Fred Alımı Takımı Yardım

Bence bluescaster'ın ilk sayfada yazdığı ayrıntılı anlatım güzel olmuş. Perdeleri kendi değiştirmek isteyecek gitaristler için iyi bir kılavuz niteliğinde ve gayet ayrıntılı, teknik kısımda başlık olarak sabitlenebilir bile. Zaten daha ilk cümlede belirtmiş bu işin zor olduğunu, uyarısı da var. Mecburiyetten kaynaklanan durumlar için bence iyi bir kılavuz olmuş, zaman ayırıp yazmışsın, eline sağlık. Ama tabi ki her gitaristin bu işlemi "kesinlikle" bilmesi gerekmiyor (bence), tıpkı manyetik, pot veya diğer donanımda gerekmediği gibi; bunları bilmek bir müzisyen için büyük artıdır, o ayrı.

Benim de daha önce başarılı bir şekilde perde değiştirdiğim oldu (kısmi olarak); ancak tüm sap değişimi veya tesviyesi hiç yapmadım; zaten fret dressing de başlı başına ayrı bir olay. Sonuçta bu iş ne kadar profesyonel bir şekilde yapılırsa o kadar iyi; özellikle elinde senelerce kullanacağı bir gitar olan arkadaşların biraz da olsa şartları zorlayarak iyi bir lutyeye gidip bu işlemi yaptırması gerektiği kanaatindeyim.

Ayrıca tecrübelerime dayanarak belirteyim, her zaman çalışabileceği ve rutin bakım yaptırabileceği iyi bir lutye bulan bir gitaristin müziğe bakış açısı, tarzı bile değişebilir, abartmıyorum, bu kadar önemli bir olay bence. 3 kuruşluk en dandik gitarların bile iyi bir lutye elinde çok cüzi maliyetler ile nasıl custom shop benzeri aletlere dönüştürüldüğüne senelerdir şahidim.

öncelikle iyi niyetli geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim. Tabi ki bilmesi gerekir kısmı tammamen şahsi görüşüm. Yani hepiniz öğrenin, herkes bilsin fretlerimizi kendimiz çakalım bazında bir cümle değildi bu çok abartıldı. Tamamen iyi niyetimle yazmıştım. Mesajımda da belirttiğim gibi Luthierlerin aldığı para analarının ak sütleri gibi helal çünkü gerçekten meşakatli ve riskli bir işlem. Ancak şansım yaver gitti ve sorunsuz şekilde entonasyon ayarını yaparak klavyemi kullanmaktayım. Olay bu. insanları gaza getirip geri dönüşsüz hasarlar almasını tabi ki istemem..

Bahsetmek istediğim şu idi, elimizdeki fazla saplarla ne kadar ARAŞTIRIP, GERÇEK PARAMETRELER peşinde koşarak deneme yanılma yöntemi ile çabalarsak belirli bir noktadan sonra kendi fretlerimizi kendimiz çakabiliriz. üzerine idi.
 
150 tlyi çöpe atmak kısımını açarmısın?

istersen 50 ye yakın parametreyi bloğumdan birazını okuyarak başlayabilirsin, akşam da gerisini buradan ekleyeyim dışarıdan çocuk oyuncağı görünen işleri ayrıntılı paylaşma fırsatımız olur.


Şimdi, her yaşayan canlı dünyada sahip olduğu özellik ve yetenekler ile hayatta kalır.

Eğer bir canlı, bu özelliğe sahip değilse bu konuda defalarca etüd ederek o özelliğe geçici (gen yoluyla bir sonraki nesle aktaramayacağından dolayı) olarak sahip olur.

Bana gelen profosyonel müzisyenlerden hiç birisi işini kendi yapmaya çalışmıyor, kendileri nasıl icra sahalarında usta ise; yanlışlık yapma ihtimali olan konuları da uzmanı olan insanlara bırakıyorlar.

Kendi fikrin ve kendi ideni savunmakta sonuna kadar haklısın, fakat rasyonel (akılcı) olan senin yaklaşımın asla olamaz.

Kendi bakımlarını yapabilirsin -ki bence bu şarttır, ama iş restorasyona geldiğinde orada durmanı salık veririm.

Eğer öyle olsaydı kendi saçımızı kendimiz kesebilir ve kendi amelyatlarımızı kendimiz de yapabilirdik..hemde youtube dan seyrederek.

Saygılarımla.

not:

alıntı:1
"1- ilk mesajlarda "gereklidir" dedin.
2 - simdi "Yani ben yapabiliyor olabilirim, sen de yapamıyor olabilirsin. bunlar normal şeyler"

Ben kimseyi başkasıyla kıyaslamam insanı kendisiyle kıyaslarım. Cümleleri daha iyi seçersek yanlış anlaşılmaya mahal vermemiş oluruz, diğer türlü sözlerinde tezatlık olursa doğru söylemediğin-dürüst olmadığın kanısına kapılabilir insanlar.

