Mikrofon & Mikrofon Preampliler

Bu arada bu supercardioid hypercardioid terimlerinden birşey anlamayanlara hatırlatalım: Cardioid "kalp şeklinde" demektir, mikrofonun diyafram etrafındaki ses alış paternini simgeler (hani "Kardiyografi"den aklınıza gelsin, hani hastanelerde kalp hastalarının gittiği servis). Cardioid paternli mikrofon diyaframın önünde kalp şeklindeki bir alandan gelen sesleri alır, diğer kısımlara sağırdır.

micpattern.gif




micomni.gif

Omnidirectional (heryönlü/küresel)
Her taraftan gelen sesi eşit hassasiyette alır.


michomni.gif

Half-omnidirectional/hemispherical (yarı heryönlü/yarıküresel)
180 derece açıda her yönden eşit hassasiyette alır (PZM mikrofon paterni)

Heryönlü mikrofonların genel özellikleri:

• Genel amaçlı mikrofonlardır.
• Oda reverberasyonunu yakalamak için idealdir.
• Yakın mikrofonlama yapılmadığı takdirde izölasyonu yoktur.
• Seste nefes patlamalarına duyarlığı düşüktür.
• "Proximity effect" denen yakınlaşmada bas etkisi yoktur.
• Kondenser tip mikrofonlarda çok derin bir bas frekans cevabı vardır, körüklü org, grup/senfoni bas davulu kayıtlarında idealdir.
• Maliyeti düşüktür.


Bu aşağıdaki paternlerin hepsi Unidirectional (Tek Yönlü) olarak adlandırılırlar. Tekyönlü mikrofonların genel özellikleri:

Unidirectional (cardioid, supercardioid, hypercardioid, hemispherical, half-cardioid, half-supercardioid)

• Seçici alış.
• Oda akustiğini, arkaplan gürültülerini ve civar ses kaynaklarından gelecek sızıntıları reddederler
• İyi izölasyon - kanal kayıtlarında iyi ayırım sağlarlar
• Yakın mikrofonlamada bas frekanslarında yüklenme yaparlar (proximity efekt) - Tutamağında delik bulunan modeller dışında
• Seslendirme sistemlerinde geribeslemeye girmeden ulaşabildikleri maksimum kazanç yüksektir
• Çakışan (90 derece) veya neredeyse çakışan mikrofonlama için idealdirler.
• Mikrofonun önündeki ses kaynakları için geniş bir ses alış alanı
• Mikrofona arkadan gelen sesler için ideal sağırlık


miccard.gif

Cardioid (Kalp şekilli)
Sadece önden gelen sesleri alır, arkadan gelenleri reddeder.


micsupc.gif

Supercardioid (süper kalp şekilli)
Cardiodid'den daha dar bir ön alış alanı vardır ancak tam arkada da dar bir alandan gelen sesleri alır, arkada iki ölü noktası vardır. Ana ses kaynağı ile beraber mekandan yansıyan ambiyansı da hafifçe almak için idealdir.

• Ön yarıküre ile arka yarıküre alışı arasında maksimum fark (sahne mikrofonlaması için idealdir)
• Cardioid'den daha fazla izölasyon
• Cardioid'den daha az mekân yankısı (reverb) alışı

michypc.gif

Hypercardioid (hiper kalp şekilli)
Supercardiodid'den daha dar bir ön alış alanı vardır ancak arkadan gelen sesleri alış alanı daha geniştir, arkada iki ölü noktası vardır.

• Tek yönlü mikrofonlar arasında en fazla yan ses reddi.
• Maksimum izölasyon - maksimum reverb/sızıntı/geribesleme/arkaplan gürültü reddi.


michcard.gif

Half-unidirectional (Yarı tekyönlü)



micbidir.gif

Bidirectional/Cosine/Figure of 8 (çift yönlü/kosinüs veya 8 şeklinde mikrofon da denir)
Önden ve arkadan gelen sesleri alır, yanları reddeder.

• Önden ve arkadan gelen sesleri alır, yandan gelenleri reddeder (karşılıklı röportaj veya karşılıklı vokal gruplarının kayıtlarında idealdir)
• Overhead (başüstü) olarak yerleştirildiğinde orkestra bölümlerinde maksimum izölasyon sağlar
• Blumlein stereo mikrofonlama için idealdir (iki çiftyönlü mikrofon birbirini 90 derece kesecek şekilde yerleştirilir, biri sağ diğeri sol kanal, manyak bir stereo kayıt verir)

Bu şekilleri ve metinlerin ana hatlarını Crown Audio web sitesinden aldım. En üstteki şekli Georgia State University'nin web sitesindeki bir makaleden aldım.
 
Mahcem abi demişki, amaç farklı sound yakalamak ve bencede pek mümkün degil.Yeterince kaliteli ekipmanın yoksa ve neumann kullanmadıysan nasıl anlayacaksın ki behringer in neumann gibi ses verdigini bilmiyorum saçma bence biraz...
 
