Abartı Ilanlar

Merhabalar

Bende bir gitar ilanı koymak istiyorum ama fiyat olarak ne kadar koymalıyım emin değilim
Bilgisi olan arkadaşlar fikir belirtebilir mi
İbanez GSR180 Siyah Bass gitar
İbanez Gio Kırmızı Elektro gitar
ikiside sorunsuz makyaj olarak 10/8 diyebilirim

Şimdiden teşekkürler

Son düzenleme:
Yine başa dönüyor olacaz ama kendimden alıntılayarak yanıt vereyim.

Sizden ricam -uzmanlığınıza da güvenerek- eğer vaktiniz olur da gerçekten zaman ayırırsanız ben ve benim gibi konuya vakıf olmayan kişilere ayrı bir başlıkta eski gitarların değerlemesine dair bir inceleme yazıp bizlere de katkı sağlamanız olur. Gerçekten rakamlar ne Reverb'te ne sizin ilanlarınızda aklıma yatmıyor. Reverb'te lüks ev fiyatına Les Paul satan var ☺️

Tartışma seviyeli olunca araya dalmak istedim.

Şunu söylemek isterim ki, konuyu değer ve fiyatlandırma üzerinde konuşmak bana biraz yersiz geliyor. En somut ve anlaşılır örnek bence bu durumda antika paralar.

Üzerinde gerçek değeri yazan bir antika para, nasıl ki gerçek değerinin çok üzerinde satılabiliyorsa, eski gitarlar da aynı mantık ile çok çok üzerinde satılabilir. Burada satılan şey artık gitar olmaktan çıkmıştır zaten.

Bir noktadan sonra ödenen ücret, ürünün işlevselliğine değil; kişinin kendi şahsi tutkularına, o zamanın ruhuna ulaşma arzusuna, kişiye sağladığı statüye, kişinin belki anılarına ve/veya takıntılarına ödeniyor.

Şu haklıdır, bu haklıdır diyemem. Öyle bir kararı vermek bana da düşmez. Sizin ikili tartışmanız çok makul zeminde, ama ilanın altına girip "Evle takas olur mu?" yazan insanlardan da tiksinmedim değil.

Bunu neden hâlâ yapıyorlar acaba? Kime ne katkısı var, çözemedim.

Herkese iyi günler dilerim.

Oluyor hocam, sabır işi sadece. Koleksiyoncu piyasası farklı işliyor, herkes hemen almıyor ama doğru alıcı çıktığında bu gitarlar satılıyor. Sonuçta bu fiyatlar dünya piyasasıyla paralel, Türkiye’de de alıcısı az ama var. Mesela geçen sene 560.000 tl olan 64 fender jaguar’ı bursa’dan bir arkadaşımız aldı. 3 sene önce 1960 fender 750.000 tl ye satıldı. Bu gitarları soran ilginen arkadaşlarımız da var. Ama zaman ne gösterir bilinmez.

Aslında şu an sorun bu değil. Yukarıda da söylediğim gibi, desteksiz, araştırmadan, bilgi sahibi olunmadan yapılan haksız yorumlara karşı her zaman nezaket çerçevesinde cevap vermeye çalışıyorum. Kimsenin görüşüne saygısızlık etmek gibi bir niyetim yok, ama aynı zamanda emek verip araştırarak koyduğum fiyatların da yanlış anlaşılmasını istemem.

Bu gitarların piyasası sabır işidir; koleksiyoncu profili farklı çalışır. Hemen satılsın diye değil, doğru alıcı çıktığında değerinde satılsın diye ilana konur. Bugün pahalı gibi görünen bir enstrüman, yarın çok daha yüksek bir rakama satılabiliyor. Örneklerini de yaşadık.

Sonuçta benim amacım burada kimseyi ikna etmek değil, sadece bilgi paylaşmak. İlgilenen olur ya da olmaz, bu normaldir. Ama önemli olan tartışmayı bilgi ve saygı çerçevesinde yürütmek.
Benim açımdan dikkat çekici olan fiyatın kaydadeğer şekilde yüksek olması oldu. Fiyatın edip etmeyeceği aslında alıcıya bağlı bir durum. ( aylık geliri milyon seviyesinde olan biri için ilgisini çektiğinde böyle bir gitar alması çerez parası niteliğinde kalıyor ) Yani iki kat fiyatı da olabilirdi. Gitar konusunda değil ama başka alışverişlerde fiyatını umursamadan çok isteyerek aldığım malzemeler oluyor.

O yüzden değer konusunun daha çok alıcıya bağlı olduğu bu tip durumlarda olaya farklı bakmak gerekiyor.

Benim açımdan dikkat çekici olan fiyatın kaydadeğer şekilde yüksek olması oldu. Fiyatın edip etmeyeceği aslında alıcıya bağlı bir durum. ( aylık geliri milyon seviyesinde olan biri için ilgisini çektiğinde böyle bir gitar alması çerez parası niteliğinde kalıyor ) Yani iki kat fiyatı da olabilirdi. Gitar konusunda değil ama başka alışverişlerde fiyatını umursamadan çok isteyerek aldığım malzemeler oluyor.

