Fractal Audio Axe Fx III Mk II Turbo Hakkında

Eh bi stadyum değil ama, teşekkürler :,)

Bu arada TÜPRAŞ STADYUMUNDA tanıdığı olan var mı? Lambalı bir amfi nasıl duyulur anlamak için, lambalı bir amfinin en doğru şekilde çıkardığı sesi, lambalı bir amfinin en doğru şekilde duyulması için tasarlandığı mimari yapı içinde kaydetmeyi deneyeceğim. Hatta işi ilerletip "Lambalı amfi STADYUM SEÇER Mİ" videosu bile hazırlayabilirim. Neyse konuyu çok dağıttık, ben şu FM3'le bi STADYUM GÖRMÜŞ AMPULLÜ AMFİ tonu almaya çalışacağım. Sevgiler saygılar.
Yahu 50 m² mekanlarda ampullü amfiye ne kadar yükleneceksiniz de gerçek gücünü göreceksiniz? 🙂 (Mesajlarınız ironi içeriyor da ben anlamadıysam affedersiniz)

Neyse başlığı amacından cikarmayayim, herkesin ampulü kendine 🙂🤘🏽

FM3 Firmware 10.0 yükledim, amfi tonlarında iyileşme var.

Lambalı vs Processor mevzusunu karşılaştırırken power amp ve kabin ile karşılaştırmak lazım.

Bendeki setup'ta fm3 -> power amp -> 1x12 kabin şeklinde.

Burada FM3'ün diğer proccessorlere göre power amp ve kabin ile kullanırken avantajı power amp'teki lambaları ayarlayabiliyor olmanız. Helix vs bu mevzu yok ve gerçekten farkettiriyor.

Bu setup ile lambalı amfideki gibi benzer hissiyatı alıyorum. Cihazda 10 larca kabin ve fx var. O yüzden 50 bin lira verip fm3 almak mı yoksa aynı paraya lambalı amfi almak mı kararını vermek gerekiyor.

Yahu 50 m² mekanlarda ampullü amfiye ne kadar yükleneceksiniz de gerçek gücünü göreceksiniz? 🙂 (Mesajlarınız ironi içeriyor da ben anlamadıysam affedersiniz)

Neyse başlığı amacından cikarmayayim, herkesin ampulü kendine 🙂🤘🏽

Mertcan'a sorun ne kadar yüklendiğimi, o iyi bilir provalardan 🙂 Sabaha karşı 4'te değil amfi açmak, şunu doya doya çalabildiğim bir ortama sahibim çok şükür.

WhatsApp Image 2025-05-14 at 23.26.39.webp

Ama bir amfinin karakterini ortaya koyacağı seviyeye ancak stadyumda çıkılabileceğini düşünmeniz, benim arkadaşıma/grup arkadaşıma takılmak amacıyla yaptığım yarı ciddi yorumlardan daha "facepalm" bir hareket. Mikrofon teknolojisini araştırmanızı öneririm. Bir süredir kullanımda olan güzide bir aygıt olur.

Diğer taraftan da beyanımda ciddiydim. Başlıktaki herhangi bir kişiye doğrudan ettiğim bir laf yoktu ancak popüler ürünlere dair çok fazla insan "hype" trenine katılarak beyanda bulunuyor. Ancak bu kişilerin yetkinliklerini, tecrübelerini, hangi aygıtlardan dinlediğini bilmeden, sırf yazdığı/konuştuğu için ciddiye alıyoruz. Ben telefon hoparlöründen kıyas videosu dinleyerek binlerce dolarlık satın alım yapan adam da gördüm mesela. Çok komikti.

Bu nedenle - bir miktar mesai yaptığım yan uğraşlarımdan biri olan YouTube kanalım sebebiyle de - beni bir nebze olsun tanıyan bilen arkadaşlara bir selam yollamak, yakında paylaşacağım içeriğe dair bir haber vermek amacıyla başlığa yazdım. Zira internette de birçok içerik üreticisi var. Makyajlı IR'larla, küçümsenerek yok gibi gösterilmeye çalışılan post prodüksiyon dokunuşlarıyla, insanlara sürekli mal satabilir konumda kalarak markaların sempatisini toplamaya çalışan bir ton adam var. Bunların eline de de verseniz okey duyuluyor. Ama alıp evde kendiniz çalınca alakası olmadığını görüyorsunuz. Tabi siz bununla cebelleşirken, YouTube bir sonraki ürünün aynı günde onlarca adam tarafından yayınlanmış videosuyla boyanıyor.

Mesela bu başlıkta da birçok defa Fractal'ın ne kadar detaylı olduğundan bahsedilmiş. Power tüpünün voltajına kadar oynayabiliyormuşuz. Elinde Fractal olan/almayı düşünen kaç tane adam bugüne kadar bir lambalı power katının neye nasıl tepki verdiğine şahit oldu da bu özelliğe heyecanlanabiliyor. Tebrikler, bir başka insanın "ben voltajı 23.826 yapıyorum çok güzel oluyor" dediğini duyduğunuz/okuduğunuz için siz de bunu yaptığınızda tonun "aynı amfi gibi" olduğuna inanarak bu ürünü kullanacaksınız.

Koca bir plugin kullanıcıları grubu, sırf YouTube'daki tutoriallar öyle yapıyor diye her seferinde şak diye 4000 hz kısmadı mı? Neden yaptığını, neyi değiştirdiğini, neden 3750 ya da 4218 hz değil de tam 4000 hz kıstığını bilmeden arkadaş ortamlarında "Hacı 4K kısınca bi topluyor, güzel oluyor." diye aynı şeyi tekrar etmedi mi?

Bi ben mi denk geldim/geliyorum bu insanlara sadece?

