Ucuz Gitar Lobisi

Birkaç gündür SX strat ile uğraşıyor, yavaş yavaş parça değişimine gidiyorum. Daha önce de araştırıp, gözler kanlanana dek forum deştiğim Greco tecrübem de var. Bunlardan hariç, superstrat GASından mütevellit “Acaba Strat ve LP dışında da başka marka ve modeller için bulunabilecek alternatifler var mıdır?” sorusu da bir süredir aklımda. Bu yüzden gitara yeni başlayan hevesli kardeşlerimizi gitardan soğutmayacak, pek çok markanın fiyatlarını abartılı bulan dostlarımıza yol gösterecek derli toplu bir başlığın gerekli olabileceğini düşünerek yazmaya başladım. Ekonomik durumlar, yurtiçi-yurtdışı fiyat ve döviz dengesizliği malumumuz. “Madem elimizde bazı alternatifler var, neden yaygınlaşmasın, neden insanların gitar sevgisi yarım kalsın?” diyerek böyle bir hareket başlatmaya karar verdim.

Tabii ki Fender’den Gibson’a, Ibanez’den Jackson’a bu kadar çok marka ve modelin altından tek başıma kalkmam mümkün değil. An itibarı ile bu kadar marka model tecrübesine sahip değilim.

Burada iş forumun diğer sakinlerine düşmekte. Sizlerden ricam, bu tür tecrübelerini birinci elden hangi marka ve modelin yerine nelerin yerine tercih ettiklerini, ürünlerin özelliklerini, yaptıkları modifikasyonları, iyi-kötü aldıkları sonuçları yazarak, tecrübelerden oluşma bir ortak bilgi havuzu oluşturmaya yardım etmeleri. Burası mühim, tahmini veya teorik “bence”li değil, kısa dahi olsa, yaşadığınız tecrübeleri aktarmanız önemli. Ancak yeni çıkan, fazla bilinmeyen fakat alternatif olabilecek yeni marka ve model haberlerini veya uygun fiyatlı gitar toplanabilecek siteleri denememiş olsanız da en azından haberdar etmek adına paylaşmanızda bir sakınca yok.

Beni tanımayanlar için peşin bir uyarı yapmaya mecburiyeti hissediyorum. Başlığa –hatta açılırsa gelecekteki başlıklara- amacı dışında yazılacak “Ucuza gitar yapıyorum, manyetik sararım, Cnc’de sap keserim, limon kasasından Les Paul çıkarırım, dostum şu gitarı satıyorum, özelden yazışalım” gibi reklam ve ticaret kokan mesajları hoş karşılamayacağım. Denemediğiniz, çalmadığınız ürünlerle ilgili pratikte katkıda bulunmayacak varsayım dolu mesajları, “replika” tabir edilen sahte ürün tavsiyelerini moderatörlük yaptığım Gitar Pedal tarafında kendi elimle sileceğim, Turkrock kısmında ise şikâyet yoluyla kaldırtacağım.

Daha önceden yazdığınız tecrübeleriniz varsa, tekrar yazmak yerine “Şu marka-model hakkında daha önce belirttiğim görüşlerim” diyerek yazmış olduğunuz yazıların, incelemelerin, blog yazılarının linkini de paylaşabilirsiniz.


Düzenli bilgi vermek adına daha sonra gerekirse “Ucuz Gitar Lobisi II: Ibanez”, “Ucuz Gitar Lobisi III: Jackson”, “Ucuz Gitar Lobisi IV: Gibson”, “Ucuz Gitar Lobisi V: Gitar Donanımı”, “Ucuz Gitar Lobisi VI: Bass Gitarlar” gibi seri başlıklarla sınıflandırma da yaparız.

Kısaca maddeler halinde toparlarsak:


1- Başlığın amacı, strat, LP, SG, superstrat vb. gitarlar hatta bass gitarlarda kaliteyi ekonomik fiyatlarla elde etme amaçlı bilgi ve özellikle de tecrübe paylaşımıdır. Madem ki herkesin bazı markalara binlerce dolar dökecek durumda olmadığı ve dökmek zorunda olmadığı da bir gerçek, o zaman bu işin ekonomik çözümleri ortaya koymaktır.


