Öncelikle hiç amfi mikrofonlamadım, mikforonlayanlardan öğrendiğim ve gördüğüm kadarını anlatacağım....
Bir amfi mikrofonlarken, mikrofonun kendi karakteristiği son derece önemlidir.. Yani mikrofon size tam spektrumu, doğru şekilde sunmuyorsa, yapılacak bir şey yoktur pek.. Çünkü orada olmayan şeyi açamazsınız.. Eq falan da kâr etmez o yüzden..
Gelelim olayın, "Fat sound istiyorum ben" kısmına.... Sesin fat olması için, amfiyi bir noktadan mikrofonlamaka muhtemelen yetmeyecektir.. Bir tane de odayı da alan, geride mikrofona ihtiyaç var ki, bu odanın da doğru bir oda olmasını gerektirir.. Evlerinde böyle odaları olan insanlar var mı bilemiyorum ? 🙂... Kaldı ki Preamp'sız, yani harbi, reel bir mic-preampsız olmaz o iş kolay kolay... Amfi'nin sesinin de ne kadar açılması gerektiği yakalanmak istenen tonun şekli şemali ile ilgilidir... Bir de amfinin sesini açtıkça eklenecek olan poweramp saturasyonu girer devreye... Eğer poweramp düzgün birşey ise daha da bir zenginleşir ton...
Bizim gitar kayıtlarının birinde, amfinin sesi o kadar açıktı ki, yalıtımı gayet düzgün olan odanın dışında, sesi monitör etmeden gitarı çalabiliyordun.. 4x12 kabine sahip 100 watt bir amfi idi bu.. Sanıyorum master volume 8'lerde falandı... Bu high-gain bir kaydın nasıl yapılacağı ile ilgili bir fikir verir sanırım..
15 watt bir amfiden bu tarz tonlar yakalamakta çok zorlanırsınız, hatta olmaz.... Ev ortamında simulatörlerin tercih edilmesi de bu yüzden zaten...
Bu arada evet, geç görebiliriz soruları, ama aşağıya o başlıkları açmanız da, size bir cevap kazandırmaz 😉...