A
Alshain
İkinci el konusunda tespitlerin güzel. Bazı satış sitelerine bakınca da adamdiye prtada gezen bazı şahışların, ne idüğü belirsiz gitarları "özel yapım", "el yapımı" adı altında 300-500 gibi komik rakamlara, kullanılmış replikaları 600-800 gibi anormal fiyatlara sattığı bir piyasada komediler elbette yaşanır. Farkında mısın, yukarıda bizim kullandığımız kategorideki birinci el ithal ürünlerle ilgili sorduüum sorunun sağlıklı bir yanıtı yok. Sağlıklı yanıttan kastım işlerin nasıl yürüdüğünü, yasaların nasıl uygulandığını bilen birilerinin misallere dayanarak içi dolu açıklama yapması. Biz kullanıcıların tahminleri veya yorumları değil. Kimse yanlış anlamasın ama, biz ne dersek boş, hangimiz kanunları adam gibi biliyoruz?
Kısacası, uyduruk ürünü pahalıya alan, ikinci elini de pahalıya satar elbet. Asa müziğin kurucusu rahmetli Ferit Amcamız, zamanında 600 dolara sattığı Amerikan Fender Standart Stratların şimdilerde 1200 - 1500 dolar arasında satıldığını duysa, mezarında ters dönerdi herhalde.
Hocam ben üsteki yazıda yazdım birinci el ithal ürünlerle ilgili sorduğunuz sorunun açıklamasını. Aynı üründen birden fazla getirirseniz ve fiyatı 150 doların üzerindeyse devlet otomatikman sizi o ürünün ithalatını yapan kişiyle aynı kefeye koyup aynı vergiyi uyguluyor. Zaten mağazalar direkt ithalatçı konumunda, yaklaşık % 60 oranında devlete vergi veriyorsunuz + dağıtımcı olarak kendi kâr marjınızı koyunca 1600 TL değer ile ülkeye giren ürün burada 3000 TL oluyor. Amerika satış fiyatı 1000 dolar olan bir gitarı ele alalım, getirip burada yasal olarak satışını yapmak istiyorsunuz diyelim, öncelikle ortada geçilecek koskoca bir okyanus var, bu da kargo ücreti demek oluyor, kargo ücretini çok optimist bir yaklaşımla 100 dolar olarak alıyorum, aldığımız gitar gümrüğe giriyor, ürünün değerine göre ilk vergiyi burada ekleniyor, ürünün değerinin %30'u. böylece 1400 dolar oldu bile ürünümüz. Ürünü aldık, mağazamıza geldik, üzerine etiket asacağız, tam bu sırada %18 kdv ve % 23 ötv ekleniyor. bu da etti mi % 41, ekle 574 dolar daha etti 1974 dolar, satıcının kâr marjı, görünmez masraflarla birlikte oluyor 2400 dolar... Devlete giden para gitarın bedelinin %100'ü, gerçekler acıdır.