Stüdyo Kurmak

Arkadaşlar merhaba sıfırdan studyo kurmak için tüm bilgilerinize ihityacım var. 30000 YTL bütçem var yeterlimidir. ? En ufak ayrıntıya kadar tüm bilgilerinizi rica ediyorum. Tşk.
 
Merhaba,
Oncelikle iyi yere tezgah acitiginizi belirtmek isterim.Buradaki arkadaslar bu konulara yardimci olmak icin birebir ve iclerinde gercekten uzman kisiler var.

Eger durumunu biraz daha acarsan iyi olur.
Ne yapmak istiyorsun.
Mevcut bir mekan var mı
Yoksa bu paraya tutacagin yerin kira+depozito gibi ıvır zıvırlarıda dahil mi.
Kayit konusunda deneyimin var mı ?
Kayit studyosu mu yoksa prova studyosu mu kurmak istiyorsun. Cunku kayit Studyosu kurmak istiyorsan yalitima biraz daha para harcaman gerekecek...

Hocam su ana kadar benim ogrendigim bu isler dipsiz bir kuyu, bence gerekli birikimi yap.Ondan ne istedigini bil ve olaya adapte ol.Gecen ay'a kadar benimde bir studyo acma fikrim vardi.Ama kendimi yetersiz gordugumden ileri bir tarihe erteledim...

Once Sorunlarini bul sonra forum ahalisinden konu hakkinda yardim iste derim....
 
demir_grac demiş ki:
Merhaba,
Oncelikle iyi yere tezgah acitiginizi belirtmek isterim.Buradaki arkadaslar bu konulara yardimci olmak ..........................................


Off be adama bak Konuyla alakasiz ne varsa saymis.... :twisted:
Eleman yardim istemis adam burda felsefe yapmis sankim... :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
yer mekan vs hiç bir şey yok
bu fiyata depozito yalıtım vs herşey dahil müzisyen olarak kayıt tecrübeside var.
 
Öncelikle stüdyo kurmak ciddi bir iş. Yalıtımından seçilecek aletlere kadar oldukça spesifik yönleri olan, hele ki piyasada onlarca iyi/kötü stüdyo varken çok iyi düşünülmesi gereken bir iş. Elimde 30milyarım var nasıl bir yer açayım zaten kafadan yanlış bir yaklaşım. Bana sorarsan "şöyle bir yerde şu tip işler için şu amfilerden hangisi" veya "şu tip bir kayıt için şu ses kartlarından" hangisi türünde "spesifik" sorular sorabilecek seviyeye gelene kadar stüdyo açma işini ertelemeni öneririm.
30milyar gerçekten yüksek bir bütçe ve yapabileceğin çok fazla şey var. Bugün elinde 100bin doların olsa ve gidip full pro recording gear edinsen o ekipmana hakim olmadığın için basit bir sb live la yapacağın kayıttan çok daha kötü bir sonuç elde edersin. Veya 15-20 milyarlık yalıtım malzemesi alıp plastik dübel kullanmazsan yaptığın yalıtım hiç bir işe yaramaz.
Günümüzde zaten ortalık çok parası olan ama hiç bir altyapısı olmadığı için sadece kalitesiz işlere yatırım yapan "ağa" lar sarmış her tarafı. Yalnış anlama sen böylesin falan demiyorum kesinlikle ama öyle biri olmasan da onların yaptığı yanlışa benzer yanlışlar yapman yanlış bir hareket olacaktır ve herşeyden önce sana zarar verecektir.
Yapmayalım arkadaşlar, zar zor kazandığımzı parayı aceleyle yanlış şeylere harcamayalım. Bu öncelikle kendimize sonra da nice yeterli koşullara sahip olmadığı için birşey yapamayan işinin ehli insanlara ayıp olur. İlk önce seviyelerimizi bir düşünelim, ne bilip ne bilmediğimizi. Ve lazio arkadaşım senin yukarıdaki sorundan ben daha bu işe ne kadar hazır olduğun konusunda emin olamıyorum ve soruyorum : Ne için stüdyo kuruyorsun ? Bir stüdyodaki sistemler hakkında neler biliyorsun ? Daha önce stüdyo deneyimin oldu mu ? Kendi evinde kayıt vb konularda bişiyler yaptın mı ? Hiç komple bir teşhizat kurdun mu, söktün mü ? Hiç bilmemne bilmemne ?????

