ilk basdan basin sagolsun diyim alp-khan..
simdi ben sorulari sordum bide cevap verim dimi🙂
bence ancak Ketaing gibi ögretmenler bir ögrenciye yasamini istedigi tarzda yönlendirmesine yardim edebilir ve bu yüzden böyle ögretmenler lazim. O ögrencilerin ne istedigini ve neye göre hareket ettigini biliyordu cünkü hic kendi gencligini unutmamisti..ama bu simdiki cogu ögretmenlerde böyle degil..kendi gencliklerini unutmus kendilerini hep kusursuz olarak algilayan kisiler(hepsi degil tabiki)..
Benim babam bana böyle bir baski gösterseydi ben ne yapardim bilemiyorum..ama öyle sktr etmek sandigimiz kadar kolay degil gibi geliyor bana. Düsünsenize tüm yasamin boyunca otorite bir kisi (yani babaniz) size ne yapmanizi ve ne yapmamanizi söylüyor ve siz bunu normal olarak algiliyorsunuz ta ki karsiniza Keating gibi biri gelene kadar ve siz size karsi yapilan baskinin yalnis oldugunu anlayana kadar..bence bu baskidan kurtulmak o kadar kolay birsey degil. Cünkü siz bu kisiden korkuyorsunuz(yani filmde böyleydi) ve korkdugunuz birseye karsi gelemek zor oluyor veya onunla bir konflikte karsi karsiya gelmekden kaciniyorsunuz..kendi deneyimlerinizi getirin akliniza (bu sirf baba korkusu olmasi gerekmiyor)..
Bence anneside suclu..hem büyük bir suc tasiyor bence..kadin hic kocasina karsi bir sey demiyor. Coguncalik sadece bir insanin esi o insanin düsüncelerini degistirmeyi basarabiliyor..ama bu kadin bunu hic denemiyor..agliyor sizliyor ama ogluna yardim etmiyor hic ve bence bu cok büyük bir korkaklik...
Aksine Keating de hic bir suc göremiyorum, cünkü adam ögrencilerine hic bunu yap bunu yap demedi sadece yasaminizi siz yönlendirin ve her günü degerlendirin dedi(carpe diem)..ve ben burda hic yalnis birsey göremiyorum.,..Keating Neil le hic git babana karsi gel dememistir aksine git onunla konus demisti..ama baba konusulacak baba olmadigi icin Neil kendi yollunu gitmistir..neyse bunlar benim düsüncem.
Bence Neilin ölümünden en cok babasi, sucludur, sonra annesi..ve diger disiplin isteyen ve gencliklerini unutmus ögretmenlerdir...