Bir Gitardaki Ağaç Kalitesi Nasıl Anlaşılır

daha kararlı ve düzgün sustain veren güzel ton veren bir materyal varsa neden olmasın 😀

bende şeyi sorim hazır konu günceldeyken, gitarlar misal +10 yıl kullanıldıktan sonra bu "tonu oturdu, ağacı kurudu" muhabbeti ne kadar doğru merak etmişimdir hep, saygılar.
Akustik, klasik gitarda oturur ama elektroda oturmaz 🙂 Kısacası elektro için şehir efsanesi.
 
bana sorarsanız elektroda da oturur piyanoda da santurda da kanunda da zurnada da oturur. malzemesi ağaç olan her enstrüman zamanla her türlü değişime uğrar. ağaç zamanla kuruyan gevrekleşen, değişen bir malzeme olduğu için bu değişimin tona da yansıması kaçınılmazdır. bu yansıma iyi mi kötü derseniz bence bu bile görecelidir. bunun dışında saklama ve kullanım koşullarına göre göreceli olmayacak şekilde olumsuz yansıma ihtimali de vardır tabi. çokça tecrübe ettiğim için videolarda bile rahatlıkla anlayabiliyorum bu farkı. misal bir relic fenderlere bir de yeni üretim fender videolarındaki tonlara dikkat edin . eski olanların tonu testere gibi hırçın ve keskin, kristal gibi net, temiz ve dinamik. bunun yanında ağaçtaki nem kaybından mıdır bilmem ama biraz da hacim kaybı var gibi. aslında ağaç yıllandıkça bir nevi eq ayarları değişiyor gitarın. bas mid tiz dengesinde büyük değişiklikler oluyor ama aynı zamanda o hafif kapalı ve plastikvari tondan uzaklaşıp daha açık, sıcak ve organik bir hale bürünüyor.
 
50 senelik neredeyse bütün cilası dökülmüş elektroda mümkün tabii. Benim üstte kastettiğim özellikle de poliüretan cilalı gitarlarda "tonu oturmuş" olayının yalan olduğu. Ağacın nefes alacak yeri yok ki, nasıl otursun? 🙂
 
Masif enstrümanlarda özellikle sesini elektronik parametreler belirliyorsa, zamanla tonun oturması gibi bir durum olduğunu pek sanmıyorum. Illa ses değişimi olur ama aynı gitarın 30 yıl önce ki sesi ile şimdi ki sesi arasında oluşan farkı ayırt edebilecek ve bu eski versiyonu diyebilecek insana helal olsun. Eski gitarla da tabi ki ses farklı ama bunun sebebi eskimesi mi yoksa o zaman ki üretim teknikleri ve kullanılan malzemeler mı tartışılır.
 
Tonun zamanla oturması mevzusunu aslında icracının zamanla enstrümanı tanıması/uyum sağlaması olarak değerlendiriyorum. Mesela Music Man'lerin ve hatta Ovation gitarların tonunu bir-iki günde oturtabilirken, 52 Tele'nin ve bilimum Les Paul'un tonunu 20 yıldır oturtamadım, zira rahat edemiyorum söz konusu gitarlarda.

Eric Johnson strattaki gibi tremolo havuzundaki boyanın zımparalanmış olması hakkında ne düşünüyorsunuz peki?

EJ biraz cins bir adam, fuzz pedalının pil kapağı yokken farklı ton verdiğini iddia ediyor, hatta teknisyenini pil kapağı takıyor diye fırçalıyor falan... Fender'den istemiştir, onlar da yapmıştır...
 
Tonun zamanla oturması mevzusunu aslında icracının zamanla enstrümanı tanıması/uyum sağlaması olarak değerlendiriyorum. Mesela Music Man'lerin ve hatta Ovation gitarların tonunu bir-iki günde oturtabilirken, 52 Tele'nin ve bilimum Les Paul'un tonunu 20 yıldır oturtamadım, zira rahat edemiyorum söz konusu gitarlarda.

sizin bahsettiğiniz şey müzisyenlerin kendileriyle özdeşleşmiş olan soundu. onu da belirleyen şeyler başta dediğiniz gibi müzisyenin zaman içinde enstrümanıyla özdeşleşip uyum sağlaması, enstrümanı keşfetmesi, kullandığı spesifik ekipmanlar, o ekipmanların özel ayarları, uyguladığı teknikler, etkilendiği, icra ettiği stiller derken tüm bunların birleşmesiyle oraya çıkan özgün ton.

benim üstte bahsettiğim ses farkı ise çok daha genel. yani tek tele vurarak anlaşılabilecek bir şey. elimden çok fazla eski yeni gitar geçti. kimisi yeniyken elimde eskidi. dolaysıyıla eskiyle yeni arasındaki farkı, zaman içindeki ses değişimini bu konuda uzman olmadığım halde farkedebiliyorum. ben ediyorsan herkes edebilir bence 😀
 

Geri
Üst