The Elder Scrolls V: Skyrim

Tek cevap vereyim, İngilizce yoksa hiç oynama. Direk kapatıp sil. Hatta format at:)
Tahmini 100-120 saatlik bir oyun süresi var, heba etme anlamadan. Gitar çalışmak daha efektif olur o kadar saat:) Sıkıldıkça da Lord of the Rings izlenir aradaki AD&D açlığını gidermek için.
 
Skyrim instructions konusunda izlediğim en matrak video'ları yapan eleman. Yorumlar fena:




Edit: Sonradan aklıma geldi, şunu da koymam lazım: :D

 
Sorularım var;

Rockjoint diye bir şey var active effects kısmında. Diğerlerinden farklı olarak kırmızı ve kapatamıyorum. Silah güçlerini %25 azalttığı yazıyor. Bunu nasıl devre dışı bırakırız? Two handed perklerini yalan etti valla ve nereden bulaştığını da hiç fark etmedim.

İkincisi; bu powers kısmındaki dalga neye yarıyor? Diğerleri gibi seçilemiyor o, nasıl kullanabiliriz?
 
Rockjoint oyundaki hastalıklardan biri. Kurtlardan, ayılardan, kapanlardan kapabilirsin. Kaldırmak için herhangi bir danrının shrine'ına gidip blessingini alman lazım. Dokunduğun zaman "all diseases cured" yazar zaten.

Powers: Hangi power seçilemeyen? Racial power olması lazım. Eğer seçilemiyorsa pasif efekti vardır, zaten etki ediyordur o çalıştırmadan da.
 
Sorularım var;

Rockjoint diye bir şey var active effects kısmında. Diğerlerinden farklı olarak kırmızı ve kapatamıyorum. Silah güçlerini %25 azalttığı yazıyor. Bunu nasıl devre dışı bırakırız? Two handed perklerini yalan etti valla ve nereden bulaştığını da hiç fark etmedim.

İkincisi; bu powers kısmındaki dalga neye yarıyor? Diğerleri gibi seçilemiyor o, nasıl kullanabiliriz?

Rockjoint oyundaki hastalıklardan biri. Kurtlardan, ayılardan, kapanlardan kapabilirsin. Kaldırmak için herhangi bir danrının shrine'ına gidip blessingini alman lazım. Dokunduğun zaman "all diseases cured" yazar zaten.

Powers: Hangi power seçilemeyen? Racial power olması lazım. Eğer seçilemiyorsa pasif efekti vardır, zaten etki ediyordur o çalıştırmadan da.


yada cure disease potu yapıp içebilirsin.
 
Bir şekilde görevler dolayısıyla muhatap olduğumuz tanrı takımının alayına kılım ha bu oyunda. Hepsinde bir kibir, bir sahtekarlıklar. Tamam kibir tanrılığın şanındandır ama bunlarınki abartı artık. Köprüyü geçene kadar ayıya dayı deme kurnazlıkları. Her seferinde senin o noktaya gelmene yardımcı olan karakter için "öldür bana kurban olsun, silah verecem sana" teşvikleri. Bir artizlikler böyle. Ulan neyin artizliğini yapıyorsun hırt? Hapsolmuşsun taşın heykelin içine zaten, acınacak haldesin. İstemiyorum baltanı maltanı pıçağını. Aha üstüme saldığın müritleri de kestim. "Fus ro daaaah" ulan alayınıza!
 
Beyler teşekkür ederim, meğer "cure all diseases" şekli bir piizimiz varmış da haberimiz yokmuş, neyim var neyim yok diye bakarken denk geldim, onu içtim geçti. Ulan günlerdir 39-41 arası etki edecek silahları 32-33'lerde kullanıyorduk.

Sonrasında ne oldu bilin bakalım? Dere tepe düz koşarken 2 tane vampire denk geldim, aslında bir şey kapınca sol üst köşede uyarısı çıkıyor ama mevzu esnasında görmüyor tabii insan o uyarıyı her zaman. Ertesi gün güneş batarken, "aniden susuzluk bastı sana" diye bir mesaj geldi. Hemen açtım bir baktım ki vampirism dalgası girmiş içimize. İleride vampirliğe yol açar diyor hem de, bak sen. Neyse tapınağın tekinde şu cure all diseases piizinden bolca buldum da sorun olmuyor şimdilik.

