Cort gitarlar hakkında

gtrheros demiş ki:
rastansaga demiş ki:
Floyd-Rose pek kullanılmayan bir baş belasıdır. Özellikle yeni başlayanlar için son derece gereksiz ve zararlıdır. Gitarın akord kaçırmasına, sustain azalmasına sebep olur, tonun doğallığını öldürür, teldeğiştirmeyi bir çin işkencesi kılar.

TonePros sistemi ise dünya üzerindeki en gelişmiş sabit köprü sistemidir. Her türlü ayarı yapmak çok rahattır, tel değiştirmek 5 dakka sürmez. İyi bir sustain ve ton sağlar. Çalım açısından da daha rahattır.

Rastansaga, yazılarını keyifle okuyorum cort markasını da senden sonra defalarca gidip inceledim içimdeki önyargılar dahada azaldı. Belirttiğin gibi önyargılar çok fazla bu marka hakkında.

Yalnız şu konuda senden bir ricam olacak. Cort markası henüz Türkiye de profesyonellerce kabul edilmedi zamanla oturur diye düşünüyorum. Fakat bu durum dikkatimi çekiyor daha çok yeni başlayanlar veya 4-5 senelik gitaristlerin daha tecrübe aşamasındayken aldığı gitarlar oluyor cort. Elbet forumda gitarda ilerlemiş bazı arkadaşlardan da cort alan var ama şu cort başlığını baştan sona okudukça genel kanı hep yeni başlayanların cort aldığı oluyor.

Şimdi sorun şu : sana sorulan sorulan çoğu ben metal yapıyorum, rock yapıyorum bu gitar nasıldır, floyd rose denen şey işe yararmı gereklimi? gibi hep yeni başlayan arkadaşların soracağı tipten sorular. Senin cevaplarına da bakıyorum ki bazen gitar tavsiye etmekten çok daha ötesine gidebiliyor. Unutmamak lazımki bu güzel insanlar gitara yeni başlıyorlar çoğunlukla veya yeni yeni tecrübe ediniyorlar ve senin sözlerin onlar için önem taşıyor. Sen ise çoğunlukla bu gitar senin tarzına gider, floyd rose denen şey tamamen gereksiz gibi gitar spesifikasyonlarının detaylarının ötesinde çok göreceli cevaplar verebiliyorsun haklı olarak sana sorulduğu ve sende inandıklarını söylemek zorunda kaldığın için. Ve birçok yeni gitaristte bu yorumlarından etkileniyor. Yapacağın bir yorum yeni bir gitaristin bir ömür boyu müzik hayatını etkileyecek şeyler olabilir.

Yani benim gibi 16 senedir kesintisiz gitar çalan aynı zamanda gitar dersleri veren amacı artık maddi çıkarlarında ötesinde bilgisini yeni kuşaklara aktarmaya çalışmak ve karşılığında sadece bir teşekkürden başka bir şey olmayan bir sürü insan bile senin yaptığın bu yorumları bu kadar kolay yapmaktan kaçınır emin ol. Kişinin tarzına gidecek gitar kavramı üzerinde günlerce konuşulabilir. Veya yıllanışm usta bir gitariste göre yeni başlarken floyd rose sistemini de öğrenmelidir veya bir başkasına göre değil. Ama floyd rose gereksizmidir bu yıllarca tartışılır. Ama senin floyd rose tamamen gereksizi gibi sözleri tesadüfen rastlayan ve gitara yeni başlayan birinin aklında yıllarca kalabilir yer edebilir.

