Uyku

Ortalama günde ne kadar uyuyorsunuz?


  • Toplam oy veren
    1,275
Uyku dünyanın en güzel nimetlerindendir. Hele sabah alarm çaldıktan sonra 5 dakika diye düşünülüp yarım saati bulan şekerleme sefası.

Uyku konusunda önemli olan nokta günde ortalam kaç saat uyunduğu değil, hangi saatlerde uyunması gerektiğidir. Çünkü gündüz uyumanın insan vücuduna hiçbir faydası yoktur. Kara perdeleri ne kadar kapatırsanız kapatın, güneş ışığı vücudun tam anlamıyla dinlenmesine engeldir. Hiçbir şey gece uykusnun yerini tutamaz, ki 22.00-02.00 arası uyunan uyku insan vücudunu tam anlamıyla dinlendiren uykudur.

"Dört ve katları saatler kadar uyumak insan vücudunu tam olarak dinginleştirir." diye bilimsel bir araştırma var ancak zannediyorum ki, dinlenmek için gerekli uyku süresi yaştan yaşa değişiyor. Örneğin bizler 12 saat de uyusak bıraksalar uyuruz, ama orta yaşlı insanlar 6-8 saatte tam olarak dinlenebiliyorlar. Yaş biraz daha ilerlediği vakit ise 4-6 saat arası uyku yetiyor sanırsam. (Bkz: Dedeniz, büyükanneniz :))

Saygılar...
 
Günde kaç saat uyunduğu çok önemlidir aslında. İnsanların (kalıtsal, psikolojik, yaş vs gibi faktörlerin etkisiyle) uyku ihtiyacı kişiden kişiye değişir. Bildiğim kadarıyla biyolojik açıdan için 4 saat gibi bir uyku beyinin dinlenmesi için yeterlidir. Ötesi, diğer faktörlerle şekillenir.

Ayrıca öğlen uykusunun faydası da, bilimsel olarak kanıtlanmıştır bildiğim kadarıyla. Yani, Öğlen uyunan 1 saatlik bir uyku, gece uyunan 2.5 saatlik bir uykuyla eşdeğer olarak dinlendirir insanı...

Ortalama 4 saatten az uyumak ise, sağlık için son derece zararlıdır...
 
hafta içi ile hafta sonu arası çok farkediyor..
hafta içleri günlük ortalama 3 saat matematik dersinden çıktıktan sonra eve gelip 2 saat kadar uyuyom..bide geceden sabaha 7 saatlik uykum var ki bu bana yetmiyo..
hafta sonuda pek boş değilim..uyumaya zamanım yok
zaten hafta sonuda uyuyassım gelmiyo..erkenden kalkıyom bazen..gıcık oluyom..
 
Şu "5 dakika dahalar" uykumun en tatlı bölümleridir, ne yalan söyleyeyim :)

Hatta sırf bunun için, normalde kalkmam gerekenden biraz daha erkene kurup saati, yarım saat gibi gelen o 5 dakikalardan bir kaç tane yaratırım kendime :)

Hele iş veya okuldaki kaçamak uykular var ya...

Off.. Tadından yenmez vallahi :D
 
Yok abi ya ''5 dakka daha-5 dakka daha'' diye diye 4 saat fazladan uyuduğumu bilirim :D

Bir dönem sevgilimle bile buluşamayacak kadar uyku sorunum vardı.Uyanamıyordum resmen.

Yanımda adam kesseler bende tık yok,kafamı kaldırıp tekrar yastığa koyuyor ve kaldığım yerden devam ediyordum.


