Evde PC ile Kayıt...

ben kısa zamandır müzik yapıyorum ve birkaç tane bestem war.bunları kaydetmek istiyorum ve bu işle gerçekten uğraşmak istiyorum.şimdilik sadece vokal ve gitar kaydı yapmayı düşünüyorum.bunun için nasıl bir sistem önerebilirsiniz.basitçe yazarsanız sevinirim.
diğer sorumda şu iyi bir pc kaydı için masaüstü bilgisayarın laptop'a göre ne gibi avantajları var yada varmı?
teşekkürler...
 
Kayıt için bir arabirim(ses kartı), dinamik bir mikrofon ve dinleme için uygun bir sistem (ki vokal kayıtları yaparken aslen birde kulaklık fena olmaz)

Sistem özellikleri aynı ise açıkçası ikisinin birbirine göre bir avantajı yok. Ama laptoplar genelde kişisel ihtiyaçlar doğrultusunda yapılmadığından ses prodüksiyonu amacına tam olarak uygun bir donanımda değillerdir. Birde tabi ileriye yönelik geliştirme imkanları masaüstü bilgisayarlara göre daha kısıtlı laptoplarda.
 
işlemci : intel p4 631 3.0 ghz 800 mhz 2mb 64 bit ht 775p
anakart: intel 965 ltck 965p DDR2 GLANTSATA2 16x quadcore
ram: hi level 1 gb DDR2 667 mhz soğutuculu

yeni bir bilgisayar toplamaya çalışıyorum yazılarınızı okuyarak ve eğer müzik yapmak istiyorsak bu 3 birimin çok önemli olduğunu yazmışsınız. sizce bu yazdıklarım uyumluluk ya da performans açısından nasıl? ve sizin tavsiye edebileceğiniz kombinasyonlar var mı? bu işlerden pek anlamıyorum yardımcı olursanız sevinirim.
teşekkürler...
 
Açıkçası bu donanımla ne kadar iyi çalışılabileceğini söyleyebilirim ama birbirlerine ne kadar uyumlu olurlar daha performanslı bir seçenek mevcutmudur bilemiyorum bunun için bilgisayar donanımları ile alakalı forumlara başvurursanız daha iyi sonuç alabilirsiniz.
 
arkadaslar ben yaptığım sistemi 20.sayfada yazdım çok memnunum...ses kartıda maya44 aldım...

tavsiye ederim...bu forumda çok araştırma yaptım çok soru sordum🙂)) hepsinede cevap aldım sağolsunlar...

yaptığım sistemle ilgili soru sormak isteyen varsa cevaplayabilirim...
iyi çalışmalar
 
1) Davul için kompresyon ve EQ uygulayabilirsin. Özellikle kick te ve snare de ben kompresyon kullanıyorum. Benim kullandığım davul vst si kick ve sanre e çift kanal açtığı için ben bu çift kanalları group track e yönlendiriyorum ve orda kompresyon uyguluyorum. sendeki vst nin kanalları nasıl bilemiyorum.

2) Ben de gt 8 var ve gayet memnunum ancak ben gt 8 i ses kartıma spdif ten bağlıyorum. bu şekilde bağlantıyla çok iyi sonuçlar aldığıma inanıyorum. Neyse. Ancak bu noktada preamp sız ses kartı senin işini güç kılacaktır. Gt 8 den önce guitar rig kullanıyordum. gitarımı ses kartımın gitar girişinden girip vst olarak guitar rig den istediğim sesi kullanıyordum. Pre amp var diyorsun bence yapman gereken - denemiş değilim ancak -gitarla ses kartının arasına pre amp koymak ve böylece gitardan gelen sesin seviyesini yüksek tutmak. daha sonrasıda vst ya da çeşitli plug in kullanarak istediğin drive ya da clean tonu yakalamaya çalışmak. Kolay bir iş değil ama 🙁

3) Bence yapılması gereken processor daki seviyeyi kısmak. Bilindiği üzere ses 0 db i geçince çatlamalar olur. sizin yaşadığınız sorun bu. sesin seviyesini processor da kısarsanız ses kartına ve cubase e gelen sesin seviyesi 0 db in altında olacaktır. sonrasında mikser de istediğin seviyeyi ayarlayabilrsin. Önemli olan sesin bozulmadan kaydedilmiş olması.