Gönül istiyorki arkdaşlar sadece ağacını, köprüsünün kalitesini sorsa sende sadece bunlara cevap vermek durumunda kalabilsen. Oysa insanlar görüyorumki yeni gitara başlarken seni cort gitardan çok gitar danışmanı gibi kabul etmişler. Bizlerki yıllarımızı vermemize rağmen yeni kuşaklara birşeyler aktarırken dahi yinede çekingen davranıyoruz diyoruz ki "benim etim budum ne topu topu 15-16 senedir çalıyorum daha yıllarca eğitimime devam etmem lazım. Aman dikkat edeyim bana soru soran insanlarda etkisi yıllarca geçmeyecek bir yönlendirme yapmayayım." Bu halde senin de sana sorulan sorularda böyle yoruma açık şeylere cevap verirken mutlu olmadığına istemeden cevap vermek zorunda kaldığına inanmak istiyorum. Kesin öyledir çünkü kişiliğini az çok tanıdım forumdan sağlam ve efendi bir insan olduğun açık bence.

Umarım kırılmamışsındır. Bu birazda bu soruları soran arkadaşların daha çok bilgilendirilerek böyle sorular sormaları gerekip gerekmediğini zamanla anlamalarına bağlı. Ama forumda tecrübe sahibi ve aktarım yapabilecek bir çok yılların deneyimine sahip arkadaş bu tip soruları es geçmek zorunda kalıyor cevap bile vermiyor çünkü hep aynı sorular ve hep aynı cevaplar. Bakıyorsunuz forumda cevabı olan birşey yinede aynı soru yine soruluyor. 1 sene evvel bu forumdaki profesyonellerin yarısı artık yok bugün burda çoğu uzaklaştı gitti bu yüzden.


Sonuç :
Arkadaşlar gitar ve ekipmanları üzerine oluşabilecek fikir sistemleri, fiziksel bir bilim dalı gibi sürekli aynı sonuçları doğurabilecek mantıksal bir sistem değildir. Hangi gitarın hangi tarza gittiği, hangi efekt pedalıyla hangi gitaristlerin tonu çalınır, floyd rose gerekli birşeymidir gibi sorularınızın asla net bir cevabı yoktur. Sadece herkese özel cevaplar vardır ve bu cevaplar sizin müzik gelişiminizin içindedir. Yıllar içerisinde tecrübe kazandıkça her gitarist kendisi için aynı soruya farklı cevaplar üretir ve bunda karar kılar. Gelişiminize zarar vermemek için kendinizi bu kadar kasmayın, kendinize her türlü markaya imkan tanıyacak ferahlığı verin deneyin yıllar içinde kararlarınızı kendiniz verebilirsiniz. Örnek : gitara ilk başladığım yıllarda baba gitaristler hep aklımı jacksonla doldurdu ve onlara inandım. Ama bugün kendi tercihlerim beni ibanez gitara götürdü demekki onca yıl keşke onların özüne kanıp jacksonla mutsuz olmak yerine bir gün ibaneze de bir şans verseydim. Yani bana o babaların zararı dokunmuş ve bugün hoş duygularla hatırtlamıyorum o insanları açıkçası kızgınlığım var o insanlara.

Unutmayın bazen az bilgi, öz bilgiye giden yoldaki en büyük cevherdir. Şimdiden kafanızı bir ton anlayıp karar veremeyeceğiniz bilgilerle doldurmayın sabredin bir gün kendi karar sisteminiz size en doğru yolu size özgün bir biçimde verecektir sadece sabır gösterin ve sürekli deneyin.....

Rastansaga kusura bakma başığını da meşgul ettim. Hakkını helal et. :LOL:

Sevgili gtrheros, nazikçe ve iyi niyetle yaptığın uyarılar için çok teşekkür ederim.

Herşeyden önce ben kendimi kesinlikle gitarlar konusunda; bilgi olarak olsun, çalım olarak olsun çok amatör görüyorum. Ancak bahsettiğin gibi yeni gitar almak isteyen genç arkadaşların tavsiyeye çok ihtiyacı oluyor. Bu konu benim içimde bir yaradır. Çünkü ben ilk gitarımı alırken böyle internet, forum gibi nimetler ortada olmadığı için ve gitar bilen çevrem olmadığından tavsiyesine başvurabilecek kimsem yoktu ve ilk gitarımda(Kadıköy Whisky Müzik) okkalı bir kazık yedim. Onun için yeni nesli bu bakımdan çok şanslı görüyorum. Bahsettiğin gibi forumda tavsiyesine başvurulabilecek diğer bilgili insanlar artık yoklar, olanlar da asla cevap yazmıyorlar. Ancak bu arkadaşların inan ki tavsiyeye herşeyden çok ihtiyaçları var ve ben geçmişimden dolayı bunu bir görev edasıyla yerine getirme hevesimi kaybetmiş değilim.