2- Bu tür bir başlıkta paylaşılacak en değerli ve yegâne şey tecrübedir. Lütfen tecrübemizin dışında teorimizden kaynak kullanmayalım, varsayımsal konuşmayalım. Sonuçta bu başlıktan faydalanacak kişiler de bu işe para ve vakit ayıracaklar. Bu iki değerli kaynağı boşa harcatmak gibi bir hak, lüks söz konusu değildir. Bu yüzden tecrübe içermeyen “bence”li mesajlar atmayınız.


3- Tecrübenizi aktarırken, tercih ettiğiniz marka ve modelleri neyin muadili olarak tercih ettiğinizi açıkça yazınız. Aldığınız ürünün hangi malzemelerden üretildiği, sizin yaptığınız değişiklikler, bunların size getirdiği ek masraflar, hatta parçaları ikinci el veya sıfır alıp almadığınız, yurtiçi, yurtdışı nereden elde ettiğiniz önemli bilgilerdir, hatırlıyorsanız mutlaka yazınız.


4- Ulaştığınız sonucu, aldığınız verimi, varsa “Keşke” dediğiniz noktaları açıkça belirtiniz. En önemlisi, değdi mi, memnun kaldınız mı, bu konularda dürüst ve tarafsız olunuz. Çeşitli nedenlerden dolayı herkes aynı formülden aynı sonucu alamayabilir, normaldir. Aktardığınız tecrübelerinizi elinizde mevcut ise kayıtlarla da desteklemeniz mühim bir katkıdır.


5- Başlık bilgi sağlama amaçlıdır. Hiç kimsenin ticari platformu veya sahte ürünlerin reklam panosu olarak kullanılması maksadı ile açılmamıştır. Bu konuda tersini yapacak kişilere karşı yukarıda yazdığım tedbirleri uygulayacağım.

Başlangıç olarak SX'in rosewood klavyeli SST modeli ile ilgili deneyimlerimin bulunduğu linki ekliyorum:

http://turkrock.com/konu/54153/
 
Jay turser jt lt de guzel gitardır fiyatına gore.(telecaster)

Yukarıyı okuduysan, bu tür bir cevabın kabul edilebilir cevap olmadığını bilmen gerekir, değil mi? Kime göre güzel, neye göre güzel? Özellikleri nedir? İyi - kötü yönleri nedir? Donanımı nasıldır? Fiyatı, fiyat performans durumu nedir? Çok yüzeysel bir cevap oldu bu. Ayrıntıya gir hele 😉
 
Yukarıyı okuduysan, bu tür bir cevabın kabul edilebilir cevap olmadığını bilmen gerekir, değil mi? Kime göre güzel, neye göre güzel? Özellikleri nedir? İyi - kötü yönleri nedir? Donanımı nasıldır? Fiyatı, fiyat performans durumu nedir? Çok yüzeysel bir cevap oldu bu. Ayrıntıya gir hele 😉
Ses olarak o fiyata gore en iyi telecaster bence jay turserdir.Ayrıca klavyesi de rahat.
 
Ses olarak o fiyata gore en iyi telecaster bence jay turserdir.Ayrıca klavyesi de rahat.

Salt "ses" dersen, biri de çıkar "JT neymiş, şu markanın telesinin gövdesi düzgün iki parça alder (veya swap ash), sapı adam gibi hard maple, tuşesi Hint gül ağacı, manyetikleri Alnico II, her türlü döver. JT'ın nesi varmış?" der, olmaz. En azından fiyat bilgisi ver, bilgi cimriliği etme yahu 🙂
 
Naçizane anlatabildiğim kadar, bende birkaç satır karalamak isterim, umarım bir faydası olur.
Bilgi paylaşmak istediğim gitarlar: ESP Horizon FR II ve Schecter Hellraiser Special C1 FR
Önce bu gitarların donanımı hakkında kısa bilgiler:
ESP Horizon; Neck Thru, Maun gövdeli, Abanoz Klavyeli ve EMG 81-85 kombinasyonlu bir gitar.
Schecter Hellraiser Special ise; Set Neck, Maun Gövdeli, Gülağacı Klavyeli, EMG 81-85 kombinasyonlu bir gitar.

