neron507 demiş ki:
benim grg170dx im ve mg15dfx amfim var. en fazla 6 ay içinde de jackson rr24 almayı düşünüyorum. çaldığım tarzlar: çoğunlukla thrash ve death.
önceki postlarda kaliteli amfi falan bahsetmişsiniz, ama ben amfimi değiştirmeyi düşünmüyorum. benim için önemli olan kayıt değil, stüdyo ve konser performansı.
sorum zaten açık. gt8 vb. bir processor mü yoksa birkaç pedal mı ?
cevaplarınızı bekliyorum, marka model önerilerine de açığım.
Prosesör elektronik devrelerden oluşur mutlak dijital ses verir. Analog pedallar ise sarımlardan oluşan elektrik devresinden oluşur ve mutlak sarımda dolaşan sesi verir. İşte bütün fark burda!
Yapacağın müziğe göre değişir fear factory grubunun analog pedal kullanması tuhaf olduğu gibi, nirvananın prosesör kullanmasıda tuhaftır. Müzik türüne görede değişir. Ama şu vardır prosesörle ton yelpazen çok geniş olur ve analogtan daha kaliteli ses alırsın eğer alacağın prosesör kaliteli ise. Çünkü teknoloji her zaman beraberinde kailteyide getirir.
Eğer zamanında prosesörler olsaydı yada gelişmiş olsaydı, analog pedallar olmasaydı metallica, led zeppelin, black sabbath, jimi hendrix gibi büyük ustalar prosesör kullansaydı, Hiç bir zaman analog pedal olmazdı. Mesela manyetiklere değineyim şu an hala 50 60 senelik manyetikler hala seri üretimde neden? Çünkü bu zamana kadar ki eserleri
çalabilmek, taklit etmek, orjinal tonuna ulaşmak gibi ihtiyaçlardan doğmuştur. Yoksa bu zamanda o manyetikleri kullanmak okyanusta salla gezmeye benzer.
Senin soruna gelince, orjinal tonlar yakalamak istiyosan analog pedal kullanmalısın. Yok ben yeniliğe açığım kendi tarzımda kendi tonumda çalarım diyosan prosesör öneririm. Şu bi gerçektir prosesörler, analog pedalların evriminin evrimidir. Bu teknolojiyle ilgili bir kavramdır ve yeniliğe açık olmak lazımdır benim görüşüm. 20 30 pedal alıp sınırlı tona sahip olacağına.
Setup hakkında bi örnek vereyim, bi ton buldun fakat bunu 4 pedalla sağlayabiliyosun, 1. pedalı 2. pedala taktın seslerin iletiminin bi bölümünde yitirme olur çünkü aynı sesler birbirini karşılar. 3. pedalı taktın gene pedallar arasındaki bağ yüzünden özelliklerinde yitim olur azda olsa olur 4. pedalı taktın sesin tonun %de 2sini kaybedersin.
Proses ise elektronik alettir içinde chip set vardır. Elektronikte proseste yitim olmaz. Çünkü içinde yazılım vardır kayıp %de 0dır. Artı milyarlarca ses kombinasyonun vardır. Sesleri net ve dijital alırsın. Tam ses karşılanır.
Sonuç olarak, ben metallicanın 80de yaptığı seek an destroyu birebir tonla çalmak istiyorum ve analogtan çıkan doğal sesi tatmak istiyorum diyosan pedal setup yap derim
Ama ben o şarkıyı çalarım daha iyi bir ses kalitesiyle dijital bir aletle diyosan prosesör derim. Prosesörler arasında dandik olanları vardır. İyi olanı seçersen mesela bossun zoomun üst modellerini. Çok rahat edersin.
taka demiş ki:
taka demiş ki:
Bir sene önceki başlık ama özellikle şu sıralar beni oldukça rahatsız eden bir husus var; değinmeden geçemeyeceğim.
Öncelikle analog setup ne demek?
O kadar forum geziyorum, çeşitli forumlarda envai çeşit pedal araştırıyorum, dükkanlarda pedal deniyorum, bir sürü pedal alıp satıyorum ama şu analog setup lafını bir tek burada duydum.
Maksadanız analog pedallardan oluşmuş pedal dizilimi ise, analog pedal dizilimi demek yerinde olacaktır. Ama analog setup deyince benim aklıma Mooger Fooger pedallarından oluşmuş devasa bir pedal dizilimi geliyor. Haydi gerçekten de analog pedallardan oluşmuş bir dizilimden bahsediyor olalım, orada DD3'ün veya RV5'in işi ne? O pedallar analog mu? Ha niyetiniz efekt pedalından bahsetmekse pedal deyin, efekt pedalı deyin ya da illa farklı bir terim kullanacaksanız stomp box modeller deyin. Ama analog ile dijital ve özellikle analog pedal ile dijital pedal arasındaki bilin ve lütfen bunları birbirine karıştırmayın.