Uzun lafın kısası, burada dijital ürünleri ne kadar sevdiğimi, kullandığımı, başarılı bulduğumu uzun uzun anlatmayacağım ama herhangi bi dijital ürünü de "tıpkısının aynısı" diye övmeden önce "orijinalini" ne kadar biliyoruz ki diye kendimize sormamız fena olmaz mı?

Bu arada aklımı dev çeldiniz, bayram seyran, mahalleyi boş bulunca evin bahçesine bi full stack kurup sokağın başından mikrofonlayacağım. Bu yapılacak. O zaman ciddi ciddi görürüz STADYUM SOUNDUNU DA.

Şimdilik selametle, önümüzdeki 1 - 2 hafta içinde aletin videosu yayında olur.

Grubunuzu da, minnak stüdyonuzu da, üyelerinizi de, megadeth ön grubu olamayıp (pavyon metalcisinin hayalleri) aglamanizi da biliyorum merak etmeyin 🙂

Ampullü amfinin hangi şartlarda, hangi cevabı vereceği de ortada. Uygun bir ortam bulup yüklenin amfiye, teoride dönen elektronik mevzu pratikte pek âlâ karşılık bulacaktır emin olun. O vakte kadar mikrofonlarinizla mutluluklar, iyi geceler dilerim.

Son düzenleme:
Şurada cihazı kullanan tecrübeli arkadaşlar da yazmış bi şeyler öğreniyoruz mevzu yine yok lambalı yok processor. Herkes evine binlerce dolarlık amfiler alamıyor, onu geçtim Fractal FM3 bile zor alıyor Türkiye şartlarında. Arkadaş şu başlık bile yine atışmaya döndü.

İkisini de denemiş birisi olarak söylüyorum yukarıda da yazdım. Ev ortamında bir power amp ve kabine bağlarsanız herhangi bir processorü o meşhur lambalı hissiyatına yakın bi şeyler alırsınız. Velev ki alamadınız, lambalı çok çok daha iyi diyelim. Al cihazı referans monitör ile kullan, kulaklık ile kullan. Rahatça kayıt alabilirsin. Sesi çok açmadan iyi ton alabilirsin. Elinin altında bir sürü amfi ve fx olur. Bu kadar avantaja da lambalı hissiyatı almayıver.

Çok enteresan cidden ya. Ortada ne tartışma vardı ne de ürüne edilen bir laf. Ne de herhangi bir kişiyle polemiğe girme çabası. Hayır bir de ben bu forumun GE300 ve benzeri ucuz prosesörlerinin savunucularının başını çekerim. Çok ufak bir kısmı göz ardı edebildiğimizde dijital her zaman kazanır noktasında pozisyonumu korurum. Profesyonel kaygılarla olabildiğince "konu kapatan" ürünleri elde etmeye çalışsam da her zaman bütçe dostu ürünlerin neler yapabildiğini ortaya koymaya çalışırım. İnsanlara en çok önerdiğim şey ortalama bir prosesör - lambalı power - 2x12 kabindir mesela.

Bu ürün özelinde değil tüm dijitaller özelinde söylüyorum. Hem orijinalini, hem dijital klonunu aynı anda, eşit şartlar altında, her iki ürünü de karakterini yansıtacak şartlar altında kullanarak deneyimleyen kaç kişi var. Lambalı sevdalıları her dijitale çöp gözüyle bakıyor. Dijitalden yana olanlar da hem benzer kafayla lambalı kötülüyor; hem de lambalıyla dijital arasında gözardı edebildiği farkın, bedava plugin ve 2000 dolarlık ünite arasında olduğunu iddaa ediyor. 😀

1. Koca başlıkta kaç kere konuşulmuş mesela ürün güvenilirliği? Endüstrinin zirvesi konumundaki adamlar Fractal'ı cidden tonları için mi kullanıyor sanıyorsunuz? Bu adamlar sahneye Focusrite 2i2, basit bir pc ve Neural DSP Pluginiyle çıksa kötü duyulacağını mı sanıyorsunuz? Kullanım süreleri, taşınma miktarı, sök tak yapılma miktarı, bulunduğu noktadaki sıcak/havalandırma olmayışının yaratabileceği unsurları göz önünde bulundurunca Fractal, QC gibi aletleri bile tek yedekle kullanıyor bu insanlar.

2. Cidden Fractal ile günün sonunda elde edeceğiniz sonucu bir One Knob pluginiyle alamayacağınızı düşünüyor musunuz da amfiler aşırı iyi, profiller aşırı süper diye Fractal övüyorsunuz? 50 tane parametreyle oynamak, 100 tane amfiyi elinizin altında tutmak, ses kartıyla uğraşmamak, Çin malı ucuz ürünün yaratabileceği sıkıntıları düşünmemek, özetle "Güvenilirlik" gibi işlere Fractal para alıyor.

3. Burada çok övdüğünüz aşırı detaylı parametreler kavramının gerçekten karşılığı olup olmadığını kaçınız biliyor. Ya da insanlara almasını tavsiye eden kaç kişi bu konuda tecrübe sahibi. Bir ürüne kefil olup millete para harcatmaya heveslendirmek bu kadar basit mi? Bakın mesela dün deneme çalışması yaparken FM3'ü, Roadking II Dual Rectifier ile eşlemeye çalıştım. RKIIDR 6 tane power tüpü olan (4 6L6 + 2EL34) üstüne Bias Switch'i olan bir amfi. Ve bu kadar detaylı övülen bir alette ben bu power katını kopyalayamadım. Bilmiyorum belki ben daha çözemedim ama olmadı mesela. Kesinlikle elzem değil ama günün sonunda olmadı. Ancak buradaki mesajlardan "Amperine, voltajına kadar ayarlanan power katı varsa, bunu herhalde yaparlar" diyerek bu ürünü almış birisi olsam, yanlış yönlendirilmiş olacaktım.

