Ibanez RG ve RG Prestige

Ibanez RG1570 prestige almayı planlıyorum. Ancak bazı sorularım var. Öncelikle prestige RG ile normal RG ler arasında ne gibi farklar var. Prestige olan modeller fiyatını hakediyor mu? Yoksa normal RG ler fiyat performans olarak daha mı iyi?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.
 
hayır prestige normal seriye göre daha iyi..yeni ibanezlerde japon lar prestige..normal rg ler kore oluyor bilidğim kadarıyla ama bir istisna var prestige olan kore üretimi olan sa2020 var...eskiden üretilen 1570 le yeni prestige den bahsediyorsun anatolia abi sen..
 
yok abi eski rgler'in hepsi kore değil. sadece RG470den oncesi kore RG470inde koresi var fakat cok az, eski üretim onlar 96 falan. aynı sekilde RG270in japonuda var ama eski üretimler yani 1993- 1995 arasi ... ama RG570 ve üstü hep japondu hiç koresi üretilmedi diğer modellerin az da olsa üretildi belli bir donem.. ve RG570ve üstü gitarları cok kaliteli buluyorum tam bir profesyonel gitar bana gore:) RG1570ide denedim belki bana en dandiği denk geldi ama RG470 kullanmıştım vakti zamanında o bile daha iyiydi RG1570den bence..
 
prestige olayı evet biraz daha üst seviye modeller barındırdığıdır.ibanezin zamanında ürettiği bazı rg limited edition gitarları mesela rg 450bk limited edit. veya rg 550 lim. edit. suan da prestige serisi olarak üretiliyor..aslında biraz pazarlama stratejisi..
 
2003'den itibaren RG Prestige ve RG serisi tamamen ayrıldı. O zamandan beri sadece Prestige üretimleri Japonya üretimi. RG (regular) serisi Kore'de üretiliyor ve forumda daha önce bir çok başlıkta da konuşulduğu üzere daha kalitesiz gitarlar. Ama önceki yıllarda üretilen RG serisi gitarların çok kaliteli olanları var çok adi olanları da var. Genel mantık olarak 5XX ve üstü hiç Kore üretimi olmadı. 2XX, 3XX ve 4XX'ler yıldan yıla Kore'de üretildi. Ama 98'de bile Japonya üretimi 270'ler var ve gayet güzel gitarlar. Seri numarasındaki harf "F" ise bu gitar Japonya'nın Fujigen fabrikasında üretilmiş demektir, burdan anlayabilirsiniz. Zaten Japonya'da RG serisinin üretildiği başka bir fabrika yok.

Ama yeni RG Prestige 1570'ler de bence gayet güzel. Hem köprüleri, hem tonları hem de klavyeleri açısından. Daha eski bazı 570'ler daha iyi çıkıyor arada ama bulması artık çok zor.

Bir Ibanez'i diğerinden daha iyi yapan şeyleri iyi bilmek lazım bu gitarlardan birini seçmek gerektiğinde. Eski Ibanez Başlığı bu konuda güzel bilgiler içeriyordu ama artık yok :D
 
Bende sa160 var, 1570 ilgimi cekiyordu, gecen cuma gittim elime aldim inceledim, ben oldukca hayal kirikligina ugradim dogrusu. Isciligi, verilen emek cok kötü bence.
 
Bende RG570 japon var(zaten sadece japon yapımı bu gitar sanırım) ben gayet memnunum..klavye,tonlar,ağırlık çok muntazam ve rahat..uzun zaman önce piyasadan kalkarak bu modelin benzeri(bence daha kötüsü) rg1570 piyasaya sürüldü..bu ibanezin yapmış olduğu kar düşüncesi..rg570 piyasadan kaldırılmasaydı rg1570 satmazdı..(niye daha kötü ve daha pahalı bir gitarı alsınlar ki) ben rg570i geçen yaz 2.el ABDden almıştım..türkiyede hiç görmedim..
 
Sigmastern demiş ki:
Bende sa160 var, 1570 ilgimi cekiyordu, gecen cuma gittim elime aldim inceledim, ben oldukca hayal kirikligina ugradim dogrusu. Isciligi, verilen emek cok kötü bence.

sana katılıyorum,bende denedim resmen odun gibi bi gitar,o paraya iyice araştırıp adam gibi bişey alın gidip de "bu ibanez hemde japon yapımı"falan diye paranızı boşa harcamayın

gorkyeah demiş ki:
Bende RG570 japon var(zaten sadece japon yapımı bu gitar sanırım) ben gayet memnunum..klavye,tonlar,ağırlık çok muntazam ve rahat..uzun zaman önce piyasadan kalkarak bu modelin benzeri(bence daha kötüsü) rg1570 piyasaya sürüldü..bu ibanezin yapmış olduğu kar düşüncesi..rg570 piyasadan kaldırılmasaydı rg1570 satmazdı..(niye daha kötü ve daha pahalı bir gitarı alsınlar ki) ben rg570i geçen yaz 2.el ABDden almıştım..türkiyede hiç görmedim..

sana da sonuna kadar katılıyorum ,rg 1570 denen şeyin rg 570 in yanında sözü bile edilemez...
 
