Dip Gürültüleri ve Manyetik Alanlar

ilk kez gitar ve anfi aldığımda bende benzer sorunlar yaşadım bir takıyordum gitarı gain yuzde elliyken başlıyodu "brbrbrbrbrbrbrbrvııııhmmmmmmmm" biçminde gain açtıkçada sapıtıyodu sonuç olarak uzunca bi kablo alıp anfinin fişindeki toprak deliğine soktum sonra o kabloyu aldım aliminyum doğrama pencereler vardı bizde açtım camı az kaplamasını kaldırdım çerçevesini kapadım camı üstüne ve evreka anca %100 gainde gürültü yapıyodu cihaz bide bu koaksiyel kabloların lehimlenmesi var incebi konu baya bu kablolarda dış bizim ne bileyim"-" "ölü" vesayre olarak adlandırdığımız iç kısımdaki kablonun üzerine örülü biçimde giden kısım anti hum gibi bişeydir (bişey kafesi demiştiniz üst mesajlarda) havandan nemkapmasını önler kablonun şimdi kablo zedelenir ve o kısım hasar görürse o kabloyu bidaha güçlü bir tesisatta kullanılmasını önermem (görürsem sahnede şiddetle karşı çıkar kavga bile ederim :p) lehim demiştim neyse kablonun ucu açılırken jackın iç kısmına canlı ucu getirip iyi ölçü almanızız ve tamtamına lehimlemenizi sonra dıştaki kısmı tam canlı ucun başladığıyerden ( kafes yapısını en az seviyede bozarak altkısma lehimlemenizi) tavsiye ederim
ayrıca bu ustte sacmaladıklarımdan cok daha önemli kanımca kaliteli jack kullanın şimdi nasıl oluyo o yani jack metalden olunca kaliteli olmuyo nasıl oluyoda 50kuruşa jack varken 10 lirayada jack oluyo şimdi bu jackların lehim yaptığınız kısmının sert olmasına dikkat edebilirsiniz elinizde coook eski jack varsa onlar serttir çelikgibi ve okadar eskime sebebide budur birde zamanında porselen L biçimli iki adet jack almıştım çalındı sonra onlar aşırı kaliteli oluyo ama bulunurmu bilmem . Neden önemli kaliteli jack derseniz dandik olunca o meretler iç kısmı ayrı dışı ayrı fırıldak gibi dönmeye başlıyo ve arada surtmeden dolayı parazk yapıyor ve çok dağılırsa "POT" lama yapıyorlar ve onları dağıtmak için pedallara takıp çıkartmak yetiyor, bide adaptörler var yani trafo sonuçta onlar ve sağlam manyetik alan oluştururlar özellikle nokia a nın kuçuk hızlı şarj aletleri gitar 1.5 , 2 metreden yakın olursa baslıyo vın lamaya . neyse yazasım vardı bu gün umarın faydalı birşeyler çıkmıştır aradan
 
Merhaba arkadaşlar. Konu dikkatimi çekti, bir çok kişi bundan şikâyetçi. Sebebi ise basit, zaten açıklanmış, suçlusu ise yine söylendiği gibi müteahhitler, ucuza kaçan ev sahipleri ya da elektrik tesisatçıları...

Türkiye'de bu sorunu yaşamamak için evi kendiniz yaptırıyor olmalısınız ve tesisatçıya iyi malzeme verip, işini doğru yapmasını söylemelisiniz. Ancak kaçımızın böyle bir imkânı (evi kendisi yaptırmak gibi) var, orası düşündürücü. :)

Hi-Fi ile ilgili olduğumdan, Hi-Fi forumlarını da sık sık takip ediyorum. Burada da genelde dip ses sorunundan şikâyetçi insanlar. Birçoğu da bir kabloya binlerce lira verebilecek kadar deli olduğundan, tesisatı yeniden yaptırma yoluna başvuruyor :) Ama eminim ki, tesisatı değiştirmeden, bu problemi en aza indirgeyecek bir çözüm vardır. Araştırıp, yeniden bir yazı yazacağım.
 
istanbuldaki evimde anfide öyle çok dip gürültüsü vardı ki forumda bahsedilen herşey bende de oluyordu. sonra ünv. için düzceye gittim haliyle eve çıktık. burdaki evler depremden sonra yapılmış 4 - 5 senelik evlerdi. anfiyi kullanmak için pirize taktım sanki yeni bir anfi almışım gibi tertemiz ses inanamadım anfi kanalları bile mükemmeldi. sonradan anladım ki kesinlikle kablo ve sigorta tesisatının çok büyük önemi var. benim tavsiyem elektrik tesisatının yenilenmesi. hem böylece hertürlü elektronik eşya daha uzun ömürlü hale gelecektir...
 