4) Miks tam bir derya denizdir ve her miks uzmanı birbirinen farklı yapar. kimse tek bir doğru yol vardır demez ancak sonuçta herşeyde olduğu gibi bu konudada bazı başlangıç noktaları, yapılması gerekenler ve ip uçları vardır. Tek tek ne yapılacağını anlatamam ancak miks denilen şey yemeğin malzemelerinin doğru miktarda kullanılması ve herbir malzemeyi doğru şekilde pişirmek gibi bir şey. Bilindiği üzere soğan asla yemeğe piştikten sonra eklenmez - mesela 🙂. Miks de uygulanan işlemler genel olarak; kompresyon ( ses seviyesinin istenilen seviyede ve kontrol altında tutulması ) EQ, sinyalin gerekli frekanslarının kullanılması ve kullanılmayan frekanslardan kurtulunması (sadece bu değil bir çok işlevi var), Panorama; sesin stereo düzende geldiği noktanın belirlenmesi ve Derinlik için ise delay ve reverb gibi efektlerin kullanılmasıdır. Müzik teknolojileri başlığında sabit başlıklardan birinde tüm bunların ne olduğu anlatılıyor. O başlığı iyice okumak gerekir. Miks işini bir kenara bırakalım, mastering den bahsetmişsin. Mastering aslında işin bir anlamda cilası gibi düşünülebilir. (basite indirgemek amacıyla söyledim.) Zaten bir ev kullanıcısı olarak yapabilceğine, mastering de denilmez dense dense pre-mastering denir. ama şunu belirteyim Miks aşaması mastingden daha önemlidir. sen kullandığın her enstrümanı ve vokali öyle bir miksleyeceksinki tane tane duyulacak ve şarkıya hizmet edecek. miks %80 ve mastering %20 sidir işin.

son olarak parça hacimli olsun demişsin dediğim gibi bu işi için cok fazla teknik var. bunlar ayrı ayrı tartışılmalıdır.

Şimdiye kadar bir dolu kitap okudum ve hala okuyorum mastering ve mixing üzerine. bazı şeyleri ordaki okuduğum bilgileri kullanarak yapıyorum ama asıl en önemli faktör kulak. kulağın ne diyorsa o doğrudur. kulağın iyi duyabilmsei için iyi bir çift referans monitörü edinebilirsin. ben kısa süre önce edindim ve arada uçurum olduğunu söyleyebilirim.

Kolay gelsin başarılar...
 
Normalize işlemi uygulamanı tavsiye etmem sesi yükseltmek istiyorsan ya kanalın input gain ini aç yada duplicate ederek kanalı çiftle. Normalize sadece sesi açmıyor aynı zamanda farklı kompresyon algoritmaları ile ses seviyesini eşitlemeye çalışıyor. Buda ham kayıtta pek istenen birşey değildir.
 
merhabalar..dijital piyanonun bağlantıları hakkında birkaç sorum olacak..piyanonun driver ını tanıttım.piyanonun çıkışını ses kartına mı yoksa pc nin usb portuna mı bağlayacağım? piyanonun usb çıkışını mı yoksa midi çıkışını mı kullanacağım?hangisi daha verimli olur? midi giriş-çıkışı olmayan bir firewire ses kartı alsam
sorun olurmu? amacım vsti kullanmak ve kaydetmek..en düzgün bağlantıyı nasıl yapabilirim bilgilendirirseniz sevinirim..
 
İkisini de denemek en ideali. Tabi imkan varsa. Fakat ben midi girişi tercih ederdim. Sorun olmaz sadece diğerine göre performansı farklı olabilir. Bu kullanım canlı olmayacaksa ikiside sorun çıkarmaz.
 
selamlar arkadaşlar..

elimde bir adet laptop var ve bu aletin malesef işlemcisi yük kaldırmıyor 🙁 o yüzden satıp bir masa üstü PC ve gerkli 1-2 alet almayı (midi klavye ve external bir ses kartı gibi) almayı düşünmekteyim..

neden alıcam derseniz tabikide evde kayıt yapmak için.

kulanmayı düşündüğüm programlar arasında

1-) Guitar rig 3.0 :gitar için processor yada efekt aletim yok malesef..buradan tüm sesleri almayı düşünmekteyim.

2-) Cubase SX 3.0 : kayıt ve edit için ayrıca sample yazılımı için (davul ve klavye için) bu programı düşünüyorum.

3-) Battery 3.0 + sample bankları : Cubase üzerinde davul yazmak için kullanmayı düşünmekteyim..

4-) Sample Tank : sint vb gibi sesleri almak için..

