Evde tüplü amfinin sesi için çözümler

Arkadaşlar blues junior almayı planlıyorum fakat her tüplü amfi gibi performansı almak için sesi açmak gerekiyor bu da apartman dairesinde bildiğiniz üzere sorun. Amfinin kendinden kulaklık çıkışı yok fakat bir yerde kulaklık çıkışı sağlayan pedallar olduğunu duydum bu sayede sesi açıp kulaklıktan amfinin tam performans sesini en azından yakın bir sesi alabiliriz sanırım bu konu hakkında fikri olan var mı

Anfinin gücünü düşüren Attenuator denen cihazlar var, bunlarla düşük volumlerde çalabilirsin, yada benzer karakterli çıkışı 1-5watt düşürülebilen amplilere bakabilirsin.
Kulaklıkla olacak iş değil yani, zaten işin mantığına aykırı. Kulaklıkla çalacaksan başarılı bir modelleyici processor/preamp pedalı falan bakabilirsin.

Anfinin gücünü düşüren Attenuator denen cihazlar var, bunlarla düşük volumlerde çalabilirsin, yada benzer karakterli çıkışı 1-5watt düşürülebilen amplilere bakabilirsin.
Kulaklıkla olacak iş değil yani, zaten işin mantığına aykırı. Kulaklıkla çalacaksan başarılı bir modelleyici processor/preamp pedalı falan bakabilirsin.

ben de aynısını düşündüm hocam şaçma geldi kulaklık olayı fakat söyleyen kişiden ötürü bi sormak istedim bu düşürücüyü alırken nelere dikkat etmek lazım sence

Passive Volume Attenuator.
Bende var bir tane, satılık. Çok işe yarıyor ama Blues Junior'da işe yaramaz zira FX Loop gerekiyor.
Bir de active'leri var ama lambaları çok yıpratıyormuşşş.

Attenuator fx loopta kullanilmaz. Amfi çıkışı ile hoparlör arasında kullanılır - mantık sesin açılarak power tubeların drive edilmesi ve sonra sesin düşürülmesi. Active passive olayı ise tamamen kullanılan teknoloji ile alakalı.

Örneğin fx loopta kullanabileceğiniz JHS Litle Black Amp Box bir attenuator değidir. Sadece bir master volume görevi görür.

Attenuator fx loopta kullanilmaz. Amfi çıkışı ile hoparlör arasında kullanılır - mantık sesin açılarak power tubeların drive edilmesi ve sonra sesin düşürülmesi. Active passive olayı ise tamamen kullanılan teknoloji ile alakalı.

Örneğin fx loopta kullanabileceğiniz JHS Litle Black Amp Box bir attenuator değidir. Sadece bir master volume görevi görür.
Evet. Active Volume Attenuator (aslında doğrusu Power Attenuator) amfi ve hoparlör arasında kullanılır.
Passive Volume Attenuator ise, FX Loop'ta master volume olarak kullanılır, power attenuator yerine geçmemekle beraber halk arasında "Passive Volume Attenuator" olarak geçer.
Amfi ile hoparlör arasına girebilecek passive volume attenuator olmadığından teknoloji farkı cihazın bağlandığı yer kadardır.
JHS Little Black Box gibi EHX'te de benzer bir pedal mevcut.

ehx.webp

1W ile 15W çıkışları olan tüplü amfilerde 1W çıkışı bize bir nevi attenuator fonksiyonu mu sunar?

Bir de tüplü amfinin nimetlerinden faydalanmak için volume ve gain dengesini nasıl ayarlamak lazım?

Evet. Active Volume Attenuator (aslında doğrusu Power Attenuator) amfi ve hoparlör arasında kullanılır.
Passive Volume Attenuator ise, FX Loop'ta master volume olarak kullanılır, power attenuator yerine geçmemekle beraber halk arasında "Passive Volume Attenuator" olarak geçer.
Amfi ile hoparlör arasına girebilecek passive volume attenuator olmadığından teknoloji farkı cihazın bağlandığı yer kadardır.
JHS Little Black Box gibi EHX'te de benzer bir pedal mevcut.

