Çaldığınız en rahat gitarlar?

Ibanez Talman semi-hollow, aslında bi kaç yıldır baya Strat fan boy olmuştum ama Strat'ın sesiyle hiç alakası olmasa ve ses olarak beni tatmin etmedi bile çalım rahatlığı olarak bu gitar benim için rakipsiz, ne ES335 kadar yüksek, ne Strat kadar küçük, sap profili muhteşem. Bunun ölçülerinde custom gitar yaptırabilirim ilerde.
 
Yıllar önce sattığım Jackson JS30 DK DMR gitarımdı... (Evet pişmanım 😔)
Şimdiki JS32 serisine hiç benzemiyordu. Manyetikleri Jackson CVR2 (EMG tipi kapaklı) idi, 22 Perde ve Low Profile JT580 köprüsü vardı ve o "jackson feel" hadisesi hala aklımda. Sap / gövde bağlantısında kontür falan da yoktu, resimde de görüleceği gibi kütük gibi kalın bir bağlantısı vardı ama işte yıllar sonra bile hala onu arıyorum.
Hint jackson muhabbetlerinin döndüğü antik çağlarda almıştım. Zamanında bunu alacağına ikinci el performer al denir yerin dibine gömülürdü bunlar... 😄

Temsili görsel de koyayım tam olsun...
5c44e568d138b30613112497.jpg
 
Şu aralar çok fena GAS yapıyor bende bu Charvel DK'lar... Tam da eski Jackson 'umu yad ederken gördüm mesajı. Güle güle kullanın... Şeytan diyor sat 1550 'yi bunlardan al...
Biraz seçerek almak gerekiyor, ama katiyen üzmez, Meksika üretim olduğuna kanmamak lazım. Şu anki sıfır fiyatına değer mi bilmiyorum, ama ikinci el bulursanız kaçırmayın derim.
 
Arkadaşlar rahat gitar nedir?
Rahattan kasıt nedir?
Bide gitar rahat olunca ne oluyor? Mesela "şu licki/ riffi hiç yapamiyordum, elime rahat gitar verdiler hemen yaptım" gibi bir durum oluyor mu?
Bende hiç öyle olmuyor.

Ayrıca bir gitarın rahatlığını;
%5 gitarın yapısı,
%25 sizin o gitara alışmışlığınız,
%70 gitarın actionu, tellerin kayganlığı, kalyvenin temizliği, köprü ayarı, sapın kayganlığı vs gibi değişken durumlar belirler.

Mesela Action belli bir seviyeden yüksek olursa hızlı bir partisyonu rahat çalmanız pek mümkün olmaz.

Yani gitarla çok az, siz ve gitarın ayarları ile çok alakası olan bir durum aslında.

Bunu söyleme sebebim şu, elemanda cort x2 var mesela. 6 ay veya bir sene çalıyor, sonra bu gitar rahat degil ya bunda çalinmıyor diyor. Halbuki alakası yok, ben geçen sene bu gitari aldım ayarlarını/bakımını güzelce yaptım gayet süper rahat bir gitara dönüştü. Bunu pratik yapmama bahanesi olarak gören arladaşlar da var.

Ayarı tutan, ayarları yapılı, bakımlı ve çalacağınız tarza uygun her gitar rahattır bana göre.
rahat nedir diye sormadım. size göre hangi gitar rahattır maksadında idi sorduğum soru.
 
2005 Kore üretimi Ibanez 370Dx modeline sahibim. Açık ara kullandığım en rahat gitar. Uzunca bir süredir baştan aşşağı modifiye etme fikri var aklımda. Bir gün bütçe ayırıp gerçekten denemek istiyorum. En azından stok manyetikleri söküp segmentini arttıracak bir set taktığımda gitarın tepkisini görmek isterdim.
 
Saber ve rga tasarımlarıyla ibanez başta gidiyor benim için. Her şeyden önce Aşırı hafifler, gövdedeki arch-top eğimi de çok makul bir açıyla başlayıp bitiyor. Fakat schecter ve esp’nin kendi modellerinde yaptığı gibi gövde kenarlarının keskin bırakıldığı ve bombe kesim açısının fantastik şekilde abartıldığı tasarımlarda da çok rahatsız ediyor kolumu bu arch-top olayı. Doğrudan flat-top kesimli gitarlar ise sıralamada sonda geliyor benim için.
 
benim için yıllar evvel makine müzikte denediğim, sonic blue renginde bir Fender classic player 60's strat idi. Bundan başka, PRS Custom 24, Jackson DK-2 ve şu an elimde olan Epiphone ES-339'dan bahsedebilirim.
 
Geri
Üst