Merhaba,
Sizin konu başlığının taraflarından birine sorduğunuz soruya ilişkin olarak kendimce yanıt vermeye çalışayım. Öncelikle belirteyim ki ben vergi hukukçusu değilim.
Öte yandan, hepimizin bildiği üzere konu başlığına ilişkin olayın tarafları arasında bir hukuki çekişme var ise bu hukuk mahkemelerinde, diğer yandan taraflardan birinin diğerine karşı suç iddiası varsa bu da öncelikle savcılıkta sonra ceza mahkemelerinde bakılacak işlerdendir.
Vergi konusuna gelince, genel olarak bir kimsenin söz konusu ,örneğimizdeki gitar alım satımı, eylemini(-lerini) ticari faaliyet olarak yapıp yapmadığıdır. Dolayısıyla ilk adım da bu durumun tespiti ve tespit için hangi kriterlerin esas alınacağıdır. Yukarıda bir forum üyemizin yazısında kısaca yer verilmiş, kişinim eylemden elde ettiği yıllık gelir senelik limitin altında ise (burada net kar değil toplam satış gelirine bakılır) vergilendirilmez, limit üstünde ise vergilendirilir. Vergilendirme, bu halde (limiti aşan miktar üzerinden usulünce gelir vergisi vs ödenmediğinden) o mali yıl içinde yapılan ilk satıştan itibaren yapılır bunun yanında aynı şekilde de vergi cezası kesilir.
Vergi dairesi genelde, kişi bir yerde maaşlı çalışıyorsa o kişinin mali transferlerini, ticari faaliyet yapıp yapmadığını, gelirini giderini ataştırmaz. Zira kişi maaşlıdır, ödemesi gereken vergi zaten kaynağından kesilmekte yani maaşı yatarken kesilmektedir. Bu nedenle maaşlı çalışan kişi maaşlı işi dışında ticari faaliyet yapıyorsa vergiyi gerektiren bu durum araştırılmadan kalabilir.
Şu halde ne yapılabilir sorusu sorulursa; maliye böyle bir durumdan “şüphelenen” bireylerin kendisine haber vermesini istemektedir. Böylece yapılan şikayet/ihbar sonucu maliye araştırmaya başlar. Araştırma sonucu maliye uygun işlemleri yapar. Dediğim gibi uzmanlık alanım vergi hukuku değil, o nedenle yanlış bildiğim hususlar da olabilir, yanlış bir şey yazdı isem düzeltilirse çok memnun olurum. Sadece yukarıdaki konuşmalarda forum üyelerinin merakını cezbetmiş gibi geldi bana o nedenle sizin mesajınıza yanıt vermek suretiyle yazayım dedim.
Başlık konusuna gelir isek,
“Şikayet” anayasal bir haktır. O nedenle, konu başlığındaki olayın tarafları, birbirlerine karşı olan iddialarının arkasında iseler; diledikleri hukuki yollara başvurabilirler, hukuki süreç de sonlandığında sizin de yazdığınız gibi kesinleşen hükmü(-leri) burada yayınlayabilirler. Zira kesinleşen mahkeme kararları herkesin bilgisine açıktır.
Bu şekilde diğer forum üyeleri olarak bizler de hem bilgilenmiş olur, hem de daha fazla kendimizi yormamış oluruz. Öte yandan taraflardan hangisinin iddialarında haklı kimin haksız olduğu da anlaşılmış olur.
Forum kullanıcıları olarak bizlerin bu mecrada ortadaki uyuşmazlığı/sorunu yorum yazarak çözebileceğimizi düşünmüyorum.
Esenlikler dilerim.