Siteden uzaklaştırılan kişinin yazdıklarına şöyle bir baktım, evet önerileri var, faydalı olduğu başlıklar olmuş. Bunun yanısıra kullandığı dil, kişilere karşı tutumu ve üslubu bazı yerlerde maalesef tam da bahsedildiği gibi. 1000 tane "faydalı" mesaj atan birinin arada bir ters cevap vermesi, tartışması da sorun olmamalı gibi bir yargı önerilmiş ama aşağıdaki başlıkta ilk verdiği cevaba bakarsanız, bu kadar aşağılayıcı bir şeyin hiçbir mecrada yazılmaması/söylenmemesi gerektiğini görebilirsiniz:
4/20 isimli grubumuzun ilk iki çalışması yayında.
Bu arada ne bu başlıktaki bestelerin sahiplerini tanırım, ne de avukatlıklarını yapıyorum, sadece kaç gündür burada dönen konuşmalar üzerine neler oluyor burada derken karşıma çıkan bir örnekten bahsetmek istedim, o kadar.
"Müzik iyi ya da kötüdür, bir tercih yapmak ise hayattır." demiş Erkan Oğur, ne de güzel demiş. Tercihiniz kendinize göre "kötü" olduğunu düşündüğünüz müzikten dolayı ya da sadece hoşunuza gitmeyen bir yazımdan kaynaklı(!); hiç tanımadığınız, hayatları hakkında hiçbir şey bilmediğiniz, hangi şartlarda müzik yapmaya çalıştıklarını, imkanlarını bilmediğiniz, belki de kendini ifade etmekte güçlük yaşayan kişi veya kişilerin bir paylaşımından bahsediyoruz. İsterseniz "lütfen" ile başlayan arzularına göre nezaketle yardımcı olursunuz, isterseniz hiçbir şey yapmadan geçersiniz.
Atılan kişiyi de tanımam etmem ama şunu söyleyebilirim, kimse bazı bilgilere sahip olduğu için başkasına böyle davranamaz. Nezaketsiz bir insanım ama bazı konularda bilgiliyim, mazur görün gibi bir söylem ne kadar kabul edilebilir ki?
Birileri burada size göre "aptalca" bir soru sorduğunda aşağılayıcı bir dilden önce, "lütfen google'da bunu bir arayın" deyin, geçin. Çok mu zor?
Birileri bir bestesini sunduğu zaman, "kişisel olarak zevkime uygun değil ama, teknik anlamda şunlara dikkat ederseniz iyi olabilir" gibi bir cümle yazmak o kadar mı ağır geliyor?
Hadi hepsini geçtim, hiçbir şey yazmadan durmak o kadar mı imkansız?
Hepimizin nezakete ihtiyacı var, özellikle son zamanlarda. Nezaketi de şuradaki bir avuç insandan kimileri birbirinden esirgeyecekse, forum denilen sosyal medya aracında ne işleri olduğunu sorgulamalarında fayda var.
Bahsettiğiniz başlıkta Single_FACTOR'un yazdığından çok daha kötü cevaplar gördüm geçmişte, "bu ne ya kulaklarım kanadı" benzeri... Ayrıca orada üslubunun sert olduğunu söyleyebilirsiniz ama yazdığı yorumun yanlış olduğunu söyleyebilir misiniz.. Ne kadar kolay değil mi başlık açmak.. Başlığı açarsın, dinle dersin, oku dersin.. Baştan savma gelmiş ve bununla ilgili fikirlerini söylemiş, zaten başlığı açanlar da lütfen fikirlerimizi soruyor.. Onun bir altındaki mesajı da okusaydınız aynı yorumun daha nazik olanını görürdünüz ki o arkadaşın vakti varmış uzun uzun yazmış da demek istediği single'la aynı esasında.. Başlığı açan 1 dakikada açmıştır ama o uzun yazan arkadaş 30 dakika kasmıştır en azından..
Haklı olduğunuz yan var yorumunun sert olmasıyla ilgili ama nazik olmak zorunda da değiliz.. İnsanlar hatalarının direkt söylenmesinden, eleştirilmekten ziyade yüceltilmeye meyilliler de zaten forum gibi bir yerde fikrini, eserini, sorununu insanlara açıyorsan eleştirilere de açtığını bileceksin.. O başlığı açan arkadaş iki bilgi verse ona göre değerlendirilir, zaten single'ın yazdığı yorumunun sertliği şarkının iyiliğine veya kötülüğüne değil, özensizliğe.. Bunu yazmış "Bir insan emek verdiği bir şeyi başkalanın da beğenisine böyle mi sunar? Kendini tanıt, içeriği olan bir konu aç . Çok mu zor bunlar? "... Yaşını yazsa mesela, kayıtta kullandığı ekipmanları, kaç kişi olduklarını bir değerlendirme yapılır.. Başlığa koyduklarıyla en fazla blackfriday666'nin yorumuna benzer yorumlar yapılır, kassam aynısını yazardım, hatta beğeneyim o mesajı.. Sunum da bir nezaket işidir..
Forumda insanların birbirine belli bir seviye ile konuşmaları çok daha güzel olur ki zaten böyle bir dil kullanan arkadaşlar kısa zamanda seviliyor.. Ama rencide etmediği, küçük düşürmediği, hakaret etmediği sürece nazik değil diye kimse atılamaz forumdan ki single nezaketsiz filan değildir.. Yanlış gördüğünde yorumları direkttir.. Size göre bu nezaketsizliktir (bunu makul görebilirim yani daha yumuşak ifade edilebilir ama o da kişinin tasarrufunda) ama forumu sosyal cafe olarak gören benim gibiler için de defalarca cevaplanmış abudik gubidik sorular, baştan savma işlere yorum beklemeler, "naber ya" gibi seviyesiz diyaloglar nezaketsizliktir, kimileri takılır, benim gibi pas geçemez.. Ama forumdan beklentim çok ta yüksek değil, sonuçta toplum bu.. Patates tohumu ekilen tarladan çilek toplayamazsın..
Ha ben avukat mıyım, hayır değilim, mesleğim Mali Müşavirlik.. Yaşım 46, Single_FACTOR'un 90'lardan beri arkadaşıyım.. Yani atılan kişiyi tanırım ederim.. Buna benzer yazıları daha önce haksız yere atıldığını düşündüğüm ve sadece forumdan tanıdığım başka üyeler için de yazdım, bilenler vardır.. Aha gitti bir saatim daha..
Son düzenleme: