Bence bluescaster'ın ilk sayfada yazdığı ayrıntılı anlatım güzel olmuş. Perdeleri kendi değiştirmek isteyecek gitaristler için iyi bir kılavuz niteliğinde ve gayet ayrıntılı, teknik kısımda başlık olarak sabitlenebilir bile. Zaten daha ilk cümlede belirtmiş bu işin zor olduğunu, uyarısı da var. Mecburiyetten kaynaklanan durumlar için bence iyi bir kılavuz olmuş, zaman ayırıp yazmışsın, eline sağlık. Ama tabi ki her gitaristin bu işlemi "kesinlikle" bilmesi gerekmiyor (bence), tıpkı manyetik, pot veya diğer donanımda gerekmediği gibi; bunları bilmek bir müzisyen için büyük artıdır, o ayrı.
Benim de daha önce başarılı bir şekilde perde değiştirdiğim oldu (kısmi olarak); ancak tüm sap değişimi veya tesviyesi hiç yapmadım; zaten fret dressing de başlı başına ayrı bir olay. Sonuçta bu iş ne kadar profesyonel bir şekilde yapılırsa o kadar iyi; özellikle elinde senelerce kullanacağı bir gitar olan arkadaşların biraz da olsa şartları zorlayarak iyi bir lutyeye gidip bu işlemi yaptırması gerektiği kanaatindeyim.
Ayrıca tecrübelerime dayanarak belirteyim, her zaman çalışabileceği ve rutin bakım yaptırabileceği iyi bir lutye bulan bir gitaristin müziğe bakış açısı, tarzı bile değişebilir, abartmıyorum, bu kadar önemli bir olay bence. 3 kuruşluk en dandik gitarların bile iyi bir lutye elinde çok cüzi maliyetler ile nasıl custom shop benzeri aletlere dönüştürüldüğüne senelerdir şahidim.
öncelikle iyi niyetli geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim. Tabi ki bilmesi gerekir kısmı tammamen şahsi görüşüm. Yani hepiniz öğrenin, herkes bilsin fretlerimizi kendimiz çakalım bazında bir cümle değildi bu çok abartıldı. Tamamen iyi niyetimle yazmıştım. Mesajımda da belirttiğim gibi Luthierlerin aldığı para analarının ak sütleri gibi helal çünkü gerçekten meşakatli ve riskli bir işlem. Ancak şansım yaver gitti ve sorunsuz şekilde entonasyon ayarını yaparak klavyemi kullanmaktayım. Olay bu. insanları gaza getirip geri dönüşsüz hasarlar almasını tabi ki istemem..
Bahsetmek istediğim şu idi, elimizdeki fazla saplarla ne kadar ARAŞTIRIP, GERÇEK PARAMETRELER peşinde koşarak deneme yanılma yöntemi ile çabalarsak belirli bir noktadan sonra kendi fretlerimizi kendimiz çakabiliriz. üzerine idi.