Uzunca bir süre, ESP Horizon almak istedim, bir arkadaşımda vardı epeyce deneme şansım da oldu, ayrıca Pera Müzikte de farklı amfilerle de denedim. Gövdesi aynı sınıftaki gitarlara kıyasla daha ufak (göreceli) ve inanılmaz rahat bir klavyesi var. Maun gövde, neck thru yapı ve EMG manyetikler kaliteli işçilikle birleşince gerçekten dolu dolu bir sustain, gürül gürül bir ton ortaya çıkarıyor bu gitarda, tam bir metal canavarı. Kullanılan maun ne türde bilemiyorum fakat diğer maunlara göre oldukça hafif, dolayısıyla ayakta çalarken insanı yormuyor. (Tüy kadar hafif diyemeyiz ama ağırda değil asla). Özellikle palm mute vuruşlarda gitarın titreşimini göğsünüzde hissediyorsunuz ve bu gerçekten çok zevkli. Hatta amfiye abanırsanız bu titreşim midenizle, ciğerlerinizin yer değiştirmesine bile neden olabilir 🙂🙂🙂
Bunlar güzel tarafları, bir tanede kötü tarafı var bu gitarın, o da fiyatı. Ciddi ciddi çok abartılı bir fiyat söz konusu, evet gerçekten her şeyiyle kaliteli, elinize aldığınızda ben kaliteyim diye bağırıyor alet ama bu fiyat el yakmaz, can çıkartır.
İşte fiyat dezavantajından dolayı bende başka arayışlara girdim, girmek zorunda kaldım.
Hiç denemediğim Schecter Hellraiser Special C1 FR ile tanışmak için DoRe ye gittim. Hem Mesa Recto hemde Blackstar amfiyle denedim ve şaşırdım açıkçası. Hiç ummadığım bir şekilde sağlam bir sustain i vardı hemde aynı ESP Horizon gibi gürül gürül akıyordu sesler. Elbette ESP ile Schecter ın tonları arasında farklar vardı, ama Schecter kötü demek mümkün değildi (Malum biri gülağacı klavye diğeri abanoz falan, bunun gibi faktörlerin oluşturduğu ton farkından bahsediyorum) ve ben gözümü karartıp bu gitarı aldım. 1,5 yıldır da evimde kullanıyorum. Hiç pişman olmadım, elbette bir ESP değil fakat metal müzik için oldukça uygun fazlasıyla tatmin edici bir gitar. Hatta stüdyo kayıtlarında, sahnede vs. rahat rahat kullanılabilir. Donanımı oldukça kaliteli asla ama asla akort kaçırmıyor, tremolosu sorunsuz.
Gelgelelim negatifine 🙂 hayatımda gördüğüm en ağır gitarlardan biri (bende birde Schecter Blackjack var oda ağır bir gitar, sanırım Schecter özellikle bu türde maunlar seçiyor)
Ayakta çalarken 1 saatin sonunda, taş ocağında çalışmış gibi hissediyorsun 🙂 İddialı söylüyorum Gibsonların çoğu bundan daha hafiftir 🙂
Kişisel olarak ben ağır gitarları seviyorum, psikolojik bir şeymi bilmiyorum ama bana sanki sustatin daha iyiymiş, ton daha netmiş gibi geliyor. Dolayısıyla şikayetim yok.

Sonuç olarak ESP nin yerini %100 tutmasada; Schecter Hellraiser Special C1 FR , ESP Horizon FR II EMG ye çok daha ucuz bir alternatif olabilir.
(Schecter ın fiyatı ESP nin 1/4 kadar, ikinci elde ise çok daha uygun)
 
Benim tahminim Afrika maunu kullanıyor Schecter, o yüzden bayağı ağır oluyor gitarları. Nispeten daha "ucuz" gitarlarda bu böyle herhalde. Honduras maunu (ki daha önceki Gibson LP'ler filan bundan yapılırmış...) bulunması zor bir ağaç artık (kesimi sınırlı veya yasak...öyle bir şey...), ama ciddi ağırlık farkı var.
Bu detayı luthier Erdem Koca'dan öğrendim, aşağı yukarı aynı büyüklükte Afrikan ve Honduras maununu tarttım onun atölyesinde. Fabrikasyon gitar çıkartan ve çok fazla üretim yapan yerlerin ihtiyacını karşılayacak kadar Honduras maunu bulmak mümkün değilmiş, ama siparişle gitar yapan insanlar 1-2 gitarlık bulabiliyorlarmış.
Şimdiki Gibson LP'lerin gövdesinde boşluklar olmasının nedeni de gövdeyi hafifletmekmiş, artık gövdeler Afrika maunu olunca zaten hantal olan LP iyice eşek ölüsüne dönmüş.
 
