ornapsen demiş ki:
lambalı amfi+ kabin ,
şimdi bazı düşük watt kombo amfiler var. 2-15 watt arası. bunların bir de kabin çıkışları var. burda 8-16 ohm seçenekleri var. bunlar tam olarka ne oluyor. diyelim 5 watt kombo amfiyi 2*12 kabine bağlasak amfinin gücü de veya ses şiddeti de artmış olur mu ? sanırım kabinlerde ses kontrolu veya eq devreleri gibi bir seçenek bulunmuyıor. kabin ;kabaca söylersek , sadece hoparlor ve buna güç sağlayan elektirik trafosundan oluşan bir düzenek midir ?
Ohm olayini benden iyi bilen elektrikten anlayanlar vardir forumda, ben bildigim kadariyla yazayim yine de:
1 - Amfiden ve kabinden optimum performansi alman icin amfi cikisi ile kabin girisi Ohm'larinin ayni olmasi gerekiyor. Eger cok zorda kalirsan bir ust degere takabiliyorsun, ama o da pek tavsiye edilen bir durum degil. Yani 8 Ohm'luk cikisa 16Ohm'luk kabin takabilirsin, ama tersi dogru degil. (Hmmm, ters mi yazdim ki, bi bakayim buna
🙂 )
2 - 5 watt amfiyi 2x12'ye bagladiginda alacagin ses cok artmaz, ama kulagin algiladigi ses artar, yani daha dolgun, doyurucu bir ses alirsin.
3 - Bu durumda bir de efficiency degerleri giriyor tabi ortama. Diyelim ayni Ohm'da 2 kabin var elinde, birinin speaker'inin efficiency'si 93 decibel, digeri 96db. 96'lik kabine taktiginda alacagin ses 2 katina cikar, cunku her 3db'lik fark ses'te 2 kart fark yaratir. Yani yuksek efficiency'deki bir kabin ayni amfide daha cok (2 kat) ses verecektir.
4 - 5 watt cok da az degildir, ses logaritmik arttigi icin 5 watt'lik bir amfi 50 watt'lik bir amfinin yarisi kadar ses verir. 5 watt'lik bir lambali amfi ev icin fazladir (kendimden biliyorum, mustakil evde yasadigim halde sesi 5'in uzerine getiremedim daha), ama (kullandigin kabin ve PA sistemine gore) bar icin az gelebilir.
5 - Kabinlerde sadece speaker bulunur, elektrik trafosu olmaz. Elektrik trafosu olanlar powered monitor yada powered PA denen aletler (imzamdaki Kustom powered monitor, Tech 21 Power Engine serisi de powered kabin mesela). Onlar sadece bir Preamp'a ihtiyac duyarlar, cunku iclerinde poweramp vardir. Ama kabinlerde power amp yoktur, poweramp kati amfinin icindedir. Amfiden cikan ses o kabinleri besleyecek kadar gucludur.
6 - Bir not, amfi ile kabin arasina taktigin kablo ile amfi ile gitar arasina taktigin kablo birbirlerinden farklidir (her ne kadar hepsi 1/4'luk girise sahip olsa da). Gitar kablolari amfi'den kabine giden o dedigim yuksek gucu kaldiramaz. Olur amfi + kabin olayina girersen aklinda olsun bu farkli kablo olayi.
🙂