Ben divx'ini hatta düngece belki 25 kez seyrettim. Olayda zaman yolculuğu yapan sapık örğretmen, doktor, Frank (ki gözünü tutuyor sonunda), kıl teyze Kitty...Bir de Donnie Darko tabiki. Sadece kız ve ailesi birşeyler hatırlamıyor. Sonuçta dünyanın sonu filmde çok öznel kalmış. Muammada birşey bırakmadı bende. Belki bu din öğelerini benim bulamamdan kaynaklanıyor filmde.
"Deus Ex Machina" repliği sadece hırsız bıçağı Donnie'nin boğazına dayadığında geçiyor.
Deus ex machina i.🙁Latince) Eski Yunan edebiyatında bazı trajedi türlerinde gördüğümüz, sahnelenen oyunda her şeyin bir çıkmaza düştüğü anda tanrı yada tanrı tarafından gönderildiği, yada tanrının eli olduğu düşünülen makine.
Trajedilerin en ilginç yanlarından biridir ‘deus ex machina’. Hatta Aristo gibi bazı düşünürler trajedinin sebep-sonuç ilişkisini doğrudan bozduğu için bu öğenin kullanılmasına karşıdırlar. Trajedi de durum o kadar karışık bir hal alır ki ne oyun yazarı, ne karakterler, ne de koro durumun üstesinden gelecek bir çözüm bulamazlar. İşte bu sırada yazar oyuna tanrısal gücü temsil eden deus ex machina’yı sokar. Bu aslında tam olarak bir makine değildir. Bu ismi almasının nedeni tanrı rolündeki bir karakterin mekanik bir alet yardımıyla yukarıdan sahneye indirilmesidir. Sahnedekiler inen deus ex’in çözümüne sığınırlar. O da her karaktere ‘sen böyle yap, sen söyle yap, sen bundan vazgeç gibi tavsiyelerde bulunur ve oyunun içerisinde bulunduğu çözümsüzlük ortamı çözüme kavuşur.
Bu kelimenin sadece bir saniye filmde geçmesi belki yönetmenin yaratmak istediği muamma. Yorumu seyirciye bırakıyor. Sadece bir ipucu bırakıyor. Ama ben yinede tanrısal bir öğe bulamadım. Ama en yakın zamanda DVD'sini bulup seyredeceğim.