Volvox

Atalay demiş ki:
Teşekkür ederim rest.
ODTÜ'de bitiremedi değil, ilk yılında bıraktı. Niki's de tanışmıştık. Artık öyle bir yer yok! Çok destekli insandır. Kendi isteğiyle müzik için üniversiteyi bıraktı ve İstanbul'a geri döndü. Mis gibi de dağıttı ortalığı. Helal olsun ona.


Yaa helal olsun Şebnem'e :!: Grup için ODTÜ gibi bi okulu bırakmış.
Ama gel görki Özlem Tekin yüzünden Volvox yok olup gitti..Özlem Tekin'i seviyorum ama böyle de bi gerçek var.
Özlem,Şebnem, Buket bişekilde yollarına devam ediyolar ama aslında olan davulcularına oldu(Gül'dü yanlış hatırlamıyosam),müziği bıraktı.Gerçi diğer taraftan sağlık sorunu da varmış...
 
Benim bildiğim bir albümleri yok. Ama verdikleri konserlerle adlarından baya söz ettiriyorlarmış.

1993 senesinde Ankara - Talip Sineması'nda Pentagram (Trail Blazer sonrası ortalığı kasıp kavuruyorlardı), Athena (Tabi o dönemler Athena elemanları Eurovision'a giden, televizyon dizilerinde boy gösteren, gece kulüplerinde sabahlayan kişiliklere bürünmemişlerdi) ve Volvox sahne almışlardı.
Ben o zamanlar daha ilkokula yeni başlıyordum ama abim o konseri öve öve anlatır. Çok sağlam olduklarını söylerdi.
 
