elektro gitar girisimi

öncelikle merhabalar. 18 yaşındayım yaklaşık 2 yıldır elektro gitar ile tutkulu bir biçimde uğraşıyorum. müziğe atılmak gibi bir düşünce ekonomik imkansizliklardan dolayı düşünemedim. gitarlarin teknik kısmı ile ilgili az veya çok bilgim var ve gitarı daha dogrusu müziği tutkulu bir bicimde seviyorum ayriyeten kendi gitarlarim ile uğraşmayı genel olarak severim. manyetik kısımları, aksamlari, bu işin fiziği falan hep hoşuma gitmiştir. matematik ve fizik sevdiğim için üniversitede makine mühendisliği okumak istiyorum su an zaten üniversite sınavına hazırlanıyorum sıkı bir şekilde. evet küçük olduğumun farkındayım ancak kafamdaki bu düşünceleri mantık olarak doğru mu dusunuyorum yanlış mı düşünüyorum diye siz abi ablalarıma bu konuda tecrübe sahibi olan kişilere soruyorum. aklımda üniversiteden sonra veya üniversite sırasında elektro gitar markası oluşturmak var. bu işi ev yapımı olarak dusunmuyorum elimden geldiğince büyük şekilde üretim yapmak istiyorum. ortalama bi Türk insaninin alabileceği miktarlarda fiyat performans bi gitar tasarlamak ve satmak istiyorum. bir seri adı altında o serinin akustik, klasik, strat ve tele versiyonları ile girmek istiyorum ise yani kısaca 4 çeşit gitar ile. belli başlı bu piyasada sevilen insanlara inceleme için göndererek veyahut reklam vererek yayilmayi düşünüyorum tabi bunlar önümdeki 5 10 yılı kapsayacak bir süreç. bu düşüncemde bulduğunuz yanlışlar, sermayemin ne kadar olmasi gerektigi, bu sürecin zorlukları veyahut onerileriniz nelerdir? yasimdan dolayı beni aşağı gormezseniz ve realist olursanız cok sevinirim.

Matematik ve fizik seviyorsanız matematik ve fizik bölümlerine gitmeniz daha yerinde olur. Mühendislikler daha çok işin tasarım ve üretim kısmındalar. Genel olarak çoğu insan mühendislik okur ama beklentisiyle karşılaştığı şeyler birbirini tutmaz. Hayal gücüne ve zekaya, daha doğrusu pratik zekaya sahip olmayan çoğu kişi okuduğu mühendislik bölümünün işini yapmakta zorlanır.
Makine mühendisliği istiyorsanız, makine tasarımları ve mekanik sistemlere ilginiz olmalı. Matematik ve fizik sizin sadece aracınız olabilir burda...

Aklınızdaki plana gelirsek mantıksız değil tabii ki. Ama tüm bunlar için çokça para gerek 🙂 Direkt hop diye birşeyler olmuyor maalesef. Aileniz çok çok zengin değilse işler biraz zor. Bu girişiminize sponsor olabilecek firmalar, insanlar, kurumlar, destekler, ortaklar bulmalısınız. Tabii ki bunun için de önce onlara çok çok iyi pazarlamanız lazım. Pazarlamak için de önce hedef kitlenizi belirlemeniz lazım. Uzun yıllardır yapılan, üstteki videodaki gibi saçma sapan inovasyonlarla hiçbiryere varamayacağınız, satış yapamayacağınız gitarları mı üretmek istersiniz? Yoksa kitlenizin asıl ihtiyacı olan gitarları mı? Buradaki çoğunluk kitle daha çok klasikleşmiş tasarımların kopyalarına kolay şekilde ulaşmak tarafındadır.
Daha sonra bu işin malzemelerini tedarik edeceksiniz. Bunlar çoğunlukla türkiyede olmayan ağaçlar oluyor. Maun ağacı, gül ağacı, abanoz gibi gibi
Akçaağaç, ıhlamur ağaçları ülkemizde var. Daha sonra bu malzemeleri uygun makinelerde cnc tezgahlarında işleyeceksiniz, belki fırınlayacaksınız.
Ustalara ve çalışanlara ihtiyacınız olacak.
Youtubeda gitar fabrikaları videolarını bulabilirsiniz.
Üniversite girişimcilik ders kitapları bulup okumanızı öneririm...

