Reeve demiş ki:
Petrucci_21 demiş ki:
dikkate alıp da yardım etmeye calıstıgınız için cok tessekurler aslında kulaktan biraz yapabiliyorum ve akort programı kullanıyorum ama demek istediğim şu: mesela mi telini tam mi ye aldıgımda la ya geciyorum la yı da tam ayar yaptıgımda aa o da ne? mi teli gevsemiş ve böylelikle en alt mi ye gelesiye kadar o paralel olması gereken köprü oluyo (yaklasık olarak 😀) 90 derece sonrada tekrardan ac hepsini aksama kadar ugras.lock vidaları yalama olcak diye cok korkuyorum korkudan calısamıyorum bile adam aklıllı akort kacmasın diye.
Petrucci_21
konuyu baştan okumadım ama..
tellerin hepsi çıkarılıp yeni teller takılınca zaten alet akort tutmaz çünkü üzerindeki baskı kalkar..
o yüzden takım olarak tel değiştirirken tek tek çıkarmak gerekli telleri.. mi telini takacağın zaman sadece mi telini sök yani..
öbür teller dursun üstünde sırayla yap bu işlemi yoksa sap ayarı kaçar
sonra..
gitarı akort edemiyorsan en son ettiğin akorla bırak aleti ve kilit sistemini sıkma bi kaç gün bekle teller iyi otursun sonra akort et.. ortada sorun kalmaz.
Dostlar, bu floyd-rose akort işini biraz abartmıyor musunuz? Sap ayarı öyle çıt kırıldım bir şey değil ki saniyesinde bozulsun... O vidayı çevirmek için anam ağladı öyle kazık bir şey ordaki metal çubuk. Bir anda bozulmaz.
Bir de günlerce bekleyip teler oturduktan sonra akort etme işi de mantıksız. Telleri teker teker takmak da...
Eğer mi'yi akort edip, la'yı da akort edince mi gevşiyorsa, taa en baştan mi'i 5-6 koma inceden akort edin (fa'ya yakın, tuner'da "F" görünecek ama tam olarak "F"nin üstünde durmayacak) daha sonra la telini 4-5 koma inceden, sonra re telini 3-4 koma, sonra sol teli 2-3 koma, sonra si telini de 1-2 koma inceden, en son da ince mi telini normal akort edin, tüm teller yerli yerine oturur aşağı yukarı.
Koma hesabı yapmanıza gerek yok da artık ne kadar inceye sıkınca daha sonra kendi yerine oturacağını siz hesaplayıverin. Herkesin gitarında farklı değerler olabilir.
Bu konu öyle abartılacak bir şey değildir. Bir de gitarınızdan korkmayın, siz ona isteseniz de pek zarar veremezsinin bu işlemleri yaparak. Yeterki gitarı duvara vurmayın, yere atmayın, üstünden araba falan geçmesin. Bozulmaz bundan başka...
Gerçi benim gitarı, bir buçuk metreden yere dikey düşürmüştüm yine de birşey olmamıştı, sadece üst cila biraz kalkmıştı falan neyse kolay gelsin...