Nooldu yav herkes rg1570 için güzel şeyler söylüyordu birden niye böyle yerden yere vurdunuz yavv amma şaşırdım haaa..

Bu arada yurtdışındaki forumlarda ben Türkiye deki kadar eski japon rg serisi hayran kitlesi görmedim. Geçen birisi rg570 i ebay dan 320-USD ikinci el aldığını yazıyordu yani fiyatı sürünüyor yurtdışında. Az önce kırk saat linkini aradım bulamadım. Hatta birileri rg570 mi rg1570 mi diye jemsite sormuştu millet rg1570 daha gelişmiş bir gitardır falan diye yazmışlardı. Biraz araştırın yurtdışında bizdeki gibi eski japon rg serisi merakı bu kadar yok. Bu bir eleştri değil niye böyle merak ediyorum sadece?

Yani rg570 i 320-USD ye almak varken yurtdışında millet manyakmı 750-USD verip rg1570 alıyor kafayı sıyırmama ramak kalmışken birde siz yanıt verinde rahatlatın beni. Bende yeni gitar alacağım. Yutdışındaki forumlarda yazıyorum herkes yok rg1570 al yok rg2570 al felan yazıyor bizde rg570 ten başka has gitar yok. Ne alacağımı şaşırdım. Ülkem insanına mı uyup alayım yurtdışınamı şaşırdım. Bunlar sitem değil şaşkınlıktır alınmayınız lütfen. Yani yurtdışında da rg570 al daha iyi diyende var ama rg1570 i rg570 ten üstün tutanda var. Ama Türkiye de Rg570 anayasa gibi tartışılmaz gitar. Belki şimdi bir sürü kişi bana bayağı kızacak vay sen nasıl rg570 e laf atarsın kullandınmıki ne biliyorsun o gitarı var yaa o gitarr ahhhhh ahhhhh şeklinde eşi benzeri başka ülkelerde görülmeyecek tepkiler olursa şaşırmam) :LOL: :LOL: :LOL:


Mesela RG570 mi 1570 mi diye soran birisine yurtdışı forumlarda verilen bir cevap şu olmuş en alta ekledim : (bunun gibi bir sürü rastladım bir Türkiye de yok böyle yorumlar o benim kafamı karıştırıyor. )

Cevap :
you should go for the RG1570, its newer, has prestige build quality, usually comes with a good case (it now comes with the awesome team j craft case), has direct mount pickups and looks awesome.

Diyorum ya iddiam yok rg1570 daha iyi diye. Elbet herkes rg570 iyi diyorsa inanırım ama bunu sadece bizim ülkemizde söyleyip dünyada farklı konuşulunca böyle iki yanında yem olan katır misali hangisini yiyeyim derken açlıktan çatlıyorsun. :LOL: :LOL: :LOL:
 
haticeye değil neticeye bak... :D iki gitarida dene kararı sen ver bu işler lak lak'la olmuyo git dene bosver sen onu bunu bütün bunlar goreceli zaten biliyorsun...
 
Valla aynen bende ambale oldum şu an ne alacağımı şaşırdım. Özellikle odun gibi gitar yakıştırmasına çok takıldım. yani sanki şu studyolarda tellerle perdeler arasıra parmağım girebilcek kadar aralık bulunan yorgun ve bitkin campbell lar aklıma geldi :)
Rg prestige 1570 hakkında yabancı forumlarda yapılan reviewlerde çok övülmüş ve bir çok farklı yerde şu ana kadar çaldığım en rahat ve en hızlı gitar oldu denmiş. Şimdi burda okuyunca çok şaşırdım. Bana yaklaşık fiyatta RG serisinden test edilmiş güzel halkın özgüvenini almış bir model söyleyebilir misiniz acaba? :) (Üretimde olan)
 
anatolia999 demiş ki:
haticeye değil neticeye bak... :D iki gitarida dene kararı sen ver bu işler lak lak'la olmuyo git dene bosver sen onu bunu bütün bunlar goreceli zaten biliyorsun...