4. Yine benzer şekilde acaba bu aletin knobları gerçek amfinin verdiği tepkilere sahip mi? Elbette belli ayarlar yaparak, gerekirse 40 takla atarak günün sonunda güzel bir noktaya varabiliriz. Ama birçok amfinin, birbiriyle geçişli durumda olan knobları var. Birşeyi açtığınızda farklı noktalardan gelen karakteristik mevzuları var. Ya da siz 20 senedir aynı ayarda çaldığınız amfiye alternatif olarak bu ürünü aldığınızda bu modellemenin knob karakterini tekrardan öğrenmeniz gerekecek mi yoksa 20 senelik ayarı buna koyduğunuzda da aynısı olacak mı? Acaba bunları gerçekten iyi kopyalamış mı yoksa günün sonunda "iyi" duyulan birşey çıkıyor ve bunun etiketi 5150, Rectifier, JCM800 vs mi oluyor?

İlk kullanıcı ne güzel bilgi paylaşımı yapılsın diye başlık açmış, konu dönmüş "Fractal süper" entrysi girme alanına. Gelip "yan yana eşit şartlarda kıyaslayacağız, bakalım cidden iyi mi" dediğimde, bunları anlatmaya çalıştığımda noname adamlar "Sanki stadyumda çalmış"la başlıyor "Megadeth altında çıkamadı diye ağlıyor"a kadar (bunu da kim nerede konuşmuşsa, bunun bir prosesörle ne alakası varsa) götürüyor mevzuyu.

Beni de, grubumu da, stüdyomu da, piyasanın s*kkoluklarına gösterdiğim tepkileri de bilmen güzel dayı. Ben senin kim olduğunu bilmeme vesile olacak birşeyini duyamadım.

Abi ne kadar kurulmuşsunuz, ya da belli konular dillendirildiğinde ne kadar savunma yapasınız varmış. Eğer Mertcan'a (DeathDrain) laf atmam sizi tetiklediyse, bir daha bilale anlatır gibi anlatayım. Kendisi hem arkadaşım hem de grup arkadaşım olur. Başlığı sulandırmışsam da bilgi paylaşım başlığında alt alta yazılacak 5 tane bilgi paylaşılmadan 3 sayfa konuşulmuş haldeyken "sorry not sorry" açıkçası. Ancak, burada birbirimize giriyor gibi göründüğümüz daha birçok adam arkadaşım olur. Adımın anıldığı herşeyi de haber ederler, bilginize. 🙂

Biz yine amme hizmetine devam edelim; buyrun dün geceden kısa bir FM3 ve 5150 III EL34S 100 kıyası. Kırmızı kanal, Amfiye Maxon OD808, FM3'te aynı ayarlarda booster, aynı amfiler, aynı IR, aynı knob pozisyonları, herhangi bir ton eşleme çabası olmadan, çiğ dual track. Kalanını da medyalar sekmesinden takip edersiniz. Daha da söylenecek birşey yok ürün özelinde.

Ürünün meraklısı arkadaşlar, umarım neleri sorgulamanız gerektiğine dair bir parça yardımım dokunur. Geri kalanlar (belirli kullanıcıları tenzih ederek) buyurun circlejerkünüze devam edin. Aman power cap ayarınızı 169.3 pF yapmayı da unutmayın. Ne eksik ne fazla, işte tam o zaman GERÇEK AMFİ gibi duyuluyor.

HOFFF

Amfi ile prosesoru karşılaştırdığımızda ikisinin temas ettiği kitle farklı. Herkes kendisine uygun gelen sistemi tercih eder. Bunun da belli başlı sebepleri var. Para, mobilite, çeşitlilik, kullanım ortamı vs vs.

Benim amfi için harcayacağım 10000 dolarım dahi olsa amfi kullanacağım bir ortamım yok. Ben mecburen prosesore ya da plugine yöneliyorum. Benim için bu dakikadan sonra hangi prosesor en iyi ona odaklanmam gerekir. Biri bana Soldano'nun knob hissiyatını istediği kadar anlatsın bana boş mesela. Ama amfi kullanabilen bunun için yeterli bütçesi olan biri için de prosesor boş.

O yüzden amfi ve prosesoru direk yanyana koyarak tone knobuna, power katina, hissiyatina göre karşılaştırmak doğru değil bence. Prosesorun böyle bir amacı yok zaten.

Prosesor ile amfi sadece şu şekilde karşılaştırılmalı; "Günün sonunda Fm3 ile Soldano'nun tonuna ne kadar yaklaşabiliyorsun?" Prosesorler için önemli olan bu.

Çok enteresan cidden ya. Ortada ne tartışma vardı ne de ürüne edilen bir laf. Ne de herhangi bir kişiyle polemiğe girme çabası. Hayır bir de ben bu forumun GE300 ve benzeri ucuz prosesörlerinin savunucularının başını çekerim. Çok ufak bir kısmı göz ardı edebildiğimizde dijital her zaman kazanır noktasında pozisyonumu korurum. Profesyonel kaygılarla olabildiğince "konu kapatan" ürünleri elde etmeye çalışsam da her zaman bütçe dostu ürünlerin neler yapabildiğini ortaya koymaya çalışırım. İnsanlara en çok önerdiğim şey ortalama bir prosesör - lambalı power - 2x12 kabindir mesela.