Şimdi görev misali olanlar bitti, daha bir serbest takılacağım moda geçtim gibi. Ama şimdi de Companions mevzuları biraz kısa sürüyor, insan başka heyecanlar arıyor... Oyunda bir sürü de bug var; Ratway/Esbern'den sonra High Hrotgar'daki barış toplantısında ve şimdi de Winterhold'daki büyü öğrenimi başlangıcında oyun duruyor. Konsoldan yazılan bazı şeyler var bunları düzeltmek için, onlar da olmasa görevler bekleyecek... Winterhold'u henüz halledemedik misal.

Ayrıca başıma ne geldi bakın... Sen, "dur lan yeni bir oyun açayım da, başlangıç nasılmış bir daha bakayım" de, oyunu aç, sonra dal git, oyun da bütün save dosyalarını normal oyunun üzerine kaydetsin... Fark edince harakiri yapasım geldi yeminle. Anlayacağınız, baştan başladım. İki pazar günü/pazartesi gecesi toplam 30 saat oynamışımdır, pazartesileri uykusuz geçiyor.

Bu arada fena ikilemde kaldığım durumlar var. Paathurnax'ı öldürme konusunda kararsız kaldım. Sovngarde'a gittim, sonra düşünüp karar veririm dedim. Ama Sovngarde'da Alduin ile karşılaştıktan sonra o görev otomatik olarak düşüyor sanırım, listede göremedim... Blades tayfasını bu kararımızdan dolayı düşman olarak karşımızda bulabiliriz. İkincisi; Companions'da uyuz bir herif var, kurt mudur ayı mıdır nedir, bir özellik yüklemek istedi mağarada. Karışık yok mu dedim? Yok dedi. Ama onun bir gün öncesinde adamların lideri ile tesadüfen bu konuyu sevmediğini söylediği bir konuşma yapmıştık. Bu da kafamı karıştırdı. Velhasıl oynuyoruz işte...
 
Fallout 2'ye en az iki kere baştan başladım ben. Ancak üçüncüde bitirebildim oyunu selametle. O yüzden hep söylerim, yedek almakta fayda var. Save dosyalarını gün aşırı yedekleyin abijim. İş yerinde stoklar için kullandığım programı bile yedekleme konusunda bu kadar titizlenmiyorum, yalanım yok :D
 
Yahu kaçtır yazacağım, unutup duruyorum. Oldukça faydalı olabileceğini düşündüğüm bir bug'a rastladım. Bilmiyorum başka kimsede oldu mu veya bunu denedi mi?

Skyrim'de malum, ticaret konusunda en büyük problemlerden biri trader'larda yeterli gold olmaması. Özellikle bir süre sonra elinize sürekli 1500+ gold değere sahip item'lar geçebiliyor. Improvement'larla falan bu değer daha da artıyor. Ama alışveriş yapmadığınız sürece, trader'ler bir türlü yüksek gold'lara ulaşamıyorlar. Alışveriş dışında bilinen tek çözüm de, speech skill'i full'leyip, son perk'ü aktif etmeniz. (Her merchant'a +1000 gold)

Şimdi bir perk daha var speech'te. Dilediğiniz trader'a 500 gold yatırım yapabiliyorsunuz. Bunun karşılığında aslında pek bir şey olmuyor trader'ın eline bir kerelik anlık 500 gold geçmesi dışında. Ben görmedim ya da.
Ancak Riverwood'daki trader'da bir durum var. Bu investment olayını oraya uyguladığınızda, adamın birden 10.000 küsür gold'u oluveriyor. Üstelik bir kereliğine de değil. Trader'ların biten gold'ları, her gün nasıl 1000 küsüre tamamlanıyorsa, bizim elemanın gold'u da her sabah tekrardan 10.000 küsür oluyor.