Geçen forumdan bi arkadaş Wah pedalını tamire getirmişti. neyse bıraktı bakımını tamirini yaptık.. arkadaş pedalı aldı..gitti. aradan 1 saat geçti bir telefon geldi.. abi pedaldan garip sesler geliyor ne olmuş buna tabi haklı olarak sinirlenmiş arkadaş...
"abi pedalın sıcak ortamdan soğuk ortama geçtiğinde devre üzerinde yoğunlaşma olmuştur aletini kaloriferin üstüne koy 10 15 dakka dursun öyle sonra tekrar dene ara beni" dedim 10 dk sonra telefon geldi pedal düzelmiş..
bu tür durumla karşılaşıp pedalınız bozuldu sanmayın çoğu kez soğuk ortamdan sıcak ortama girildiğinde bu olay oluyor..

saygılar..
 
aynı sorun bende de var amfiyi açtığımda sabit bir gürültü var , amfi bozuk desem sabah açtığımda az oluyor akşam çok oluyor bazen sabahta çok oluyor :D pedalları adaptörle çalıştırmak zaten işkence.pille çalıştırdığımda sanki pedal değişiyor.Topraklama olmasına rağmen bir işe yaradığını zannetmiyorum.Evde çok elektronik alet var (örn 2x250 watt RMS kabin kullanıyorum) birde yetmezmiş gibi penceremi açtığımda koç gibi yüzüme bakan baz istasyonu görüyorum.Gürültü kaçınılmaz benim için :D İşin kötüsü evleneceğim için 5 ay sonra taşınacağım oturacağım evde toprak hiç yok :D bu işin mutlaka çözümü olmalı :( Power Conditioner olayı sizce çözüm olabilirmi.maliyeti nedir.Gerçi bunların önemi yok baz istasyon yüzünden kanser olup genç yaşta öleceğim için varsın gürültü olsun :D
 
Bir önceki sayfada "gürültü" konusuyla detaylı ilgili bir bir kaç yazım vardı. Bu konuda Halilpazarlama'nın sorunnuna benzer sorun yaşayan arkadaşlara sorunun nedenini açıklayacağım.
Örneğin Halil'in dediği gibi "sabah farklı akşam farklı gürültü oluyor" ve benzeri şikayetler.

Veya bir arkadaşımın şöyle bir şikayeti vardı "gitar ve anfim evde gürültülü çalıyor başka bir yerde gürültüsüz çalıyor".

Voltajımızı ölçüyoruz tam 220, toprak hattımız sağlıklı ve hala bir gürültü duyuyoruz. Nedir bu?

Birinci nedeni pirizinize gelen voltajın kaynağı olan lokal dağıtım trafosu bulunduğu bölgeye yetersiz kalıyor veya eslikten kaynaklanan filtrasyon problemi var. Bu problem 220 volt enerjinizdeki sinüs dalganın doğru olmamasından kaynaklanır. Bu dalga ya parazitlidir, ya trafonun"hum" gürültüsünü kapmaktadır yada gücü yetersiz olduğundan bir gürültü üretir. Şebekedeki bu problemin çözümü kaliteli regülatörler veya UPS'ler ile çözülebilir.

İkinci neden bulunduğunuz noktanın yakınında yüksek gerilim kablosu geçebilir veya yine bir besleme veya ara trafosuna çok yakın olabilirsiniz (örneğin odanızın duvarının arkası gibi) bu ihtimal zayıf olsa da büyük iş merkezleri veya otellerin içersinde bulunan trafolar bu probleme sebep olabilirler. Bunun çözümü de o bilgeden uzaklaşmaktır.

Üçüncü neden Havadaki elektromanyetik yoğunluk. Örneğin yüksek güçlü bir verici veya aktarıcının belki çıkış katı, belki ara frekans katı veya besleme ünitesinin EMG si problem yaratabilir.

Sonuç olarak Türkiye'de yaşıyorsanız -ki tabi hep beraber yaşıyoruz- bu problemlere alışmamız gerekiyor, çünkü bir çok şey gibi bu konularında ne bir standardı var ne de bir denetimi. Tavsiyem, gürültüsüz bir ortam ve zaman dilimi yakaladıysanız keyfini çıkarın:)

Bir de aynı prensibe dayanan başka bir hususa deyineyim, pedallarınızı besleyen adaptörünüz eğer adi ucuz bir şey ise bir an önce bunu değiştirmeniz gerekir, zira üzerinde yazılı olan gücü vermeyen adi çin malı adaptörler hem gürültü yaratırlar hem de cihazlarınızın bozulmasına neden olabilirler. Gürültü yaratmalarının nedeni eğerki pedal veya pedalların çektiği akım adaptörün verdiği akımdan fazla ise adaptör yanmayabilir ama sınırda çalışarak gürültü üretir. Genelde ucuz adaptörlerde bu sorun olabilmektedir.

