Demo Kayıtlar Ve Teknik Yorumlar

Arkadaşlar bende Phonic AM220 mixer(behringer 802 benzeri), Edirol UA-1EX ses kartı, Samson C03 mikrafon var.. Bugün aldım hepsini... Ses kartının driver ını yükledim çalışıyor fakat mixer i ses kartına nasıl bağlıyacağımı bilmiyorum, önceden Creative audigio-2 ses kartım vardı ona bağlaması kolay oluyodu fakat ilk defa harici ses kartı kullanıyorum, ama mixer i nasıl bağlıyacağımı bilmediğim için verim alamıyorum... Mikrafonu da mixer e taktım fakat mikrafonun ışığı yanmıyor ayrıca açma-kapama tuşu yok... Kayıt girmek için aldım aletleri fakat yapamadım... Yardımcı olursanız çok sevinirim... Şimdiden teşekkürler...
 
Uzun bir aradan sonra bir "cover" şarkısı üzerinde çalıştım.

Pink Floyd'un "Dark Side of the Moon" albümlerinden "Breathe".

Cubase sx 3 / Trilogy bass / BFD drums / Hammond / ve benim vokaller (vokali iki kanal kaydetttim ve bir de geri vokal. orjinalinde sanırım iki kanal kaydedilmiş vokal)

"slide" ım yok o yüzden pil benzeri bir şeyle "slide" bölümlerini kaydettim. bass ta ise orjinal kayıttaki gibi bir ses ulaşmaya çalıştım. biraz "boş" gibi durdu.

RG 2550+GT-8



Breathe
 
slap buzz wah bas kayıt demo

Larry Graham'ı çok tutarım, mukemmel slap
mukemmel fuzz wah ton, beraber çalar,
Super Chopper Thumpin' Pluckin' Slap Bass ,


10 sene sonra gitardan sonra esas enstrumanım bas gitara yeniden kavuşunca bende amatörce o tarz birşeyler yapayım dedim, fuzz, wah ve slap birarada, ekipman sağlam olmadığından bütün düzenleme tek tonda, pedal yok ton değiştirmek için, artı davul kaydı tam oturmamış uğraşmak lazım ama çaldık işte,

ekipman: m-audio f-solo ses kart, fender squire jazz bass, FL, CakeWalk, Grig, Protrucks plus,

kaydı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz,

http://rapidshare.com/files/66902836/bosnjak_bass.mp3.html
 
Çok güzel olmuş chromatic ellerine sağlık
Özellikle vokallerin çok başarılı telafuzun çok iyi
Baştaki çığlıkları sen atmamışın galiba ama 😛
Slide lar çok arka planda kalmış onlarada hafif volume çekersen süper olur.
Vokal girdikten sonra arka planda kalması daha hoş olur 😀
 
chromatickey,
Yemiyorsun değil mi bizi ? 😀 Herşeyi sen mi yazıp çaldın kaydettin ? Öyleyse bravo diyeyim. Kayıt, çalım, vokal falan hepsi çok güzel. Tabi baştaki efektler belli orijinalinden kırpmışsın. Biraz daha açıklama yapabilir misin, kayıdı nasıl yaptın ?

bosnak,
Basların hep efektli olması biraz can sıkıyor. Ama çalım güzel, daha iyi ekipmanlarla daha iyi kayıtlar yapacağın belli oluyor.
 
Kaydı baştan sona ben yaptım 🙂 Aslında girişteki bölümü koymak aklımda yokru ama farkettimki oda şarkının bir bölümü ve onu orjinalinden aldım ve orjinalinde gitarın girdiği saniyeye benim gitarla girdiğim bölümü koydum ve ordan itibaren ben çaldım.

Nasıl yaptım?

Önce phaser lı gitar bölümünü kaydettim. zaten aynı partisyon baştan sona kadar gidiyor. sadece soldan verilmiş orjinalinde de. Daha sonra davul bölümünü editledim. gayet sade çaldığı için Mason ondada sorun yoktu. Wright'ın klasik hammond sesinide bulunca onuda yerleştirdik. asıl yapabilirmiyim dediğim bölüm vokallerdi. Orjinal 1973 versiyonunda Gilmour zaten kesin ilaçlı söylemiş. Dark Side ... üzerine yapılmış bir belgeselde de kayıtlarla ilgili bölümde vokal kayıtlarından bahsediyorlardı iki kanal kaydetmişler. sağ sol panlamışlar. geri vokalide tek kanal kaydettim.

Slide geride kaldı ve bence gereğinden fazla reverb var ama daha önce slide kaydı yapmadım ve çalmadığım için ses bozukluklarını reverble gidermek istedim. vokal başladıktan sonraki slide ı ise iyice gömdüm çünkü orda hele daha da kötü çaldım böylece geriden gelecekti ama şarkıyı bozmayacaktı.