5-) FL studio : sint vb sesleri almak ve klavye partisyonlarını yazmak için..
Bunlar PC için kayıt yaparken kullanmayı düşümdüğüm programlar..bu programların + ve - leri nelerdir? sizlerin bu programlar hakkındaki tecrübelerinizi okumak,paylaşmak isterim.. 🙂


almayı aldığım PC ye gelince;


1-) Anakart :GIGABYTE GA-MA69VM-S2 (AMD 690V, GLAN, SATA, RAID, VGA, AM2)

2-) Ram(bellek) : TWINMOS DDR2 667 2048MB Dual Channel Kit (2x1024MB)

3-) HD : WESTERN DIGITAL 250GB 7200RPM 16MB SATAII Caviar (elimde bir tane de 120 GB USB HD var..ilk etapta sanırsam yeterli olur. )

4-) İşlemci : AMD Athlon 64 X2 5000+ AM2 (2.6GHz, 1024K, AM2) BOX

5-) Kasa : AOPEN ES50-E 300W Siyah (ilk etapta)

6-) Monitör : NEC LCD22WV 22" LCD (Gümüş) (ilk etapta,ayrıca 22" almaktaki düşüncem daha az yer kaplayarak daha geniş alanı editleyebilmek cubase gibi programlar üzerinde editing üzerinde çalışırken.)

7-) Klavye v mouse seti : herhangi biri olur sanırsam 😀

bunlar almayı düşündüğüm masa üstü PC deki Donanım parçaları idi..bunların toplam fiyatı mavibilgisayar.com da KDV dahil 863.26 YTL ye denk gelmekte ve peşin fiyatına 12 taksit olmakta 🙂


Şimdi gelelim diğer (external) donanıma.. 🙂

1-) Ses Kartı : M-Audio FAST TRACK USB ses kartı ( PCI almayı düşünmedim çünkü bu daha ucuz göründü..ama sizin bu konuda özellikle tavsiye ve önerilerinize ihtiyacım yok değil..! )

2-) Midi Klayve : M-AUDIO Keyrig 49 düşündüm ama bu konuda da malesef pek bilgim yok 🙁


bunlarda almayı düşündüğüm External donanımlar idi.


şimdi sizden istediğim şeyler;

bana bu donanımlar ve programlar hakkındaki önerilerinizi ve düşüncelerinizi belirtmeniz..


yardımlarınız için şimdiden hepinize çok ama çok teşekkür ederim arkadaşlar.. 🙂

not:elimde mexica fender gitardan ve cort elektro akustik gitardan başka bir halt yok.. 😀 zaten bence lüzumda yok 😉
yapmak istediğim tarz ise modern rock,alternatif rock,brit rock civarlarında gezinmekte..
 
Programlar bayağı bi meblağ tutuyor 😀 Seçimler iyi fakat bu tür programlarda +- çok fark bulunmaz genel olarak alışkanlıklar ve ihtiyaçlar doğrultusunda seçimler yapılır. Oda biraz kişisel tecrübe ile ortaya çıkar. Fakat bunlar bahsettiğin işleri yapabilecek programlar eksiklik hissetmezsin.

Bilgisayarın donanımı ne kadar yüklenmek istediğinle orantılı fakat önemli olan onu optimize kullanabilmek. Sonuç olarak windows şişmeye oldukça meyilli bir yazılım olduğundan temiz kullanılmadığında ne kadar iyi bir sistemde olursa olsun yeterli verim alınamaz. Mouse önemli bir yığın iş yaparken rahat bir mouse tercih et bence 🙂

Ucuz etin yahnisi sözünü hep hatırla. Daha ucuz kartta kayıt yapılıyor işte diyerek iyi kayıtlara ulaşılamaz. Sinyali analogdan dijitale çevirdiğin alanda mümkün olan en iyi kaliteyi yakalaman gerekli (bu aslında her yerde geçerli ama burası çok sık atlanan bir nokta belirtme ihtiyacı hissettim)

Klavye de ise ekstra tuşlara ihtiyacın olup olmadığını düşün ve o aletin çalımının sana rahat gelip gelmediğini bunun dışında cihazın kalitesi dışında bakılabilecek bir değişken yok.

Kolay gelsin.
 
ev kayıt sistemi

merhaba arkadaşlar, konunun sadece ilk sayfasını okudum ve burada bu işten anlayan kişiler olduğunu gördüm. kişisel ve konunun dışında olmayan birkaç soru sormak istiyorum.
klasik gitar kayıtlarımı yapmak üzere çeşitli kayıt donanımları edinmeye karar verdim. internetten araştırdığımca ve bütçemin elverdiğince listem şu şekilde oluştu.

ses kartı: presonus firebox ( firewire ve preamplı. )
mikrofon: samson c01 ( condencer )
midi klavye: m-audio oxygen 49
monitör : M-AUDIO AV-30 StudioPhile (Desktop Referans Monitörü)


bu ürünler hakkında, bilen ya da kullanan arkadaşlar ürünlerin kalitesi, alternatif seçilebilecek başka ürünler gibi konularda yorum yaparlarsa çok sevinirim.

birde küçük bi sorum var monitörlerin ihtiyacını kulaklık karşılayabilirmi, maliyeti ne olur. şimdiden teşekkür ederim.. 😉
 
Bu başlığın ilk sayfalarına yazan kişiler şu an buraya yazmıyorlar ne yazıkki. Ben cevaplamaya çalışayım.