Arkadaslar harbi bu foruma üye olmakla baya iyi etmişim yaa ... olmayan teknik bilgime bilgi katacaga benizyorum.. gercekten cok saglam konular üzerine tartışılıyor.. şimdi gelelim benim soruma..

Diger konuda da yazdıgım gibi bende sm58 marka bir mic mevcut ve accayip memnunum bilgisayarda creative live kartımla bir midi üzerine gelişi güzel bir kayıt yaptım ve performans inanılmaz.. (düşnün ki az önce yukarda gözüme kan cökene kadar okudum olaylardan hiç birini yapmadım, cünkü hem bilmiyordum hem de sessiz fanlar, gürültü gidericiler kadın corapları v.s ye sahip degildim..)
yaptıgım tek sey bir kulaklıkla midi üzerine ses kıartından ''what u here'' i secerek bi kayıt yapmak oldu.. ve eski mikrofnumla yaptıgım kayıtlar arasında daglar kadar fark oldugunu gördüm.. ancak kulaklık kullanmadan yaptıgım katıtlarda bu kaliteyi alamıyorum.. sorularıma geleyim..

1. Bu basit kayıtlardan bu basit kaliteyi alabilmek için illaki kulaklık mı kullanmam gerekir (kulaklıgımın kablosu kısa ve oturarak sölemek zorunda kalıyorum!)

2.su an için elimde mkan yok ve bu performans mikrofonu ile bu kayıtları yapmak durumundayım. sana X mikronunu tavsiye edebilirim gibi ögütlerden cok bu mkrofonla en iyi performansı nasıl alabilrim.. yardımcı olursanız cok sevinirimm
(bu arad gene tavsiye edeceginiz cihazları edin lütfen, belki ileriki yüzyılda alırım ;) )

saygılar.....
 
nickel, en başta ne olursa olsun ayakta söyle. Gerisi ekipman işi. Ama diyaframını ve nefesini en iyi ayakta iyi kullanırsın yoksa nefesin yetmez şişersin gözlerin yerinden çıkar
popeyes.gif


Şaka bir yana, kulaklık ta aynı şekilde pek miks için yarar sağlamaz ama kayıt sırasında ses dışarı gitmesin diye zaten iyidir ayrıca normalde kayıtlar zaten sanatçıya kulaklıktan verilir. Mümkünse iyi miks için hoparlor kullan. 70-80 dolarlık vokal-enstrüman amaçlı mikrofonlar benim çok işime yarıyor. Evde kayıt için gayet idealler.
 
Sennheiser Evo855 modelim var evde ve 120 dolar gibi fiyarı vardı galiba. Çok memnunum. Bence Shure dan daha iyi ve hesaplı. SM58 de idealdir. Ama ben yine de Sennheiser derim.
 
Kulaklık değilde herhangi bir loudspeakerlar ile kayıt yapıldığında şunlar gerçekleşir :

1. Speakerlardan gelen ses, indirect yoldan ( odanın duvarlarından sağdan soldan sekerek gelen ) gelir ve vokali kaydettiğin odanın akustiğinide katmış olursun, buda kirlilik aratır

2. Ses yüksek ise bu durum feedback yaratır.
3. Eğer direct monitoring yok ise, sesde speakerlardan latency ile geliyorsa kaydettiğine birde latency kadar timelı, speakerlardangelenses /(bölü)Senden giden ses kadar feedbackli bir delayde katmış olursun buda ayrı bir felakettir.
4. Arkadan çalan altyapıda bir şekilde vokaline ayırdığın kanala bleed eder, alt yapıda değişiklik yapamazsın, levelleri rahat ayarlıyamazsın diye sorunlar gider.

Çözüm : Bir elektronik pasajından elde edilecek kulaklık için uzatma kablosu :)

SM58 i daha etkin kullanmak için : ( Bunlar koca karı yöntemleridir, benim şahsi deneyimlerime dayanır.)

1. Kilotlu çorap pek işe yaramıyor, askıya gerdiğin zaman onuda mikrofon önüne koyduğun zaman a. Bilgisayar ekranını göremiyorsun b. Mikrofondan çok uzaklaştığın için bass responsu azalıyor zayıf kalıyor vokaller c. Üstünde zaten pop filter var, kısaca gerek yok çoraba
2. Kaza ile mikrofon standına çarpmaktan oluşan gürültüler var, yada odanın tabanı parke ise ( şu altı boş olanlarından, tam anlatamadım ama :) ) Bu işlem güzel işe yarıyor, etrafında yürümenin defectlerini azaltıyor . Mikrofon standının altına halı, havlu gibi yumuşak birşey sermek denenmesi gereken bir eylem
3. Bu mikrofon tekniği değil ama söyliyen arkadaşa tavsiye niteliğinde. Bilgisayar ekranına bakarak söyleme söyliyeceğini. Vokali giriceğin yeride pre-count ile bul. Monitöre bakarak söylediğimde a. Dikkatim dağılıyor b. Söylemeyi görev gibi hissediyorum strese giriyorum, soğuyorum c. Mikrofona olan uzaklığımı şaşırıyorum sonra deli gibi compress etmek gerekiyor :)

