Estağfurullah
izzzyy. Saldırgan olmadığın sürece tartışalım. İstemediğin kadar kaynak da gösterebilirim. Öncelikle saf-alaşım konusunu üstte anlattım. Anlattıklama rağmen halen saf-metal diyorsun...
🙂 Mesela verdiğin lise bilgileri hakkında da ufak tefek notlar düşeyim.
Kısaca;
Örneğin metaller kendi aralarında bileşik yapar ve buna intermetalik denir. Bildiğimiz sert katı bileşik oluştururlar hatta alaşımların içinde dahi bu tarz intermetalik bileşikler bulunur. Çelikte de FeNi(x) intermetaliği oluşur bolca. Ostenetik çeliklerde hiç istenmeyen bir durumdur. Bilimsel olarak neden diye sorarsan açıklarım. Burayı şişirmek istemiyorum. Kabaca Hume-Rotary kuralları ve metallerin alternatif standart aktivitesi ile ilgili bir durum. Araştırabilirsin.
2 ya da daha çok metalden oluşan her madde karışım da değildir. Kristal yapının içine girerse veya dışında kalırsa farklı durumlar oluşur. Isıl işlem(ya da metallere en son uygulanan mikroyapıyı homojenleştiren işlem diyelim) pratiği açısından farklı sonuçlar doğurur. Zaten 2 metalin alaşım oluşturması için bile çok özel durumlar gerekiyor.
Karisimlar fiziksel yollarla ayrışılırlar denmiş. Bu da sıvılar için doğru ama katılar için değil. Örneğin birçok metal alaşımı fiziksel olarak ayrıştıramazsın. Kendi içlerinde fiziksel ve kimyasal metodlar olarak ayrılırlar. Hiçbir durumda tam ayrışma da mümkün değildir. Kaynak: Fuat Yavuz Bor-Ekstraktif Metalurji Prensipleri.
Bu bilgiler lise seviyesinde normal durumlar, çünkü genelde gazlar ve sıvılar incelenir, çünkü entropileri yüksektir ve daha rahat anlatılırlar, ifade edilirler. Katılara hemen hemen hiç girilmez. Oturum aluminyum üretimi anlatılmaz. Kimya ile metalurji burada ayrılıyor. Kimya bilimciler ağırlıklı sıvı, gaz ve polimerlerle ilgilenir. Metalurji bilimciler ise katı(metal-alaşım-seramik-kompozit-yarıiletken katılar) ilgilenir. Burada "Saf" veya "hatasız" veya "homojen" diye bir şey yok. Herşey katı-hal üstüne ve simetri üstüne kurulu ve bunların hepsi de olasılık içeriyor. Çünkü ergitme/rafinasyon(burası ayrı bir dert) sonrası katılaşma(son malzeme hali diyelim) asla mükemmel olmuyor. Şöyle düşün sıvı bir karışım var ve bunuun 1-2 sn. bir fotosunu çekiyorsun. Her fotoda ayrı bir desen görürsün.
Bu sebeple yavaş yavaş katılaşan en düzenli konumuna gidemeyen atomlar safsızlık veya malzemeye özel düzenler ortaya çıkartıyor. Bunun üstüne Gibss'in teorileri mevcut. Bütün bunlara kaynak olarak Gaskell-Introduction to Materials Thermodynamic kitabına bakabilirsin.
Tam kavraman için evet ya adam haklı diyebilmen için genel kimyadan çok katıların-kimyasını ya da termodinamiğini, faz yapılarını ve katılaşma teorisini öğrenmen gerek. Yani wikipedia/google seviyesinde bunları öğrenmen ya da yorum yapman imkansız. Temelini alman gerekiyor.