Bu ürün özelinde değil tüm dijitaller özelinde söylüyorum. Hem orijinalini, hem dijital klonunu aynı anda, eşit şartlar altında, her iki ürünü de karakterini yansıtacak şartlar altında kullanarak deneyimleyen kaç kişi var. Lambalı sevdalıları her dijitale çöp gözüyle bakıyor. Dijitalden yana olanlar da hem benzer kafayla lambalı kötülüyor; hem de lambalıyla dijital arasında gözardı edebildiği farkın, bedava plugin ve 2000 dolarlık ünite arasında olduğunu iddaa ediyor. 😀

1. Koca başlıkta kaç kere konuşulmuş mesela ürün güvenilirliği? Endüstrinin zirvesi konumundaki adamlar Fractal'ı cidden tonları için mi kullanıyor sanıyorsunuz? Bu adamlar sahneye Focusrite 2i2, basit bir pc ve Neural DSP Pluginiyle çıksa kötü duyulacağını mı sanıyorsunuz? Kullanım süreleri, taşınma miktarı, sök tak yapılma miktarı, bulunduğu noktadaki sıcak/havalandırma olmayışının yaratabileceği unsurları göz önünde bulundurunca Fractal, QC gibi aletleri bile tek yedekle kullanıyor bu insanlar.

2. Cidden Fractal ile günün sonunda elde edeceğiniz sonucu bir One Knob pluginiyle alamayacağınızı düşünüyor musunuz da amfiler aşırı iyi, profiller aşırı süper diye Fractal övüyorsunuz? 50 tane parametreyle oynamak, 100 tane amfiyi elinizin altında tutmak, ses kartıyla uğraşmamak, Çin malı ucuz ürünün yaratabileceği sıkıntıları düşünmemek, özetle "Güvenilirlik" gibi işlere Fractal para alıyor.

3. Burada çok övdüğünüz aşırı detaylı parametreler kavramının gerçekten karşılığı olup olmadığını kaçınız biliyor. Ya da insanlara almasını tavsiye eden kaç kişi bu konuda tecrübe sahibi. Bir ürüne kefil olup millete para harcatmaya heveslendirmek bu kadar basit mi? Bakın mesela dün deneme çalışması yaparken FM3'ü, Roadking II Dual Rectifier ile eşlemeye çalıştım. RKIIDR 6 tane power tüpü olan (4 6L6 + 2EL34) üstüne Bias Switch'i olan bir amfi. Ve bu kadar detaylı övülen bir alette ben bu power katını kopyalayamadım. Bilmiyorum belki ben daha çözemedim ama olmadı mesela. Kesinlikle elzem değil ama günün sonunda olmadı. Ancak buradaki mesajlardan "Amperine, voltajına kadar ayarlanan power katı varsa, bunu herhalde yaparlar" diyerek bu ürünü almış birisi olsam, yanlış yönlendirilmiş olacaktım.

4. Yine benzer şekilde acaba bu aletin knobları gerçek amfinin verdiği tepkilere sahip mi? Elbette belli ayarlar yaparak, gerekirse 40 takla atarak günün sonunda güzel bir noktaya varabiliriz. Ama birçok amfinin, birbiriyle geçişli durumda olan knobları var. Birşeyi açtığınızda farklı noktalardan gelen karakteristik mevzuları var. Ya da siz 20 senedir aynı ayarda çaldığınız amfiye alternatif olarak bu ürünü aldığınızda bu modellemenin knob karakterini tekrardan öğrenmeniz gerekecek mi yoksa 20 senelik ayarı buna koyduğunuzda da aynısı olacak mı? Acaba bunları gerçekten iyi kopyalamış mı yoksa günün sonunda "iyi" duyulan birşey çıkıyor ve bunun etiketi 5150, Rectifier, JCM800 vs mi oluyor?

İlk kullanıcı ne güzel bilgi paylaşımı yapılsın diye başlık açmış, konu dönmüş "Fractal süper" entrysi girme alanına. Gelip "yan yana eşit şartlarda kıyaslayacağız, bakalım cidden iyi mi" dediğimde, bunları anlatmaya çalıştığımda noname adamlar "Sanki stadyumda çalmış"la başlıyor "Megadeth altında çıkamadı diye ağlıyor"a kadar (bunu da kim nerede konuşmuşsa, bunun bir prosesörle ne alakası varsa) götürüyor mevzuyu.

Beni de, grubumu da, stüdyomu da, piyasanın s*kkoluklarına gösterdiğim tepkileri de bilmen güzel dayı. Ben senin kim olduğunu bilmeme vesile olacak birşeyini duyamadım.

Abi ne kadar kurulmuşsunuz, ya da belli konular dillendirildiğinde ne kadar savunma yapasınız varmış. Eğer Mertcan'a (DeathDrain) laf atmam sizi tetiklediyse, bir daha bilale anlatır gibi anlatayım. Kendisi hem arkadaşım hem de grup arkadaşım olur. Başlığı sulandırmışsam da bilgi paylaşım başlığında alt alta yazılacak 5 tane bilgi paylaşılmadan 3 sayfa konuşulmuş haldeyken "sorry not sorry" açıkçası. Ancak, burada birbirimize giriyor gibi göründüğümüz daha birçok adam arkadaşım olur. Adımın anıldığı herşeyi de haber ederler, bilginize. 🙂

Biz yine amme hizmetine devam edelim; buyrun dün geceden kısa bir FM3 ve 5150 III EL34S 100 kıyası. Kırmızı kanal, Amfiye Maxon OD808, FM3'te aynı ayarlarda booster, aynı amfiler, aynı IR, aynı knob pozisyonları, herhangi bir ton eşleme çabası olmadan, çiğ dual track. Kalanını da medyalar sekmesinden takip edersiniz. Daha da söylenecek birşey yok ürün özelinde.

Ürünün meraklısı arkadaşlar, umarım neleri sorgulamanız gerektiğine dair bir parça yardımım dokunur. Geri kalanlar (belirli kullanıcıları tenzih ederek) buyurun circlejerkünüze devam edin. Aman power cap ayarınızı 169.3 pF yapmayı da unutmayın. Ne eksik ne fazla, işte tam o zaman GERÇEK AMFİ gibi duyuluyor.