Umarım fikirlerimi olabileceğinin en yapıcı haliyle aktarabilmişimdir, bu konudaki herşey için bana msn den veya pm ile ulaşabilirsin. Benim de bir stüdyom var ve inan kolay iş değil.

Kolay gelsin ;)
 
Benim anlamadığım sen studyoyu çalışmak için mi yoksa para kaanmak için mi kurcan????
 
30000 YTL ile ancak evde birşeyler yapacak sistemi kurarsın. Normalde bir yer satın almanı geçtim, kiralasan bile o yerin yalıtımı senin paranın yarısını baştan götürür. Gerisiyle de allah kerim. Bu işin alet edevatı hariç o yerin en az 1 sene kendi kendine yetecek maddi durumu olmalı. Yani 1-2 sene hiç para gelmeden orayı açık tutabilmelisin. Ciddi olarak o yeri daim ettirmek için daha alet edevat almadan o para erir. Spesifik yer ve metrekare alan belirtmedikçe o para sadece çerez niyetine gider.
 
Atalay demiş ki:
30000 YTL ile ancak evde birşeyler yapacak sistemi kurarsın. Normalde bir yer satın almanı geçtim, kiralasan bile o yerin yalıtımı senin paranın yarısını baştan götürür. Gerisiyle de allah kerim. Bu işin alet edevatı hariç o yerin en az 1 sene kendi kendine yetecek maddi durumu olmalı. Yani 1-2 sene hiç para gelmeden orayı açık tutabilmelisin. Ciddi olarak o yeri daim ettirmek için daha alet edevat almadan o para erir. Spesifik yer ve metrekare alan belirtmedikçe o para sadece çerez niyetine gider.
Bu adam varya bu adam harbiden işi biliyor yaw :)
 
arkadaşlar bu kadar insafsız olmamak lazım.30 milyar iyi bir para.bu para ile iyi bir yer kurulur. çünkü ben ne işletmeler gördüm.adam evinin arka bahçesine ektiği 3-5 çiçeği satarak hayata atılmışken şimdilerde trilyonluk bi fidanlık firması var.ve böyle adamlar çok.ha şu belki tartışılır.böyle güzel studyolar mevcutken iş yaparmı.yada onlarla aşık atılırmı? bu sorunun cevabı basit.eğer adamın studyo açtığında boş kalmıyacağı garantisi varsa.yani eş dost erbab çevre sağlamsa.ve bütün hepsini o dükkana çekiceğine eminse.1-2 sene kendi kendine hiç iş yapamdan çevirecek paraya filan ihtiyacı yok.hatta eğer böyle bir durum varsa o işletme 1 senede kendini amorti eder.ama eğer öyle bi durum yoksa gerçekten ölü bi yatırım olur.ve paraya yazık olur.Maşallah bu aralarda herkes studyo açıyo.bende düşünüyordum ama ben okulu bitirip açana kadar her yer studyo olacak sanırım. :LOL: böyle süpermarketler gibi adım başı studyo. :LOL:

neyse abi geyik bi tarafa bence girişmcilere destek olmak lazım.zaten memlekette başka türlü iş bulmak imkansız oldu.kib.kolay gelsin.müzikle kalın.:D
 
müzisyen olarak kayıt tecrübeside var.

Kayıttan/ekipmandan anlıyor musun? Yoksa bu başlığı bunları öğrenebilmek için mi açtın? Yani şunu demek istiyorum, stüdyonun içindeki sistemi sadece "müzisyen" gözü ile biliyorsan, gidecek daha çoooooooooooooooook yolun olduğunu söyleyebilirim. Ha ama bu işlerden zaten anlıyorum dersen o başka.