O kadar cümle içerisinden "sen yapamıyor olabilirsin, ben yapıyor olabilirim e takılması sizce de çok absürt değil mi ? gerçekten anlamak isteyen bir insan cümlenin asıl anlamını kavrayabilir bence.

Ayrıca mesleğinizi sevmeniz güzel bir şey ama bu olayları benden başka kimse yapamaz, zoor cocuk oyuncaği sanıyor bunlar v.s. yaklaşımlarla yaklaşmanız gerçekten profesyonelce değil. Açıkcası sırf bu yaklaşımlarınızdan dolayı dünyanın en iyi luthier i olsanız, trilyonlarım olsa size iş yaptirtmam, para kazandırtmam.

insanı kendisi ile kıyaslamanız da tamamen absürt. kimseyi iki cümlesi ile tanıyıp kendisi ile kıyaslayacak kapasite ve yetiye sahip olacağınızı maalesef düşünmemekteyim. Hele hele konuya yaklaşımınızdan sonra.

Şimdi sizin bilgileriniz yolundan gitmemiz gerekirse. Sonuna kadar haklısınız. şakaya gelmeyen bir işlem. Bunun farkındayım. Ancak bazı insanlar vardır risk almaktan hoşlanır. Ben de risk i seven birisi olarak bu işe soyundum ve arkadaşımızın yapabilir miyim acaba mesajlarına atfen tecrübelerimi paylaştım. Olaylar patlak vermeden önceki mesajlarınızda kaçak dövüşüp dolaylı yollardan saygısızlık göstermeniz insani değil malesef. her ne ise. her insan farklı farklı işte..

Mevzubahis ilk mesajı okursanız için çetrefelinden tutun da, sizin fret değişiminden kazandığınız paranın ana sütü gibi helal olduğundan da bahsettim.

Ancak hala aynı fikirdeyim. bundan sonra kendi fretlerimi kendim çakacağım 🙂
 
yahu bir soru sorduk , didişmeyin cevap verin. 😀
luthier abiler beni linç edebilir. 😛 tesviye işini şöyle açıklayayım. Bakın tesviye işlemi yeni bir takım fret eğer başarı ile çakılmışsa, çakılmadan önce klavye metre yardımı ile sap ayarı yapılmışsa, çakım esnasında hata söz konusu değilse gerekmez.

Tesviye işlemi tamamen hata yapılırsa devreye girecek bir işlemdir.

buyrun burada işin ustası aktarmış; http://turkrock.com/threads/22879/
 
Başlık gerçekten nahoş bir hal alıyor. Değerli Cclef dostum, başlığın son mesajını yazdınız anlaşılan.. aşlık kapandıysa yazmayacağım eğer yine de isteyen olur ise bloğuma ve atölyeme seve seve beklerim aynası iştir kişinin laf-ı güzaf elzem olunmaz. Çünkü burada yazacaklarım sadece forumun viritabanını doldurmaktan öte gitmeyeceği konusunda hislerim var.

Forumlar bilgi paylaşımını ve iletişimini sağlam biçimde temellendirmek üzere kurulmuş; yarı arşivsel yapılardır. İnsan net ortamında daha uç şekiller de konuşabilir ve asla sohbet-paylaşım eylemlerinin sağlıklı olarak yapılamayacağı yerlerdir. Atölyeme soru sormak için gelen herkese söylediğim ilk cümle daima şudur: " Bilginin serbest dolaşımına inanır ve savunurum"...fakat doğru ellerde olması şartı ile.

Sevgi ve saygılarımla.

not:

Elzem: lazım olan, gerekli
Laf-ı güzaf: lazım olmayan sözler
 
tabi ki internetteki bilgi ile video ile ne sanat ne ayrıntı ne tecrübe öğrenilebilir.Ama insanlara ışık tutması açısından bilginin hiçbir zararı yoktur.Aksine reklamı da yanında bedava yaptırır.İstediğin kadar video izle yazı oku olmaz. 15 20 yıllık tecrübe olmadan sanat olsaydı; herkes doktor,cerrah,luthier ya da neyzen olurdu.
 
Aslında bende akustik gitarıma kendim yapmayı düşünüyordum. Biraz zor gibi ama; özellikle akustik gitarlarda sıkça rastladığımız;
Tross Rod ile çözülemeyen, Klavye nin içe veya dışa doğru çukurlaşması ve klavyedeki bazı yerlerin, kabarması şişmesi vs vs gibi olaylarda;
Geometrik ölçümleri, %98 tuturmalıyız. bunun içinde bikaç tecrübeden fazlasına ihtiyac vardır.
Tabii, mangal gibi bi yürek, iyi bi geometri ölçümü, birde atsan atılmaz satsan satılmaz diyeceğiniz bi gitarınızın olması, birde Fatih abiden 2 nasihat yeter de artar bana 😀
 
Yahu elinde değer verdiğin bir enstrumanın varsa bu işkenceyi yapma ona. Git ver neyse parası, 2 esnaf muhabbeti yap. Huzur dol, için rahatlasın, kafan rahat olsun gel evine işte.
 

Geri
Üst