O yüzden değer konusunun daha çok alıcıya bağlı olduğu bu tip durumlarda olaya farklı bakmak gerekiyor.
Fiyat konusu aslında göreceli hocam. Birine çok yüksek gelen rakam, diğerine çerez parası olabilir sizin deyminizle. Fakat bu gitarlar için biçilen değer, ne benim ne de bir başkasının kişisel kararıdır. Dünya ortalama fiyatları söz konusu ise zaten alıcı kitlenin verebileceği değer doğrultusunda bu fiyatlar şekilleniyor. Bugün 30bin dolara ilanlar görebiliyorsanız bunun nedeni budur. Vintage gitarlar orijinalliklerine göre müzik tarihinin en nadide parçalarından olabilirler ve fiyatı da bu nadirlik, tarih ve kondisyon gibi somut faktörlere göre belirlenir.
Sonuçta bu enstrümanların kıymetini anlamak bilgi, birikim ve vizyon meselesi. Bu tip gitarlar çerez parasıyla değil, vizyon ve bilgiyle alınır. Değerini bilen biri için pazarlık konusu bile olmuyor bazen, inanın.

Sonuç olarak, bu gitarlar bir enstrümandan öte, bir sanat eseri ve yatırım aracıdır. Alıcısı, yalnızca bir gitar değil, bir dönemin ruhunu, tarihini ve gelecekte değeri katlanacak bir mirası satın alır. Bu yüzden, fiyatı piyasayla paraleldir ve bu tür ürünlerin alıcısı da, bu değeri ve potansiyeli gören kişilerdir.

Muhtemelen vintage gitarlara bakılarak "demek ki ikinci el daha yüksek para ediyor" yargısına varılmış.

Fiyat konusu aslında göreceli hocam. Birine çok yüksek gelen rakam, diğerine çerez parası olabilir sizin deyminizle. Fakat bu gitarlar için biçilen değer, ne benim ne de bir başkasının kişisel kararıdır. Dünya ortalama fiyatları söz konusu ise zaten alıcı kitlenin verebileceği değer doğrultusunda bu fiyatlar şekilleniyor. Bugün 30bin dolara ilanlar görebiliyorsanız bunun nedeni budur. Vintage gitarlar orijinalliklerine göre müzik tarihinin en nadide parçalarından olabilirler ve fiyatı da bu nadirlik, tarih ve kondisyon gibi somut faktörlere göre belirlenir.
Sonuçta bu enstrümanların kıymetini anlamak bilgi, birikim ve vizyon meselesi. Bu tip gitarlar çerez parasıyla değil, vizyon ve bilgiyle alınır. Değerini bilen biri için pazarlık konusu bile olmuyor bazen, inanın.

Sonuç olarak, bu gitarlar bir enstrümandan öte, bir sanat eseri ve yatırım aracıdır. Alıcısı, yalnızca bir gitar değil, bir dönemin ruhunu, tarihini ve gelecekte değeri katlanacak bir mirası satın alır. Bu yüzden, fiyatı piyasayla paraleldir ve bu tür ürünlerin alıcısı da, bu değeri ve potansiyeli gören kişilerdir.
Çerez parası derken kastum şuydu. Ben eğer memursam ve maaşım belliyse böyle bir yatırım hacmi bana büyük gelir. Ancak zaten belli bir maddi zenginliğim varsa buna daha kolay bütçe ayrılabilir. Gitarın karşılığı ile ilgili değil alıcının alım gücü ile ilgili bir benzetmeydi.
Benzeri bir durum vintage selmer saksafonlarda da geçerli mesela. Hatta orada entonasyonu mekaniği orta düzeyde olan bir selmer bile yine benzeri şekilde alıcı bulabiliyor.
Zaten değeri de tarihi durumdan kaynaklı. O konuda bir görüş ayrılığımız yok. Ortalama alıcısı bulanan bir fiyattan da satılması doğal.

Çerez parası derken kastum şuydu. Ben eğer memursam ve maaşım belliyse böyle bir yatırım hacmi bana büyük gelir. Ancak zaten belli bir maddi zenginliğim varsa buna daha kolay bütçe ayrılabilir. Gitarın karşılığı ile ilgili değil alıcının alım gücü ile ilgili bir benzetmeydi.
Benzeri bir durum vintage selmer saksafonlarda da geçerli mesela. Hatta orada entonasyonu mekaniği orta düzeyde olan bir selmer bile yine benzeri şekilde alıcı bulabiliyor.
Zaten değeri de tarihi durumdan kaynaklı. O konuda bir görüş ayrılığımız yok. Ortalama alıcısı bulanan bir fiyattan da satılması doğal.
Anladım hocam, gayet güzel ifade ettiniz 🙏 Ben de aynı noktaya vurgu yapmak istemiştim. Cevap yazarken aslında genelle hitap eden bir açıklama metni kullanıyorum. Bu tip enstrümanlarda fiyat, tek başına bir “pahalı/ucuz” meselesi değil; alıcı profili, alım gücü ve vizyonla bağlantılı. Selmer örneğiniz çok yerinde, çünkü orada da değer tamamen tarih ve nadirlik üzerinden oluşuyor.

Sonuçta ortak noktamız şu: bu tip enstrümanların fiyatı, piyasanın ve koleksiyoner kitlesinin doğal dinamikleriyle şekilleniyor. Bugün 30 bin dolar değil, 60 bin dolarları da konuşabiliyor olabilirdik. Nitekim 1957 yapım bir Les Paul Custom şu an 100 bin doların üzerinde. Dolayısıyla zamanını bekleyen her enstrüman, doğru alıcıyla buluştuğunda hak ettiği değerine kavuşuyor.

Geri