elodea demiş ki:
insan kalbi 4 odalı ve karıncıklarla kulakçıklar arasında kapaklar var.bu kapaklar sol tarafta 2,sağ tarafta 3 adet.bu kapakçıklar tek yönlü açılıyor-kulakçıktan karıncığa doğru-ve bölece kan karıncıktan damarlara pompalanırken tekrar kulakçığa gitmesi engelleniyor.merak ettiğim neden sağ tarafta 3 ,sol tarafta 2.
bana kalırsa matıken sol tarafta daha fazla kapakçık olmalı,çünkü kalp kaslarının en güçlü kasıldığı kısım sol karıncı ve burdan pompalanan kanın basıncı daha fazla dolayısıyla daha çok kapakçık hak ediyor gibi.belki benim bilmediğim başka bir özellik vardır???
Bu yapracıkları özdeş gibi düşünürsen bir dengesizlik olduğunu zannedebilirsin..
Mitral Annulus üzerinde iki yapracık bulunur dostum..Anteromedial ve posterolateral..
Anterior yapracık sol atriumun aorta komşu duvarında bir yandan atrium endokardının,öte yandan aort küspislerinin bir uzantısıdır.Posterior yapracık ise atriumun posterolateral duvarında endokardın devamından meydana gelir..
Her iki mitral yapracığın yüzey alanları birbirine eşittir..Posterior yapracık,mitral annulus çevresinin ön,sol ve arka kesiminde yaklaşık 2/3 ünü çevirir...dikdörtgen biçimindedir..annulusa bağlı kenarı ile serbest kenarı
arası kısa ve hareketleri kısıtlıdır.Anterior yapracık ise serbest kenarı daha uzun,annulusa bağlı kenarı annulus çevresinin ancak 1/3 ünü tutan,posterior yapracığa oranla
çok daha hareketli..diastol sırasında sol ventriküle açıldığında mitral orifisteki giriş kanalı ile aort ağzındaki çıkış kanalını bir perde gibi ayıran bir yapıya sahiptir..Yani senin dediğin gibi birbirleriyle özdeş kapaklar olmamakla birlikte işlevleri bakımından dengededir..
Biçimleri farklı olmakla birlikte iki mitral yapracığın yüzey alanları toplamı mitral orifis alanının iki katından fazladır ve ventrikül sistolü sırasında birbirleri üzerine uygun biçimde kapanır.. ve regürjitasyona(kan sızıntısı) meydan vermez..
İnsan kalbi muhteşemdir..İlgi alanım..