Edgar Allan Poe

bir türlü okumaya başlayamadığım bir yazardır kendileri...bir sözü üzerine daha da merak ettim:

'sonra,haftalar boyu her şey kapkara,sessiz bir boşluktu ve hiçlik evrenin kendisi oldu...'
 
black cat ve bunun gibi 5-6 tane kısa hikayesini okumuştum hazırlıkta ingilizce malesef:)geçtik şükür ki neyse iidi ya gerilim pek sevmem ama iidi ama methini çok duydum korku gerilim türünün en ii yazarlarındandır kerata!ölü adamın arkasından konuşuyoruz ya neyse:)
 
hayatı yalnız yaşamanın tadına varabilmiş hikayelerine kendi yaşamını ve hastalıklarını yansıtarak bir nev, bir insanaın zaman zaman nekadar karanlık nekadar yalancı nekadar şüpheci nekadar çaresiz kısaca nekadar manyaq olabileceini göstermiş hasta bir yazar olur kendisi. okurlarınıda kendine çekmeyi hedefler oalyın içinde çıkış yolu ararken buluverirsiniz kendinizi olayı anlamaya ve neden aramaya başlarsınız ama bulduunuz sonuç sadece sizi tatmin etmektedir. ama severim kendilerini:D :D
 
Edgar Allen Poe'nun hikayeleri beni korkutmamıştır, ama beni ciddi derecede huzursuz etmeyi başarmıştır. Bu yüzden severim kendisini.
 
Annabel Lee

Senelerce senelerce evveldi
Bir deniz ülkesinde
Yaşayan bir kız vardı bileceksiniz
İsmi; Annabel Lee
Hiç birşey düşünmezdi sevilmekten
Sevmekten başka beni
O çocuk ben çocuk, memleketimiz
O deniz ülkesiydi
Sevdalı değil karasevdalıydık
Ben ve Annabel Lee
Göklerde uçan melekler
Kıskanırlardı bizi
Bir gün işte bu yüzden göze geldi
O deniz ülkesinde
Üşüdü bir rüzgarından bulutun
Güzelim Annabel Lee
Götürdüler el üstünde
Koyup gittiler beni
Mezarı oradadır şimdi
O deniz ülkesinde
Biz daha bahtiyardık meleklerden
Onlar kıskanırdı bizi
Evet! Bu yüzden 'Şahidimdir herkes ve deniz ülkesi'
Bir gece rüzgarından bulutun
Üşüdü gitti Annabel Lee
Sevdadan yana kim olursa olsun
Yaşca başca ileri
Geçemezlerdi bizi
Ne yedi kat göklerdeki melekler
Ne deniz dibi cinleri
Hiç biri ayıramaz beni senden
Güzelim Annabel Lee
Ay gelir ışır, hayalin erişir
Güzelim Annabel Lee
Orda gecelerim uzanır beklerim
Sevgilim sevgilim hayatım gelinim
O azgın sahildeki
Yattığın yerde seni...

Çev. Melih Cevdet Anday
 
sadece korku edebiyatı ile kısıtlamak kendisinı yanlış bence. amerikan edebiyatında macera, polisye, gerilim gibi bütün türlerin atasıdır. lovecraft'ı etkilemiş olabilir. ama bire bir bi ilişkileri yok diye biliyorum.
 
LİGEİA!LİGEİA!
GÜZELİM
EN ZALİM FİKRİ MELODİYE DÖNÜŞENİM,.....................................

AL ARARAAF ikinci bölümden
adger allen poe nun ne olduğunu anlamak için Bilim'e Sone şiirini tavsiye ederim...
 
Lovecraft bazı yazılarında ilk dönem öykülerinin tümüyle Poe etkisiyle şekillendiğini belirtiyordu. Poe'ya hem tapar hem de kızar bir hali vardır. Nerede okuduğumu şu anda anımsayamıyorum ama "Poe,muhteşem doğaüstü olay örgüleri kurar,sonra da onları doğal olgularla açıklayarak bir güzel sakatlar ." gibi bir lafı vardı.
Her neyse,ben onunla hemfikir değilim. Hele The Raven ve Mask of Red Death'i Alan Parsons Project'in Tales Of Mystery And Imagination albümü eşliğinde okumak vazgeçilmez bir keyiftir bence
 
-deli olduğumu söylediler..ama deliliğin zekanın en üst düzeyindeki temsilcisi olup olmadığını,görkemli olan çoğu şeyin ve derin olan herşeyin hastalıklı düşüncelerden,sıradan aklı feda etmek pahasına yüceltilen ruh durumlarından fışkırarak çıkıp çıkmadığı sorusu hala yanıtlanabilmiş değil!..

diyerek algımı hack'lamış olan sofistik herif..
 
vay.edgar allan poe seven insanları görmek çok güzel.gotik edebiyatın babası edgar allan poe..ilk okuduğum hikayesi geveze yürek(the tell tale heart) çok etkilenmiştim.hikayelerinde genelde sondan başa doğru bir anlatım yaptığı için akıcı şeyler sergilemiş.
 
şu sıralar başımın belada olduğu bi yazar..türkçe çevirileri nasıldır bilmem ama orjinalini anlamak baya bi kasıyor..ama alınan hazzın iki katı olduğunu düşünüyorm..her hikayesine ben deli diilim die başlaması ilginç..başta deli olduğunu düşünüyorsunuz ama hikayenin sonuna doğru sizi ikna etmeyi başarıyor,yaptığı akıl almaz olaylara mantıklı açıklamalar getirerek deli olmadığını kanıtlıyor.saygı duyuyorm..
 
Michael ConneLLy die bi yazar var onun Şair orjinaL adı Poet adLı bi romanı var..Poe den sık sık söz edio nedeni de katilin cinayeti işLedikten sonra bıraktığı notLar Poe nin şiirlerinden dizeler ve cidden karanlık ve sıkıntılı bi kişiliğe sahip...
 
okuyucularınada bi nebze olsa karanlık dünyasından bulaştırdığına inandığım yazar. ama cok da korkulacak bişi yok en fazla hikayeleri rüyamıza girer. hele o duvarın içindeki kedi ...
 
Geri
Üst