Uykunun en dandik yeride rüyaların bölünmesidir:)
Rüyanda cüzdan para dolu olur istediğini alırsın veya taş gibi bir hatunlasındır tam bişeyler olacakken uyanırsın ya,bütün dünyan başına yıkılır:D
 
Bir de ders çalışırken 1 saat uyuyayım sonra kalkıp çalışırım hikayesi var, külliyen yalan. 1 saat geçer alarm çalar, yarım saat sonraya kurarsınız saati. Bu böyle devam eder. En sonunda saat 6 buçuk olur, sonra bu saatten sonra bir şey olmaz diye vazgeçersiniz...
Her seferinde alarm kurulur kalkılamayacağı bilinse de, o ayrı =)
 
okul hayatımı en zorlaştıran olaydır şu uyku...sabah kalkamam okula gittikten sonra derste uyuklayıp sonra uyanamam ndir bu çile bu eziyet...
 
sabah zar zor uyanırsın..bi şekilde..okula gidersin..dönünce uyuyacam dersin ve uyursun..ne güzel oluyor..bazen uykun kaçıyor ama olsun..

ben çok uyuyan biri olarak. çok uyumaya karşıyım..zaten ölünce uyuyacaz..

ama karşı koyamıyorum uyumaya..
 
Kaç saat uyuduğumu söyleme imkanı olmayan bir insanım ama uykuyu çok sevdiğimi söyleyebilirim. Örneğin, yarın okul olmadığını öğrendiğimde içimde oluşan inanılmaz sevincin bir numaralı öğesinin otomatikman oluşan uyuma imkanı olduğuna şüphe yok.. :)
 
Günde ortalama 6/7 saat uyuyorum. Eğer sınav dönemimse genelde 3/4 gün uykusuz gezdiğim oluyor. Uyursam, Uyanamam mantığıyla 1 saat uyuyup sersem olacağıma, hiç uyumamak daha iyi diyorum.

Bir de uyandıp evden çıktıktan sonra geceye kadar bir daha uyuyamam.

Bir de ben de kazıda 2/3 saatlik uykuyla geziyordum. Hem hava sıcak gece uyunmuyor, hem de sabah 05:00'da iş başı :)

Ufak bir ekleme geçen hafta pazartesi kafamı yastığa koyup, ertesi gün öğlen uyandım. Hesapladım yaklasık 27 saate tekabül ediyor :D:D:D
 
anarchist demiş ki:
Uyursam, Uyanamam mantığıyla 1 saat uyuyup sersem olacağıma, hiç uyumamak daha iyi diyorum.

Bilimsel açıklamalar ne der bilmiyorum ama bence kesinlikle doğru olanı budur. Ben okuldan geldiğim zaman uyuyup geceleri uyumadığım için sabah geç kalma riski kalmadan okula giden bir insanım. Uyuyor olsam her gün geç kalabilirim; dolayısıyla senin dediğini haklı buluyorum.
 
jokermg demiş ki:
Hele iş veya okuldaki kaçamak uykular var ya...

Off.. Tadından yenmez vallahi :D

Ben sırf uyumak için okulda Lineer Cebir dersine giriyorum. Derste devam zorunluluğu yok zaten girsem de dinlemiyorum...ama...Hocanın sesi ve konuşma tarzı insanın öyle bi uykusunu getiriyorki o arkada ders anlatırken ben sıranın üzerinde 50dk aralıksız ve rüyalarla dolu bi uyku çekip bütün günümü kurtarıyorum :D:D Bu arada hocanın sesi ve sınıfta etrafımdaki adamların konuşmaları da rüyamdaki diyaloglara karışıyıro baya yaratıcı şeyler çıkıyor ortaya :D Tavsiye edilir!
 
Şehir içi otobüs hattında gelen uyku yatağımdaki gece uykusunda gelse inanın daha başka hiç bir şey istemem. Geceleri pek uyumadığımdan okuldan geldikten sonra uykum gelmiş bir şekilde yatıyorum ama uyku düzenim ailemi ziyarete gittiğimde filan normale dönüyor; ama o otobüsteki uyku gelmiyor arkadaş. Gelin görün ki öylesine bir uyku gelmesine rağmen soyup soğana çevrilecem diye pekte bir güvenle uyuyamıyorum. Özellikle 500A hattında bir başka uyuyorum, meraklısına duyurulur.. :)
 
