Merhaba,
Bu başlık altından ilk şikayetimizi almış bulunuyoruz ki ortalamanın üzerinde bir işlem hacmi göz önüne alındığı zaman hataların anlaşmazlıkların olması doğaldır. Şikayetinizi dikkatle ve saygıyla okuduk. Şimdi de izninizle savunma hakkımızı kullanıyoruz.
Şikayetiniz çok uzun olduğunda madde madde iletmekte fayda görüyoruz.
MADDE 1 : "SAYGISIZLIK"
En başada bizim için en önemli olan konuyu almak istiyoruz.
Şikayetinizden alıntı : "...göderdigim parayi hesabina atiyorum diyerek hakaretler küfürler ile telefonu kapattilar..."
Sizinle telefon görüşmesini şirketimizden ben (Burak) ve yardımcımız Mert ile beraber gerçekleştirdik. Size asla ama asla hakarette bulunulmadı, küfür edilmedi. Şimdiye kadar anlaşamadığımız, sorun yaşadığımız müşterilerimiz olmuştur, anlaşmazlıklar giderilemese bile hiçbir müşterimize küfür edilmemiştir, hakarette bulunulmamıştır. Özellikle telefon kayıtlarıyla davaların açılabildiği günümüzde söylediklerimize dikkat etmek üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konudur. Sizi hakaret ve küfür iddianızı ispata veya bir öfke anında yapmış olabileceğiniz bir hatadan dolayı özür dilemeye davet ediyorum.
MADDE 2 : "BEST OFFER"
Şikayetinizden alıntı : "..Hatta ampli best offerda idi biz ucuza alirsak o parayi kendimiz aliyoruz dediler..."
Bu yazdığınız kötü niyetli bir çarpıtmadan başka birşey değil. Size çalışma şeklimiz hakkında detaylı bilgi vermeme rağmen ısrarla bu konuda yanıltıcı yorumlar yapıyorsunuz.
Kısaca tekrar açıklayalım : Ülkemizin ekonomik durumu ve insanların alım gücüne karşın kaliteli enstrüman ve ekipmanın pahalılığı herkesin genel sorunudur. Ticaretin sadece "dönse yeter" amacıyla çok zor yapılabildiği bir ortamda, yaşadığımız ağır rekabeti de göz önüne alarak, yasal zeminde olabilecek en uygun fiyatı müşterilerimize verebilmek adına her türlü fedakarlıkta bulunuyoruz.
Finansal ve lojistik açıdan ABD'de beraber çalıştığımız bir şirkete bağımlılığımız bulunmaktadır. Müşterilerimize verdiğimiz adrese teslim fiyatları ve ürünlerin kendi değerleri, ithalat için yapılacak masraflar ortadayken, incecik bir kar marjıyla ticareti sürdürmeye çalıştığımız açıktır. Ciddi bir kar söz konusu olmadığına ve ortağımız olan şirket bizimle yaptığı işten de bir kazanç beklediğine göre işin sürdürebilirliği açısından ve fiyatları yükseltmemek adına bulduğumuz yöntem ürünleri satın alırken alacağımız cüzi indirimleri ortağımız olan şirkete bırakmaktır.
Bayım sanırım biraz hayal kuruyorsunuz, istediğiniz amfi paketiyle beraber 70 libreden fazla bir ağırlığa ve epeyce büyük bir hacme sahip. Hem depolamada hem de nakliyede ekstra masrafı olan bir üründen bahsediyoruz. Şirketimizin stoğuna katacağımız ürünlerin yanısıra, müşterilerimizin siparişleri taşıyıcı firmaya teslim edilene kadar ortağımız olan şirket tarafından teslim alınmakta, kontrol edilmekte, problemliyse yine bu şirket tarafından iade/değiştirme sürecine sokulmakta, müşterilerimiz için fotoğraflanmakta, depolanmakta, kutusundan çıkarılmadan, üzerine yük bindirilmeden, rutubete maruz bırakılmadan korunmakta, taşıyıcı firmaya teslim edilmeden önce de taşınmaktadır. Bu lojistik destek bedava değildir. Eğer aynı şekilde güvenle, bedavaya yapacak bir şirket biliyorsanız kontak kurmamız için gerekli bilgileri verir misiniz biz onlarla çalışmaya hazırız?
Sonuç olarak belirli bir masrafla verilen lojistik hizmetin maliyetini, fiyatları yükselterek müşterilerimize yansıtmak yerine ve fiyat politikamızı korumak adına, ürün alımlarında olabilecek indirimleri çalıştığımız şirkete bırakmaktayız. Böylece ABD fiyatı ne ise onun üzerinde ikinci bir şirketin maliyetiyle karşılaşmadan ürününüzü satın alabiliyorsunuz.