Dikkat edersen "floyd-rose tamamen gereksizdir" demedim ve demem de mümkün değil çünkü bende floyd-rose lu bir çok gitara sahip oldum ve kullanmasını bu şekilde öğrenebildim ve bence kesinlikle tamamen gereksiz değildir, özellikle de örneğin Children of Bodom solaları atmak isteyen biri için şarttır da. Ama gitar öğrenilmeye floyd-rose dan başlanılmaz ve gitar öğrenebilmek için de floyd-rose gerekmez. Yeni başlayan biri için bence hakikaten de yararından çok daha fazla zararı vardır, hatta yeni başlayan bir çok genç arkadaş sırf floyd-rose un sebep olduğu problemlerden dolayı gitar olayından soğumaktadır hatta bırakmaktadır. Ancak ilk gitarı sabit köprülü olan bir insanın zaten diğer tüm başlangıç tekniklerini öğrenmeden tremolo kolu ile alakalı tekniklere geçmesi düşünülemez. Dolayısıyla ilk birkaç senesinde gitarda ilerledikten sonra -şayet tarzı için gerekli ise- kendisi artık tüm solo tekniklerini öğrendiğini düşünerek sololardaki ayrıntılara girecek -yine aynı örnekten gitmek gerekirse- sevdiği ve tüm sololarını öğrendiği Children of Bodom şarkılarındaki tremolo kolu kullenılan kısımlardaki sesleri çıkartabilme isteği duyacaktır ama şuna dikkat edelim ki bu seviyeye gelmesi için, yani bu derece ayrıntılara önem verebilmesi için çok ilerlemiş olması gerekir. Kısacası bu seviyeye geldiği zaman çalmak istediği tarzı da belirlemiş olup (ben death metal yapma amacıla müziğe başladım ve grubumun tarzı soft-rock idi :) )-tarzı da bunu gerektiriyorsa- floyd-rose lu bir gitar ihtiyacı hissedebilir. Ama dikkat edelim ki o seviyeye gelene kadar gitarında floyd-rose olmaması ona çok şeyler katmıştır belki de gitardan soğumasını engellemiştir. Bu seviyeye geldikten sonra Floyd-rose ihtiyacı hisseden biri ise eğer(ki bu ihtimal düşük) ikinci bir floyd-rose lu gitar alabilir(aradan en az 2 yıl geçmiş olur). Kısacası gitara ilk başlayan birisi(tarzı ne olursa olsun) bence sabit köprülü gitar almalıdır.

Tavsiye ettiğim gitarların da tabii ki tarzları değişik değişik. Çünkü ben bu gitarların hemen hepsini uzun süre ile çaldım, bir çoğuna sahip oldum hepsini manyetik karakterlerini çok iyi bilirim. Taktir edersin ki her model gitarın elbetteki bir tarzı olacaktır. Yani metal yapmak istiyorum diyen birisine fender stratocaster tavsiye edilmez. Tabi yapan yok mu? Önümüzde Iron Maiden gibi devasa bir örnek var. Fakat onların olayı tondan daha çok reklamla ilgili. O blues gitarından o sesi çıkarabilmek için çok pahalı bir çok ekipman kullanıyorlar. Ancak gitara yeni başlayacak bir insanın genelde gitar ve amfi alacak parası oluyor. Dolayısıyla kendi tarzında istediği tonu alabilmek için daha fazla ekipmana ayıracak parası olmuyor gerçi hoş gerek te olmuyor. Çünkü yukarıda bahsettiğim manyetikler, karakterleri belli manyetikler. Tabii ki her gitar ile her tarz çalınır ancak her gitarın da daha etkili olduğu bir tarz vardır. Örneğin bence "metal çalmak istiyorum" diyen bir insana 3 single lı bir gitar değil, çıkışı yüksek, midleri dolgun güçlü bir manyetiğe sahip olan ve klavyesi kolay hızlanmaya müsait bir gitar tavsiye etmek gerekir. Zaten tavsiye isteyen kişiler de az çok bunu bilmektedir ve tavsiye istenilen kişiden bekledikleri de tam olarak budur. Kısacası bu "tavsiye" alış-verişi gereksiz değil. Ben elimden geldiğince herkese uygun bir gitarı seçmesi için yardımcı olmaya çalışıyorum ve keşke ben yeni başlarken de bana tavsiye verebilecek birileri olsaydı diyorum her zaman.