Bass ise aslında orjinal kayıtta çok daha kötü ama bende iyice bassın içini boşaltmaya çalıştım anca bu kadar becerdim. biraz daha boş bir bass gitar sesi gerekliydi eğer orjinali gibi olacak diyorsak. 🙂

Telaffuz olayına gelince uzun yıllardır ingilizceyle uğraştığım için sanırım ordan bir avantaj var.

Beğendiğinize sevindim arkadaşlar, Teşekkürler.
 
Bilgiler için sağol chromatickey, tekrar bravo.


Bu da benim kısa bir çalışmam arkidişler : 🙂

Gitar: S.B. Dreams
Bas: Washburn XB120
Studio Projects VTB1 preamp, EMU 1212m ses kartı
Yazılım: Steinberg Sequel

Davullar ve distorşınlar programdan.

http://www.herkesdinlesin.com/emre_yilmaz

Jilet adlı parça. Play' e bastıktan sonra hemen Pause' a basıp biraz dolmasını beklerseniz daha kesintisiz dinleyebilirsiniz. Dinleyen herkese şimdiden teşekkür.
 
Tabi anlatırım. Yalnız mix için ne yaptığımı frekans ve dB olarak söylemem imkansız, çünkü programın 30 günlük deneme süresi bitti. 😆 Tüh be çok da sevmiştim bu programı... 😢

Neyse... Kullandığım bas boğuk tonlu olduğu için mid ve tizlerini açtım. Ritm gitarın midlerini kıstım. Soloya delay verdim EQ' suna dokunmadım. Davula azıcık reverb verdim ve EQ' suna da presetlerden birini seçtim ama parametreleri hiç hatırlamıyorum malesef.

Zaten rakamlardan pek anlamıyorum, kulağıma güzel geldimi bırakıyorum. Sonra programda hepsini birden wav formatında export ettim. ( Sequel MP3' e çevirmiyor )

Mastering olarak birşey yapmadım. MP3' e çevirmek için Cubase'e attım. Sonra baktım ki clip' e giriyor, bende hemen Endorphin kompresörü devreye soktum. Input' u - 6 dB yapıp MP3' e çevirdim.

Bu kadar. 🙂
 
Polski haddim olmayarak naçizane bir iki eleştirim olacak.

şarkının geneli mastering uygulanmadığı için biraz boğuk gibi, mastering bu işin cilasıdır ya 🙂 master eq su ile şarkıya farklı bir karakter kazandırılabilir. distortion lar boğuk. solo gitarda aynı şekilde. Bass gitarı duyamıyorum. Bu üç farklı tonu EQ nun değişik noktalarına yüklenerek belirginleştrebilirsin. bass 60-120 arası yükselebilir tabiki daha yüksek frekanslarla parlatılabilir. distorsunlarıda 500 hz civarı yükseltip midleri düşürürsen daha derinlkik vermiş olursun. Ayrıca drive gitarları iki kez calıp kaydedip %80 sağ sol panlarsan çok daha dolgun bir ses elde edersin. solo gitarıda 6000-8000 hz civarı biraz artırsan ve birazda chorus la daha da genişletmiş olursun.

Bunlar naçizane bir iki öneri; tabiki tek yetkili senin kulağın ve müzikal zevkin. Güzel çalışma. ellerine sağlık. 🙂

not: diğer şarkılarınıda dinledim, çok hoş fikirler, gayet güzel olmuş...
 
chromatickey demiş ki:
Polski haddim olmayarak naçizane bir iki eleştirim olacak.
Şurada biz bizeyiz, ne haddi efenim... 😛 Şaka bir yana, genel olarak söylüyorum, her türlü eleştiriyi / yorumu yapabilmemiz lazım burada, amatörce olsa bile. Çünkü bizim kulağımızın farketmediği birşeyi başkası farkedebilir veya tersi. Yani yorum yapmak için illa bu işten anlamakta gerekmiyor, biraz dinleyici kulağı olsa yeter. 😉

chromatickey demiş ki:
Şarkının geneli mastering uygulanmadığı için biraz boğuk gibi, mastering bu işin cilasıdır ya 🙂 master eq su ile şarkıya farklı bir karakter kazandırılabilir.
Peki ne tür EQ kullanmalıyım, parametrik mi ? Sen hangi plugin' i kullanıyorsun ? Veya mastering aşamasında kullandığın pluginler nedir diye sorsam... ( mastering hakkında birşey bilmediğim ortaya çıktı galiba. 😀 )

chromatickey demiş ki:
Distortion lar boğuk. solo gitarda aynı şekilde. Bass gitarı duyamıyorum. Bu üç farklı tonu EQ nun değişik noktalarına yüklenerek belirginleştrebilirsin. bass 60-120 arası yükselebilir tabiki daha yüksek frekanslarla parlatılabilir. distorsunlarıda 500 hz civarı yükseltip midleri düşürürsen daha derinlik vermiş olursun. Ayrıca drive gitarları iki kez calıp kaydedip %80 sağ sol panlarsan çok daha dolgun bir ses elde edersin. solo gitarıda 6000-8000 hz civarı biraz artırsan ve birazda chorus la daha da genişletmiş olursun.