Doğru diyorsun... En iyi hepsini deneyip kendime göre en rahat ve aradığım tonu yakalayan gitarı seçip almak.
 
İlginç bir tartışma olmuş :D
Gelelim ayrıntılara o zaman:

1) Öncelikle gövdeden bahsedelim. Şu tartışma götürmez bir gerçek ki Ibanez'in 90'dan 98'e kadar kullandığı ıhlamur ağaçları 98 sonrasına kıyasla daha kaliteli. Rezonans testlerinde daha yüksek puan alan ağaçları kullanıyorlarmış. Ama zamanla popülaritenin artması ve seri üretim boyutunu arttırma mantığından dolayı yeni gövdeler biraz daha kalitesiz. Boyaları kazıma imkanınız olursa göreceksiniz ki eski gövde ağaçları bariz daha açık renkli.
Sonuç: Eski gövdeler daha kaliteli.

2) Eski saplar 3 parça akçaağaçtı. Yeni saplar ise 5 parça akçağaç+ceviz. Bu daha iyi bir sap demektir. Deformasyona daha iyi dayanır. Eski saplar 18.5mm(19)-20.5(21)mm iken yeni saplar 18mm-20mm (89-94 arası üretilenlerde Super Wizard saplar var. Bunlar 17mm-20mm). Daha ince bir sap Ibanez tercih eden biri için daha hızlı çalmak demektir. Burda hem cevizden hem de sapın incelmesinden dolayı biraz sustain kaybı olacaktır ama zaten FloydRose kullanan biri için sustain çok fazla önemli bir husus değildir. Ayrıca, eski klavyelerin radius'u 400mmR iken yeniler 430mmR. Yani klavyeler artık daha düz. Bu da bend, sweep, solo gibi teknikleri kolaylaştırırken akor basmayı zorlaştıran bir husus. Sonuç: Yeni klavyeler kesinlikle daha hızlı.

3) 91-94 arasında üretilen ve Lo-Pro Edge taşıyan 570ler de var. Sonraki yıllarda ya Edge (Genel olarak bu kullanlıldı.) var ya da Lo-TRS var. Lo-Pro Edge dökümü açısından çok çok kaliteli bir köprü. Bence en iyisi. Ama yine seri üretim mantığından dolayı daha ucuz maliyeti olan köprüler üretiyor Ibanez. Fakat yeni Edge Pro da kesinlikle süper bir köprü. Lo-Pro-Edge'e kıyasla daha sıcak bir tonu var, sustain de düzeltilmiş. Akord stabilitesi ve tel ömrü de fena değil. Yani bu köprü de çok çok iyi. Fakat Ibanez her ne kadar bunun en low-action (tellerin klavyeye en yakın olduğu) köprü olduğunu iddia etse de eski TRS'ler bile bu konuda daha iyi. Sanırım bunu da sustaini düzeltmek için yapmışlar. Fakat bu opsiyonel sayılabilecek bir özellik. İsterseniz küçük ayarlarla telleri alçaltabilirsiniz.
Sonuç: Yeni gitarlarda kullanılan Edge Pro, eski köprülerin "çoğuna" göre daha iyidir.

4) Manyetikler... 98 sonrasında V7-S1-V8 manyetik kombinasyonu bir standart haline geldi üst model RGlerde. Halen de kullanılmaktadır. Daha önceleri ve 2002'ye kadar bazı modellerde PSND ve V1-S1-V2 vardı. V-S manyetikler diğer tüm Ibanez manyetiklerine göre daha iyidir. Sustain, transparanlık, EQ range vb açısından. Eskiler daha bir metalci işiydi. Daha yüksek çıkışlı, küt manyetiklerdi.
Sonuç: Yeni gitarların manyetikleri "çoğu" eski gitarların manyetiklerine göre daha iyi.

5) İşçilik... 87-94 yapımı Ibanezlerin hepsi Team J. yapımı. Yani işçilik tek kelimeyle süper. Daha sonra 98'e kadar seri üretime bu luthier ekibinin yetişememesi nedeniyle tek tük Team J. Craft gitar var. Ama yeni 1570'ler için de bu geçerli. Headstock'un arkasında Team J. Craft yazıyorsa bunu alın :D
Sonuç: Eski gitarların işçiliği belli kriterleri olmakla beraber yenilerin "çoğuna" kıyasla daha iyi.

