Merhabalar.
Forumda genellikle kendi yaptığımız çalışmalara yer vermemiz gerekiyor biliyorum. Fakat bu kaydı yapma amacım aslında demo kliniğine koymak değil sadece elimdeki aletlerle neler yapabileceğimi görmekti sadece. Bu kaydı forumun müzik teknikleri bölümüne koymayı bile düşünmüştüm aslında. Mesele şu ki oluşturacağım soundu karşılaştırabilmek için de bir cover parça yapmaya karar verdim. Buraya asmamdaki amaç da sadece ortaya çıkan sound ile ilgili genel yanlışlıklarımı öğrenmek. Yakın zaman içinde kendi parçalarımın kayıtlarıyla ilgilenecem. Ne yazık ki onlar bitse bile buraya asamama durumum olabilir. O yüzden yaptığım çalışma ile ilgili olumlu olumsuz bütün yorumlar bana kendi projelerimde yol gösterecektir.
Kayıt için tıklayınız :
Deep (Anathema)
Öncelikle şunları belirteyim.
Eser "Anathema" adli gruba ait olup 1999 yilinda "Music For Nations" firmasi tarafindan çikartilan "Judgement" albümünde yer almistir. Parçanin tüm haklari Anathema grubu ve yayinci firmaya aittir. Bu çalismanin ticari bir degeri yoktur.
Kullandığım ekipmanlar :
Jackson SL1 gitar
Crate Bluevoodoo Anfi
Zoom GFX 8 Prosesör
Focusrite Platinium Penta kompressör ve mikrofon preanfisi
Shure Sm58
VST :
Groove Agent
Trilogy
Atmosphere
Akai Sample :
Distorted Reality
Software :
FL Studio 4
Cubase SX 1.02
(Bir kaç ufak Eq ayarı vs)
İlk başta tamamen bir rastlantı üzerine bu parçayı seçtim. Elimdeki AKAI leri karıştırırken introdaki sample ı buldum. Aklımda direk bu parça geldi.
Aldığım ekipmanlarla ev ortamına nasıl bir kayıt yapabilirim diye düşünürken bir cover yaparsam sound karşılaştırma şansım olabilir dedim kendime.
Toplam 3 gün civari bir zamanımı aldı. Yaklaşık 25-30 saat kadar zaman geçirdim bilgisayar başında. İlk gün tamamen FL studio da Groove Agent ile uğraştım. Davulları baştan sona yazdıktan sonra 2 güne basslar ve klavyeler kalmıştı. FL studioda davul yazmak daha kolay geliyor bana. Bu davul yazım faslı bitince kanalları midi halinde export edip Cubase e taşıdım. Bassları, davulları klavyeleri projeye yerleştirdim. Daha sonra gitarlara geldi sıra. 1 günden kısa sürecek bir evde de gitar kayıtlarını hallettim. Mikrofon olarak SM58 kullandım. Gitarları tamamen kuru ve sade bir tonla kaydettim. Clean gitar kayıtlarından pek memnun olamadım aslında. Ama distortion soundu hoşuma gitti
🙂. Parçanın solo kısmında GFX 8 in tonlarını kullandım. Cleanler tamamen anfi soundudur. Distortion ritm kısımlarında 2 gitar anfi distortionu, diğer 2 gitar da Gfx 8 in tonudur. Çok fazla mix ve kayıt bilgim olmadığını biliyorum. Genel olarak yaptığım şey gitarları 2 şer 3 er kere çalarak %90 civarı ayrı ayrı sağa ve sola panlamak.
Mix konusuna gelince de majör sorunlar olduğunu biliyorum. Hatta bazı enstruman sorunları bile mevcut. Aralarda splash lere baget değil de çekiçle vurulmuş sanki. Biraz loudness sorunumuz var. Bazı yerlerde level ayarlamaları kötü oldu. Kompressör kullanımını tam olarak öğrenene kadar fazla bulaşmıyorum kompresleme olayına. Vokal kayıtları için de en korktuğum konu bu aslında. Onları da yavaş yavaş öğreniyorum. Bazı kaynaklari araştırarak daha iyi kayıt nasıl yapabilirimin peşindeyim. Bu konuda sizlerin de yardımınıza ihtiyacım var.
Gördüğünüz en ufak kusurları bile dile getirirseniz kendi projelerim için bana yol göstermiş olursunuz. Alet edevat açısından gayet iyi durumda olmama rağmen en önemli konu olan monitörlerin eksikliğini çok çekiyorum kayıt sırasında. Tam olarak nasıl bir sound ortaya çıktı bilemiyorum pek. Sadece uzun zamandır kullandığım kolonların karakterine ve bu tarz müziklerin duyumuna kulağım alışık. Çok da kötü olmamıştır heralde.
Bir büyük sorun da vokal ne yazık ki. Rahatsızlığımdan dolayı ne yazık ki ertelemek zorunda kaldım. En kısa zamanda şarkıyı tekrar vokalleriyle mixleyip buraya asıcam. Bu eksiklik için şimdiden özür dilerim. (Bir de sonda çok kötü bir fade out olmuş. Dediğim gibi yeni versiyonunda herşey gayet düzgün olacak biraz sabır.)
Baştan da dediğim gibi bu demo formatına aykırı bir fikir olabilir. Fakat amacımın ne olduğunu anlamışsınızdır. İlgilenen ilgilenmeyen herkese teşekkürler ..
Eksik kalan birşey olduysa aklıma geldikçe yazarım.
Saygılar.