne aldık??dip grültüsünü engellediği içinmi yoksa başka bir sebeptenmi??(ton,send,return ayarları falan fialan..)

çok teşekkürler :)

comp+ns2(çıkış send'den)+ge7(clean için dedin diye)+ds2+mt2+wah(outtan ns2 nin returne)+(ns2 nin outputundan)delay+chorus.Whammy'e gelince hiç denemediğim için yanlış bir şey yazmak istemem.Onu denersin

Bi de drive'ını güçlendirmek istiyosan ds ve mt yi aynı anda açmak yerine ds nin arkasına bi overdrive pedalı bağla ya da bi tane daha eq alıp mt veya ds nin önüne bağla.Kusura bakma biraz masraflı olur ama senin yaptığın gibi yapılırsa yani ds+mt seyirciler ağlar ;)
 
Nocturnal_Supremecy demiş ki:
hocam bu kadar bi ton pedalı bağlamanın mantığı nedir anlayamadım.. yani kendi soundunu elde ediyosundur belki ama bana şırı geldi..

ben olsam en fazla 3-4 pedal bağlardım..

şu an tek pedal kullanıyorum boss mt2 yanına bi tane noisegate ve chorus almayı düşünüyorum fazlası gerekmiyor benim için.. ama diğer konular hakkında pek bilgim yok bilen arkadaşlar vardır muhakkak.


+1

Bencede fazla.Ne tarzla ilgilendiğini anlayamadım ama mesela orda DS1 yada MT2 bunlardan birini elemelisin ..Çünkü lüzumsuz..Her ikisindende yeterli distortıonu elde edeceksin sonuçta tabi ayarlarını yaptıktan sonra..

Bence Chorus ve Mt2(yada DS1) yeterli..Masraf masrafı doğuruyor benden söylemesi..
 
abi elimde zaten digitech rp 12 var :) onunlada biçok şey yapabilirsin...ama ben analogda genede ısrar ediyorum.. :)
analog istememin bir diğer sebebide tonlarımın oturması...yani ben baştada söyledim 35 farklı kanal kullanıyorum...inanın kullanması daha zor oluyor 10 analog pedaldan...daha almadım hepsini ama 4-5 tane pedal var elimde ve denediğim kadarı ile bunları gayet başarılı istediğim gibi drive tonları clean tonlar aldım ama elimde bir güç kaynağı olmadığı için bunları adaptör ile kullanıyorum...buda acayip dip sesi yapıyor...
yardımlarınız ve önerileriniz için çok teşekkürler..az çok anladım ve kafanda daha da netleşmeye başladı bu dizilim olayı.. :) bi tamamlayayım,deneyeyim..sonra buraya resimli bir guide atmayı düşünüyorum yapabildiğim kadarı ile..
 
BLUES01;

tarz konusunda imzamdaki adrese bakıp ordan repertuara göz atabilirsin..bildiğin alternatif :)
ds 2 ve mt 2 yi aynı anda kullanmayacağım...örneğin;
bir love song psycho killer şarkısında daha za drive ile bir ton kullanmak gerekiyor iken bir killing in the name of parçasında dayamak gerek drive ı...anladınmı??yani tabir yerinde ise half gain için ds 2 yi sert tonajlar için mt 2 yi kullanacağım..aksi takdirde sahnede 10 dakka bide eğilip parça arasında tonmu değiştirecem :)
 
Yanlız bayaa yanlış oldu bu sayfa :? konu çok dağaldı hemde
1.neden çifter çifter dist'leri overdrive'ları bağlıyosunuz
2.o noise gate o şekilde kullanılırsa nasıl bir sonuç çıkar deneyiniz varmı?
3.equelizer hem parlatma hemde gürültüyü terbiye amaçlı kullanılır nereye koydunuz öyle
Benimde kafam karıştı valla :)
 
Geri
Üst