Beyin Okumak Mümkün Mü?

Yazdıkça aklıma geliyor:

Ben konuyu tamamen insan kendi yeteneğiyle beyin okuyabilir mi diye algıladım. teknolojiyi kullanarak beyin okumak imkansız değil bence. Beyin frekanslarını algılayıp bunları yorumlayabilen bir cihaz geliştirilirse mümkün olabilir. Ancak kişi kendi yeteneğiyle bunu başaramaz. O zaten normal bir insan değildir.
 
Arkadaşlar mrb. Belki konuya geç katıldım vs. yine de okuyanlar ilgisini çekenler vardır diye yazıyorum.
Tıp fakültesinde okuyorum fekat iyi bir öğrenci değilim :D.. sizlerle okulda öğrendikleirmden ve burada birkaç arkadaşımın yazdıklarından yola çıkarak bişeyler paylaşmak isterim.

Şimdi ordan burdan okuyup da öyle sinapsların nörönların değil spinlerin sayısı artar diye yazacaksanız hiç okumayın yazdıklarımı ''ben sadece kabaca herkesin anlayacağı bi şekilde yazmaya ÇALIŞIYORUM''... Neden bu kadar bi tarafımı yırttığımı soran olursa da bu konu benim de ilgimi çekiyo yıllardan beridir taaki tıp fakültesine girene kadar kafamı kurcaladı..

:arrow: Arkadaşlar bakın bir insanın tüm aktiviteleri nöronlara ve nihayetinde nörotransmitter maddelere bağlıdır. Beyin olduğu gibi nöronlardan oluşmaktadır.
Siz hangi aktivite de bulunuyorsanız beyninizde o işle ilgili nöronların sayısı artmaktadır. Düşünür, kitap okur , gitar çalar , ezber yaparsanız sinaps sayısı yani noronların birbiirlerine bağlanma sayısı artar.

Beyin dalgası denilen bir olay var. Normal insanlarda belli beyin dalgaları olur. Konuşurken yazı yazarken sevişirken vs. Bunların hepsinin kaydı tutulmuştur. Anormal gelişimdeki yani normal olmayan zeka geriliği olan çocukların daha iyi yaşama sahip olmaları için yapılan çalışmalardan birisi de bu beyin dalgalarıdır. Kimse rektumundan uydurmuyo bunları yazılmış ispatlanmış şeyler.
Siz kolunuzu oynatırsanız beyninizin hangi bölgesi, kola giden motor nöronu vs içeriyosa ordan gelen sinyallere bağlı dalgalar oluşur. Aynı şekilde hatırladığımız olaylarda da böyle oluyor.

Yalan makinesinde insan yalan söylediği zaman göz bebekleri hareketleniyor bilmiyorum daralıyomu genişliyomu o kadar bilgim yok fakat ''çaylak '' isimli filmi izleyenler bilirler, kalp atışları değişir titremeye başlar ne biliim adrenalin seviyesi değişir vs.

Bu beyin okuma olayları da böyle. --Daha önce birisi yazmış onu da söyliyim katılıyorum ama ismini hatırlayamadım elemanın-- hatırladığın ya da hatırlamadığın olaylarla karışılaştığında ya da birisi sana bir fotoğraf gösterdiğinde bu nedir gördünmü daha önce hiç dediğinde beyninde hafıza merkezi harekete geçer ve o bahsettiğim beyin dalgaları oluşur. Normalde oluşan dalgalar eğer hatırlıyorsan farklı bir şekil hatırlamıyorsan farklı bir şekil alıyor. Bu da beyin okumanın temelini oluşturur. Yalan makineleri de aynı şekilde işler.

Söylemek istediklerim bunlar. Telepati telekinezi vs bu konularda fazla bilgim yok ama okulda gösterilen şeyler oldukça ilgimi çekti. Fazla ayrıntıya girmedim ayrıntıya girmeyince beni bilgisiz sanan arkadaşlarım olacak canları sağolsun.

Niyetim ahkam kesmek değil hiç değil.. Olay bundan ibaret.

Tabii sonraları başka başka şeylere yönelince beyin okuma tekniğinin ne kadar ilerlediğinden haberdar değilim kısaca olayın temeli budur.

Elbette bir yere kadar ama inanın böyle bir şey mümkündür! saygılar sevgiler...
(yanlışım varsa affola düzeltmekten çekinmeyiniz fekat ukelalığı kaldıramam !!sevgilerle)
 
Yanlışın yoktur herhalde de, şeyi soracağım;

Beyinde aktivitelere bağlı, dalgaların yayılması olayını var iken, bu dalgaların, ölçülebilmesi, filtrelenebilmesi ve yani kısaca bu dalgaların okunabilmesi mümkün müdür? Bilimsel olarak, sence?
 
OdenMuzik demiş ki:
Yanlışın yoktur herhalde de, şeyi soracağım;

Beyinde aktivitelere bağlı, dalgaların yayılması olayını var iken, bu dalgaların, ölçülebilmesi, filtrelenebilmesi ve yani kısaca bu dalgaların okunabilmesi mümkün müdür? Bilimsel olarak, sence?

Aktivitelere bağlı dalgaların yayılması mı yoksa sinyalin vs alınıp onun dalga haline getirilmesi mi tam bilmiyorum fakat bahsettiğim dalgalar aşikar olup kayıtları tutulmuştur ve ölçülüyor. Dalgaların okunması değil de aktivite artışına bağlı değişimlerinden ne tür bir olay gerçekleştiği, yaklaşık ve yanıltıcı olmayan bir şekilde tespit edilebiliyor bilimsel olarak. Bu yazdıklarım bana ait değildir , okulda öğrendiklerimden bir kaç tanesi :)
 
böyle bir sistem mevcut ve bu 8 milyon dolar satılıyor öyle mi? ve buna inanabilecek denyolar var öyle mi?

bu sistem mümkün değil, çalışması imkansız. çünkü okunabilecek bir beyin taşımıyorsunuz...
 
Beyin okumak mümkün. Nasıl mümkün, beyin kimyasal ve elektriksel tepkimelerle çalıştığına göre gözlemlenebilir birşeydir.

Sorun bu gözlemlerden elde edilen verileri bilgiye çevirmektir. Yani herhangi bir sinir hücresinden geçen x amperlik akımın ne manaya geldiğini anlayıp bunu tercüme etmek asıl sorundur.

Herkesin genetiğinin farklı olduğunu düşünürsek bu bilgiler de kişiye spesifik olacaktır. Düşüncelerin okunması için daha çok fırın ekmek yemek gerekir.

Ama çok ilkel mesajlar alınabilir. Bir insan yalan söylediğinde, mutlu olduğunda yada korktuğunda beynin hangi kısmının daha aktif olduğunu bildiğimiz için aşağı yukarı ne hissettiğini anlayabiliriz.
 
:D ya beyin okunurmu bilmem ama eğlenceli bir başlık :)

beyin den ziyade bir insan insanların verdiği reaksonların hareketlere tavırlara yansımasını iyi gözlemleyebilir.

ama bana gelip beyin okuma derseniz gülerim walla beyin okuma nedir ya :D..
 
Geri
Üst