Sevgili gtrheros, umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Eğer senin gördüğün kadarıyla düzeltebileceğim başka hatam varsa, eleştrilerini okumaktan zevk duyarım.
 
Sevgili Rastansaga,

Seninde yine nazik cevabın için teşekkür ederim. Öncelikle hata ne demek ne haddime hata yaptığını söyleyemem asla o yetkinliğe sahip değilim. Benimkisi yazımın başında da belirttiğim gibi bir ricaydı sadece.

Özellikle iyi niyetinin ve yeni başlayanların kaliteli bir gitar almaları konusunda yol göstermen konusundaki davranışlarını takdirle izliyorum dediğin gibi çoğu kişi sayende adam gibi bir gitar alıyor. Zaten aslında ricamda buydu yani insanlar keşke sana sadece iyi bir gitar alınması için seni sıkıştırsalar ama öyle yapmıyorlar.

Sonuçta tarz gerçekten çok farklı bir konu. Birçok gitara yeni başlayan kişi en sert keskin görünümlü gitar en sert soundun elde edildiği gitardır gibi kanılara sahip olur veya bir çok insan jackson ı trash, fender gitarı blues, rock gitarı sanır, les paul ile sadece led zeppelin veya guns n roses çalınır sanır ama les paul ile trash metal yapılabilinmektedir. Bir ara bir alman kanalının eğlence programında bir adam grupta jackson gitar kullanıyordu ve her şarkı slow tarzda ve clean şeylerdi. Ama o gitardan nasıl bir tatl clean ses çıkıyordu anlatamam. Diğer bir örnek, şu an evimde bir tane fender squire var ve bu gitarla çıkardığım tonlara inanamazsınız. Shred tarzı çalıyorum ve son zamanlarda ton ve çalım zevki olarak acaba ibanezden fendere mi geçsem diye düşündüğüm bile oldu açıkçası. Line6 forumda çocuğun biri fender çaldığı bir shred solo vardı videosunu koymuş bunca lafa rağmen ben bile hala bu ses fenderdenmi çıkmış diye şok oldum hemde single manyetikle humbucker bile değil yani.

Floyd rose tipi köprüler ilk gitara başlarken çok önemlidir. İlk nasıl başlarsanız öyle gidebilir unutmayın. Örnek ben deli gibi tremolo kolu ve dive bomb kullanırım. Bunun sebebi ilk gitarımda floyd rose olmasıydı. Keza benimle aynı dönemde gitara başlayan semih diye bir arkadaşım vardı. O ise sabit köprüyle başladı. Alışkanlık sonra floyd rose a ısınamadı. Isınamayınca Satriani, Steve Vai gibi adamalarının soundunun inanılmaz kemiğini oluşturan bu tekniği yapmaktan mahrum kaldı şimdi orta düzey sololar çalan bir arkadaş ama mutsuz. İki defa floyd roselu gitar aldı ikisinde de yok abi yapamıyacağım ben deyip sattı. Elbet gitar çalmayla karşılaştırlıamaz ama benzetme yapmak gerekirse. Düşünün ilk araba öğrenmeye başlayan kişiye kimse ya önce otomatik vitesli araba kullan düz vites zor sona öğrenir demiyor. Yani ne öğreneceksen düşe kalka hoşuna gitsin gitmesin başında öğreneceksin.