HOFFF

178353 eklentisini görüntüle
aşırı haklı ve aşırı sinir bozucu bir entry olmuş. lambalı amfi kullanıcısı olup herhangi hir fractal ürününe sahip olmamama rağmen fractal damarı kabarıp başlıkta “abi şöyle süper böyle efsane” muhabbetini yapanlardan biri olarak ve entrydeki eleştirileri üzerime de alarak, kelimesi kelimesine katılıyorum. forumu 2015’ten beri kullanıyorum, okuduğum en iyi entryler arasında.

tebrik ederim.

Bu forum gün geçtikçe daha komik hâle geliyor cidden. Kendi lafını bu forumda yazıp sonra da "ben öyle bir şey demedim kiii" deyip unutan, doğru düzgün gitar calamayanlarla, hangi elektro gitari alayımcilar, birde üstüne orta yaş krizi tutmuş tipler arasında neşeme neşe katıyorlar 🤦🏽😂

Not: yazdıklarını unutanlara hatırlatayım dedim ama profil kısıtlı. Aradığınız kişiye şu anda ulaşılamıyor 🙂‍↕️

Haydi eyvallah 🤘🏽

bazı kullanıcılarda sorun olmuş presetler silinmiş cpu sınırını aşmış vs vs
bendeki fm3 ün usb sorunu var
Roland midi kabloyla update ediyorum
fw 9 yüklü
fw10 içim fm3 ü de update etmeniz gerek diye yazılmış
fm3 edit kullanmıyorum
fm3 edit update etmeme gerek kalıyor mu o halde
Önce Fm3 edit upgrade sonra da cihazı upgrade edin diyorlar. Şu an beta zaten bence riske etmeyin.
Bir de kendi presetlerinizin yedeğini almanız lazım zaten öncesinde.

Yeni pedal vs geldi ama amfilerin sesinde ben de iyileşme fark ettim açıkçası.

Amfi ile prosesoru karşılaştırdığımızda ikisinin temas ettiği kitle farklı.
Mesela bu yorumu Prosesör (FM3, Ge300, Helix, etc.) ve Profiler (Kemper) arasında yapabilirsiniz. Prosesör ve profilerların çalışma mekanizması da, son kullanıcıya sunduğu kontroller de farklıdır. Ancak günün sonunda hepsi Amfilerden çıkan sesi taklit etmeye çalışan aletler. Yani bir orijinal var bir de kopya var. Kopya üretim protokollerini kendi içinde tartışabilirsiniz, QC ve QCNano farklı kitlelere temas ediyor dersiniz ama bunu amfi ve prosesör için söylemek bence mantıklı değil.

Belki sizin için kopyanın kullanılabilirliği önemliyken benim için kopyanın orijinalini ne kadar temsil ettiği önemli, bu noktada ayrışıyoruz. Ancak varoluş amacı bir dijital kopya üretmek olan aygıtı, ne kadar iyi dijital kopya üretebiliyor diye sınamak neden bu kadar tepkiyle karşılanıyor anlayamıyorum.

Knob hissiyatı da yine belki sizin için önemsiz olabilir ama hatırlatmak isterim, birçok ürüne dair tartışma yaşandığında "Hi-Gain zaten hep iyi duyuluyor." diye bir argümana muhakkak denk gelmişsinizdir. Siz bir JCM800de %20 - %30 gainde elde ettiğiniz hafif kırılma hissini, bu amfinin klonunda %80'de elde etmeye başlarsanız o amfiye karşı tüm bildikleriniz tutarsız hale gelir. Maruz kaldığınız tonları elinizdeki aletle almak istediğinizde bulduğunuz kaynakların işlevi kalmaz.

Knob pozisyonları tutmuyor okey, o zaman 5150sinin 5150 gibi duyulmamasıyla da okey olalım. 6L6sının KT77 gibi duyulmasıyla da okey olalım. Rastgele etiketli unsurları deneye deneye "iş yapar" birşeyler yaratmaya çalışalım. Bu durumla cidden barışık mısınız? Madem 50 takla atarak güzel ton almaya okeysiniz neden bu kadar para harcıyorsunuz? GE150 ve 3. parti IR ile aynı tonları çıkartırız birkaç ufak eq dokunuşu ile. Neyini övüyoruz tam olarak bu aletin. Ben gerçek bir Diezel VH4'ün reviewunu izleyip aynı yaklaşımı dijital klonda uyguladığımda aynı sonuca yaklaşamayacaksam o alet gerçekten bir dijital kopya mıdır? FM3 bunları yapamıyor demiyorum, bakacağız, deneyeceğiz, duyacağız, öğreneceğiz diyorum. Bunları denemek neden triggerlıyor bazılarını anlamıyorum. Secde mi edelim istiyoruz Fractal ürünlerine?

Sizi sorgulamaya davet ettiğim konu da bu. Kendi ihtiyaçlarınızdan, beklentilerinizden bi sıyrılın, aleti, platformu, özellikleri, yapabildiklerini, darboğazlarını, daha verimli kullanmak için neler gerektiğini tartışalım, paylaşalım. Bakın sizinle arkadaş olmaya da çalışmıyorum, sempatinizi kazanmak gibi bir motivasyonum da yok. Sadece fundamental birşeyler tartışmaya çalışıyorum. Hem kendi ufkumu genişletmek, hem ileride burayı okuyacak insanlara birşeyler bırakmak adına. Bunu da hem dijitali çok seven/destekleyen hem de amfilerle bir miktar mesaisi olan bir perspektifi masaya getirerek yapmaya çalışıyorum. Belki siz de bu masaya birşeyler koyabilirseniz bugün ihtiyaç duymadığınızı düşündüğünüz özellikler ile kendi deneyiminizi daha keyifli bir hale getirirsiniz.

