Fretlerimi yeni değiştirdim. öncelikle çok çok hassas ve meşakatli bir iş olduğunu hatırlatmalıyım...
Değişim esnasına gelirsek öncelikle lehim makinesi ile eski fretlerinin üzerinde dolaşarak tek tek ve birden, fakat dikey bir kol açısı ile fretleri çekiyorsun.. bütün kaynaklarda yavaş yavaş sökülmesi gerektiğini anlatmış fakat, bana sağlıklı gelmedi..
Dikkat et gül ağacı çok kırılgan bir yapiya sahip. fretleri çekerken klavyenin üzeriden parça parça kırma ihtimalin var. bu yüzden dikey ve hızlıca bir baskı ile pense ile kaldırmanı öneririm..
2. aşama Fretleri sağlıklı bir şekilde çıkarttıktan sonra ince kahverengi kahvaltı bıçağı, maket bıçağı, v.s. ürünlerle fret takılan boşluklarda, kalıntı olmayacak şekilde temizlik yapıp üflemen gerekiyor. ve dikkat etmelisin ki perdelerin bitiş kısmında tutkal kısımları kalır çok titiz temizlemen lazım ve hepsi eşit olmalı..
3. aşama ise demir bir cetvel ile klavyenin sap ayarını yapmalısın. Unutmayalım ki klavyemizin trussroad yardımı ile dümdüz hale getirmemiz gerekiyor. en sağlıklı fret çakımı dümdüz bir klavye olursa gerçekleşir. metrenin asla boşluıkta kalmaması gerekli klavye üzerinde.
4. aşama fretlerimizin çakımı olacak.. Bence Aşşağıdan başlamak en mantıklısı. Bunun fiziki bir nedeni yok tabi ki rahatlık açısından.. fretlerimizi yerleştiriyoruz. Elimizle biraz baskı uygulayıp PLASTİK ÇEKİÇ!! (tokmak derler) ile önce orta kısımları, sonra sağ ve sol uçları çakıyoruz. Önce sağ ve sol u çakarsan diğer köşenin havaya kalkması kuvvetle muhtemel.
5. aşama çaktığımız fretlerin yanlarının kesilmesi.. Bunu da bir kerpeten yardımı ile yapmalıyız. Yani penselerde ve yankeskilerde bulunan demir veyahult tel kesim kısmı içe doğru göçüktür. Yani; bunlardan birisi ile kesecek olursan fretlerin ucunda bir cm bir fazlalık kalır, bu fazlalıklar da eğe aşamasında bize zorluk çıkartır..
6. aşama Eğe aşamasıdır. Dışarıda kalan fazlalıkları eğe ile klavyeye paralel oval bir prizma şeklini alana kadar sağ sol ve üstten açılarla eğeliyoruz..
7. aşama ise fretlerin altında kalan boşlukları şırınga yardımı ile kaliteli ve akışkan bir yapiştirici ile doldurmaktır. çaktığımız fretlerin altında boşluklar kalacak klavyeyi elimize alıp eninden baktiğimiz zaman göreceğiz bu boşlukları şırınga ile sadece köşelere olmak üzere boşlukları dolduracağız.
8. aşama temizlik, sap ayarı, ve tel takımı. Bu saydıklarımı yapabilecek bir insanın bu aşamayı gözleri kapalı yapabileceği için atlıyorum..
Eğer gitarına hakimsen, ve elinden bu tür işler gelirse bence yapmanda hiç bir sakınca yok. Ancak gitarını tam olarak tanımıyorsan ve bu işlere karşı yeteneğin kısıtli ise luthier e ne kadar para istiyorsa ver. Çünkü deneyimlerim bana gösterdi ki istedikleri para analarının ak sütü gibi helaldir.
Fret çakımında dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gereken en hassas nokta kesinlikle eski fretleri çıkartmak ve taktığımız fretlerin hiç bir boşluk kalmayacak şekilde çakabilmek..
kolay gelsin dosum.