Aslında bizler ne kadar da şu tarza şu gitar gidermi sorusuna cevap verdiğimizi sansakta o sorunun cevabını verdiğimizde bile aslında doğru cevabı soruyu soran için vermiş sayılmayız. Niye dersek sebebi şu : şimdi birisi dediki malmsteen çalacağım hangi gitar iyi gider. Bizde diyelimki x model iyi gider dedik o da gitti aldı. İyi de eve geldi çalmaya başladı yok malmsteen ile alakası yok tonun. Ne yapacak başlayacak drive, efekt olaylarına girecek. Alacak satacak yokkkk yokk malmsteen soundu olmuyor. Sonra en sonunda diyecekki yok yahu ben gidip fender gitar alacağım bu gitar yüzünden olmuyor bence. Yani kişinin sorduğu sorunun cevabı yine onu tatmin etmeyecek.

İşte bu yüzden iyi niyetle diyorumki insanlar tarza göre gitar almak için tavsiye isteyecek ama bence sen tarzlarına göre gitar tavsiye ederek onları mutlu edemeyeceksin ama şu gitarın kalitesi nedir, manyetikleri iyimi, köprüsü sağlammı gibi sorulara vereceğin her cevapta kesin onları mutlu edeceksin.

Sağlıcakla kal ben daha fazla başlığı meşgul etmeyeyim. Her türlü fikrine saygı duyuyorum. Banada cortu sevdiren insansın o yüzden tekrar iyiniyetli çabaların için kutluyorum seni.
 
Çok teşekkür ederim. Senin güzel tecrübenin benim fikirlerim üzerinde güzel bir etkisi oldu ve emin ol ki inaşallah bunu gelecekteki tavsiyelerimde kullanacağım.

Ayrıca meşgul etmenin tam tersine bu başlıktaki en güzel yazı oldu bence. Yazdıkların emin ol ki sık sık referans olarak kullanılacaktır. :) Hatta daha fazla yazarsan çok daha memnun olurum. Senin gibi bilgili insanlara ihtiyacımız var.
 
Blue_hunter demiş ki:
Evl Z4 veya K4 alanlara veya almayı düşünenlere bir bilgi vermek istiyorum. Z4 ve K4 lerdeki Emg manyetikler sorunluymuş. Stage müzik elindeki bütün K4 ve Z4 leri geri yollamış. Aşırı bir feedback sorunu olduğunu söylediler. Hatta telleri kapatınca bile ötmeye devam ediyormuş. Alanları veya almak isteyenleri uyarayım dedim.
bildiğin emg hz ya neden sorunlu olsun ki; sorunlu olsa bile aynı sorun jacklerde de ltd lerde de olur bence... sanırım aynı hz modelini kullanıyor birçok gitar (jack dxmg olsun, ltd nin tillahı olsun)
 
Pardon bi yanlışlık olmuş. Stage müzikte Z4 yoktu sadece K4 lerdeki manyetikler sorunluymuş. Ama Z4 lerde de aynı manyetik var sanırsam. Fabrika hatası dediler. Bütün gitarlar geri gönderilmiş. Bütün emg hz lerde sorun var demedim zaten . Sadece K4 lerde sorun çıkartmış.
 
rastansaga demiş ki:
Çok teşekkür ederim. Senin güzel tecrübenin benim fikirlerim üzerinde güzel bir etkisi oldu ve emin ol ki inaşallah bunu gelecekteki tavsiyelerimde kullanacağım.

Ayrıca meşgul etmenin tam tersine bu başlıktaki en güzel yazı oldu bence. Yazdıkların emin ol ki sık sık referans olarak kullanılacaktır. :) Hatta daha fazla yazarsan çok daha memnun olurum. Senin gibi bilgili insanlara ihtiyacımız var.

Sen saol sevgili Rastansaga elden geldiğince yazmaya çalışıyorum bende vakit oldukça teşekkürler güzel sözlerin için.
 
