4 akorun 10 dk dönmesi konusunda haklısınız epey, altyapılar sığ geliyor. ama altyapı düzenleyebileceğim bir sistemim yok şu an, bir kaç bestem var onların üzerine birşeyler deniyoum ara sıra.
müzik bilgi kısmına ise çok katılmıyorum. kurallar sanki beni kısıtlıyor gibi geliyor. armoni dediğimiz şey ise bir kurallar bütünü bildiğim kadarıyla. armoniyi çok iyi bilen de kuralları sallamıyor, hiç bilmeyen de sallamıyor gibi geliyor 🙂
bana göre insanın beyni boş gelir dünyaya, sonra üstüne doğduğumuz çevre ile yavaş yavaş dolar. bunun yanında insanın tamamen yeni birşey yaratabileceğini de düşünmem, sadece edindiklerimizden yola çıkarak fikir yürütebiliriz.
bu açıdan bakarak armoni bilen ve bilmeyen arasında fark yok diyorum. biz "pride and joy" dinlediğimiz anda kafamıza zaten giriyor o notalar. ve çalmak istesek pekala başarabiliriz kulağımız yardımıyla.
ama öbür türlü, atıyorum gam ve mod bilgimiz kadar çalabiliyoruz. çünkü algımız o kadar. gam ve mod hakkında bilecek birşey kalmayınca dq en başa dönüyoruz, yani hiçbirşey bilmemiş gibi olmaya 🙂
halbuki pride and joy'un içinde sallıyorum blues pentatonic ve frigyan modu vardı. biz hiç uğraşmadan bu sesleri zihnimize aldık.
tam anlatamıyorum bu konuyu ama bence böyle. müzik eğitimine karşıyım. müzik eğitimi alanların hali de ortada, robottan halliceler ne kadar debelenselerde. kaldı ki bahsettiğim bu tekrar sıkıntısı gamları öğrendiğimde başladı, aynı şeylerin arasında dönüp duruyorum...
4 akorun 10 dk dönmesi konusunda haklısınız epey, altyapılar sığ geliyor. ama altyapı düzenleyebileceğim bir sistemim yok şu an, bir kaç bestem var onların üzerine birşeyler deniyoum ara sıra.
müzik bilgi kısmına ise çok katılmıyorum. kurallar sanki beni kısıtlıyor gibi geliyor. armoni dediğimiz şey ise bir kurallar bütünü bildiğim kadarıyla. armoniyi çok iyi bilen de kuralları sallamıyor, hiç bilmeyen de sallamıyor gibi geliyor 🙂
bana göre insanın beyni boş gelir dünyaya, sonra üstüne doğduğumuz çevre ile yavaş yavaş dolar. bunun yanında insanın tamamen yeni birşey yaratabileceğini de düşünmem, sadece edindiklerimizden yola çıkarak fikir yürütebiliriz.
bu açıdan bakarak armoni bilen ve bilmeyen arasında fark yok diyorum. biz "pride and joy" dinlediğimiz anda kafamıza zaten giriyor o notalar. ve çalmak istesek pekala başarabiliriz kulağımız yardımıyla.
ama öbür türlü, atıyorum gam ve mod bilgimiz kadar çalabiliyoruz. çünkü algımız o kadar. gam ve mod hakkında bilecek birşey kalmayınca dq en başa dönüyoruz, yani hiçbirşey bilmemiş gibi olmaya 🙂
halbuki pride and joy'un içinde sallıyorum blues pentatonic ve frigyan modu vardı. biz hiç uğraşmadan bu sesleri zihnimize aldık.
tam anlatamıyorum bu konuyu ama bence böyle. müzik eğitimine karşıyım. müzik eğitimi alanların hali de ortada, robottan halliceler ne kadar debelenselerde. kaldı ki bahsettiğim bu tekrar sıkıntısı gamları öğrendiğimde başladı, aynı şeylerin arasında dönüp duruyorum...
Ben bu sorun konusundan pek çok kez yazdım bir şeyler, eski başlıklara da bakmalısınız.
Size bir kaç pratik öneride de bulunacağım, ancak sizin de kendi önyargılarınız ve eksik/yanlış bilgilerinizle yüzleşmeniz lazım. İçinde bulunduğumuz durumlar, kendi bakış açımızı yansıtır. Dolayısıyla da bakış açısı değişmeden, durum değişmez. Sizi bu çıkmaz noktaya getiren öncelikle kendi düşünceleriniz ise, bu durumda önce bu düşünceleri değiştirerek işe başlamanız gerekir.
Okullu müzisyen olmak başka, teori bilmek başka şeydir. Teori öğrenmek için okullu olmak gerekmez. EVet, teori yaratıcılığın yerini tutmaz, ama teori sayesinden yaratıcılığınızın önü de açılabilir.
SRV gibi üstün yetenekli müzisyenlere pek çok şey "hazır" gelir, daha fabrika ayarından en son sürüm kuruludur bu insanlarda
🙂 Geri kalanlarımızın ise başka şekillerde kasıp çalışarak oralara gelmesi gerekir. Elbette içimizdeki müziği gitara yansıtmak için sürekli çaba sarfedeceğiz, ama işte gelin görün ki bu yeterli değil her zaman. Yeterli olsa siz bu başlığı açmazdınız.
Tavsiyelerim de şunlar:
Gam/dizi ÇALIŞMAYIN. Lick ÇALIŞMAYIN. Bunların yerine 7li akor seslerini/arpejlerini öncelikli olarak öğrenin. Blues çalıyorsanız özellikle m7 ve dom7 arpejlerini çalışın. Tüm klavyede bunları birbirine bağlamayı öğrenin. Dizilerin aksine, arpejler ile sürekli lineer/shred kafasında çalmak pek mümkün değildiri, bu da insanı daha yaratıcı düşünmeye zorlar.
Sonrasında akor seslerini kromatik sesler veya dizi sesleri ile birbirne bağlamayı düşünmeye başlayın.
Bütün bunları sürekli sabit ritmik gruplamalar ile (devamlı 4lük, 8lik, 16lık...) çalışın.