Ne stüdyosu? Kiralayacak mısınız vs. Bunlar önemli mevzular. Ve Atalayın söyledikler idoğrudur, bu işlerin içinde biri olarak lafını dikkate almak gerekir. Cidden -hele ki apartman içinde bir stüdyo için- gerekli yalıtım o paranın yarısını götürür. Apartman dışı bir mekan olamaz zaten.

Daha sadece yerleşim meselesi bu. Ekipman seçimi, kullanımı vesaire. Çok uzun uğraş ve bilgi isteyen işler bunlar. Umarım ne yaptığını biliyorsundur. Müzisyen olarak deneyimim var deyince tırstım çünkü.

Kolay gelsin.
 
Birde hertarafda studio kaynarken öylesine basit bir studio açmak bence akıl karı olmaz.Yani diger studiolardan büyükçe bir ayırt ediciligi olacak , yani müşteriyi çekecek sağlam biyer yapmalısınız zarar edip batmamak için ;) Zor bir iş çok kafa yormak gerekli bence iyi düşününüz...
 
Ayrıca bu kategoride son sayfadan başlayarak ileriye doğru başlıklara bir göz atın, ya da Arama fonksiyonunu kullanın.. Stüdyo kurmak isteyen arkadaşlara teferuatlı olarak yardımcı olunmuştu.. Bununla ilgili 3-4 geniş başlık olması lazım veritabanında...

O zaman göreceksiniz ki, Atalay'ın dediği gibi sırf yalıtım başlı başlına o sermayenin büyük kısmını götürecektir.. Kayıt için ciddi bir yatırım yapmayıp, prova stüdyosu dahi hazırlıyor olsanız da düzgün gitar amfileri ve düzgün bir davul da bütçenizi tüketecektir... Evet 30 bin $ güzel bir para, ama sıfırdan başlamak için yeterli bir para değil.. Daha önceki bu başlıkları bulursanız, müzik aletleri ve yeri hazır olan kişilerin de üzerine bu kadar yatırımı gözden çıkardıklarını görürsünüz...
 
Atalay abi olaya biraz yukarıdan yani daha prof baktığı için 30000ytl'yi beğenmemiş olabilir. Bence prova stüdyosu olarak kullanılacaksa mekan, bu parayla çok güzel bir yer açılır. Özellikle de kamuya açık olmayan kişisel stüdyo olarak kullanılacakca iyi kötü kayıt bile yapılabilir o paraya.

İhtiyacınız olan şeyler bir bilgisayar, presonus Firepod, davul, 2 gitar amfisi, bas amfisi, 6 civarında davul mikrofonu, gitar kayıtları için shure sm57, vokal kaydı için rode nt1, cami power amp'i (prova için). Minimum ihtiyaçlarınız bunlar, ve bunlar sayesinde kayıt yapabilirsin. Bunların hepsi de 30milyarı geçmez, hatta 10 milyarı geçmez doğru yerlerden alışveriş yaparsan. Tabi stüdyon kişisel bir stüdyo olacaksa.

Düşününce hiçbir mebla yetmeyebilir stüdyo için, çünkü bu piyasada herşeyin daha iyisi daha pahalısı mevcut. Para harcamanın sonu yok. Stüdyo açacak olan kişiye düşen, stüdyosunda ne yapmak istediğini iyi bilmesidir. Bu bilinç masrafları büyük ölçüde azaltabilir. Bir çok stüdyoda bir yığın pahalı ekipman var hiç kullanılmayan. Eğer sen ne yaparken neye ihtiyacın olduğunu iyi bilirsen böyle kullanılmayacak olan aletlere ve aletlerin hiç kullanmadığın özelliklerinden dolayı artan fiyatlarına para dökmezsin.

Ne yapmak istediğini iyi bilirsen o fiyata en kral prova stüdyosunu ve de idare edecek kadar yeterli bir kayıt stüdyosu açabilirsin.

Deneyim konusuna gelince, işte deneyim elde etmenin tam zamanı. Aç stüdyonu ve neyin doğru neyin yanlış olduğunu kendin öğren, deneme yanılma yöntemiyle. Sonuçta nerdeyse hiçbirimiz gidip berklee'de Yale'de bunun eğitimini almadık. Ama şu anda bunun eğitimini almadan da bu işi öğrenmiş adamlar mevcutsa bu işi sen de öğrenebilirsin...
 
