Dolar bu kadar yükselmeden önce, yani 2008 yılı sonuna kadar(1$=1.15TL görmüşlüğümüz var) ben de sıkça yurtdışından bir şeyler getirip satıyordum. Günde 24 saat olmasa da ciddi bir süre harcamışımdır bilgisayar başında, gerçi işim gereği zaten bilgisayar başında olduğumdan o kadar dert olmuyordu, sürekli güzel gitarlar düşüyordu. Gitardan öte, manyetik, amfi vs de getirdim.
Manyetik işi çok zevkliydi, burada o zamanlar ikinci el Duncanların piyasası 100 lira idi. Amerika'da ise sıfırları genelde 72usd(daha pahalı olan modeller burada da pahalılar zaten). Amerikan Doları ortalama 1.3 olsa, 94 lira yapıyor. Kargo da 20$ falan, 120 liraya sıfır manyetik gelebiliyordu buraya. Gümrük falan da rahattı gayet. Manyetik arayan herkes bana geliyordu, hala da gelen var o eski müşterilerimden. Adama iki seçenek veriyordum genellikle. Burada da piyasada 100 liranın altına inen tüm manyetikleri direk satın aldığım için elimde tonlarca manyetik oluyordu. Adamın aradığı model elimde varsa 100 liraya ikinci elini teklif ediyordum, eğer sıfır istiyorsa veya elimde yoksa 3-4 hafta bekleyerek 120 liraya sıfırını vereyim diyordum. Nasıl kar ettiğime gelince; bir kargoda, 3, 4, hatta daha fazla manyetik getirdiğim oldu. Hiç kargo parası vermeden getirdiğim de oldu. Manyetik başına 20 lira kar çok değil gibi görünse de, haftada 10 15 manyetik satınca fena olmuyor 🙂 O dönemde gitardan manyetikten şundan bundan ayda neredeyse 2000 lira düzenli bir gelirim oluyordu.
Sonra ne oldu? Kriz patladı. Buraya gelmesi uzun sürdü, ve Amerika'ya kıyasla çok daha yumuşak bir şekilde vurdu. Amerika'da millet varını yoğunu sattı o dönem. İflas edenler oldu. 40$'a kutusu açılmamış Duncanlar düşürdüğümü bilirim iflas eden dükkanların satışlarından. Veya borçlarını ödemek için 800usd'ye SL2H satanları. Kriz buraya gelene kadar iki ay kadar insanlar inanılmaz kar etmişlerdir. Sonra hepimiz çekildik zaten piyasadan. Dolar, 1.70lere gelmişti. Duncanların piyasası burada ancak 120 liraya çıktı, Amerika'dan mal getirmek artık mantıklı bir opsiyon değildi. Bunun üzerine de millet "kriz var piyasa durdu" diye diye piyasayı durdurdu. Fender falan dükkanlarda hala çatır çatır satılıyordu, ancak forumda bir anda nakit kalmadı, millet takasla iş yapmaya başladı. Herkes aldığını biraz daha fazla sayıp satmaya çalışırken, 700 liralık gitarlar oldu 1800 lira, 2000 lira. O sırada bitti işte bizim forum 🙂
Dükkanlarda fiyatlar neden arttı dersek, tüm dünyada arttı aslında. Jackson, Avrupa'ya muazzam bir zam geçirdi mesela. Buraya doğrudan gelen mallar artık Hollanda üzerinde dağıtılmaya başladı. Ibanez her tarafta zam yaptı, üstüne buradaki ithalatçı da stoğunun dolar iniş çıkışlarından zarar görmemesi için yüksek bir oranda zam yaptı vs. Sıfır ürünlerdeki artışın sebebi de bu tür şeyler. Artan kadar azalan fiyatlar da oldu bu arada, onlar pek kimsenin dikkatini çekmez ama neyse 🙂 Boss pedallar acaip ucuzladı mesela. Schecterler, PRSler falan da resmen Amerika fiyatlarına geldi buraya. PRS de son partide nedense patlattı fiyatları bu arada, Do-Re ile mi alakalı yoksa PRS ile mi bilemiyorum.