Drive/distortion ile çalmak istiyorsan, o anlığına çaldığın amfide de drive kanalı yoksa, sorunun cevabı ortada 🙂
İkinci soruya gelince;
Distortion pedalı için şöyle diyebiliriz, bu tarz pedallar amfiye gidecek sinyalde değişiklik yaparak bize bu distortion tonunu sağlar. Pedal kapalıyken amfinin kendi sesini duyarız. Şimdi bir düşünelim, herkesin ton zevki (ve eq zevki) farklı. Aynı şekilde pedalların da karakterleri farklı. Bir pedalın drive karakterini beğenirsin ama eq bazında bir şeyler uymayabilir. Bu gibi durumlarda pedalın üzerindeki ayarlar gayet işlevsel oluyor. Örnekleyelim;
Amfinin clean kanalı üzerine giriyoruz demiştik. Amfiden gelen tonu seviyoruz diyelim ve ayarları flat (hepsi 12 yönünde). Ancak pedalı aktif ettiğimizde ses fazla tizleşiyor bizim zevkimize göre. Bu durumda hemen pedal üzerinden tizleri kısıyoruz. Eğer bu seçenek olmasaydı, amfiden kısacaktık ama o zaman da pedal kapalıyken, amfiden clean ses alırken, tizler az gelebilirdi kulağımıza. Yani o zaman da clean sesler hoşumuza gitmeyebilirdi.
Bazı pedallar da boğuk olabiliyor, o zaman da tizlerini arttırıyoruz pedal üzerinden.
Mid için de geçerli bu tarz durumlar. Yani olaya amfinin tonu ve pedalın kendi tonu olarak bakarsan, ikisinin de birbirinden daha az etkilenmesi için bu tarz bir özellik hayat kurtarabiliyor. Zaten çoğu pedalda en azından bir 'tone' knobu bulunur. Bununla 3 band'daki (bas, tiz, mid) kadar spesifik bir ayar çekmek mümkün olmuyor elbet. Kısacası bu gayet güzel bir özellik.
Umarım oturmuştur bazı şeyler 🙂