Sevgili arkadaşlar ,
ilk sayfadan itibaren okuduğum mesajların bir çoğunda gördüğüm biyerlerinden sallamalar yüzünden bu yazıyı yazmak zorunda hissettim kendimi .
Size bir Rock tarihinden bahsetmek isityorum ki bu tarihin bir parçasıdır Şebnem ve Volvox .
Yıl 1986 yada 1987 tam hatırlamıyorum , İngiltereden geldiği söylenen bir adam ( Sedat Yıldırım Sarıcı ) Bursa da Atatürk caddesinde Koruyucu pasajı 3. zemin katında bir prova stüdyosu açtı ve müzik dersleri vermeye başladı . Tabi o zamanlar Bursa nın sosyal yapısı düşünülürse böyle bir olay çok ilgi çekti , insanlar çocuklarını müzik öğrensin düşüncesiyle bu sütüdyo ya yazdırdı . Bir süre sonra bu çocuklar guruplar haline geldiler ve yaklaşık 35 - 40 gurup oluştu . bu guruplar sadece müzik yapmıyor , sokak çeteleri olup her gün kavgalara karışıyorlardı . bir çoğu uyuşturucu batağına düşmüştü , owerdose dan ölenler olunca bu Elit adlı sütüdyo ve daha sonra açılan Boyut adlı sütüdyo polis tarafından gözetime alındıktan sonra olaylar yine müzik ağırlığına geri döndü . İşte bu 35 - 40 guruptan birisi Volvox , biriside benim gurubumdu , o zamanlar bu gurupların içinde tek bayan gurup Volvox tu birde Bohem adlı gurubun vokali Nergis vardı tüm erkekler Nergisin peşinde koşardı , Şebnem Ferahın dişlerinde tel takılı olduğu için , çok çilli , çirkin kısa boylu bir kız olduğu için kimse onunla ilgilenmezdi , ama Şebnem ve gurubu en başarılı gurup tu bizler bir gitar çalmayı öğrenemediğimiz zamanlarda Şebnem 3 alet çalar birde vokal yapardı ( klavye , bas gitar , solo gitar ) tabi bunun birazda Bursa Anadolu Lisesi öğrencisi olduğu için ve bu okulda imkanların daha fazla olmasından ve bu okulun müzik öğretmeni onlara tam destek vermesi sütüdyoya bile onlarla girmesi başarılarında büyük etkendir , bu arada bunu çok az kişi bilir , Volvox u kuran o yıllarda Bursa Anadolu Lisesi Müzik öğretmenidir .
Tabi bu dönemlerde bizden daha eski bir gurup vardı Bursa da adı Bandaj dı ve bütün elemanları birer virtüözdüler (hatta rusya yapılacak anti uyuşturucu festivaline bile çağrılmışlardı ki bu festivalde Bonjovi , Michael Jackson gibi dünyanın tanıdığı isimler vardı ) Şebnem bir süre onlarlada çalıştı vokal olarak tabi onlardanda çok şey aldı müzikalite adına . Bu arada bir çok kişi karıştırır , Volvox un Bursa sürecinde Özlem Tekin hiç olmadı ama o dönemlerde bir Özlem vardı Volvox ta ama o , Özlem Tekin değildi , Volvox Bursa dan çıktıktan sonra Özlem Tekin dahil olmuştur Volvox a .
Volvox o dönemlerde cover ları çok başarılı yorumluyordu , özellikle helloween gurubunun future world adlı parçasını Şebnemin yorumuyla dinlemek bizi gerçekten mest ederdi 1988 de Bursa Açık Hava Tiyatrosunda o zamanın imkansızı bir konser düzenlenmişti, 22 gurup , 2 gün 2 gece , 22.000 wat ses tesisatı dev kolonlar falan , bakıyorum da o ses tesisatı şimdilerde kuruluyor ancak bunu bilenler bilir şu an 35 - 38 yaşlarında olan Bursa lı heavy metalci ler o zamanlar tabi Rock ın bu kadar türevi yok müzik yapacaksan ya Thrash , ya black , ya speed , yada Heavy Metal yapacaksın sınırları aşamazsın , hiç unutmuyorum 2 gün 2 gece biz headbank yapmaktan , sonraki 2 hafta boynumuzu kaldıramamıştık konserde 3 bin kişi vardı , 2 bin de polis vardı :) o zamanlar Volvox, Bohem, Giyotin, Suspect, RamSkull, Kaos, King White, Metafor, Pentagram, Mirage, roundabout ve daha adını hatırlayamadığım bir çok gurup vardı şimdi bu zamanlardan bir Pentagram birde Suspect devam etmektedir aynı isimle .
Haricinde Mirage dan şimdiki bilinen Teoman , Volvox tan malum , King White tan murat(ışığın yansıması) ve barlas , Metafor dan Kemal , bu tayfanın bir sonraki küçük kardeşleri olan Protest ten Özgür(Kurban) , ve daha bir çoğu Bursa dan çıkmıştır .
Şebnem Ferah a dönersek , onun geçmişteki kayıtları ve görüntüleri , o tarihli Bursa gazeteleri arşivlerinden bulunabilir çünkü bir çok gazetecide bulunuyordu o zamanki konserlerde , belki bende bile bulunur o zamanki demo kayıtları, video görüntüleri , gazete kupürleri , muhtemelen tavanarasında olması lazım. Şebnemin kardeşi ile beraberdim o zamanlarda ben ama sonraları Şebnemin annesi ile babası ayrı olduğundan , Antalya ya babasının yanına gittiği için bitmişti . Şebnemin annesi çok hanımefendi bir bayandı , babasıda Antalya avukatlık yapıyordu sanırım , oda çok nitelikli bir adamdı .
volvox manyak bi gruptu bence ama bi album bile yapamadan ayrılmaları kötü demiş bir arkadaş o zamanlar demo kaset yapma şansı bile yok gibi idi sadece prova stüdyosunda mikserden çıkış alıp teyp kasedine kayıt yapılabiliniyordu , piyasa kaseti çıkarmak aman allahım ne kadar ulaşılamayacak bir durumdu ve o zamanlar imç ye gitsen heavy metal yapıyorum desen , hade lennn derler yollarlardı .guruplar 5 - 6 parça yapıp kasete kaydedip demo kaset diye çoğaltıp satarlardı bizlerde birbirimize destek olsun birazda ritm , solo , melodi çalarız baabında para verip alırdık :) o zamanlarda bu gurupların elemanlarında , bir çoğunda volwox un demo kasetleri olması gerek , kimbilir belki hala duruyordur o kasetler . bende ilk fırsatta eski evime gittiğimde bakacağım bulduğum herşeyi de paylaşırım .
 
Yasal sayilacak bir albümleri bulunmayan grubu bence Amatör gruplar kategorisinde konusmaliyiz. Grup kadrosundan her ne kadar profesyonel isimler çiksada bu baslik amatörler bölümüne alinmalidir... Burada bulunmasi, demo hatta bir çok demo yayinlayan gruplara haksizlik oluyor...
 
maori çok teşekkürler....
mbk bence de bu başlık amatör gruplar bölümüne taşınmalı ama Volvox bir tarih ya ve türk rock tarihinde bir yapıtaşı bence. Biraz kıyak yapmakta bence bi sakınca yok :D
 
Evet o yıllarda Barışçı ajans vardı Bursa da Rock Festivallari felan düzenleyen. En son Grey Ajansın Bursa Şubesiydi. Belki onlardan da Volvoxla ilgili ilginç bişeyler bulanabilir. Araştırmak lazım...