Jeff yalıtımı atlıyorsun, müstakil bir evin yoksa çok ciddi bir yalıtım yapman gerekir(oda içinde oda vs.) ve bunu doğru yapmaz(yaptırmaz) isen, yaptığın yatırım da boşa gider apatmandan atılırsın.

Akustik düzenlemeyi geçtim.
 
Yalıtımı kendimiz yapmamız mümkün deil mi yani yalıtım masrafları düşürülemez mi,nedir bu sürekli yalıtım olarak bahsettiğimiz şeyde kullanılan malzeme,neden bu kadar pahalı?????
 
Lazio demiş ki:
Arkadaşlar merhaba sıfırdan studyo kurmak için tüm bilgilerinize ihityacım var. 30000 YTL bütçem var yeterlimidir. ? En ufak ayrıntıya kadar tüm bilgilerinizi rica ediyorum. Tşk.

slm..swallowed ve diğer arkadaşlar haklı(hem yalıtım hem de ekipman seçimi konusunda)...alacağın/kiralayacağın yer apartman dairesi ise bunun metrekaresi ile başlar her şey..hem performans odasını hem kontrol odasını yalıtman gerekir..ve bu yalıtım da bu odaları baya bi küçültecektir..çünkü bateri ve bass gitarın yaydığı sesleri izole etmek çok zordur..ve bu yalıtım hem duvarlarda hem zeminde hem de tavanda yapacağın için odaların yüksekliği de önemli...ayrıca bu sölenenlere kulak asmayıp taşyünü üzerine de alçıpan dayar giderim diyosan, 2 hafta sonra yalıtıma baştan başlar bulabilirsin kendini :) ..ayrıca yalıtımı yaptıktan sonra bir o kadar önemli AKUSTİK düzenleme varki..ona da oldukça sağlam para ayırman lazım..(tabi ne tür ve ne kalitede stüdyo kurmak istediğine göre değişir)..ama sadece piramit yapıştırırsan yine berbat olacaktır mekanların..performans odasının akustiği ile kontrol odasınınkini ayrı ayrı düşünmelisin..bunlar olması gerekenler tabi...ekipman seçimine giremicem çünkü bilgim yok çok fazla...ama arkadaşlar onda da haklılar saolsunlar...kısacası 30 milyar sana yetmez gibi geliyo bana...eğer illaki açıcammmmm kardeşim diyosan..önce sağlam yalıtım ve akustik düzenleme yaptırıp prova stüdyosu olarak mekanın "güzel akustiği" ile arkadaşların taktirini topla sonra kara geçtikçe eksikleri tamamlayarak kayıt stüdyosuna çevir dicem..ama bu da oldukça zorluklar barındırıyo...daha aletleri almadan topraklama ve kablolama işlerini haletmiş olmalısın ki daha sonra elektrikçi amcalar yalıtımları delerek kabloları geçirip paranı çöpe atmasın...uzun yorucu bi yol ,imkansız diil ama bu zorlukları bir daha düşünüp öle karar ver derim ben ;)
 
Aslında bir dükkan bulmak zor. Eğer İstanbuldaysan Pendik vb. İzmir'de isen de Alsancak,Konak,Kordon gibi yerlerde kurmak daha iyi olur ve o tür yerlerde bir dükkan almak sana 13.000 TL'ye yakın bir paraya denk gelir. Ama yok ben sokak aralarında falan kurucam diyorsan 9.000 TL ve 12.000 TL arasında değişir. Bence İzmir'de kurman daha mantıklı olur çünkü İzmir'de İzmir yeraltı Rapcileri var. Neyse gelelim ses yalıtımı vb. o da yaklaşık 4.000 TL veya 6.000 TL'ye denk gelir. Ses aletleri ise 15.000 TL'ye denk gelir. Güvenlik aletleri kamera vb. Bunlar ise 6.000 TL'ye denk gelir. Bu durumda en kötü şartlarda 34.000 TL, En iyi şartlarda ise 46.000 TL'ye denk gelir. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
 
Geri
Üst