Kolay gelsin, sesin güzelse zevkli şey vokal kaydetmek, ama benim gibi kargaysan işkence oluyor :)
 
tesekkür ederim ikinize de.. sözlediklerinizi dikkate alıcam.. koca karı yontemleri de cogu kez işe yaramıştır ;)

sesime gelince DEmo MerKezine bi demo koymayı düşünüyorum .. ama önce elle tutlur bi kayıt yapmam lazım.. onu da yapıcam sanırım sayenizde.. iyi geceler...
 
skatheist, kulaklıkla kayıt olayını teknik açıdan iyi açıklamışsın. Aslında kısaca kulaklıkla kayıt etmek başta mikrofona vokal dışında sesin gitmesini engellemek ve vokal yapan sanatçının başka seslerle şaşırmamasını sağlamak için birebirdir. Gerisi ayrıntı sayılır, sanatçıyı pek ilgilendirmez. Ama sanatçı ve kayıt eden aynı kişi olunca mekan hakkında bilgi edinmesi iyi olur. en azından ne için olursa olsun (kayıt veya miks için) odanın yalıtımı gereksiz eko, reverb, yansıma vb. önlemek için gereklidir.
 
U2'nun Bono'sunun bütün vokal kayıtları Shure SM58 ile yapılmıştır. Zira amca öyle bir vokal kutusunun içine tıkılıp elleri boşta söyleyemiyormuş, illa ki mikrofon elinde olacak sahnedeki gibi. O yüzden de bağlarlarmış en rahat ettiği mikrofon olan SM58'i, sal amcayı kayıt odasına, bas kayıt tuşuna, o bir yandan dolanır bir yandan söyler.

Bir daha U2 müziği duyduğunuzda aklınıza o gelsin.
 
Atalay demiş ki:
skatheist, kulaklıkla kayıt olayını teknik açıdan iyi açıklamışsın. Aslında kısaca kulaklıkla kayıt etmek başta mikrofona vokal dışında sesin gitmesini engellemek ve vokal yapan sanatçının başka seslerle şaşırmamasını sağlamak için birebirdir. Gerisi ayrıntı sayılır, sanatçıyı pek ilgilendirmez. Ama sanatçı ve kayıt eden aynı kişi olunca mekan hakkında bilgi edinmesi iyi olur. en azından ne için olursa olsun (kayıt veya miks için) odanın yalıtımı gereksiz eko, reverb, yansıma vb. önlemek için gereklidir.
yaa bi de kulaklık kullnamadıgım zaman baslar çok boguyor.. o da sanırım subwoferin feedback yapmasından oluyor ??
 
Arkadaşlar Shure PG58 Dinamik Mikrofon veya Sennheiser E825S Dinamik Mikrofon arasında tercih yapmak üzereyim. Ufak yollu bir vokal kayıt almak istiyorum. Yoksa bunlardan vazgeçip Shure SM58 veya Luna Professional Condenser Microphone mi almalıyım.. Bu sayfada yazılanlara göre Condenser mikrofon almam gerekiyo sanırım ama işte naaparsınız...
Bu Luna yı önereniniz varmı acaba?
böle bi alet;
http://www.compel.com.tr/m-audio/microphone/luna/index.html
 
bende behringer b1 ve shure 57 var kıyas bile kabul etmez b1 çok daha iyi -vokal için-yakın anfi mikrofonlaması için ise 57 daha iyi gibi.
bu arada ikisini de satıyorum şu anda ..
 
ha bu arada 1000 usd altındaki condencer mikrofonların karşılaştırması yapılmış bir sitede- belki biliyorsunuzdur..
bu sitedeki sesleri kullanarak steinberg free filter plugin i kullanarak istediğiniz mikrofonun sesini taklit edebilirsiniz sonuç gayet tatmin edici(hiç bi halta yaramayan antares mikrofon modelcisi ile alakası yok )
tabi oradaki testi yapılmış mikrofonlardan birine sahip olmanız gerekli .ben behringer b1 ile yaptığım kayıtlara uyguladım.
http://www.thelisteningsessions.com/session5.htm
 
Presouns VXP mikrofon amp.var elimde satılık. Ayrıca yine satılık Genelec 1031A monitörler ve 7060A sub var. Microfon da Neumann M149 tube Jubile Series. Fiyatları yüksek ama tam profesyonel aletler, ilgilenen olursa [email protected] adresinden bana ulaşabilir.
 
Geri
Üst