Birleşik devletlerin herhangi bir eyaletinden ihtiyacınız olan bir ürünü, Türkiye koşullarına göre yapabildiğimizce şartları zorlayarak uygun fiyatla size teslim etmemizi geçtiniz, bir de sizin için pazarlık etmemizi, indirim koparmamızı, ABD içi lojistiği bedavaya getirmemizi istiyorsunuz. Abarttığınızı söylemek sanırım yetersiz.
Bu açıklamayı size bir değil, iki değil, üç değil belki beş kere vurgulayarak yaptım. Ürünü almadan önce açıkladım, siz bir itirazda bulunmadınız. Biz de şirkete ürününüzün siparişini verdik.
Peki siz nasıl oluyor da bu cümleyi yazabiliyorsunuz : "...Yani ekstradan kazandiklari 100 dolari benden gecikme bedeli için almayacaklarini söylediler..."
Ortağımız olan şirket "BEST OFFER" yaparken masraflarını göz önünde bulundurarak $100 USD indirim talep etmiş, öyle bir tavrınız var ki sanki ürün yarı fiyatına kapatıldı size fahiş fiyattan satıldı.
Size saygı duymakla beraber, üzülerek yalan söylediğinizi belirtmek zorundayım.
MADDE 3 : "BAHSETTİĞİNİZ HAYALİ 15 GÜNLÜK SÜRE"
31 Mayıs akşamı saat 19:46 'da ürünün alınması için gereken meblağı banka hesabımıza havale ettiniz. TL olarak gönderdiğiniz tutar dövize çevrilip çalıştığımız ABD şirketinin hesabına gönderildi. Uluslararası para transferlerinin birkaç gün sürdüğü malum. Ürünü kaçırmamanız için Ebay işlemi transferin gününde yapıldı ancak tutarın Ebay'deki satıcıya ödenmesi 3 Haziran Cuma günü gerçekleşti. Ürünün alındığına ilişkin bilgi tarafınıza iletildi.
Ebay satıcıları ürünü gününde çıkarmayabiliyorlar, bu durum her müşterimize olduğu gibi size de iletildi. Dolayısı ile ürünün beklenenden daha uzun bir sürede ABD ofisine teslim edilmiş olması beklenmedik bir durum değildi. Kaldı ki araya hafta sonu da girdiğinden satıcının 3 haziran cuma günü anında kargo çıkarmasını beklemek anlamsız.
Demek ki 6 hazirandan önce satıcının kargoyu çıkartmaması gayet doğal.
Satıcı ABD'nin Şikago kentinde, ürünü Kaliforniya'ya kargolayacak, arada 5 eyalet var. Normalde 5-6 gün alan kargo süresinin uzama ihtimalinin mevcut olduğu bir durum. Ben size teslim alınmış, kontrol edilmiş ve sorunsuz olduğu bildirilmiş ürünün fotoğraflarını 14 Haziran salı günü gönderdim, tarih bilgisi size gönderdiğim e-postada mevcut.
Ürünü satıcının kargoya vermesinden, size fotoğraflarını gönderdiğim güne kadar geçen süre en fazla 7 gündür.
Oysa siz ne yazıyorsunuz bakın :
Şikayetinizden alıntı : "...Aradan 15 gün geçti ve herhangi bir telefon almadim onlardan, 16. gün beni aradilar ve amplinin resimlerini aticaz dediler bende sitem ettim neden herhangi bir haber vermediniz diye..."
Size halen saygı duymakla beraber, üzülerek yalan söylediğinizi tekrar belirtmek zorundayım.
MADDE 4 : "MÜŞTERİLERİMİZ NE ZAMAN ARIYORUZ"
Genel olarak önce ürün için ABD'li ortağımıza sipariş geçildiğinde, sonra ürünün alımı ABD'li şirket tarafından geçekleştirildiğinde müşterilerimize telefonla bilgi veriyoruz. Eğer telefonla ulaşamıyorsak, kısa mesaj veya e-posta yolunu kullanıyoruz, müşterimiz uygun olduğunda bize geri dönüş yapabiliyor.
Ödeme sorunsuzca gerçekleştikten sonra satıcı ürünü ABD'li ortağımıza kargoluyor. Kargo süreci tamamlanıp ürün ABD ofisince teslim alındığında kontrol edilir, fotoğraflanır, ürün kontrol raporu ve fotoğrafları tarafımıza gönderilir. Aradaki saat farkından dolayı müşterimize gerekli bilgi ve fotoğrafları 1 gün farkla iletebiliyoruz. Fotoğrafları e-posta yoluyla müşterimize gönderirken, telefonla da kendilerini arıyoruz.
Şimdiye kadar siz de dahil olmak üzere bunu dışında bir işleyişle karşılaşan bir müşterimiz olmamıştır.