Anfiler ve mikserler bazıları dizaynları gereği şebekedeki gürültüden etkilenmezler ama bazıları etkilenebilirler. Bazılarının randımanlı çalışma voltaj aralıkları geniştir bazılarının dar olabilir. bunlar da etken olabilmektedir. Örneğin şebeke voltajının 180 Volt'lara düşen bazı yerlerde bazı cihazlar etkilenir bazıları etkilenmez.
 
ups şart oldu :D tabi 100 watt amfiyi ve analog setupı kaldıracak bir ups almak masraflı olacak :D zaten gitarist adamın aklında alacağı devamlı bir şey olduğu için ups gibi aletlere yer ve para kalmıyor :D peki bu ups e gelen akımın topraklı olmaması yada çevrede sesi etkileyecek manyetik alanların olması yinede sesi etkilermi.yani ups bunlarıda düzeltebiliyormu.shakti bilgiler için teşekkürler :D elektronik konusunda çok yardımcı oldun.antalyada öğrenciyken şarampolde oturduğum evde böyle sorunlar yoktu acaba antalyaya gerimi taşınsam :D
 
Şarampol'u bilmem ama Işıklar'da oturduğum senelerde akşamüstü voltaj öyle düşerdi ki klima çalışmaz olurdu, ışıklar sönükleşirdi.

UPS topraksızlıktan etkilenmez ama cihaz ayıca toprak isteyebilir. UPS manyetik alanlara çözüm olmaz, sadece şebeke voltajını stabilize eder, tabi iyisi.
 
dipgürültünün çaresi yok arkadaşlar. azaltılabilir ancak tamamen yok etmek gibi bi olay yok. gerçi dipgürültüyü önleyici noise pedallar var boss un falan biara ben alıcaktım sordum soruşturdum alma çok gereksiz dediler.dip gürültüyü alıyomuş ama gitarı alıp elinize çalarken senkron kayması oluyomuş seste.ben bana denileni uyguladım.olay kaliteli jack kaliteli kablo.planet in kabloları ideal mesela. benim dipgürültümü %50 azalttı. tabiki tamamen kesmedi.çok sağlam bi örnek vereyim marshall ın (jcm 2000 di sanırım ) amfisini gördüm okadar pahalı kalite bi alet ama dipgürültü ondada var. ama çok az var. bu elektriksel soruna çare bulmak zor.diyelimki evde toprak hat olayını hallettiniz biyerde çalacaksınız ozaman ne olacak ?
bence ekipmanda kablo ve jacklar kaliteli olursa minimum a düşer dip gürültü.hem heryere taşırsınız ama evde oluşturduğunuz bi sistemi düşünelim evimi götürüceksiniz söküpte :) topraklamada fayda etmiyo bazen. fazla gainli çalmayın hocam :) ozaman böle bi sorun kalmaz
 
kablodan jacktan önce kaliteli manyetikte önemlidir.dandirik bir single adamı müzikten soğutur.
ns2 de senkron kayması olayı tamamen hikaye.ns 2 sesin sinyal seviyesine göre sesi açıp kapayan bir pedaldır.kullanıcısı çoktur ve seste hiç bir gecikme yaratmaz.sustain düştüğü anda yapacağınız ayara göre ses çıkışını keser.daha kullanışlısı için seste filitreleme tarzı gürültü engelleyen rocktron hush serisi pedallar ve rack sistemler var.fiyatlarıda oldukça makul.ns2 yerine tercih edilmeli diye düşünüyorum.tabi en güzeli hiç birini kullanmadan gürültüyü azaltmak.
 
hiçbirini kullanmadan gürültüyü azaltmak daha mantıklı.gereksiz bi pedal bi efekt için alınmıyo sonuçta dipgürültüyü kesiyo sadece.ne uğraşcan öyle şeylerle :) ben biraz eski kafayım kusura bakma.dediğin gibi manyetikler kablolar kısacası herşeyi kaliteli alırsak böyle pedal kalabalıklarına gerek kalmaz.birazcıkta dip gürültüsü olsun nolcak çalarken belli olmuyo :)
 
merhaba arkadaşlar ben artec single görünümlü humbucker aldım strat 5 yollu whitch olan gitarıma plana göre monte yaptım fakat manyetiğin metal kısmına değince caz cuz yapıyor bu şase(topraklama)sorunu ama herşey düzgün ve bunu yapıyor acaba diyorum potanstan kaynaklı olabilirmi üstünde 250k potans var 500 mü taksam...aklıma başka birşey gelmiyor.bilen yada fikri olan yardımcı olursa sevinirim ..
 
Geri
Üst