Zeppelin Whole Lotta Love; Hendrix Fire, Freedom çalan oluyor mu hocam?
Denizlide olduğum için bu barlara girip çıkmışlığım yok.
Whole lotta love çok çalınır. Freedom'dan emin değilim, Fire çalan ben görmedim. Hendrix dendi mi önce Hey Joe nedense
🙂 Purple Haze'den bile çok daha popüler. Little Wing keza çok çalınıyor.
Bu arada, ben başlıktaki "eski kafalılık" ifadesini İngilizce "old school" anlamında düşündüm. Yani yargılayıcı bir terim olarak modası geçmişlikten ziyade, belli bir tarzı ve dönemi yansıtan bir terim olarak algıladım.
Ancak şunu da söylemek gerekiyor: Bu tarzları çalan tüm grupların öyle 60-70ler ruhunu yakaladığını düşünmek mümkün değil. Aslına bakarsanız, ne yazık ki bu grupların çoğu bu müziğin ruhunu tümden ıskalıyor. "Neden ?" derseniz, çünkü popüler olanı çalmak dışında pek bir dertleri görünmüyor. Şarkı seçerken de, çalarken de risk almıyorlar. Bir kaç dakikaya sığdırılan ve birbiri ardına dizilen şarkılar var. Şarkılar bir anlamda "tüketiliyor".
Oysa Hendrix ve benzeri adamları canlı kayıtlarından dinlerseniz, şu unsurlar çok daha baskındır:
1)Parça iskeleti bir araçtır, mesela hiç bir zaman parçayı başından sonuna çalıp bitirmek değildir. Enerji yakalanmışsa parçalar uzun çalınabilir, hatta çoğu zaman da uzun çalınır.
2)Spontan çalmak asıl amaçtır, o anın içinde müzik yapılması amaçtır. O yüzden de ezberlenmiş lickleri, riffleri aynen çalmak marifet sayılmaz.
3)Grup üyeleri birbiri ile etkileşir. Basçının, davulcunun verdiği enerji gitarı ateşler. "Şarkı bitse de bira içsem" tadında dümdüz eşlik çalınmaz.
4)Vokal performansı değil, enstrümantal çalım ön plandadır. Vokalli parçalar bile kimi zaman enstrümantal çalınır o nedenle. Gitarist-vokalistlerin baskın olması tesadüf değildir bu açıdan. Aksi takdirde vokalistin sahnede tuzluk gibi dikilmesi gerekebilir
🙂 Ya da başka bir enstrüman, perküsyon vs çalmalıdır.
Ben Blue Blues Band'den bu yana bu kafayı yakalayan bir grup dinlemedim buralarda. Kimseyi kişisel eleştiriyor değilim, ama bar grupları tat vermiyor pek... Blues-rock da büyük ölçüde bir piyasa müziği olarak icra ediliyor ne yazık ki...