Ses kartı seçimi yeterince iyi bence. Bütçeyle alakalı bir durum ama E-Mu nun kartlarıda incelenebilir belki.

Mikrofonu denemedim ama Rode,Studio Projects daha sık tercih edilen markalar özellikle ilki oldukça başarılı bir marka. Fiyat olarak biraz daha yüksek olsada.

Klavyeye bir yorumum yok.

Monitör konusu oldukça ince bir konu gidip müzik dükkanlarında denemen ve kulağına en uygun geldiğini düşündüğünü alman gerek. Bunu da sesini çok iyi bildiğini düşündüğün bir albümü audio cd formatında (mp3 ten track basmayın lütfen bunun için gerçekten audio cd olsun ) dinleme yapacağınız yere götürerek tüm sistemlerde deneyip bir tercih yapabilirsiniz. Alternatif olarak o fiyat aralığında birşey yok ne yazıkki.

Hayır karşılamaz kulaklık o ihtiyacı.
 
teşekkür ederim görüşlerin için,

almayı düşündüğüm ses kartı firewire, usb de latency sorunu olduğundan tercih edilmiyormuş, pc ye firewire için bir arabirim örneği vermişsin. bunun başka alternatif bir yolu yokmu onu da mı almamız lazım ses kartıyla beraber?

midi klavyede de 49 tuş, velocity-hassasiyetli usb midi klavye yazıyor.midi outa sahip.o halde tuş hassasiyeti ve usb dışında bir bağlantıya sahip , yani yeterince uygun değil mi?

mikrofondan ziyade ses kartının önemli olduğu söylendiğinden fzla maliyetli birşey seçmedim çünkü 100$ yerine 200$ versem çok da bişey farketmiyeceğini düşünüyorum (bu benim fikrimdi 🙂

bi monitörü rastgele alıcam onla ilgili hiçbir fikrim yok . ama fiyatının uygun olması hiçbir işe yaramıyacağı anlamına da gelmez sanırım ihtiyacımı karşılayacağını düşünüyorum. bilmem siz ne düşünüyorsunuz 🙂

son olarak da bu cihazlarla beraber gerekli kablo vs de gönderiliyormu acaba?

saygılarımla.


birde son olarak m-audio ozonic diye bi alet gördüm onla ilgili neler söyleyebilirsin?
 
Bilgisayarında firewire girişi yoksa o arabirimi almak zorundasın başka bir yolu yok ne yazıkki.

Klavye uygun birşey demedim o yüzden.

Yanlış düşünüyorsun ama. Kayıt işinde bütün parçalar büyük öneme sahiptirler. Ama başlangıçtan sona doğru olmalı kalite. Başta kalitesiz bir parçayla başlarsan sondaki kaliteli parça birşey yapamaz zaten kötü olan sese. Burda meseleye kabloların kalitesi bile dahildir belirteyim.

İşine yarar tabiki ben sadece daha sonra keşkeleri en aza indirecek çözümü söyledim.

Belirtmiyorlarsa gönderilmiyordur. Fakat gelenler yetmeyecektir 😀

Denemediğimden bir yorumum yok ozonic'e.
 
herkese selam

bir sorum olacak. yeni bir amfi aldım fm65r. bilgisayara kayıtla uğraşıyordum.

önce önüne mik. koyup denedim. mikrofonum shure c 606 ama tam olarak tonu yansıtmadı.

daha sonra amfinin önünde yer alan pre out yazan girişe cakı taktım diğer ucunu da ufaltıcıyla bilgisayara bağladım.

kayıtta çıkan ton süperdi. ama bilgisayara benzeyince dipgürültüsü gibi bir şey oluşuyor. normalde olmayan. dolayısıyla kayıta da yansıyor.

ama o ses olmasa mükemmle bir ton. amfinin sesini çok fazla açmaya da gerek kalmıyor. malum apartmandayız.

sizce bu sesi niye yapıyor engellemek için neler yapabilirim? Herhangi bir fikri olan var mı?
 
Manyetik alan yapıyor o sesi büyük ihtimalle "bilgisayara benzeyince" ile ne demek istediğini anlasam daha rahat cevap verirdim de. Misal monitörlerin yakınlarında gitarlar daha çok dip gürültüsü yaparlar bunun sebebi manyetik alanın kuvvetli olması ve gitarın topraklamasının çok iyi olmamasıdır. Bu tür etkenleri kaldırırsan dip ses te çözülür.

Birde elektrik beslemesi ile alakalı bir dip ses var. Senin sorunun o da olabilir. Ona da yapılacak şey topraklı hat kullanmak. Temiz bir hat kullanmak birden fazla cihazın bağlı olduğu hatlarda dip ses miktarı artmakta.
 

Geri
Üst