Naçizane anlatabildiğim kadar, bende birkaç satır karalamak isterim, umarım bir faydası olur.
Bilgi paylaşmak istediğim gitarlar: ESP Horizon FR II ve Schecter Hellraiser Special C1 FR
Önce bu gitarların donanımı hakkında kısa bilgiler:
ESP Horizon; Neck Thru, Maun gövdeli, Abanoz Klavyeli ve EMG 81-85 kombinasyonlu bir gitar.
Schecter Hellraiser Special ise; Set Neck, Maun Gövdeli, Gülağacı Klavyeli, EMG 81-85 kombinasyonlu bir gitar.

Uzunca bir süre, ESP Horizon almak istedim, bir arkadaşımda vardı epeyce deneme şansım da oldu, ayrıca Pera Müzikte de farklı amfilerle de denedim. Gövdesi aynı sınıftaki gitarlara kıyasla daha ufak (göreceli) ve inanılmaz rahat bir klavyesi var. Maun gövde, neck thru yapı ve EMG manyetikler kaliteli işçilikle birleşince gerçekten dolu dolu bir sustain, gürül gürül bir ton ortaya çıkarıyor bu gitarda, tam bir metal canavarı. Kullanılan maun ne türde bilemiyorum fakat diğer maunlara göre oldukça hafif, dolayısıyla ayakta çalarken insanı yormuyor. (Tüy kadar hafif diyemeyiz ama ağırda değil asla). Özellikle palm mute vuruşlarda gitarın titreşimini göğsünüzde hissediyorsunuz ve bu gerçekten çok zevkli. Hatta amfiye abanırsanız bu titreşim midenizle, ciğerlerinizin yer değiştirmesine bile neden olabilir 🙂🙂🙂
Bunlar güzel tarafları, bir tanede kötü tarafı var bu gitarın, o da fiyatı. Ciddi ciddi çok abartılı bir fiyat söz konusu, evet gerçekten her şeyiyle kaliteli, elinize aldığınızda ben kaliteyim diye bağırıyor alet ama bu fiyat el yakmaz, can çıkartır.
İşte fiyat dezavantajından dolayı bende başka arayışlara girdim, girmek zorunda kaldım.
Hiç denemediğim Schecter Hellraiser Special C1 FR ile tanışmak için DoRe ye gittim. Hem Mesa Recto hemde Blackstar amfiyle denedim ve şaşırdım açıkçası. Hiç ummadığım bir şekilde sağlam bir sustain i vardı hemde aynı ESP Horizon gibi gürül gürül akıyordu sesler. Elbette ESP ile Schecter ın tonları arasında farklar vardı, ama Schecter kötü demek mümkün değildi (Malum biri gülağacı klavye diğeri abanoz falan, bunun gibi faktörlerin oluşturduğu ton farkından bahsediyorum) ve ben gözümü karartıp bu gitarı aldım. 1,5 yıldır da evimde kullanıyorum. Hiç pişman olmadım, elbette bir ESP değil fakat metal müzik için oldukça uygun fazlasıyla tatmin edici bir gitar. Hatta stüdyo kayıtlarında, sahnede vs. rahat rahat kullanılabilir. Donanımı oldukça kaliteli asla ama asla akort kaçırmıyor, tremolosu sorunsuz.
Gelgelelim negatifine 🙂 hayatımda gördüğüm en ağır gitarlardan biri (bende birde Schecter Blackjack var oda ağır bir gitar, sanırım Schecter özellikle bu türde maunlar seçiyor)
Ayakta çalarken 1 saatin sonunda, taş ocağında çalışmış gibi hissediyorsun 🙂 İddialı söylüyorum Gibsonların çoğu bundan daha hafiftir 🙂
Kişisel olarak ben ağır gitarları seviyorum, psikolojik bir şeymi bilmiyorum ama bana sanki sustatin daha iyiymiş, ton daha netmiş gibi geliyor. Dolayısıyla şikayetim yok.