168221 eklentisini görüntüle

Elektro Harmonix istediği kadar ürününü attenuator olarak pazarlasın, gitar ve amfi dünyasında attenuator kelimesinin gerçek kullanımına bakıldığında bu bir yanıltmaca. Yukarıdaki ürün sadece bir volume box. JHS sayfasına da bakarsanız attenuator terimini kullanmıyor. Sadece volume utility diyor. Genelleme olarak attenuator diyebilirsiniz ama herhangi bir ilgili forumda bu kabul görmez.

Gerçek attenuator (power attenuator da diyebilirsiniz tabi) amfi çıkışı ile hoparlör arasında kullanılır ve amaç power tubeların drive edilmesidir. FX loopta sesi düşürürseniz bunu yapamazsınız. Sizin elinizdeki ürün de power tubeleri drive edemeyeceği için konuyu açan arkadaşın istediğini yapmaz. Ha kullanıp preamp lambalarını istediğiniz kadar drive edersiniz. Master volume varsa amfinizde zaten aynı işi görüyor. Yoksa da evet sizin ürününüzle fx loop olan non-master volume bir amfiye master volume eklemiş olursunuz.

Gerçek anlamda attenuatorlar ise passive (non-reactive), reactive ve reamper şeklinde gider. Aynı şekilde fiyat da artarak gider. Buradaki passive kelimesi kullanılan metod ve bunun sonucunda amfinin direk bir hoparlore bağlı olduğunda gördüğü gibi değişken bir load/yük görüp görmediği ile ilgilidir. İsteyen araştırır daha detaylı okur.

@hardal evet bir nevi öyle ama amfilerde buna power scaling deniyor.

Son düzenleme:
Elektro Harmonix istediği kadar ürününü attenuator olarak pazarlasın, gitar ve amfi dünyasında attenuator kelimesinin gerçek kullanımına bakıldığında bu bir yanıltmaca. Yukarıdaki ürün sadece bir volume box. JHS sayfasına da bakarsanız attenuator terimini kullanmıyor. Sadece volume utility diyor. Genelleme olarak attenuator diyebilirsiniz ama herhangi bir ilgili forumda bu kabul görmez.

Gerçek attenuator (power attenuator da diyebilirsiniz tabi) amfi çıkışı ile hoparlör arasında kullanılır ve amaç power tubeların drive edilmesidir. FX loopta sesi düşürürseniz bunu yapamazsınız. Sizin elinizdeki ürün de power tubeleri drive edemeyeceği için konuyu açan arkadaşın istediğini yapmaz. Ha kullanıp preamp lambalarını istediğiniz kadar drive edersiniz. Master volume varsa amfinizde zaten aynı işi görüyor. Yoksa da evet sizin ürününüzle fx loop olan non-master volume bir amfiye master volume eklemiş olursunuz.

Gerçek anlamda attenuatorlar ise passive (non-reactive), reactive ve reamper şeklinde gider. Aynı şekilde fiyat da artarak gider. Buradaki passive kelimesi kullanılan metod ve bunun sonucunda amfinin direk bir hoparlore bağlı olduğunda gördüğü gibi değişken bir load/yük görüp görmediği ile ilgilidir. İsteyen araştırır daha detaylı okur.

@hardal evet bir nevi öyle ama amfilerde buna power scaling deniyor.
Aynı şeyden bahsediyoruz ama yazdıklarımı okumadan cevap verince böyle oluyor.

Özellikle thegearpage gibi forumları okuduğumuzda volume utility pedallarının, passive volume attenuator olarak kabul gördüğünü çokça görmekteyiz.nGerçek anlamda passive volume attenuator diye de birşey yok. İsim yanlış ama öyle kullanılıyor. EHX bile kullanmış. Yoksa güç olmadan, passive olarak neyi attenuate edecek.

Reamper ise, başlı başına reamperdır. Ayrı bir cihazdır. Farklı farklı kullanımları vardır. Non-reactive ya da reactive farketmez. Hiç bir forumda Reamper, DI box gibi cihazlar için passive volume attenuator olarak kabul gördüğünü görmedim. Kaynak gösterirseniz aydınlanmış olurum.

Başlığı açan özetle "amfimi evde kullanabilmek istiyorum" demiş. Ona passive volume attenuator yeterli olacaktır.

Deseydi, amfimi miklicem kayıt yapıcam. Bu işi doğru yapıcam. Lambaları cayır cayır yakıp volume'u düşük tutmak istiyorum ki, amfimi miklediğim zaman gereksiz bir gürültü olmasın... O zaman yine reamper önermezdik ama neyse.