öncelikle merhabalar. 18 yaşındayım yaklaşık 2 yıldır elektro gitar ile tutkulu bir biçimde uğraşıyorum. müziğe atılmak gibi bir düşünce ekonomik imkansizliklardan dolayı düşünemedim. gitarlarin teknik kısmı ile ilgili az veya çok bilgim var ve gitarı daha dogrusu müziği tutkulu bir bicimde seviyorum ayriyeten kendi gitarlarim ile uğraşmayı genel olarak severim. manyetik kısımları, aksamlari, bu işin fiziği falan hep hoşuma gitmiştir. matematik ve fizik sevdiğim için üniversitede makine mühendisliği okumak istiyorum su an zaten üniversite sınavına hazırlanıyorum sıkı bir şekilde. evet küçük olduğumun farkındayım ancak kafamdaki bu düşünceleri mantık olarak doğru mu dusunuyorum yanlış mı düşünüyorum diye siz abi ablalarıma bu konuda tecrübe sahibi olan kişilere soruyorum. aklımda üniversiteden sonra veya üniversite sırasında elektro gitar markası oluşturmak var. bu işi ev yapımı olarak dusunmuyorum elimden geldiğince büyük şekilde üretim yapmak istiyorum. ortalama bi Türk insaninin alabileceği miktarlarda fiyat performans bi gitar tasarlamak ve satmak istiyorum. bir seri adı altında o serinin akustik, klasik, strat ve tele versiyonları ile girmek istiyorum ise yani kısaca 4 çeşit gitar ile. belli başlı bu piyasada sevilen insanlara inceleme için göndererek veyahut reklam vererek yayilmayi düşünüyorum tabi bunlar önümdeki 5 10 yılı kapsayacak bir süreç. bu düşüncemde bulduğunuz yanlışlar, sermayemin ne kadar olmasi gerektigi, bu sürecin zorlukları veyahut onerileriniz nelerdir? yasimdan dolayı beni aşağı gormezseniz ve realist olursanız cok sevinirim.
Planlama çok güzel sevindirici. Üstteki mesaja tamamen katılıyorum. Hayaller - hayatlar hesabı ne yazık ki biraz...

Lakin, üniversite eğitimi sonrası maddi özgürlüğünüzü elinize aldığınızda girişim yapılabilir neden olmasın? Hiçbir şey olmazsa bile kendinize gitar yapmış olursunuz 🙂 kâr zarar dengesini kurar, cebinize uygunsa bu girişim büyüyebilir pek tabii ki.

Bence Hobby olarak yapın; İnternete koyun alan olursa 1 tane daha yaparsınız.
Bölüm olayına gelince Makine seviyorsanız, makiyeyi okuyun. Yurtdışındaki okulların derslerini takip edin. (İngilizce bilmiyorsanız, boşverin gitarı, müziği falan, ingilizce öğreninin. Ne kadar ? Gazeteleri okuyacak kadar)
Matematik okuMAYIN !, Hititoloji veya Tarih okumaktan bir farkı veya önemi yoktur.

Çok güzel hedefleriniz var, bence doğru yoldasınız. Ben de 7 yaşında klasik gitarıma küçük hoparlör takıp (böylece mikrofon icat ettiğimi sanıyordum) müzik setinde kasete kayıt alıyordum. 12 yaşında kendi pedallarımı yapıyordum.

İtü'nün enstruman yapım bölümü var, onun yetenek sınavlarına hazırlanabilirsiniz. Eliniz yatkınsa bu iş olacaktır, sermayeniz varsa da bilen birine yaptırabilirsiniz. İşin elektronik kısmı da o kadar zor şeyler değil emin olun, biraz bobinaj bilgisi, biraz lehim bilgisiyle neler neler yapılır. Makine mühendisliğiyle bir alaka kuramadım.

