rastansaga demiş ki:
Floyd-Rose pek kullanılmayan bir baş belasıdır. Özellikle yeni başlayanlar için son derece gereksiz ve zararlıdır. Gitarın akord kaçırmasına, sustain azalmasına sebep olur, tonun doğallığını öldürür, teldeğiştirmeyi bir çin işkencesi kılar.
TonePros sistemi ise dünya üzerindeki en gelişmiş sabit köprü sistemidir. Her türlü ayarı yapmak çok rahattır, tel değiştirmek 5 dakka sürmez. İyi bir sustain ve ton sağlar. Çalım açısından da daha rahattır.
Rastansaga, yazılarını keyifle okuyorum cort markasını da senden sonra defalarca gidip inceledim içimdeki önyargılar dahada azaldı. Belirttiğin gibi önyargılar çok fazla bu marka hakkında.
Yalnız şu konuda senden bir ricam olacak. Cort markası henüz Türkiye de profesyonellerce kabul edilmedi zamanla oturur diye düşünüyorum. Fakat bu durum dikkatimi çekiyor daha çok yeni başlayanlar veya 4-5 senelik gitaristlerin daha tecrübe aşamasındayken aldığı gitarlar oluyor cort. Elbet forumda gitarda ilerlemiş bazı arkadaşlardan da cort alan var ama şu cort başlığını baştan sona okudukça genel kanı hep yeni başlayanların cort aldığı oluyor.
Şimdi sorun şu : sana sorulan sorulan çoğu ben metal yapıyorum, rock yapıyorum bu gitar nasıldır, floyd rose denen şey işe yararmı gereklimi? gibi hep yeni başlayan arkadaşların soracağı tipten sorular. Senin cevaplarına da bakıyorum ki bazen gitar tavsiye etmekten çok daha ötesine gidebiliyor. Unutmamak lazımki bu güzel insanlar gitara yeni başlıyorlar çoğunlukla veya yeni yeni tecrübe ediniyorlar ve senin sözlerin onlar için önem taşıyor. Sen ise çoğunlukla bu gitar senin tarzına gider, floyd rose denen şey tamamen gereksiz gibi gitar spesifikasyonlarının detaylarının ötesinde çok göreceli cevaplar verebiliyorsun haklı olarak sana sorulduğu ve sende inandıklarını söylemek zorunda kaldığın için. Ve birçok yeni gitaristte bu yorumlarından etkileniyor. Yapacağın bir yorum yeni bir gitaristin bir ömür boyu müzik hayatını etkileyecek şeyler olabilir.
Yani benim gibi 16 senedir kesintisiz gitar çalan aynı zamanda gitar dersleri veren amacı artık maddi çıkarlarında ötesinde bilgisini yeni kuşaklara aktarmaya çalışmak ve karşılığında sadece bir teşekkürden başka bir şey olmayan bir sürü insan bile senin yaptığın bu yorumları bu kadar kolay yapmaktan kaçınır emin ol. Kişinin tarzına gidecek gitar kavramı üzerinde günlerce konuşulabilir. Veya yıllanışm usta bir gitariste göre yeni başlarken floyd rose sistemini de öğrenmelidir veya bir başkasına göre değil. Ama floyd rose gereksizmidir bu yıllarca tartışılır. Ama senin floyd rose tamamen gereksizi gibi sözleri tesadüfen rastlayan ve gitara yeni başlayan birinin aklında yıllarca kalabilir yer edebilir.
Gönül istiyorki arkdaşlar sadece ağacını, köprüsünün kalitesini sorsa sende sadece bunlara cevap vermek durumunda kalabilsen. Oysa insanlar görüyorumki yeni gitara başlarken seni cort gitardan çok gitar danışmanı gibi kabul etmişler. Bizlerki yıllarımızı vermemize rağmen yeni kuşaklara birşeyler aktarırken dahi yinede çekingen davranıyoruz diyoruz ki "benim etim budum ne topu topu 15-16 senedir çalıyorum daha yıllarca eğitimime devam etmem lazım. Aman dikkat edeyim bana soru soran insanlarda etkisi yıllarca geçmeyecek bir yönlendirme yapmayayım." Bu halde senin de sana sorulan sorularda böyle yoruma açık şeylere cevap verirken mutlu olmadığına istemeden cevap vermek zorunda kaldığına inanmak istiyorum. Kesin öyledir çünkü kişiliğini az çok tanıdım forumdan sağlam ve efendi bir insan olduğun açık bence.
Umarım kırılmamışsındır. Bu birazda bu soruları soran arkadaşların daha çok bilgilendirilerek böyle sorular sormaları gerekip gerekmediğini zamanla anlamalarına bağlı. Ama forumda tecrübe sahibi ve aktarım yapabilecek bir çok yılların deneyimine sahip arkadaş bu tip soruları es geçmek zorunda kalıyor cevap bile vermiyor çünkü hep aynı sorular ve hep aynı cevaplar. Bakıyorsunuz forumda cevabı olan birşey yinede aynı soru yine soruluyor. 1 sene evvel bu forumdaki profesyonellerin yarısı artık yok bugün burda çoğu uzaklaştı gitti bu yüzden.
Sonuç :
Arkadaşlar gitar ve ekipmanları üzerine oluşabilecek fikir sistemleri, fiziksel bir bilim dalı gibi sürekli aynı sonuçları doğurabilecek mantıksal bir sistem değildir. Hangi gitarın hangi tarza gittiği, hangi efekt pedalıyla hangi gitaristlerin tonu çalınır, floyd rose gerekli birşeymidir gibi sorularınızın asla net bir cevabı yoktur. Sadece herkese özel cevaplar vardır ve bu cevaplar sizin müzik gelişiminizin içindedir. Yıllar içerisinde tecrübe kazandıkça her gitarist kendisi için aynı soruya farklı cevaplar üretir ve bunda karar kılar. Gelişiminize zarar vermemek için kendinizi bu kadar kasmayın, kendinize her türlü markaya imkan tanıyacak ferahlığı verin deneyin yıllar içinde kararlarınızı kendiniz verebilirsiniz. Örnek : gitara ilk başladığım yıllarda baba gitaristler hep aklımı jacksonla doldurdu ve onlara inandım. Ama bugün kendi tercihlerim beni ibanez gitara götürdü demekki onca yıl keşke onların özüne kanıp jacksonla mutsuz olmak yerine bir gün ibaneze de bir şans verseydim. Yani bana o babaların zararı dokunmuş ve bugün hoş duygularla hatırtlamıyorum o insanları açıkçası kızgınlığım var o insanlara.
Unutmayın bazen az bilgi, öz bilgiye giden yoldaki en büyük cevherdir. Şimdiden kafanızı bir ton anlayıp karar veremeyeceğiniz bilgilerle doldurmayın sabredin bir gün kendi karar sisteminiz size en doğru yolu size özgün bir biçimde verecektir sadece sabır gösterin ve sürekli deneyin.....
Rastansaga kusura bakma başığını da meşgul ettim. Hakkını helal et.
😆