Sindarin demiş ki:
ahahaaa sonunda objektif yorum yapabilen biri, Saprophagist...grubun olayı arkadaş çevresi ile götürmeye çalışmasının dışında böyle gerçekçi yorumlar görmek güzel... katılıyorum, Rhapsody yürüyüşlerinin birebir aynı olduğu ve dışarıda bunlardan daha kaliteli yüzlerce grup olduğu ve Türkiye standartları için idare eder ama yurt dışı için şanslarının olmadığı ortada. Power ya da prog ya da power prog yapıyorsanız gitarların "perfect" olması şarttır, ancak gitarları dinlediğimde gitar namına doğru dürüst birşey duymadım ve dinlettiğim herkes bariz gitar ve bass eksiği hakkında konuştu ne yazıkki, çok zor! Saprophagist yakında burada müzik teorileri ve dersleri bombardımanına tutulabilirsin abicim.
Objektif müzikal yorumlara her zaman açığız. Gitarların geri planda olduğu doğru...
Bu RS röportajında da açıkladığım gibi biraz bilinçli bir tercih biraz da kayıtta yaşanılan sıkıntılardan dolayı olan bir durum. Zaten RS röportajımı okuyanlar
😀 (okuyup berbat derlenen röportajdan bir şey anlamayanlarda olabilir, çünkü mikrofona konuşulanlar hiç derlenmemiş)
bizimde ne tarz eksikliklerimiz olduğunu ve bunların nasıl farkında olduğumuzu öğrenebilir.
Yurt dışında bu tarz benzeri 1 milyon grup olduğuda doğru. Fakat çoğunun yaratıcılığı konusunda bizimde şüphelerimiz var. Yurtdışı grubu olmaları bazılarının bizlerden daha iyi müzik yarattığını göstermez.
Ayrıca Yurt içinde var mı o da tartışılır. Yurt içinde olan bazıları gitar çagitarı ön planda tutuyorda ne oluyor!!!
Bariz 1-2 armonin dışına çıkılabiliniyor mu???
3 Akorluk pop parçalarının Metal versiyonu olmaktan öteye gidemiyor ve bunu güzel vokallerle süslemek gibi bir özellikleri yok.
Bir vokal var ve sadece tekerleme söylermiş gibi aynı notadan söylüyor.
1-Bizim armoni ve ondan doğan bir melodi zenginliğimiz var. Parçalarda çok fazla melodi var. Bu emek ister.
İster klavye çalsın ister gitar.
2-Bizim vokalistimiz gerçekten zor ve yaratıcı partisyonları hakkıyla söylüyor.
Tekerleme gibi tek notadan söylemiyor. Türkiyede melodik vokali olan bir çok grubun sorunu zaten bu. Tekerleme gibi dümdüz meoldiklikten yoksun vokal partisyonu.
😀 😀 😀
Bu arada RHAPSODY yürüyüşüde neymişki . Müzik sözlüklerine baktım ama böyle bir teknik açıklama yok.
Bak Sindarin... Müzik teorileri doğada bulunur doğal halleriyle ve sen istediğini alıp müziğine koyabilirsin.
Ama Rhapsody yürüyüşü diye bir şey yok doğada...
😀
O yabancı grupta o doğal müzik teorilerini kullanıp melodi üretiyor bizde müzik compose ederken aynısını yapıyoruz. Sorun, birilerinin benzer müzikal teorileri bizlerden daha önce ele alıp oradan melodi üretip eserlerinde kullanmasıysa, benzer yapıların bizler tarafından kullanılmasını engelleyecek bir şey yok. Çünkü Dünya üzerinde müzik bu şekilde ileriliyor.
Bu arada bana Türkiyeden çıkıpda daha önce Avrupada benzerlerinin yapılmadığı bir Türk grubu göstersene...En bariz örnek Pentagram'ın bile ORPHANED LAND diye bir benzeri var.
Çıkan bütün herkes birilerine benzemek durumunda. Amerika'yı baştan keşfetmek gibi bir lüksümüz kesinlikle YOK...
😉
Demek ki Türk gruplarını eleştirirken Avrupa'da benzerleri var bunlar yapıldı diye eleştirmek güzel değil.
Sadece bu tarz içerisinde yeterli eli yüzü düzgün materyal üretip bunu düzgün formatta sunabilmiş mi? Bunu irdelemek lazım. Biz fazlasıyla güzel ve orijinal melodiler kullandık ve armoniyi zengin tuttuk. Biraz alet performansından kaynaklanan müzikal eksikliklerimiz oldu ama bu bir demo.
Ne yazık armonisi 3 akoru geçmeyen gruplar var ve müzikleri zengin değil, asıl eleştirilmesi gereken bu. Yoksa aynı müzikal teoriden beslenen grupların benzerlikleri değil.
Fanların takıntılı olduğu grupları eleştirmek için ilk başta akıllarına gelen şey bu oluyor. Avrupa'da benzeri var demekki orijinal değil.
😛
Demekki kötü grup. Evet bende senin bize gıcık olduğun gibi beğenmediğim 1-2 grup güzel eleştiri alınca hoşlanmıyorum ve "ama bunların şöyle eksikleri var bu iyi eleştirileri hak etmiyorlar diyebiliyorum içimden". Bu çok doğal bir insan tepkisi.
Benim tek istediğim teknik eleştiri...Bodoslama olan cinsten eleştiri değil.
Türkiye'de bir takım zorluklarla hepimiz bir şeyler yapıyoruz.
Evet kaydettiğimiz üründe Bass ve ritm gitarları duyuramadık klavye biraz önde kaldı... Fakat bu bizim kişisel tercihimiz de olabilir... Bak ROYAL HUNT ve RHAPSODY gibi bu şekilde 2 örnek var önümüzde klavyeleri önde olan gruplar.
Bana şurada şu akoru kullansan daha iyi olur şu melodiyi şöyle akıtabilirsin, şu armoni veya şu ritm böyle olmuş diye gel. Gitar tonları iyi değil bass duyulmuyor de ama gidip dışarısı ile kıyas yapmak ve belkide kişisel tercihimiz olan bazı şeyleri (klavye öndeliği) öne sürerek eleştiri yapma. Veya yapmadan düşün.
Müzik bilgin bunlara yetiyor mu benimle parçaların armonisi üzerine tartışabilecek misin? VS VS VS.
Son olarak sapro ve sindarin.
Bu demo denilen şeyler "BAKIN BİZ BUNLARI YAPTIK DİYE ORTAYA ÇIKAN ŞEYLER DEÐİL"... "BAKIN POTANSİYELİMİZ VE TARZIMIZ BU İLERİDE BU TARZDA DAHA İYİ DEVAM EDECEÐİZ" mantığıyla ortaya sürülen şeyler. En azından bizim için bu böyle. Sanırım ne demek istediğimi anladınız.
THANX
😉