ben genellikle sabaha karşı uyumak zorunda kalıyorum. öğrenciyim ve okula pek uğramıyorum.. yani bi işim de yok aslında ama hayatım boyunca uyku düzenim hep kötü olmuştur.. nedeni sanırım biraz psikolojik.. sonuçta 6-7 saat uyuyorum ama uyanık olmam gereken zamanda.. ve insanlar beni uykucu diye tanımlıyo.. tüm gün uyumadıım zaman sabah bi enerji patlaması oluyo ama öğlen saat 11-12 gibi yorgunluktan çöküyorm (balkabaana dönüşüyorum).. kısacası ben sadece geceleri ayaktayım hatta şu an saat 05:38...
 
güzel bir uyku uyuyacaksam eğer uyumadan önce günün stresini üstümden atmam gerekiyor. bunun için bazen saatlerce boş işlerle uğraşıyorum (turkrockta bunlardan biri :) ) bazense duş alıp uyuymak çok iyi geliyor...
geceleri uyumam 3-4 civarını buluyor.. sonrasında da max.5 saat uyabiliyorum.. ama gerçekten rahat bir uyku oluyor..
ufak şeyleri çok fazla kafama takıyorum bu psikolojimi çok olumsuz etkliyor..
eğer kafam rahat uyumazsamda çok aptal rüyalar görüyorum :D
geçenlerde bülent ersoyla anadolu medeniyetleri müzesini geziyordum :D düşünün artık psikolojim nasıl bozuk :D
 
Sanırım tüm üniversite öğrencilerin sorunu bu...2005 Eylül'den beri haftaiçi adam gibi uykuya hasretim.3-4 saat uykuya şükür ediyorum artık...Projeler,maketler,sınav çalışmaları derken gecenin körü oluyor.Bazen fakültede sabahlıyorum arkadaşlarla...Diş fırçalama alışkanlığım gitti,doğru dürüst fırçalayamıyorum.Uyuyunca artık rüya görmüyorum,sanki bir saniye sonra uyanıyorum gibi...Çoğu zaman uykudan dersleri kaçırıyorum.İngilizce'den 9 saat devamsızlık yaptım şimdiden,lanet olsun...Hepsinde de uyudum.Şans eseri arayan olmayınca bazen öğlene dek uyuyorum,dersler kaçınca vicdanım sızlıyor,çünkü üniversitemde aşırı katı yoklama sistemi var.Artık bir çözüm bulmak gerek buna...Cuma ve cumartesi gibi gün yok arkadaşlar...
 
Geöe hayatı insanı bozuyormuş :!: Her ne kadar ders çalışmak zorunda olsak da; internete, televizyona takılmayı sevsek de gecenin büyük çoğunluğunu ayakta geçirmek farkında olmasak da vücudu çok yoruyor.

Ders çalışmak için 2 gece üstüste uykusuz kalınca dün akşam 7 civarı uyuyakalmışım ve bu sabah 9'da gözlerimi açtığımda o kadar dinlenmiştim ki, 12 saatten fazla uyumanın verdiği memnuniyetten ziyade doğru düzgün uyumanın verdiği bir haz vardı hem bedenimde, hem de zihnimde. Uyumak sadece insan bedeninin değil, aynı zamanda zihninin de kısa süreli yaptığı tatildir. ;)

Sevgiler...
 
olmazsa olmazlarımdan.aslında çok sevmem uyumayı ama uyumazsam kendimde olmuyorum ya da ayakta uyumaya başlıyorum.
ben çoğu zaman yatağa başımı koyar koymaz uyurum.çok güzel birşey bazen uyuyamadığım olurda o zaman anlarım güzelliğini.
rahatlamadır uyku benim için.canım sıkkınsa, moralim bozuksa uykum gelir.unutuyorum uyku sırasında herşeyi.
uyuyamayan arkadaşlar çok üzücü bir durum.. tavsiyem ya koyun sayın :LOL: ya da kitap okuyun(başka birşey düşünmeden) yatağınızda.gözlerinize yenik düşebiliyorsunuz
 
Geri
Üst