Bununla birlikte, madem pedal diziliminin gerekli olduğuna inanıyorsunuz; bu kadar Boss pedalı arka arkaya dizerseniz yazık o gitardan gelen tona. Bu sebeple de electric buffer, true bypass ve hardwire bypass sistemlerle ilgili olarak buralarda yazılmış konuları okumanızı öneririm.
Boşuna konuşuyoruz. Neyse...
Evet onun adı analog setup'tır. Pedal dizilmez! Birbirine bağlanır dizmek demek gruplamak demektir. pedallar gruplanmaz ki. Setup ın ingilizce anlamı bi çok yere çekilir her neyse bunu geçtim. analog dizmek diyorsun, ''analog'' kelimesi türkçeden mi gelme? Şu an yazdığın yazını %80i türkçe değil aslında sadece türklerin başka dillerden alıp kendi diline özgüleştirmesidir.
Türk diline yabancı kelime girmemesi hususunda direniş gösterenlere, Türkiyenin edebiyat tarihindeki usta isimlerinden Nihad Sami Banarlı'nın Türkçenin sırları adlı kitabını okumalarını tavsiye ederim.
ve ordan alıntı yazmak istiyorum;
Her milletin kendi kadını en güzel gelmelidir. Ben türk kadınının giyinidiği kumaşın da adı türkçe olsun isterdim. Mesela krep demez. bürümcük, bürünecek derdim..
Sabun, latince sapo ve fransızca savon kelimesinden türkçeleşmiş bir sözdür..
Çoğu ekte türkçe değildir, türk alimlerince uydurulmuştur sayıştay danıştay yargıtay söylev
Zamanında türk dili işte bu şaşkınların perişanlığı içindedir. Çünkü tarihte büyük medeniyet kurmuş milletlerin Türkçede tamamiyle millileşmiş kelimeleri atıp, yine tarihte türk milletine tarihte en büyük fenalığı yapan moğollar gibi barbar bir kavmin kelimelerini, bu millete türkçedir diye kabul ettirmeğe kalkmak, daha başka kelimelerle de vasıflandırılabilirse de, şimdilik en hafif vasıf, bu şaşkınlıktır.
Hakikat şudur ki türk milleti gibi asırlarca hatta çağlarca dünya kelimeleri konuşmuş(SETUP GİBİ) büyük ve fatih milletin dili ÖZDİL OLAMAZ İMPARATORLUK DİLİ OLUR. Bir dilin imparatorluk dili olabilmesi ve yalnız bir vatanda değil, birçok vatanlarda işlenip güzellşmesi, o dile, geçen konferansımda belirttiğim gibi, bu engin vatan topraklarından yükselen, zengin ve üstün sesler kazandırır.
Arka kapak;
Bir dilin kelimelerini hot görmek, hakir görmek. Hele şu veya bu politik veya ideolojik sebeple dilden atılabilir görmek. En az onların oluş ve yontuluş tarihini bilmemekten , hatta sevmemekten doğan büyük bir gaflettir.
Çünkü. milletlerin olduğu gibi kelimelerinde tarihi vardır!
Bir milletin ataları , asırlarca o kelimelere doymuş onlarla düşünmüş milletlerini ve evlatlarını onlarla sevmişse, evlatlar artık o kelimelere düşman kesilemezler.
Benim yorumum:
Bana analog setup demek güzel geliyor, analog dizilim değil. Eğer çoğunluğa güzel geliyorsa bu yakında türkçeye geçecektir analok setap şeklinde. Konuştuğun kelimelerin çoğu böyle geçmiştir.
Geleceğim= gelicem=gelcem dilin hangisini söylerken rahat oluyor? İşte o kelime bi gün ona dönüşecektir. Dil sanattır, sanat evrimdir.
Dil kısıtlanır mı ? Dili kısıtlamak iranda kol kesmekten daha cahilcedir. Sözüm sana değil yeri gelmişken yazayım dedim. Ben tamam yaaaaaaaaa yazıyosam bu benim türkçemdir. Halkımın türkçesidir. Eğer sizler kısıtlamasaydı eski kendini bilmez alimler gibi amerikanın oh yeah'si değilde bizim yaaaaaaaa'mız meşhur olurdu. Dili kısıtlarsan türkçeyi her yere çekersin dili kısıtlarsan daha çok yabancı kelime girer. Türkiyenin aşması gereken o kadar çok şey var ki.