Sonuç olarak ESP nin yerini %100 tutmasada; Schecter Hellraiser Special C1 FR , ESP Horizon FR II EMG ye çok daha ucuz bir alternatif olabilir.
(Schecter ın fiyatı ESP nin 1/4 kadar, ikinci elde ise çok daha uygun)

Jeff loomis şuan arch enemy de schecter hellraiser c1fr sustainac kullanıyor 🙂
Adamın esp alacak parası varken neden schecter alsın bir sebebi var demek ki 🙂
1618623_822515274475039_734341188907711756_n.webp
Schecter çok iyi iş çıkartıyor gerçekten.
 
Jeff loomis şuan arch enemy de schecter hellraiser c1fr sustainac kullanıyor 🙂
Adamın esp alacak parası varken neden schecter alsın bir sebebi var demek ki 🙂
43030 eklentisini görüntüle
Schecter çok iyi iş çıkartıyor gerçekten.

Abi o iş başka ama. 😀 Schecter Jeff'e sağladığı sponsorluğu sana da sağlasa sen de Esp yerine Schecter kullanırsın. 😀

Not: Aman sakın Schecter'ı kötülemeye çalışıyorum gibi bişey çıkmasın. Orta ve orta/üst seviyelerdeki Schecter'lar aynı seviyedeki Ltd'leri pek bir döver büyük çoğunlukta. Ha ama olay üst seviye Esp-Schecter karşılaştırmasına geldiğinde bu sefer dayağı atan Esp abi oluyor. Tabi bunların hepsi benim kişisel görüşüm, yoruma açık.
 
Son düzenleme:
Abi o iş başka ama. 😀 Schecter Jeff'e sağladığı sponsorluğu sana da sağlasa sen de Esp yerine Schecter kullanırsın. 😀

Jeff e kanımca birçok firmadan sponsorluk teklifi gelmiştir.2004 da signature yaptırmadan öncede schecter kullanıyordu Jeff o zaman sponsorluk almamıştı.Nevermore dünyaca tanındıktan sonra schecter yeni bir seri yaptı Loomis'e

Sponsorluk başka iş o enstrumanı özümsemek ayrı bir şey adam çalamıyor başka enstrumanla ve homestudiosunda mayones guitarlar ve schecter hariç gitar göremedim.

 
ltd ex 401
beraberinde kullanılan ekipmanlar: marshall mg 15 ve boss power stack
emg 81 köprü 60 sap
köprü manyetiği clean modlarında orta seviyede bir performans sunarken nevermoreun blue marble şarkısındaki o durgun clean sesleri alabiliyorum sap manyetiğinde ise gercekten çok güzel clean sesleri alıyorum (baslı fakat boğuk değil)
distortion tonları ise tam thrash ve death için yapılmış gibi
köprü manyetiğinde tam bir crisix ultra thrash sesi alıyorum (distte treble 11 mid 8 bass 6-7)
sap manyetiği ise lead için muhteşem solo caldığımda genelde hep sap manyetiğinde çalarım
sap kalitesi muhteşem elimi tam kavrıyor tuşe sorunum hiç olmuyor
keşkesi olarak 22 perde olması diyebilirim bazı sololar gerçekten çalınmıyor sırf bu yüzden
 
ltd ex 401
beraberinde kullanılan ekipmanlar: marshall mg 15 ve boss power stack
emg 81 köprü 60 sap
köprü manyetiği clean modlarında orta seviyede bir performans sunarken nevermoreun blue marble şarkısındaki o durgun clean sesleri alabiliyorum sap manyetiğinde ise gercekten çok güzel clean sesleri alıyorum (baslı fakat boğuk değil)
distortion tonları ise tam thrash ve death için yapılmış gibi
köprü manyetiğinde tam bir crisix ultra thrash sesi alıyorum (distte treble 11 mid 8 bass 6-7)
sap manyetiği ise lead için muhteşem solo caldığımda genelde hep sap manyetiğinde çalarım
sap kalitesi muhteşem elimi tam kavrıyor tuşe sorunum hiç olmuyor
keşkesi olarak 22 perde olması diyebilirim bazı sololar gerçekten çalınmıyor sırf bu yüzden

Kurban olduğum, bir de imlaya dikkat edip fiyat da yazaydın daha iyi olurdu 🙂
 

Geri
Üst