Bunun dışında ürünü konusunda heyecanlı olan müşterilerimiz ne zaman isterlerse bizi arayabiliyorlar bu her zaman yaşadığımız bir durum. Eğer bizim standart iletişim sürecimiz dışında ABD içindeki kargo hareketine ilişkin ek bilgi almak istediyseniz bizi kolaylıkla telefondan arayabilirdiniz, kısa mesaj gönderebilirdiniz, e-posta atabilirdiniz sizi engelleyen mi oldu?
Şiddetle yanıltıcı bilgi veriyorsunuz.
MADDE 5 : "ABD-TR ARASI NAKLİYATTA YAŞADIĞIMIZ SORUN"
AMBAR Guitars Mart 2011 ile beraber aşırı pahalılaşan uçak kargosu yöntemini terketmiş deniz yoluna geçmiştir.
Yaptığımız bu değişiklik uygun fiyat politikamızı değiştirmemek ve müşterilerimizin ihtiyaç duydukları ürüne daha ucuz sahip olmaları için aldığımız bir karardır.
Yeni nakliye yöntemi için gerekli araştırmalar yapılmış ve bir süre sonra ilk nakliyat gerçekleştirilmiştir. Taşıyıcı firmadan aldığımız tarihlere uygun olarak ilk seferde sadece 3 günlük bir gecikme yaşanmıştır.
Ne yazık ki deniz yoluna ilişkin tecrübesizliğimiz yola çıkarttığımız 2. sefer ve sizin siparişini verdiğiniz amfinin de yer alacağı 3. sefere ilişkin süre hesabında hata yapmamıza neden olmuştur.
Henüz yeni bir şirket olmakla beraber, deniz yolundaki trafik artışının yaz aylarıyla beraber tavan yaptığını hesaplama hatalarıyla beraber öğrenmiş olduk.
Haziran sonu ulaşmasını öngördüğümüz 2. sefer temmuz sonuna, size 15 temmuzdan sonra gelmesini beklediğimizi belirttiğimiz 3. sefer ise ağustos ortasına kaymıştır.
Size benim hatamdan dolayı bu sonucun doğduğunu özür dileyerek bildirdikten sonra size 2 alternatif sundum.
MADDE 5 : "BENİM SİZE İLETTİĞİM ALTERNATİFLER"
1. Ödediğiniz tutarın tarafınıza derhal iadesi.
2. Gecikmeden dolayı $100 USD indirimle Ağustos teslimatı ve ek olarak teslimata kadar istediğiniz gibi kullanabileceğiniz sıfır bir all-tube amfi.
Emanet mal kullanmak istemiyorum dediğiniz doğrudur ancak benim bu sözünüz için size ne söylediğimi de eklemeniz gerek :
"Kırarsan kır sana feda olsun."
Sizinle daha önceden bir yakınlığımızın da olması size yaşattığım olumsuzluktan dolayı beni aşırı derecede üzmüştür, bu nedenle size teslimata kadar kullanmanız için göndereceğim amfiye zarar verip vermeyeceğinizi düşünmemiştim bile.
MADDE 6 : "SİZİN BANA İLETTİĞİNİZ ALTERNATİFLER"
1. Uçakla nakliye
AMBAR Guitars uçakla nakliyeden vazgeçti ise bu üzerinde etraflıca düşünülerek, fiyat politikamız ve insanlarımızın alım gücü hesaba katılarak alınmış bir karardır. Uçak kargosu pahalanmakta sınır tanımamaktadır. Önce Mısır, sonra Libya'nın karışması yakıt fiyatlarını artarak olumsuz yönde etkilemiştir.
Uçakla nakliye eğer efektif olsaydı, düzenle yaptığımız bir işten bilmediğimiz bir alana geçme riskini almaya hiç gerek yoktu. Bayım dertsiz başımıza dert aramıyoruz, uçak fizibil olmaktan çıkmıştı biz de yöntem değiştirdik.
Uçakla ithalatın gerçekleşmesinde masrafın ne olabileceği konusunda size yeterince bilgi verdim. Doğaldır ki pahalı olduğu için tercih etmediniz.
2. YASADIŞI ALENGİRLİ YOL
Bize yapmış olduğunuz ödeme, şirketimizin hesabından, çalıştığımız ABD'li şirketin hesabına transfer edilmiş, transferin açıklamasına siparişini verdiğiniz amfinin tedariki amacı ile paranın transfer edildiği yazılmıştır.
Finansal hareketler kayıtlıdır, kayıtlar denetime tabidir. Denetleyen hem Türkiye Maliyesi hem de ABD maliyesidir.
Gelelim sizin isteğinize :
Bir tanıdığınızın referansı ile adını anmama gerek olmayan sizin iyi bildiğiniz bir şirkete telefon açmışsınız. Bana ilettiğinize göre yetkili kişi size, olağan olmamakla beraber referansla gelen kişiler için özel bir uygulamaları olduğunu belirterek bir çözüm önermiş :
a. Konuştuğunuz şirketin yetkilisine sizin vekalet vermenizi,
b. Çalıştığımız ABD'li şirketin sizin adınıza düşük değerden fatura kesmesini,
c. Çalıştığımız ABD'li şirketin ürünü o firmanın yetkilisine teslim etmesini.