Gitarlar belli ağaçlar kullanır hammadde fiyatlarını araştırabilirsiniz, zamanla ormanlar azaldığından 10 sene sonra metal gövdeli gitarlar yaygınlaşabilir. Ufak tefek girişimler var demoları başarılı. Siz de böyle bir yola girebilirsiniz.

Kendinizi eğitin her konuda gerisi gelir diyorum. Yapamazsın diyenlere aldırmayın.

öncelikle çok teşekkür ederim. makine mühendisliğini kişisel olarak istemekle beraber üretim sürecinde yapım aşamalarında bana katkı sağlayacağını saniyordum ama sanırım pek o şekilde değilmiş. sermaye olarak elimden geldiği kadarını bu işe koymak istiyorum ailemin destekleyeceğini ve bana yardım edebileceğini de sanıyorum ama bu ise hobi olarak girmek istemiyorum çünkü büyümek istiyorum. Her işte batma riski var ama fiyat performans bir ürün ile kitlemi bulacagima inanıyorum.

Matematik ve fizik seviyorsanız matematik ve fizik bölümlerine gitmeniz daha yerinde olur. Mühendislikler daha çok işin tasarım ve üretim kısmındalar. Genel olarak çoğu insan mühendislik okur ama beklentisiyle karşılaştığı şeyler birbirini tutmaz. Hayal gücüne ve zekaya, daha doğrusu pratik zekaya sahip olmayan çoğu kişi okuduğu mühendislik bölümünün işini yapmakta zorlanır.
Makine mühendisliği istiyorsanız, makine tasarımları ve mekanik sistemlere ilginiz olmalı. Matematik ve fizik sizin sadece aracınız olabilir burda...

Aklınızdaki plana gelirsek mantıksız değil tabii ki. Ama tüm bunlar için çokça para gerek 🙂 Direkt hop diye birşeyler olmuyor maalesef. Aileniz çok çok zengin değilse işler biraz zor. Bu girişiminize sponsor olabilecek firmalar, insanlar, kurumlar, destekler, ortaklar bulmalısınız. Tabii ki bunun için de önce onlara çok çok iyi pazarlamanız lazım. Pazarlamak için de önce hedef kitlenizi belirlemeniz lazım. Uzun yıllardır yapılan, üstteki videodaki gibi saçma sapan inovasyonlarla hiçbiryere varamayacağınız, satış yapamayacağınız gitarları mı üretmek istersiniz? Yoksa kitlenizin asıl ihtiyacı olan gitarları mı? Buradaki çoğunluk kitle daha çok klasikleşmiş tasarımların kopyalarına kolay şekilde ulaşmak tarafındadır.
Daha sonra bu işin malzemelerini tedarik edeceksiniz. Bunlar çoğunlukla türkiyede olmayan ağaçlar oluyor. Maun ağacı, gül ağacı, abanoz gibi gibi
Akçaağaç, ıhlamur ağaçları ülkemizde var. Daha sonra bu malzemeleri uygun makinelerde cnc tezgahlarında işleyeceksiniz, belki fırınlayacaksınız.
Ustalara ve çalışanlara ihtiyacınız olacak.
Youtubeda gitar fabrikaları videolarını bulabilirsiniz.
Üniversite girişimcilik ders kitapları bulup okumanızı öneririm...
evet bu işe girmek için ciddi bir bütçe gerekeceginin farkindayim ancak bu ciddiligin miktarı kafamda tam oturamiyor. makine mühendisliğini kişisel olarak istiyorum ancak bu işe de katkı sunabilecigini sanıyorum. inovasyon mevzusunda bazıları gitsr piyasasını yönlendirebilir ancak üstteki videonun tamamen saçmalık olduğunu düşünmüyorum çünkü hammade problemi bence de bir sıkıntı haline gelebilir. ben şahsen kendi girisimimde o şekilde bir inovasyon dusunmuyorum sizin dediğiniz gibi klasik olanı kaliteli ve ucuz bir şekilde kitleye ulaştırma taraftarıyım çünkü halihazırda bilinmedik bir markanın bilinmedik bir ürünü benim batma oranimi çok yükseltir. ailem çok çok zengin değil ancak belli miktarlarda destek olacaklarını ve benimde kazanacağım paralar ile elimden geldiğince büyük bir şekilde girmek istiyorum bu işe. teşekkürler.

