İlk sayfadan beri okudum, yav evde kendin mi sarıyorsun manyetikleri birader dedirtecek kadar teknik yazan arkadaşlar var ellerine sağlık (sardıkları için değil yazdıkları için 😀 Bu kadar teknik olmasa da bir amatör olarak naçizane görüşlerimi bildireyim:
Öncelikle katıldığım ilk nokta iyi gitar ve amfi gerçekten EMG'lerin karakterini gösteriyor. Gitarım ESP Eclipse-I ve üzerinde 60-81 var. Amfi olarak şimdilik MG30dfx'e mahkum olduğum için o kısmı bilemeyecem ama ESP'de hakikaten güldür güldür EMG'lerim. Daha önce yine çok memnun olduğum Cort X-TH da kullandım ama ESP'de bir başka güzel durdu meretler.
Ben de önce 85-81 ya da nam-ı diğer ZW set'li birşey düşünüyordum ne zamandır ve ESP'yi alınca da 60'ı 85'le değiştirsem mi dedim ama şimdilik vazgeçtim. 60 biraz boğuk tonlu ve neck pozisyonunda bence daha rock tonlarında iyi ritm performansı verirken sert metal türünde biraz boğuk kalıyor. Öte yandan clean olarak ise jazz, fusion gibi türlere bile gidebilecek kadar hoş bir tonu var. Ulan EMG'li Eclipse'in var ne jazz'ından bahsediyorsun diyenleri duyar gibiyim ama sonuçta ev müzisyeniyim, o anda elime alınca ne eserse onu tıngırdatıyorum 😉 albüm kaydetmeyecem.
81 ise malum, farklı birşey söylemeye gerek yok. Metalci adamın isviçre çakısı manyetiği. Hem 60 hem 81 yazıldığı gibi hakikaten tertemiz ses veriyor ama bunun için iş kişide de bitiyor biraz. Çalım tekniğiniz biraz zayıfsa (muting vs) o zaman da cayır cayır ötüyorlar. Geçen penayı düşürdüm elimden tellere çarpa çarpa gitti aşağı zviyoavvvvnnn diye bir ses çıktı alettten aha dedim elimle denesem yapamazdım :?
Manyetiklerin tellere olan mesafesi -ideal mesafesi- ayar isteyen bir iş. Aldığımdan beri +/- milim milim oynuyorum, 81 için bir "sweet spot" buldum ama 60 beni biraz daha uğraştıracak galiba. Mesela diğer gitarımda ki (Cort Neil Zaza) Seymour Duncan custom custom'un verdiği tona benzer bir "çığlığı" 81'imle anca yeni yeni elde edebildim. Bir sürü şeyin kombinasyonu sözkonusu. Alırsın EMG olursun xx kişi dememek lazım.