Son gelişmeler; sanırım problem amfide değil evin elektrik tesisatında... Amfiyi evde çeşitli prizlere takarak denedim, salondaki prize takınca kalem yanmıyor, her zaman kullandığım odaya getirip prize takınca kalem yanıyor, ayrıca bu vesile ile evde çok acayip şeyler döndüğünü anladım, oturma odasında 3'lü priz var, receiver ve televizyon takılı... Receiver'in dışındaki vidaya dokununca o da yanmaya başladı 😱 Sonra kalemi receiver üzerinde tutarken aynı anda üçlü prizden tv'yi sökünce kalem sönüyor?! Tv'yi 3'lüye takınca kalem tekrar yanmaya başlıyor... Ayrıca bilgisayarımda kullandığım ses kartı dahili (pci express) ve üzerinde standart gitar jakı giriş / çıkışları var, oraya jak girince jakın diğer ucu da yanıyor şu an acaip kafam karışmış vaziyette, iyice paranoyaya sardım evde elimde kontrol kalemi ile geziyorum artık 😀 Dokunacağım her yeri kontrol ediyorum, sanırım sağlam bi' elektrikçi çağırsam iyi olacak 🙄
Umarım elektrikçiyi çağırmışsınızdır. Özellikle evde pahalı elektrikli/elektronik ekipman vs. kullanıyorsanız, muhakkak önce yapacağınız iş elektrik prizlerinin kontrol edilmesi, bütün topraklamaların yapılması, toprak yaptıramıyorsanız da en azından sıfırlama denilen şeyin yapılması olmalı.
Dikkatsizlik veya üşengeçlikten bunu atladığınızda bir de bakıyorsunuz bilgisayarınızın ana kartı yanmış, harici ses kartınız yanmış, pedalınız bozulmuş, amfiniz göçmüş. Siz 50-100 TL'den kaçınırken bir anda 300-500-1000 TL'niz havaya uçmuş halde buluyorsunuz kendinizi. (Başıma geldi.)
Toprak kablosu boşta olunca toprağa gidecek elektrik akımı aletlerinize geri dönüyor, dediğiniz gibi kontrol kalemi ile dokununca aletin gövdesinde elektrik fark ediyorsunuz. Sonra olası bir kısa devre durumunda alet mort. Kısa devre olmasa bile Türkiye'de şebeke sinyali de dengesiz, olası dalgalanmalarda aletleriniz risk altında, ya da bir elektrik kesildi, gitti-geldi vs. alet haddinden fazla voltaja maruz kaldı, gene mort. Özetle Türkiye'de binaların elektrik sistemlerine güvenmeyin, siz her türlü önlemi almış olun.
Nedir bunlar? Öncelikle dediğim gibi elektrikçiyi çağırın, tüm prizlerinizi kontrol ettin, topraklamalarını yaptırın, en kötü sıfırlamalarını yaptırın. Sonra topraklı ve akım korumalı prizler edinin ve tabi muhakkak elektrikli aletlerinizi bir UPS'e bağlayın. Bunlara harcayacağınız paraya da hiç boşa gidiyor gözüyle bakmayın, bir kere harcayacaksınız, bir daha uğraşmanıza gerek kalmayacak, bozulan aletlerinizin arkasından üzülmeye de gerek kalmayacak.