Amplifikatörü bu arada bayağı bir kurcaladım, muhtelif değişiklikler yaptım ve son 2 haftadır "bitti" gözüyle bakabiliyorum.
Öncelikle merak ettiğim için effect loop olayını denedim. Amatör lehimci diliyle biraz detaylandırayım çünkü önemli konu (Yanlışım, eksiğim varsa düzeltiniz) :
Bu amplinin de tabanını oluşturan 18W TMB'ler 1974x Marshall'ların tremolo katının EQ'lu (Treble, Mid, Bass) standart bir Marshall preamplisiyle değiştirilmesinden oluşuyor. (Ve aslında plexi'ye de büyük ölçüde benziyor). Normal kanalın preamplisi 12ax7'nin tek triodundan faz invertörünün bir tarafına giriyor. TMB kanalı preamplisi ise arka arkaya üç trioddan oluşuyor ve faz invertörüne giriyor.
Genel uygulama bir şekilde TMB kanalına üç trioddan ve faz invertörü (PI) arasına effect loop'un yerleştirilmesi. Denedim.. Basit bir seri effect loop maalesef TMB kanalında çalışmıyor. Denediğim iki pedal da özellikle basların ciddi şekilde kırpılmasına sebep oldu..
Normal kanala uygulamayı denedim... Sorunsuz çalışıyor. V1B'nin katot direnç ve kondansatör değerlerini insani seviyelerde seçerseniz TMB kanalı ile reverb'lü normal kanalı güzelce ve rahatsız etmeyecek şekilde karıştırabiliyorsunuz.
Ampliyi yaparken iki kanal için ayrı ikişer giriş yapmak ve kanalları beraber çalmak için köprülemek yerine tek giriş yapmıştım. Effect loop'tan sonra TMB kanalı için resimde de görülebilecek ayrıca bir giriş yapmaya karar verdim. Sonuç: "Effect loop'un send'i ve arka taraftaki TMB input arasına bir kablo taktığınız zaman preampli gaini ciddi şekilde artıyor". Bu aslında 18W TMB'lerde bir DPDT switch ile gerçekleştirilebilen "cascading" diye bilinen yaygın bir uygulama. (Plexi'lerdeki RR veya "one wire mod" denilen olay da buna benziyor)
Neyse.. Son ses örneği bu şekilde alındı.
18w TMB devre şeması için->
Bayağı tolex artmış olduğu için bir de çam kabin yaptım. Yapmaz olaydım.. MDF kabine göre amplinin sesi ciddi şekilde arttı. Kabin rezonansının etkisi pek mühimmiş.. Tolex parçaları çok büyük olmadığından biraz yamalı bohça gibi oldu. Olsun..
Kayıtlar biraz uydurukça. Ancak amplinin ton karakteri konusunda fikir verebileceğini umuyorum. Clean kaydı PRS SE Fredrik Akesson ile diğerleri ise PRS SE Custom 24 (Eşikte TB4 var) ile alındı. İki gitarda da 0,11'lik D'addario (EXL115BT) takılı. Ses kartı quad capture ve mikrofon MXL990. Pedal kullanılmadı. Hepsine Studio One ile biraz reverb eklendi.
- İlk kayıtta amplinin voltajı maksimumda (çıkış tüplerine 430V civarı).
- İkinci kayıtta voltaj 45V civarı (amplinin çıkışının 20W'tan 2W'a indirildiğini düşünün). Amplinin ayarları da aşağıdaki fotoda görülebilir.
- Üçüncü kayıtta da voltaj dipte ve yukarıda belirttiğim gibi normal kanalın çıkışı TMB kanalına takılmış şekilde.
Ampliyi denemek isteyen olursa birşeyler organize ederiz. Kayıtlar belki fikir verir, ancak çalarak denemek başka tabii..
🙂
(Not: Fotolar sitede neden yatay şekilde görüntüleniyor bilemiyorum.)