Planlama çok güzel sevindirici. Üstteki mesaja tamamen katılıyorum. Hayaller - hayatlar hesabı ne yazık ki biraz...

Lakin, üniversite eğitimi sonrası maddi özgürlüğünüzü elinize aldığınızda girişim yapılabilir neden olmasın? Hiçbir şey olmazsa bile kendinize gitar yapmış olursunuz 🙂 kâr zarar dengesini kurar, cebinize uygunsa bu girişim büyüyebilir pek tabii ki.
evet bende katılıyorum kafadaki hayal, evdeki hesap çoğu zaman çarşıya uymuyor o yüzden realist bi biçimde düşünmek için bu işten anlayanların fikrini sormak istedim. önümdeki 5 10 yıl bu proje için çabalamayın düşünüyorum bir anda olsun bitsin demiyorum yeri gelir birikim yaparım disimden tirnagimdan attırırım ve tabii ki de ailem bana destek çıkar. umarım piyasada kendime güzel bir yer edinirim çünkü burdan dogru girebilirsem acikcasi sadece gitarlada sinirli kalmak istemem 😁 tesekkurler

Bence Hobby olarak yapın; İnternete koyun alan olursa 1 tane daha yaparsınız.
Bölüm olayına gelince Makine seviyorsanız, makiyeyi okuyun. Yurtdışındaki okulların derslerini takip edin. (İngilizce bilmiyorsanız, boşverin gitarı, müziği falan, ingilizce öğreninin. Ne kadar ? Gazeteleri okuyacak kadar)
Matematik okuMAYIN !, Hititoloji veya Tarih okumaktan bir farkı veya önemi yoktur.
genel olarak muhendislige hevesim var ve o alanda ilerlemek istiyorum ancak hobi ile sınırlı kalmak istemiyorum. riskli dahi olsa büyüyerek kurumsallasmak istiyorum. İngilizcem orta, üniversitede hazırlık okurken güzel bir bicimde geliştireceğim umarım 🙂

Siz bir şeyler ürettikçe yatırımcı bulmanız kolaylaşır, ilerisi için para konusuna takılmayın. Yapıp gösterebileceğiniz bir ürün olduğu zaman eğer ürününüz belli bir kalitede ve orijinalliğe sahipse, diğerlerinden öne çıkaran unsurları varsa yatırım alma olasılığı da artacaktır. İhtiyacı iyi belirleyip o yaraya merhem olmak önemli.
Malesef sizlere anlatılan start-up/girişimcilik vb.. ile gerçekte yapılan farklı.
Ecnebilerin "Company Flipping" dediği şey yani bir firmayı alıyorsun bilancoyu cilalıyorsun sonra daha büyük bir firmaya çakıyorsun.
Dünyanın her yeri bunların örnekleriyle dolu.
Misal; $10M'la dandik bir firma kuruyorsun. $100k payla sen CEO'sun. $9.9M'da yatırımcıların. Şimdi bunu $30M'a satabilirmisin ? Yoh.
Simsarlar, analizciler, komisyoncular geliyor, senin bu firmanı $30M'a uluslar arası bir firmaya satıyor. (Tabii havyan gibi bir pay alıyorlar bu işlerden)
Peki bu parayı ödeyenler salak mı ? Hayır. Onlarda gidiyor daha da cilalıyorlar ve uluslar arası fonlara/yatırım kuruluşlarına $300M'a çakıyorlar.
Veeee bir anda firmanın değeri tekrar $10M'a düşüyor...
Peki burada zarar eden kim ? Venture capitalistler mi ? Risk alan -sözde- yatırımcılar mı ?
Hayır kardeşlerim, zavallı fakir dünya halkları...