Ben çok iy okuyorum merak etmeyin. Kıçıyla okuyan sizsiniz.

Ben nerede reamper passive volume attenuatordır demişim?

Artı arkadaş tüplü amfi performansı almak istiyorum demiş.

Neyse ne isterseniz inanın iddia edin. Uğrasamıycam. Sorusu olan ilgili arkadaşlar isterlerse direk mesaj atabilir. İsteyen de arkadaşın kakalamaya çalıştığı ürünü alır dener.

Agresyon. En sevdiğim. Kıçlarımız da konuya dahil oldu 😁

Gerçek anlamda attenuatorlar ise passive (non-reactive), reactive ve reamper şeklinde gider.
Passive, parantez içinde, "non-reactive" demişsiniz. Non-reactive power attenuator ile passive olanı aynı şey mi? Ben uğraşamayacağım artık.
Kaç kere söyledim, aynı şeyi konuşuyoruz diye. Kendi kendinize polemik yaratıyorsunuz.

Arkadaşın ne istediğini de boşverin şimdi. Düne kadar lambalı amfiye kulaklık takıyordu.

Bana kıçımla okuduğumu söylüyorsunuz, siz de kıçınla konuşuyorsunuz.
Kıçınızı da alıp gidiniz.

Kimseye de bir şey kakalama derdim yok. 500 liralık pedalı satarak parama para mı katacağım?
Belki birinin işine yarar diye koydum onları oraya.

Düne kadar lambalıya kulaklık takıyordu demişsiniz yazdığım üzere bana da saçma geldiğini fakat yine de sormak istediğimi belirtmişim. Üstten konuşmalara hiç gerek yok açıkcası. Yardım amaçlı yazdığınızdaki iyi duyguların hepsini yok ettiniz şu yazdığınızla. Pasif agresif davranışlarınızı bu formun dışında tutarsanız güzel olur diye düşünüyorum.

Kesinlikle katılmıyorum.

Gayet olumlu hatta yazılanları da onaylayarak katıldım konuya. Bildiğim bir kaç şeyi paylaşarak konuya katkıda bulunmak istedim.
Konu hakkında fikir ve bilgi mütalaa edilirken "kıçıyla okumak", "kakalamak" gibi çirkin tabirleri lafın arasına sokan ben değildim.

Düne kadar kulaklık takıyordu derken kastettiğim şey ise, bahsi geçen ihtiyaca hangi tip ses ve ya güç düşürücünün uygun olduğunun, konunun nihayet geldiği nokta itibariyle arkadaş için artık önemli olmadığı idi.

Velhasıl, konu hakkında bir çok bilgi, öyle ya da böyle paylaşılmış oldu. Bu iyi bir şey.

Bir sonraki levelda bunu hır çıkarmadan yapmayı başardığınızı görmek beni mutlu etmekle kalmayıp forumu da daha zengin bir bilgi ve içerik merkezi haline getireceğinden hiç şüphem yok.

✌️

Bu konuda çokca uğraşmış fakat beklentiyi karşılayamadığımdan başa dönmüş birisi olarak fikirlerimi belirteyim.

Amfim ENGL Gigmaster 30W

Attanuator taktım deli gibi dip gürültüsü oldu, lanet okudum. Fx loop dan araya MXR10 band eq girdim (buradan aldığım öneri ile) o da istediğim sonucu vermedi. Çünkü amfimde zaten master volume ve lead volume diye iki kontrol vardı zaten. Koyduğum pedal asıl olarak master volume gorevi görüyordu.

Benim derdim ikisini de fulleyip çıkıştan evde kullanabileceğim seviyede volume da kalmak idi, maalesef bu yöntemler tutmadı 🙂

Gün sonunda amfi arkasnda bulunan 0db çıkışına (bu çıkış kayıt almak için kullanılan, aynı zamanda kulaklık da takılabilen bir çıkış) behringer referans kulaklık taktım. Her iki volume da abanarak muradıma erdim. Hep merak ettiğim bu "lambalar kırılacak o haşin tonu elde edeceğim" beklentimi denemiş olarak arayışımı sonlandırdım 🙂 1x12" V30 lu Mesa kabin aldım işi bitirdim.

