Güzel soru (Fractal forumlarında da en çok tartışılan konulardan birine parmak bastığı için).
Drop tuning’i Pitch block içerisindeki “Virtual Capo” ayarı ile seçiyorsunuz. Yine Virtual Capo’da expression pedal ile +/-2 oktava kadar pitch shift yapmak mümkün.
Lakin bence Fractal’ın güncel ürünlerinin ortak zayıf noktası Pitch block. Zira down/up tuning’de çok fazla istenmeyen artifact duyuluyor, ihtiyaca göre tek nota veya akor ayarı yaparak bunu azaltmak mümkün olabiliyor. Ayrıca “tracking” ayarı ile de daha doğal bir kapo efekti alabiliyorsunuz, ancak bu ayar da sinyalde fazladan gecikme yaratıyor (daha fazla işlemci kullandığı için). Miks içerisinde kulağın bu artifactları ayırt etmesi pek mümkün olmasa da, markanın rekabet ettiği diğer cihazlarda bu sorunun olmaması biraz can sıkabiliyor.
Ben Digitech whammy’yi hem farklı tuninglere geçiş hem de pitch shift için kullanıyorum. Bana bunun 4 temel avantajı oluyor.
1) FM3 presetlerimde işlemci gücü tasarrufu
2) Daha doğal tınlayan tuning ve pitch shift efektleri
3) Efektlerin Whammy’nin kendi expression pedalı ile yönetilebilmesi, dolayısıyla ayrı bir expression pedalına ihtiyaç yaratmaması
4) FM3’ün midi out’undan giden CC komutlarıyla Whammy efektleri arasında otomatik geçiş ve açma/kapama yapılabilmesi
Cevabı aklıma geldiği gibi yazdım, biraz dağınık olduysa kusura bakmayın.