Ama tabii bence birincil kaynak Şebnem Ferah ile Özlem Tekin onların Volvox a duyarsız kalması sinir ediyor insanı o da ayrı yani.
 
Bence de Amatör Gruplar başlığına alınması daha iyi olur. Amatör Gruplar başlığında Knightmare gibi 12-13 senedir müzikle iç içe olan, sayısız konserde sahne almış, zamanında tek çıktıkları konserlerde 500 kişinin izlemiş olduğu bir grup varken Volvox'un burada olması haksızlık oluyor.
 
Bence bu Amatör/Turk Rock albümü demolara göre değil de bilinilirliğe göre yapılmalıdır. Volvox'u da az çok rock dinleyen çoğu kişi bildiğine göre burada kalması uygundur. Çünkü dağılmış bir gruptur, Amatör Gruplar kategorisinde kaybolur :) Tabi bu benim düşüncem...
 
Aman abi kaybolmasın, hatta daha da ortaya çıksın, herkes bildiğini dökülsün. Bi de şu var tabi: Neye göre amatör? Arkadaşın bahsettiği gibi 12-13 yıldır müzik yapanlar amatör müdür sizce? Ya da ne bileyim Volvox gibi bence Türk Rock tarihinin önemli ama bilinmeyene karışmış bi grubu amatör olarak mı adlandırılmalı?

Bi de amatör kalmak bazen ruh meselesi olabiliyor. Bakınız Deli Gömleği... Amatör kulvarda koşmak onların tamamen kendi tercihleri bildiğim kadarıyla.
 
Caledion demiş ki:
Bi de amatör kalmak bazen ruh meselesi olabiliyor. Bakınız Deli Gömleği... Amatör kulvarda koşmak onların tamamen kendi tercihleri bildiğim kadarıyla.

Aslında Volvox gibi gruplar güncellik bakımından Amatör Gruplar bölümünde kaybolabilir. Doğrudur ama yine de Volvox dengi birçok gruba da haksızlık oluyor bu. Knightmare örneğini vermiştim, çeşitlendirebilirim de...
 
kadıköy tayfasının abarttığı "desire" dışında parça üretemeyen bursa orjinli berbat hardrock grubu..
zamanında çağlan tekil ve etrafındakiler sağolsun..
şimdi çok bilen bazıları çıkacak hakaret edecekler ama gerçekler değişmez hannas yalan söylemez :D
 
hanas ne ilgisi var dostum? Herkes bildiğini bilmediğini paylaşsın görüşünde hemfikir sanırım buraya yazanlar olarak. Valla ben daha önce de söylediğim gibi kendilerine ait tek bir tınıyı dinleme şansına sahip olmadığım için belki de tam senin dediğin gibi önyargılı hareket ediyorum ama bu önyargımda da haksız değilim.

O yıllarda belki de kızlardan kurulu olduğu için sırf ama çok konuşulan bi gruptu. Bu haliyle bile rock konuşturan bi ekipti ama bence en azından. Bi de Şebnem Ferah ve Özlem Tekin gibi iki önemli insan bu gruptan çıkagelme. Bu bakımdan da insanın kötü işler yaptığı düşünesi gelmiyor.
 
bence çok ilgisi var
benim kadar eski olanlar bana hak verecektir.
metalium volvox hazy hill ve pentagram ı abartan laneth tayfasıdır..
tabii bunu yaparken gerçekten iyi işler yapanlarıda karalamaktan çekinmemişlerdir neyse konu uzun..
 
Valla ben ısrarla uzun uzun yazmanı bekliyorum. Bildiklerini kendine saklamazsan çok sevinecem burdaki herkes adına. Rahat ol, uzun uzun yaz :D

Yazarken de sakın objektif olacam diye kasma kendini bence. Sonuçta burası bir tartışma ve bilgi alışverişi forumu ve herkes olabildiğince subjektif olabilmeli diye düşünüyorum. Yani herkesin buna dbine kadar hakkı var.

Haydi at gözlüklerimizi takalım :twisted:
 
Geri
Üst