Velhasıl kelam, gün sonunda drivelı şeyler çalıyorsam master volum dipte, lead volum ull, clean takılacaksam da gain düşük tutarak master da biraz yukarlara çıkabiliyorum.

Yazdık yazdık, gelinen nokta 🙂 Hocam master volume ve lead volume kontollerine sahip bir amfi bakın, fantaziye gerek kalmıyor 🙂) Tarzinizi bilmem ama ben Gigmaster30 dan sadece Ironball için geçerim diye düşünüyorum.

İşin bütçe kısmı herkesin kendi bileceği iştir, ancak ben evde kullandığım iki lambalı amfiyi önerebilirim. İkisi de harici bir attenuator gerektirmiyor.

Ev ortamında kullanılabilecek en rahat lambalı amfilerden biri Marshall 2525C Silver Jubilee Combo'dur.
Dahili attenuator var, 20 watt'tan 5 Watt'a düşürüyor. Ayrı ayrı Gain, Lead Volume ve Master volume kontrolü var. 3 kanal: Clean, Crunch, Lead
Önüne bir de tube screamer koy dadundan yenmez 🙂

Önerebileceğim diğer bir lambalı amfi de Blackstar H5R MK2'dir. Bu amfinin lambalı mı hibrit mi olduğu konusunda tartışmalar mevcut ancak ben kullandım baya baya lambalı tonu geliyor.
Bunda da dahili attenuator var, 5 Watt'tan 0,5 Watt'a kadar düşürüyor. 2 Kanal: Clean, Overdrive
Ancak hem clean hem overdrive kanalında ton yelpazesi oldukça geniş. Hem fender hem marshall tipi tonlar yakalamak mümkün.

Fx Loop'a sahip herhangi bir amfide JHS Little Black Amp tarzı master volume kontrolü eklenebilir.
Eğer Fx Loop yoksa, hoparlör girişinden hemen önce sinyali Attenuator'a gönderip, sonrasında hoparlör'e gönderebilirsiniz.

Ancak master volume'u olan bir amfi seçerseniz, hele hele bir de dahili attenuator varsa bunlara hiç gerek kalmıyor.

Son düzenleme:
İşin bütçe kısmı herkesin kendi bileceği iştir, ancak ben evde kullandığım iki lambalı amfiyi önerebilirim. İkisi de harici bir attenuator gerektirmiyor.

Ev ortamında kullanılabilecek en rahat lambalı amfilerden biri Marshall 2525C Silver Jubilee Combo'dur.
Dahili attenuator var, 20 watt'tan 5 Watt'a düşürüyor. Ayrı ayrı Gain, Lead Volume ve Master volume kontrolü var. 3 kanal: Clean, Crunch, Lead
Önüne bir de tube screamer koy dadundan yenmez 🙂

Önerebileceğim diğer bir lambalı amfi de Blackstar H5R MK2'dir. Bu amfinin lambalı mı hibrit mi olduğu konusunda tartışmalar mevcut ancak ben kullandım baya baya lambalı tonu geliyor.
Bunda da dahili attenuator var, 5 Watt'tan 0,5 Watt'a kadar düşürüyor. 2 Kanal: Clean, Overdrive
Ancak hem clean hem overdrive kanalında ton yelpazesi oldukça geniş. Hem fender hem marshall tipi tonlar yakalamak mümkün.

Fx Loop'a sahip herhangi bir amfide JHS Little Black Amp tarzı master volume kontrolü eklenebilir.
Eğer Fx Loop yoksa, hoparlör girişinden hemen önce sinyali Attenuator'a gönderip, sonrasında hoparlör'e gönderebilirsiniz.

Ancak master volume'u olan bir amfi seçerseniz, hele hele bir de dahili attenuator varsa bunlara hiç gerek kalmıyor.

Ben de Marshall 2525h kullanıyorum 2x12 kabiniyle. Dediğiniz gibi master volume ve 5W power scaling ile gayet ev için uygun ama ben Tone King Ironman II Mini attenuatorla kullanıyorum. Fark yaratıyor mu? Bence yaratıyor çünkü hem master volume hem lead volume 6-7’ye kadar açabiliyorum ve bunun yarattığı bir dolgunluk var.

EQ, etc. ile bu elde edilir mi? Mümkündür, tartışılır.

Geri