Bunun ötesi beni aşar kardeşim.
Forumda finan piyasaları bilen, para hareketlerini takip eden üyeler mutlaka vardır.
Onlar bize adım adım bir guide hazırlasınlar

Pixiela kardeşim gördüğün gibi bu ülkede bir iş yapmak bir şeyler üretmek bu kadar zor, hayatın boyunca bu tiplerle uğraşacaksın. Cehennem kazanında çıkmaya çalışanı geri çeken vatandaşlarımızın olduğu fıkradaki gibi, sen kazandan çıkmaya çalışırsın "o iş öyle olmaz hemşerim siz yannış biliyonuz amariga izin vermez bikere, 30 milyor yatırım alaman" diyen biri illa çıkar.
Tamamda bana neden kızıyorsun ?
Beraber şu örneklere bakalım.
1) Mesela bugün ara sokakta bir franchise market açmak için gereken sermaye ne kadar ?
2) 10 katlı bir bina inşa edip satmak istesek, Finansman riski ne kadar ?
3) Pastane açmaya kadar versek, başabaş noktası (a.k.a break-even) için günlük net karı ne kadar olmalı ? (Finansman maliyeti (yani paranın maliyeti)'ni unutmayın)

Bakınız daha "fırsat maliyeti" gibi şeylerden bahsetmedik bile.
Basit finans/ekonomi problemlerinin sorumlusu ben miyim ? Elinizi vicdanınıza koyun.

Bir konu da kişisel çatışmaya dönmese kafamı kesicem. Farklı görüş olduğu zaman hemen ‘işte bunlar bu tip insanlar böyledirler bilmem ne’ gibi şeyler yazmaya gerek yok.
Yani bu işin kolay olmadığını söylemek yanlış değil, ama abartıp çok kolay demek de doğru değil.
Kolay olmadığını söyleyince bu tipler oluyoruz….
İnovasyonları saçma buluyorum
-e o zaman sen geri kafalısın….
Bırakalım bu herşeyi bir kalıba uydurmayı.

Ben de inovasyonları saçma bulanları saçma buluyorum, bu kadar basit. Kimse kolay demiyor, adam kendine bir hedef belirlemiş. Bu umutsuz dünyada gerçekleşsin ya da gerçekleşmesin bir hedefi olan insana da "30 milyor dolar yatırım cart curt, inovasyon saçma siktret bunları kanka gel çiğ köfteci açak" demek de daha önce çok gördüğüm şeyler. Hayatımda, hele bu forumda 2004'ten beri de çok gördüm bu tipleri.
İşte bak o "çart çurt" kısımlarındaki okuduklarını anlamlandıramadığın için bir işletmeyi kurup yürütemiyorsun.
Adam belki eğitimini alıp kimsenin aklına gelmeyen bir şey yapacak ama yoo dostum forumdaki abiler o işin olmayacağını zaten biliyor. Sırf o da değil her şeyi biliyor oğlum, öyle böyle değil yani bilgi tecrübe paçalarından akıyor. Forumda 18 yaşında bir çocuk mu görüldü hemen parmaklar hazır.
İşte herşeyi bilmek için market research satın alıyoruz.
Maaşlı işinizde çalışmaya devam edin kardeşim, bırakın insanlar düşe kalka üretsin bir şeyler yapsın. Batsın çıksın ama dilinize düşmesin. Siz yine yerde yemek yemeye devam edin, masa icat oldu kullanana da engel olmayın.

Pixiela kardeşim, he kanka ülkenin en büyük ihtiyacı sikindirik suntadan yapılmış strat kopyaları. İnovasyon saçma, zaten 1700'lerden beri de icat falan olmadı. Çiğ köfteci aç hayatını yaşa.
inovasyon icat değildir.
20 seneden fazla geçmiş forum hiç değişmemiş, sikeyim böyle ortamı.
20 sene öncesinin ekonomik dinamikleriyle bugünün koşulları farklı.

Geri