Bakınız, siz çalıştığımız ABD'li şirkete ürünü satın almak için para transfer etmediniz. Ürün için para transferini AMBAR Guitars gerçekleştirmiştir şirket ürünün faturasını AMBAR Gitars adına kesebilir. Eğer ürünün faturasını sizin adınıza keserek, vekalet verdiğiniz kişilere teslim edecek ise ABD maliyesine AMBAR Guitars'dan açıklamasında hangi ürün için aldığı belirtilmiş olan parayı ne diye aldığını ve malın nerede olduğunu nasıl açıklayacaktır? Size gönderdiğini belirtse sizden alması gereken para nerededir?
ABD li şirketler finansal hareketleri bankalara onaylatmadan kurum veya kişilere ürün kargolamamaktır. Bahsettiğimiz olay sadece finansal hareketin onayı değil, finansal transferi gerçekleştiren kişi ve kurumların adreslerinin de doğrulanmasını gerektirmektedir.
11 Eylül olayıyla beraber ABD'de finansal hareketlerin denetlenmesi sıkılaştırılmıştır.
Sanırım bu yazıyı okuyanlar arasında Ebay'de adresi onaylanmamış kişilere ürün satılmadığını bilenler vardır.
Bize ilettiğiniz ve ısrarla üzerinde durduğunuz yöntem "YASADIŞIDIR".
MADDE 7 : "VEFA MEŞHUR BOZACININ ADINDADIR"
AMBAR Guitars'dan daha önce bir Mesa Boogie Lonestar amfi aldığınız doğrudur. Hatta bu amfi aldıktan kısa bir süre sonra forumda satışa çıkarttığınız Mesa Lonestar'ın ta kendisidir.
Siz ilk Lonestar'ı sorunsuz aldığınızı belirten şu cümleyi yazmışsınız :
Şikayetinizden alıntı : "Benimde gayet başarılı geçen bir alişverişi oldu daha önce..."
Burada da yalan söylüyorsunuz. İlk Lonestar'da sorun çıkmıştır. Amfiyi Guitar Center'ın sayfasından beğendiniz. Sizin için bilgi almak adına Guitar Center şubesini arayarak amfi hakkında bilgi aldık.
Guitar Center teknisyenin bize anlattıkları gayet olumlu idi, sizin onayınızla beraber ürün satın alındı ve ithalatı gerçekleştirildi.
Amfi kontrolü için sayın Cihan Düşmez'e tarafımızdan gönderildi. Bilgisine, tecrübesine, yeteneğine ve doğruluğuna %100 inandığımız Cihan Düşmez’in kendisinin yaptığı incelemeye göre Guitar Center teknisyeni bize yanıltıcı bilgi vermiş, power tube kalan ömrünün teknisyenin söylediği gibi %90 larda değil %30 lar düzeyinde olduğu ortaya çıkmış.
Sayın Cihan Düşmez'in sizin bu amfiyi kullanamayacağınızı bize belirtmesiyle beraber şirketimiz sizin için SweetWater'dan Mesa Boogie power tube'lerinin siparişini ABD ofisine geçmiştir ve olabildiğince hızla sayın Cihan Düşmez'e ulaştırmıştır.
$ 100 USD’yi cebe indirmekle suçladığınız AMBAR Guitars Guitar Center teknisyenin yanıltıcı davranışının sorumluluğundan kaçmamış size ekstra masraf çıkartmamıştır.
İkinci Lonestar siparişiniz size teslim edilene kadar size dilediğiniz gibi kullanabilmeniz için sıfır bir all-tube amfinin verilmesi, teslimatta AMBAR Guitars'ın ceza indirimi uygulaması size yetmemiştir.
SONUÇ :
Bayım, işler bozulabilir normaldir, karşılıklı saygı kaybedilmeden taraflar ayrılabilir. Tarafımızdan işin devamını için gerekli çabanın gösterildiği inancındayız.
Size en son söylediğim, iş yapmamızın mümkün olmadığına yöneliktir. Sizin de bunu kabul etmenizle beraber AMBAR Guitars'a göndermiş olduğunuz tutar verdiğiniz banka hesabına derhal iade edilmiştir.
Bizim için iş ne yazık ki başarısızlıkla bitmiş, almayı planlamadığımız, sizin de bildiğiniz gibi satıcısının iadesini kabul etmediği bir amfi elimizde patlamıştır.
Ödediğiniz tutarın size iadesi ile beraber konu tarafımızca kapanmıştır. Verdiğimiz rahatsızlık için özür dileriz.