Bu Gitar Adam Olur Mu ? (custom 60's Ostim Signature)

Tahminlere göre kavak çıktı. Kavak fena değildir. Ses karakteri olarak alder'a benzer. 80'lerde birçok üretici kullanmıştır. Hatta jackson/charvel bunun manyağıydı. USA custom shop yapımlar da bile vardı. Student soloistler de ise standart. Yine eski ilk seri japon yapımı charvel'da kullanıldı. Dave Mustaine'nin ise favorisi.. Sig. KV1'ler hep poplardan yapıldı. Greco, hondo, fernandes gibi sağlam gitar yapan japon firmaları da çok kullanmıştır. Bana gövdedeki ağaçların birleşimi ilginç geldi kelebek kesim gibi zıkzaklı şekilde birleştirmişler. Sanırım o zamanki ağaç tutkalları şimdikiler kadar sağlam değil bu yüzden zıkzak tercih etmişler. Bakalım baya ilerlemiş gitar ses konusu ne olacak merak ediyorum. Buna nitro cila da attırabilirsiniz. Seafoam ya da açık turkuaz da çok hoş giderdi. Karahan Guitar Painting | Facebook şurada ana fotoğraftaki renk tonlarından biri fena olmayabilir. Boya işinde biraz dikkat etmek gerekli. Mobilya boyar gibi üstü pütürlü olunca çok çirkin bir görüntü oluyor. Nitrolu ince bir katman çok hoş olabilir.
 
Eski tip gitarlarda, özellikle bahsedilen doğu bloğu yada eski avrupa menşeili gitarlarda, truss rodlar gösterdiğin gibi sap-gövde birleşim yerinden ayarlanıyor ve tek yönlü oluyor. Yani sadece tellerin yapacağı gerilimi düzeltmek için kullanabilirsin truss rodu. Mesela .9 numara tel taktın fakat hala sap istediğin kadar içbükey değil. Böyle bi durumda yapabileceğin bişey yok. Çözüm daha kalın tel kullanıp gerilimi arttırmak. En azından ben 1960'lardan kalma Eko archtop gitarım için öyle yapmıştım.
 
Resimleri adam gibi kendi boyutlarında ilk mesajıma ekledim arkadaşlar. Ayrıca biraz önce gitarın neck plate i karartmaya gönderdim siyah olacak. Daha sonra üzerine markalama ile şunu yapmayı planlıyorum.
doxdsl.jpg
 
Fretlere sapı düzeleştirdikten sonra dikkatli bir tesviye yapmak gerek, ondan sonra mis gibi sapa sahip olur. Yalnız üstte gördüğüm kadarıyla fretleri taktıktan sonra, radius kıskacıyla açı vermemişsiniz, sadece yerine oturtmuşsunuz, bunlar yeterli değil. Aslında basit bir işlem, elinizde mekanik pres de mevcut. Uygun uçları elde edip(compound radius dahi verilebilir.), aynı işlemleri yapmanız gerekir. Diğer işler güzel olmuş.

Trus rod'un bir yöne dönmesi normal, tek yönlü eski tip trus rodlardan olabilir. Hatta birçok gitarda da diğer yöne çevirdiğinizde o yöne gönder ama şekil almaz, sadece vida kendini bırakır, şekil alması zamana bağlıdır. Tabii gitarı bilemiyorum, sanırım hafif dışarı çıkartılıp o şekilde sağa döndürülebiliyor.
 
Ellerinize sağlık.

Fret işçiliğinin herhalde en zor kısmı da o kesme ve törpüleme hikayesi. Özellikle 9. fretten sonra fret uçlarını sanki biraz fazla geniş bir açıyla / derinden almışsınız gibi göründü bana. 1. ve 6. tellerde çalarken sıkıntı çıkartmaz umarım.

Fret yapıştırma iyi fikir ve örneğin PRS'de de var. PRS yapıştırma prosesi konusunda aşağıda biraz bilgi veriyor.


 
Son düzenleme:

Geri
Üst