Sonuçta forum bunun için yok mu? IDCore 10, Ibanez GRG, Duman tonu başlıklarıyla da kavgalısınız, birşeyleri kapsamlı şekilde teknik anlamda tartışmakla da.

Ancak varoluş amacı bir dijital kopya üretmek olan aygıtı, ne kadar iyi dijital kopya üretebiliyor diye sınamak neden bu kadar tepkiyle karşılanıyor anlayamıyorum.

Bunu kim söyledi ki?

Prosesor ile amfi sadece şu şekilde karşılaştırılmalı; "Günün sonunda Fm3 ile Soldano'nun tonuna ne kadar yaklaşabiliyorsun?" Prosesorler için önemli olan bu.

Benim söylediğim şey tamamen bu.

Bakın siz amfilerle içli dışlı olarak prosesor gibi aletlerden farklı beklentilere sahip olabilirsiniz. Ben kendi adıma konuşuyorum ama Türkiye'de gitar çalanların belki 95%de benim gibi. Biz fakirler hayatlarımız boyunca prosesor ve plug-in kullandık. Bizim Jcm800'un, Soldano'nun, Mesa'nın knob hissiyatından haberimiz yok. Olmayacak da belki. Yani prosesorun knob hissiyatı 100 kişiden belki 2 kişinin umrunda. Biri de sizsiniz 😂

Prosesorlere digital kopyadır tamamen amfiyi taklit etmelidir diye bir kavram bence olamaz. Fractal'ın böyle bir teminatı yok. Tonu taklit eder adam. Benim için amfiden gelen ton önemli. Jcm800 30% kırılma verirken prosesor 50%de versin. Sonuçta o kırılmayı veriyor mu önemli olan bu. Zaten birerbir de olamaz. Siz fiziksel kabinden ses alırken prosesor referans monitör için tasarlanmış bir alet. Aynı knob pozisyonlarında aynı tepkiyi alamazsınız. Bunu hiçbir yazılım veremez. Yazılım amfinin hangi noktalarda hangi gainleri verdiğini alır kendi parametresinde işler. 1-100 arası değer sunar. Bu işin fıtratı bu.

Ge150 ile Fractal'ın verdiği tonu alamazsınız. Öyle bir dünya yok bence 🙂

Mesela bu yorumu Prosesör (FM3, Ge300, Helix, etc.) ve Profiler (Kemper) arasında yapabilirsiniz. Prosesör ve profilerların çalışma mekanizması da, son kullanıcıya sunduğu kontroller de farklıdır. Ancak günün sonunda hepsi Amfilerden çıkan sesi taklit etmeye çalışan aletler. Yani bir orijinal var bir de kopya var. Kopya üretim protokollerini kendi içinde tartışabilirsiniz, QC ve QCNano farklı kitlelere temas ediyor dersiniz ama bunu amfi ve prosesör için söylemek bence mantıklı değil.

Belki sizin için kopyanın kullanılabilirliği önemliyken benim için kopyanın orijinalini ne kadar temsil ettiği önemli, bu noktada ayrışıyoruz. Ancak varoluş amacı bir dijital kopya üretmek olan aygıtı, ne kadar iyi dijital kopya üretebiliyor diye sınamak neden bu kadar tepkiyle karşılanıyor anlayamıyorum.

Knob hissiyatı da yine belki sizin için önemsiz olabilir ama hatırlatmak isterim, birçok ürüne dair tartışma yaşandığında "Hi-Gain zaten hep iyi duyuluyor." diye bir argümana muhakkak denk gelmişsinizdir. Siz bir JCM800de %20 - %30 gainde elde ettiğiniz hafif kırılma hissini, bu amfinin klonunda %80'de elde etmeye başlarsanız o amfiye karşı tüm bildikleriniz tutarsız hale gelir. Maruz kaldığınız tonları elinizdeki aletle almak istediğinizde bulduğunuz kaynakların işlevi kalmaz.

Knob pozisyonları tutmuyor okey, o zaman 5150sinin 5150 gibi duyulmamasıyla da okey olalım. 6L6sının KT77 gibi duyulmasıyla da okey olalım. Rastgele etiketli unsurları deneye deneye "iş yapar" birşeyler yaratmaya çalışalım. Bu durumla cidden barışık mısınız? Madem 50 takla atarak güzel ton almaya okeysiniz neden bu kadar para harcıyorsunuz? GE150 ve 3. parti IR ile aynı tonları çıkartırız birkaç ufak eq dokunuşu ile. Neyini övüyoruz tam olarak bu aletin. Ben gerçek bir Diezel VH4'ün reviewunu izleyip aynı yaklaşımı dijital klonda uyguladığımda aynı sonuca yaklaşamayacaksam o alet gerçekten bir dijital kopya mıdır? FM3 bunları yapamıyor demiyorum, bakacağız, deneyeceğiz, duyacağız, öğreneceğiz diyorum. Bunları denemek neden triggerlıyor bazılarını anlamıyorum. Secde mi edelim istiyoruz Fractal ürünlerine?

Sizi sorgulamaya davet ettiğim konu da bu. Kendi ihtiyaçlarınızdan, beklentilerinizden bi sıyrılın, aleti, platformu, özellikleri, yapabildiklerini, darboğazlarını, daha verimli kullanmak için neler gerektiğini tartışalım, paylaşalım. Bakın sizinle arkadaş olmaya da çalışmıyorum, sempatinizi kazanmak gibi bir motivasyonum da yok. Sadece fundamental birşeyler tartışmaya çalışıyorum. Hem kendi ufkumu genişletmek, hem ileride burayı okuyacak insanlara birşeyler bırakmak adına. Bunu da hem dijitali çok seven/destekleyen hem de amfilerle bir miktar mesaisi olan bir perspektifi masaya getirerek yapmaya çalışıyorum. Belki siz de bu masaya birşeyler koyabilirseniz bugün ihtiyaç duymadığınızı düşündüğünüz özellikler ile kendi deneyiminizi daha keyifli bir hale getirirsiniz.