Bu yazıldı mı veya forumdan başkalarının karşısına çıktı mı bilmiyorum. Ama tecrübe etmiş olan veya deneyebilecek birileri çıkarsa ve haber ederlerse sevinirim. Merak ediyorum zira.
 
Bu oyunla beraber Reckoning'i de oynadım. Bana kalırsa oyun motoru stabilitesi grafik vs vs çoğu açıdan çok daha iyi gibi geldi Kingdom yanılıyor muyum acaba yoksa Kingdom'un reklamı bu kadar yapılmadığı için mi daha geri planda kaldı ?
 
Bu aşamada şunu sorgulamak lazım. Reckoning'e bakınca ne görüyoruz? Benim gördüğüm şu: Dragon Age gibi yola çıkmışlar (EA nasıl olsa), God of War gibi oynanırlık ve kombat sistemi koymuşlar, Skyrim gibi mekanik koymuşlar, WoW gibi de grafik koymuşlar. RPG oynayacak olsam Dragon Age oynarım, daba duba herkesi dövüp soul toplayacaksam God of War oynarım, "Lydia girme araya, daba duba vururken guarda niye vuruyorsun embesil?" demek istiyorsam Skyrim oynarım, TRT çocuk grafikleriyle MMO oynayacak olsam WoW oynarım (ki oynamam). İşbu nedenle genele bakınca hepsinin iyi tarafını alırsam süper oyun yapmış olurum beklentisi çalışmıyor. Demon's Souls/Dark Souls oynayan var mı bilmiyorum ama cevabı orada yatıyor. Mesaj net, oyun net, her şey net ama hiçbir şey belli değil, her daim ölüyorsun. O yüzden iki oyun da 9.5 aldı. Reckoning Skyrim'deki buglardan, zorluktan tiksinen kitleye ateş etmek istiyordu ama o aşamada alternatif bol olduğu için kendisini kırdı. Bu arada deli gibi de reklam yaptılar Reckoning için, Skyrim "Elder Scrolls" mirasını devam ettiriyor sadece, bekleyenlerinin çok olmasının sebebi bu.
 
Evet söylediklerine katılıyorum dediğin tespitleri oyun içinde fazlasıyla gördüm. Aslında Skyrim'i büyük bir hevesle incelemiştim çünki bi çok yerde yılın oyunu ödülünü aldı ama benim gibi RPG'yi arada bir oynayan birisi için tam olarak tatmin edemedi.Ya da oyuna zaman olarak yeterli şansı vermedim de sayılabilir.Kingdom sanırım benim gibi çok RPG oynamayanlara sevdirmek için biraz uğraşılmış bir oyun. Bu alanda tecrübeli birisinin incelemeleri kesinlikle zaten çok daha doğrudur. Benimkisi basit bir oyun görüşü tabi
 
Aynen o şekilde. Skyrim'in (daha doğrusu genel olarak Elder Scrolls'un) bu kadar büyük bir balon yaratmasının sebebi de bu zaten, bir önceki Elder Scrolls oyununun, Elder kitlesi tarafından yüceltilmesi. Türkiye'de oyun programcısı olarak çalışan, binlerce oyun oynamış bir arkadaşım Reckoning'i Skyrim'den daha çok beğendi (37 yaşında adam). Beklentilerden sonra zevk/renk devreye giriyor. Skyrim daha çok "psikopatça sarılayım, günlerce oynayayım" mantığında. Reckoning daha rahat ya da kaygısız oynanabilir, daha fazla eğlence içeren bir story telling gibi geldi. Benim fikrim tabi:)
 
Şu ticaretle uğraşan herifleri nerede bulacağız? Bir sürü şey birikti, satabileceğim birilerini bulsam, onlarla böyle gemilere filan atlayıp maceralara atılsak güzel olur gibime geliyor. Ben sanırım ana senaryoyu ilk başta oynadım, en son olacakları en başta yaptım. Şimdi saldım çayıra mevlam kayıra dolaşıyorum, önüme ne çıkarsa o işi yapıyorum. Companions zevkli olur dedik ama onlar da kurt-murt dayadılar bünyeye... Şöyle güzel saran bir şeyler de bulamadım hanniii.
 
Geri
Üst