Blue_hunter demiş ki:
Evl Z4 veya K4 alanlara veya almayı düşünenlere bir bilgi vermek istiyorum. Z4 ve K4 lerdeki Emg manyetikler sorunluymuş. Stage müzik elindeki bütün K4 ve Z4 leri geri yollamış. Aşırı bir feedback sorunu olduğunu söylediler. Hatta telleri kapatınca bile ötmeye devam ediyormuş. Alanları veya almak isteyenleri uyarayım dedim.

Manyetiklerin günahını gitar çekmiş yazık. Sonuçta üretici hatası varsa cort un günahı yok adamlar nerden bilsin? EMG test edip teslim ediyordur manyetikleri. Uzun vadede sorun çıkardıysa Cort unda EMG den tazminat talep hakkı doğmuştur.
 
empty demiş ki:
rastansaga arkadas ya da herkes;
hardcore metalcore hatta ara sıra trash, death calınabilicek bi gitara ihtiyacım var! malum memur cocuguyuz:) butce kısıtlı! forumu epeydir takip ederim, cort ları genelde fiyat-performans oranı en iyi gitarlar olarak gosteriyolar(en azından turkiyeden alınıcaksa). ama sakın almayın diyen bi tayfa da yok değil. beğenmedikleri yanları ne acaba merak ediyorum?
aydınlatın beni; hangi model , ankaradaym nerede en uygunları, butce 500ytl civarı!

kizilay'da ulkealan pasajinin bodrum katinda doremi muzik var. cort almayi dusunuyorsan mutlaka buraya bir bak. ellerinde fazla model olmuyor ama istedigin gitari bir gunde getiriyorlar.
 
Doremi'de genelde fazla Cort modeli bulunmuyor. Onun yerine Gür Müzik'e bakabilirsin. O da Yüksel Caddesi'ni kesen bir sokakta bir ilkokul var oradan yukarı gidersen hemen solunda kalıyor..
 
DoReMi ve Gür den bana sorarsanız DoReMi çok daha iyidir. DoReMi nin gayet uygun fiyatlarla satış yaptığını duyuyorum fakat Gür ile ilgili olarak, sadece nasıl kazık yenmiş onu duyuyorum. Ankara'dakilerin yarısının Cort'tan soğuma sebebi Gür müzik, tavırla ve davranışla olsun fiyatla olsun.
 
Bu gün Senkopta KX1 ve M520 denedim.M520nin clean tonları çok hosuma gitti ama distortionda istediğim gibi değildi.KX1de cleanlarda iyiydi, distortionda çok hoşuma gitti fakat klavyesi pek rahat gelmedi bendler istediğim gibi değildi elim zor gidiyordu perde değiştirirken, başka bir KX1 varmı dedim yok dedi Custom varmı dedim onu siparis verirsen getiririz dedi.

Bu arada M520 ile KX1in klavyesi çok farklı.M520de nerdeyse yarım daire bir klavye var ama rahatsız olmadım.

Edit: KX1 Customların Klavyesi Abanoz mu, Gül mü?
 
Sonunda bir katana sahibi oldum.Aradığım kx1f'yi forumda alım-satım bölümünden,bi arkadaştan aldım...Gitar çok temiz ve sorunsuzdu,dediği kadar vardı yani(sıfır gibi)...Neyse mavi renk düşünüyodum ama bu siyah-gri ve sanki yeşilimsi modelide çok güzel hatta daha bi hoş geldi gözüme...Gitar 2005 Kore üretimi ayrıca...Fazla kurcalayamadım ama gitar çok tatlı,bir an önce şu parayı denkleştirip yanına bi Microcube alacağım...Bu arada özellikle rastansaga ve diğer arkadaşlar yardımcı olduğunuz için çok teşekkürler...
 
bakalım artık.
bi kx custom var forum da satılık ama...
biraz daha para biriktirmem lazım. onu da kacırırım ben heralde! işin kotusu eski gitarımı da satmıstım pazartesi!
 
Geri
Üst