Esasen boğukluk birazda amp. simulatöründen, daha iyi bir ton seçebilirmişim, şimdi banada pek güzel gelmiyor. Bu dediklerini denemek isterdim ama programın süresi bitti. 😢 Neyse Cubase' de şarkıyı en baştan bir daha yapıcam sanırım, önerilerini bir denerim.

chromatickey demiş ki:
Bunlar naçizane bir iki öneri; tabiki tek yetkili senin kulağın ve müzikal zevkin. Güzel çalışma. ellerine sağlık. 🙂
not: diğer şarkılarınıda dinledim, çok hoş fikirler, gayet güzel olmuş...
Teşekkürler. Not için ayrı bir teşekkürler. 😉
 
Ya ne tür olduğu çok önemli değil. ama master için parametric ok dir.

ben önceleri izotope ozon kullanıyordum. kullanılacak elemanların nerde ve nasıl kullanağını bilmiyorsan ozone çok iyi. hatta üstündeki presetler bile mastir için başlı başına yetiyor. daha sonraları waves in plug inlerini kullanmaya başladım ve EQ + Comp + limiter sıralamasıyla yapmaya başladım mastering i. bu üçü master için olmazsa olmaz. ama daha değişik eklentilerde kullanlabiliyor . harmonizer vs bir sürü birşey var. waves in plug in leri cidden cok iyi. ama dediğim gibi izotope ozone edinebilirsen o bile başlı başına yetiyor. yapınca şarkıyı wav olarak cıktısını al ondan sonra ozondan geçir şarkının duyumu nasılda güzelleşiyor.

Şunuda belirtmenden edemeyecem: miks olayın % 80 i master % 20 sidir. miks ne kadar iyise şarkı o kadar canlı olur. ve tabiki bu öylediklerim bizim gibi ev kullanıcıları için gecerli değil ama sanatcı miks ve masterla kesinlikle ilgilenmez. şarkısını kaydeder ceker gider eğer kayıt muhabbetinden anlamıyorsa. miksi yapan başka biridir ve en sonunda miksli halini master mühendisine gönderir. miks yapanda master işine karışmaz. durum böyle olunca bizler üretim aşamasında cok yanılabiliyoruz. bazen çaldığımzı bir soloya takılıyoruz ve altındaki bassı duymuyoruz ya da bass verecem diye kasıyoruz ama gereğinden fazla oluyor ve başkasının kulağına batıyor. bende şarkılarımdan sonra en az 3-5 kez tekrardan miks master yapıyorum. her seferinde bir şeyi değiştirerek. bu konu çok derin. tabiki kullanılan ekipmanlarda cok önemli. ben logitech x-530 la miks master yapıyorum. referans monitörü lazımki duyumlar daha sağlıklı olsun. ayrıca çıktı alıp farklı ortamlarda şarkıların dinlenmesi, farklı hoparlörlerle duyulması gerekiyor. bir sürü teknik vs var.

Konu çok dağıldı. özür. Kolay gelsin. Cubase de yapınca yine dinlemek isteriz 🙂
 
Merhabalar.

Genel çizgimden biraz farklı bir şarkı yaptım. Türünüde tam bilemiyorum.

Miller yarışması için daha önceden üzerinde çalıştığım ama bitirmediğim bir çalışmayı tamamladım.

ashes on land

http://www.millermusicfactory.com/user.php?u=41070

cubase + trilogy bass+ stylus rmx + atmosphere + gt8/rg2550

mastering için izotope ozone ve bir kaç waves plug in i kullandım?

şarkıyı aynı zamanda imzamdaki çalışmalarım linkinden de ulaşabilirsiniz.
 
Güzel bir çalışma. Kayıt, mix, mastering için söyleyebileceğim birşey yok, herşey yerli yerinde geldi bana. Gitar efektleri falan yakışmış parçaya. O yanık vokalleri nereden buldun yahu ? 🙂
 
arkadaşlar Guns'n Roses - Double Talkin Jive şarkısının solo kısmını çaldım. kaydımı dinleyip teknik olarak yorumlarmısınız?
Davul ve bass'ları FL de hazırladım, gitarlar bana ait.

Ses Kartı: M-Audio Fast Track USB
Processor: POD XT Live (Gitar kayıtlarında ses kartı olarak da kullandım)

http://rapidshare.com/files/72662994/double.mp3

Gitarımda ufak bi entonasyon sorunu var onun farkındayım, onun dışında özellikle mixlemeyi yorumlarsanız sevinirim. iyileştirmek için ne yapmamı önerirsiniz ?
 
chromatickey

Breathe yorumunu dinledim, çok başarılı buldum. Anlaşılan senden öğreneceğim çok şey var bu kayıt işinde 🙂

Birşey sormak istiyorum, vokal kaydını nasıl yaptın? Tamamen ev ortamında mı? Eğer öyleyse kullandığın mikrofonu, ses kartını ..vs sorabilirmiyim?
ve mix işini yaptığın program hangisi?
 

Geri
Üst