Sonuçta forum bunun için yok mu? IDCore 10, Ibanez GRG, Duman tonu başlıklarıyla da kavgalısınız, birşeyleri kapsamlı şekilde teknik anlamda tartışmakla da.

Hocam bir tepkiyle karşılaştığınız yok. Lambalı amfi ile aynı diyen arkadaş da haklısınız demiş zaten.

Bu başlıkta da mevzu tartışmaya döndü ki çok ayrıntıya girmeye gerek yok.

Youtube'daki hiçbir video ya da sizin gönderdiğiniz ses örneği zaten amfinin/processor ün yanında olduğunuzdaki duyumu ya da tuşeden aldığınız hissi vermeyecek. 100 lerce de video var zaten ton açısından amfi mi yoksa dijital bir ürün mü ayırt edemiyor zaten kimse. Referans monitör - kulaklık vs dinliyorum. Ola Englund tüm ürünlerden aynı tonu alıyor. Keza sizin videolarınızı da izliyorum 6l6 olmuş el34 olmuş müthiş bir fark "youtube'dan dinlerken" yok.

O yüzden zaten analog/dijital ayrımına girmeye çok gerek yok. Helix, Mooer, Fractal vs hangisinden daha iyi ton alınabiliyor, hangisi daha avantajlı ona bakmak gerek diye düşünüyorum. İmkanı olan zaten değerlendirir gider amfi alır, müstakil ev alır 🙂

Son düzenleme:
Biz fakirler hayatlarımız boyunca prosesor ve plug-in kullandık. Bizim Jcm800'un, Soldano'nun, Mesa'nın knob hissiyatından haberimiz yok. Olmayacak da belki. Yani prosesorun knob hissiyatı 100 kişiden belki 2 kişinin umrunda. Biri de sizsiniz 😂
Benim -fazlasıyla çarpıttığınız- ekonomik durumum konuya ne katacak? Ya da siz ne kadar tanıyorsunuz ülkedeki 100 insanı da benim kaygılarımı yalnızca 2 kişinin güdeceğini düşünüyorsunuz. Keşke söylediğim gibi kendi beklentilerimizi değil de konunun özünü tartışabilsek.

Prosesorlere digital kopyadır tamamen amfiyi taklit etmelidir diye bir kavram bence olamaz.
Yani biz bir prosesör satın aldığımızda "iyi ton" kavramı da gönlümüze, zihnimize mi yükleniyor? Hiçbirşey bilmeyen adamım. Metallica gibi duyulmak istiyorum. Belki sıra sıra her prosesörü alıp deneyecek imkanım da yok. Yazacağım Google'a Metallica ne kullanıyor diye, öğreneceğim amfinin adını, açacağım YouTube'u bakacağım o amfinin incelemelerine, demolarına, bulacağım aynı amfinin karşılığını, benzer şekilde ayarlayıp birşeyler yakalamaya çalışacağım. Zaman içinde kulaklarım öğrendikçe daha tutarlı şekilde ayarlayacağım. Ya da belki amfi üzerinden mid knobuyla kontrol edilen şey, prosesör üstünde ancak power ampin bias kısmından elde ediliyor. Ve hayatında doğru dürüst amfi görmemiş, dokunmamış, tek kaynağı internet olan adamın bunu deneye yanıla keşfetmesi gerekiyor. Çünkü elindeki dijital kopya, aslını temsil etmiyor.

Saçma bir "elitistlik/züppelik" etiketi yakıştırmaya çalışıyorsunuz üstüme, ama ben imkanı kısıtlı, tecrübesi az olan kullanıcıyı sizden çok daha fazla önemseyen kaygılarla sorular soruyorum, durumu açıklamaya çalışıyorum bence.

Ge150 ile Fractal'ın verdiği tonu alamazsınız. Öyle bir dünya yok bence 🙂
Kaygılarımızı basitleştirdikçe herşey yeterli hale gelmeye başlıyor sizden anladığım kadarıyla. Benim "aynı" olmayacağına ihtimal veren kaygılarım "sizin gibi fakirlerin" gözardı edebileceği kaygılarken, Ge150'den Fractal tonu çıkmayacağını kabul edeceğimiz gerçekliğinizi neden referans alıyoruz? Bunun bir standartı olsa fena olmaz mı?

Bunu kim söyledi ki?
Şimdi anlatabildim mi gösterdiğiniz tepkiyi? Konuyu "bizim gibi fakirler" noktasından getirerek bile ayrıştırıyorsunuz, şahsileştiriyorsunuz siz de. Diğer elemanın yalnızca "Ad hominem" olarak nitelenebilecek mesnetsiz yorumlarına girmiyorum bile.

@Can Vuruşante Şimdi size de ifade edebildim mi bahsettiğim tepkiyi. Tutup birileri herhalde "bakalım cidden amfi gibi geliyor mu" ya da "ne deneyimlediniz de kıyasınızı referans alalım" dedim diye anneme sövecek, tehdit edecek değildi herhalde 😀 Birşeyin tartışmaya döndüğünü düşünmüyorum çünkü ortada tartışılabilecek karşıt görüşler yok henüz. Bir benim dert anlatma çabam bir de çeşitli kullanıcıların "Bu önemli değil çünkü ben önemsemiyorum" yorumları. Onun da varacağı, ben sıkılacağım, siz "he aq delisi" diyeceksiniz, evlerimize dağılacağız.

