Gitar Temizleme Ve Yeni Tel Taktırmak Ne Kadar Tutar ?

İşler yalnızca tel takmayla bitmiyor maalesef. Dükkanlar 100 TL'ye kadar isteyebiliyor ayarlarıyla birlikte öğrendiğim kadarıyla.

Zor işler değil bunlar, kendiniz yapmayı öğrenseniz çok daha iyi olur. En iyi ayarı da kendinizi bilen siz yapabilirsiniz bana göre.
 
Bende geçen ay do-re kızılaya sormuştum tel fiyatı hariç 80 lira oldu demişlerdi. O zamandan beri buzz fret denilen hadiseyle seviyeli bir birlikteliğimiz var. Videolar gördüm burdan da link veren arkadaşlar oldu ama kıyamadım gitarıma.
 
Abiler, haftaya videoları hazırlamaya çalışacağım. Ama ön bilgi: çok absürd işler yapmazsanız gitarınıza zarar verme ihtimali çok zayıf. Bu tür şeyleri mutlaka öğrenmeniz gerekiyor, 80 - 90 lira dediğiniz asgari ücretlinin iki günlük maaşı. Max 20 dakikalık iş için büyük paralar bunlar. Amacım tabi ki işin profesyonellerinin ekmeğine mani olmak değil ama ücretlerin de mantık dahilinde olması lazım.
 
İşini düzgün yapan luthierler elbette var fakat genel olarak bakarsanız bu tip dükkanların çoğu gitarına göre muamele yapmasına rağmen ücret olarak sabit ücret talep ediyorlar. Ucuz gitarlara ne doğru düzgün bakım ürünleri kullanırlar nede doğru düzgün bir sap, action ve entonasyon ayarı yaparlar. Gitarı nemli bezle siler, telleri değiştirir akordu yapıp verirler ama 1 saat özel solüsyonlar kullanarak temizlenmesi ile, sap ayarı ile, actionı ile, entonasyonu ile uğraştıkları kalburüstü gitarlardan istedikleri ücretin aynısını talep ederler.

Youtubeda milyon tane video var. Hintçe bile olsa izleyin, kişi nasıl yapıyorsa sizde öyle yapın. Zaten ben bu luthiere ayar yaptırma işine gram anlam veremedim halen daha veremiyorum...
 
Bir gitaristin kendi gitarını çekip çevirebilmesi gerek bence.
+1

Gitar çalmaya başlayan herkese aslında paralel olarak tel değiştirme, bakım/temizlik vb. eğitimler de verilmeli. Ayrıca YouTube'da herhalde trilyor (!) tane video vardır bunlarla ilgili. Acemiler de her ne kadar "Video tamam da, ya berecemez de bozarsam?" korkusuyla dokunmak istemiyor; ama nereye kadar böyle gidecek ki?

Dediğim gibi, eğitim şart.
 
Oha artık, Ne parası kardeşim saçmalamışlar iyice, Buzz feiten derseniz onun olayı ayrı da,
Dükkanlar Bütün gün oturup lak-lak yapacaklarına tel satın alana ücretsiz tel takıp ayar yapmalı zaten. Ne kaybedecekler ki ? Tam tersi Müşteri kazanmak , iyi ilişkiler, sadık ve devamlı müşteri....
Angutların ticaret adına öğreneceği çok şey var... Sonra -"neden müşteri gelmiyor ?" derler..
 
Son düzenleme:
Bende geçen ay do-re kızılaya sormuştum tel fiyatı hariç 80 lira oldu demişlerdi. O zamandan beri buzz fret denilen hadiseyle seviyeli bir birlikteliğimiz var. Videolar gördüm burdan da link veren arkadaşlar oldu ama kıyamadım gitarıma.

Sap ayari, entonasyon + yeni tel takma fiyati mi?

Ben yeni tel alirsam teli 5 TL ye degistirtiyorum do-re'de.35-40 TL ye mal oluyor toplam.Gerci biraz torpilliyim ama 80 yine de cok fazla.
 
Kadıkoyde geo luthiere götür. Elixir takarsan kopmle bakım + tel 85 tl. Normal tel taktırırsan dadario ernie ball falan 70 tl. En böyleydi fiyat. Zaten elixir tel 50 lira para. 35 tl o uğraş için çok para değil. Adam kız gibi yapıyor gitarını veriyor sana.
 
Geri
Üst