6) Elektrik ve metal aksam yeni gitarlarda kesinlikle daha iyi. Kullananlar bilir, eski Ibanez'ler çok güzel paslanır ve vida yuvaları yumuşak bir ağaç olan ıhlamurdan dolayı çok rahat genişler. Özellikle jack plate vidaları plastiği tutmaz hale gelir 2 senede. Fakat yeni metal aksam daha geniş ve daha zor oksitleniyor.
Ayrıca yeni gövde boyaları eskilere kıyasla daha iyi. Özellikle 1570lerde özel bir boya kullanılıyor ve bunun tona etkisi daha stabil. Yani zamanla yamulan ve yoğunluğu değişen bir gövdeden kurtarıyor bizi.
Sonuç: Kozmetik faktörler yeni gitarlarda ciddi bir farkla daha iyi.

7) Yeni Prestige gitarlarla beraber gelen hadrcase Team J. Craft etiketiyle geliyor ve çok çok güzel bir case. Eski Ibanez hadrcaseleri ile kıyaslanmaz bile. Benim gördüğüm en iyi case denebilir.

Bunların dışında aklıma başka birşey gelmiyor. Sonradan hatırladığım birşey olursa buraya koyarım zaten.

Genel bir sonuç çıkarmaya çalışırsak eğer;
Kimi 570ler 1570lere göre daha kalitelidir. Ama kimi 1570ler de 570lere kıyasla daha kalitelidir. Fakat önünüzde duran bu iki gitardan hangisinin daha iyi olduğunu anlamanız için yılların verdiği bir tecrübeye ve bu gitarlarla ciddi bir geçmişe sahip olmanız gerekiyor. Yani genel geçer bir ifadeyle yeni bir 1570 eski bir 570e tercih edilebilir. Ben olsam 1570 tercih ederdim. Çünkü eskinin o mükemmel diye tabir edilen 570lerinden bulmak çok zor. Halbuki Türkiye'de bolca 570 görmek mümkün.

Ayrıca; 570lerin yanında 1570lerin sözünün bile edilemeyeceğini söyleyen arkadaşlar nasıl bu kadar rahat konuşabiliyorlar anlamadım. Hayır, bu iş bu kadar kolay değil ve fark bu kadar büyük değil.

Siz en iyisimi kullanılmamış bir RG1570 Prestige alın :D
 
Yurdumda böyle şahane yorum yapan insanlar olunca insanın içi açılıyor saolasın euphrates müthiş açıklamışsın bak senin gibi bir açıklamayı da yurtdışında görmedim desem yalan olmaz bu kadar net detaylı ve insanın içine sinen bir açıklama.

Şu forumda 100 kere okuyup 100 kere aynı şeyde kararsız kalmışken artık bu farkları daha iyi gözden geçirebilme şansım oldu sayende. Yazından direkt gidin rg1570 de alın ifadesi de çıkmıyor rg570 de, oldukça transparan açıklama ve objektif. Ne demek istediğin çok iyi anlaşılıyor ve insanın alım kararında ciddi ışık tutacak bir inceleme yazısı gibi olmuş.

Sonuçta nihayet nasıl karar vermem gerektiğini gördüm yorumunda. İşçilik ve kaliteli ağaç istiyorsam önceliği rg570 e diğer kriterler için teknik ekipman elektronik aksam, kozmetik gibi unsurları gözönünde bulunduruyorsam rg1570 e yöneleceğim. Bu noktada sanırım bir başkasının yıllarca çaldığı gitara güvenim olmayacağı için ve klavye vs yi yeniden elden geçirtmek fretleri yeniden çaktırmak vs ile uğraşmayı asla istemeyeceğim için rg1570 e direkt yöneldim diyebilirim. Tabi buda kişisel tercih meselesi oluyor. Kimiside eskiyi alıp elden geçirip kullanmayı tercih eder. Ama sonuçta rg1570 in berbat bir gitar olmadığına hatta harika bir gitar olduğuna tekrar inandım. Çok saol euphrates...
 
güzel bir açıklama olmuş teşekkürler euphrates..ama birkaç sorum olcak:
1-rg570 hangi tarihler arasında üretildi?
2-1999da yanılmıyorsam Steve Vai'nin kullandığı gitar rg570miş doğru mudur?
3-rg1570 ne zaman üretilmeye başlandı?
 
Euphrates, faydalı bilgilerin ve adil kıyaslaman için çok teşekkürler. :) Benim için çok faydalı oldun eline sağlık.
Anlaşılan odur ki 570ler geçmişi olan kendini kanıtlamış bir gitar. 1570 ise kendini kanıtlaması için zamana ihtiyacı var.
Ben 0 bir gitar almak istediğimden dolayı sanırım 1570 e yöneleceğim. Ancak tabiki denemeden gitar alınmaz :)
 
Geri
Üst