Ama ben merak ediyorum "Tween" Reverb'e "Mesa Tüpleri" takılabilen aletin süper olduğunu düşünürken, acaba bu kombinasyonun aslında nasıl duyulacağını bilmeden, nasıl bunun kıymetli ve başarılı bir özellik olduğunu onaylayabiliyoruz? Ya da bundan bahseden kişi yetkin olsa da, neyin ne olduğunu bilmeden bu duruma heyecanlanabiliyorsunuz? Sonuçta "kimsenin bir şey bilmediği yerde herkes her şeyi bilebilir".

Benim -fazlasıyla çarpıttığınız- ekonomik durumum konuya ne katacak? Ya da siz ne kadar tanıyorsunuz ülkedeki 100 insanı da benim kaygılarımı yalnızca 2 kişinin güdeceğini düşünüyorsunuz. Keşke söylediğim gibi kendi beklentilerimizi değil de konunun özünü tartışabilsek.

Yani biz bir prosesör satın aldığımızda "iyi ton" kavramı da gönlümüze, zihnimize mi yükleniyor? Hiçbirşey bilmeyen adamım. Metallica gibi duyulmak istiyorum. Belki sıra sıra her prosesörü alıp deneyecek imkanım da yok. Yazacağım Google'a Metallica ne kullanıyor diye, öğreneceğim amfinin adını, açacağım YouTube'u bakacağım o amfinin incelemelerine, demolarına, bulacağım aynı amfinin karşılığını, benzer şekilde ayarlayıp birşeyler yakalamaya çalışacağım. Zaman içinde kulaklarım öğrendikçe daha tutarlı şekilde ayarlayacağım. Ya da belki amfi üzerinden mid knobuyla kontrol edilen şey, prosesör üstünde ancak power ampin bias kısmından elde ediliyor. Ve hayatında doğru dürüst amfi görmemiş, dokunmamış, tek kaynağı internet olan adamın bunu deneye yanıla keşfetmesi gerekiyor. Çünkü elindeki dijital kopya, aslını temsil etmiyor.

Saçma bir "elitistlik/züppelik" etiketi yakıştırmaya çalışıyorsunuz üstüme, ama ben imkanı kısıtlı, tecrübesi az olan kullanıcıyı sizden çok daha fazla önemseyen kaygılarla sorular soruyorum, durumu açıklamaya çalışıyorum bence.

Kaygılarımızı basitleştirdikçe herşey yeterli hale gelmeye başlıyor sizden anladığım kadarıyla. Benim "aynı" olmayacağına ihtimal veren kaygılarım "sizin gibi fakirlerin" gözardı edebileceği kaygılarken, Ge150'den Fractal tonu çıkmayacağını kabul edeceğimiz gerçekliğinizi neden referans alıyoruz? Bunun bir standartı olsa fena olmaz mı?

Şimdi anlatabildim mi gösterdiğiniz tepkiyi? Konuyu "bizim gibi fakirler" noktasından getirerek bile ayrıştırıyorsunuz, şahsileştiriyorsunuz siz de. Diğer elemanın yalnızca "Ad hominem" olarak nitelenebilecek mesnetsiz yorumlarına girmiyorum bile.

@Can Vuruşante Şimdi size de ifade edebildim mi bahsettiğim tepkiyi. Tutup birileri herhalde "bakalım cidden amfi gibi geliyor mu" ya da "ne deneyimlediniz de kıyasınızı referans alalım" dedim diye anneme sövecek, tehdit edecek değildi herhalde 😀 Birşeyin tartışmaya döndüğünü düşünmüyorum çünkü ortada tartışılabilecek karşıt görüşler yok henüz. Bir benim dert anlatma çabam bir de çeşitli kullanıcıların "Bu önemli değil çünkü ben önemsemiyorum" yorumları. Onun da varacağı, ben sıkılacağım, siz "he aq delisi" diyeceksiniz, evlerimize dağılacağız.

Ama ben merak ediyorum "Tween" Reverb'e "Mesa Tüpleri" takılabilen aletin süper olduğunu düşünürken, acaba bu kombinasyonun aslında nasıl duyulacağını bilmeden, nasıl bunun kıymetli ve başarılı bir özellik olduğunu onaylayabiliyoruz? Ya da bundan bahseden kişi yetkin olsa da, neyin ne olduğunu bilmeden bu duruma heyecanlanabiliyorsunuz? Sonuçta "kimsenin bir şey bilmediği yerde herkes her şeyi bilebilir".

İlk paragraftan sonrasını cidden okumadım. Sizin beyniniz amfilerinizin lambası gibi yanmış. İçinizdeki kötü kibiri gidip başka tarafa kusun. Banane sizin ekonomik durumunuzdan. Destek olsun diye her videonuzu izliyor takip ediyordum. Cidden zaman kaybıymış. Karşısındaki insanın ne demek istediğini bile anlamaktan aciz durumdasınız.

Şu başlığın ikinci girdisini ben yazdım. Fractal audio ile ilgili bilgi edineyim diye. Gelinen duruma bak.

Kolay gelsin.

Desteğiniz sizin olsun, benim gibi kafası yanıklarla, sabahlara kadar delirip uykusuz mesai yapanlarla mutluyum ben. Bu iletişim şekline sahip olan birinin "devamını okumaması" da sarfettiği laflar da elbette şaşırtmadı. Al birini vur ötekine. Siz kendi dünyanızı benchmark belleyip kalan gerçekliği reddetmeye devam edin. Kibir de benim olsun, ego da benim olsun. Hepsine okey. Ancak keşke konuya/foruma da elle tutulur birşeyler bırakabilseniz.

Cidden size duman tonu, Midex gitar, SERİ ÖNERİ YAPIN 16 yaş çocuklar müstahak ya. Barrios'u anladığımız dakikalardayız.