Frfr gerekli mi?

Merhabalar. Mix vs gibi işlerim yok. Sadece gitar çalmak ve en fazla eşe dosta kayıt atmak amaç.

Monitöre ihtiyacım yokmuş bunu anladım daha önce açılan konulardan. Kafama takılan şey şu;

Elimde boss katana var bunun pre amp girişini kullanıp IR ler ile harika soundlar alıyorum. FRFR speaker alsam vereceğim 10-15K TL ye değecek bir fark, "vay be iyi ki almışım" dedirtir mi?

Bir kaç tarafsız YouTube kanalında da FRFR ile PA da fark yaşanıyor mu sorusuna yanıt net şekilde "hiçbir fark yoktur" olmuştu. Sizin de düşüncelerinizi merak ediyorum.

Şimdiden teşekkürler.

Güzel bir referans monitör ya da FRFR olmadan IR kullanmak pek verimli değil, nasıl yapıyorsunuz, niye gerek olmadığını düşünüyorsunuz bilmiyorum.

Monitör bir cihaz.
FRFR… yani full range flat response ise bir özellik.
FRFR diye bir cihaz yok. Stereo hoparlör var veya studio monitor var ki bunların çoğu zaten FR.
Bu tip konularda neden ve neye ihtiyacım var mantığıyla gitmek lazım, sağdan soldan kulaktan dolma bilgi ile neden bir şeye ihtiyacım yok diye kendimizi ikna etmeye çalışmak değl…

Ses kartından Katana nin power in kısmına giriyorum. Muhtelif yazılımlarla (Neural, Mercurial vb) gayet güzel soundlar yakalıyorum. Dahili IR leri beğenmediğim de harici IR ler kullanıyorum.

Monitör bir cihaz.
FRFR… yani full range flat response ise bir özellik.
FRFR diye bir cihaz yok. Stereo hoparlör var veya studio monitor var ki bunların çoğu zaten FR.
Bu tip konularda neden ve neye ihtiyacım var mantığıyla gitmek lazım, sağdan soldan kulaktan dolma bilgi ile neden bir şeye ihtiyacım yok diye kendimizi ikna etmeye çalışmak değl…
Teknik detaylar için teşekkür ederim.

İhtiyaç dogrultumu belirttim sanıyorum ve bir şeye ihtiyacım olmadığını dile getirmiyorum.

Elimde ki malzemeyi söylüyorum, ve eğer marketing değeri yüksek cihaz alırsam verim ne kadar değişecek diye merak ediyorum.

Burada da konu açarak sizin de fikirlerinizi almak istedim. Kulaktan dolma fikirleri kabul etmiş olsam burada neden size sorayım?

Katana'nın power amp girişini kullanıyorsanız zaten Katana'nın kabini kullanıyorsunuz, doğru ses almak için (neye göre doğru denir burada tabii, standart usuller göre diyelim) IR kapatıp doğrudan Katana'nın kabinini kullanmak gerekli. IR zaten bir kabin, Katana da zaten bir kabin, siz şu anda kabin içinden kabin geçiriyorsunuz.

IR kullanıp amfi simülasyonu kullanmak istiyorsanız kullandığınız alana göre monitör alıp (masa başında ise Eris gibi yakın alan, daha çok amfi gibi kullanacaksanız FRFR dediğiniz PA kabinlerden, gider ihtiyaca göre bu) onu kullanın derim, IR kullanacaksanız Katana'yı devreden çıkarın, Katana power amp in kullanacaksanız IR'ı devreden çıkartın.

Tabii, aldığınız sesi sevdiyseniz, böyle devam edin. Konvansiyonel kullanım benim yazdığım.

Geçen ay çektiğim bir video. Hangi sim ve ir kullandık hatırlamıyorum açıkçası.

Laptop - ses kartı - katana power in - telefon

Sistem bu şekilde, ir de dahil tâbi. İR kapattığım da çıkan sound rezalet.

Benim merak ettiğim şey ise gayet basit, Alto, headrush, eris vb bir cihazı katana power in yerine kullanırsam eğer ortaya çıkan sound ödenilen paraya değer mi?

Daha da açayım; sahne almıyorum, mix/mastering işleriyle uğraşmıyorum, en fazla kayıt alıp kendimi eğliyorum.

Bence kabinden vazgeçmeyin, hatta power yada ir falan girmeye de gerek yok, direk katananın arayüzünü kurcalayın, ona amfi gibi davranın, illaki hoşunuza giden tonlar elde edersiniz. Zaten mix yada mastering yapmayacaksınız, boşuna masraf etmeyin, cücük kadar erisler dünya para olmuş.

Katana hoparlörü gitar için üretilen gayet iyi bir hoparlor. Elinizde bu varken ve sonuçtan da memnunken frfr veya diğer referans monitorlere hiiiiç gerek yok.
Sadece aradaki farkı merak ediyorum. Bu konu ile alakalı "versus" videosuna denk gelmedim. Herkes sadece konuşmuş/yazmış şöyle fark var böyle fark var.

Eq, comp. mix, vb. hiçbir şey yok. Dümdüz çaldim hazır preset üstüne. Stüdyo monitörü veya kabini veya her neyse onlar ciddi fark yaratıyorsa veya kabin üstüne kabin sim. mi sürülür yahu deniyorsa lütfen sizde "dümdüz" kayıt atın. Hem ben hem pek çok kişi faydalanmış olur ve gerçekten bu cihazlara ihtiyacımız var mı yok mu anlamış oluruz. Aksi halde "fanboy" luktan veya "la o kadar para döktük kendimi kandirayim da iyi diyeyim" den öteye gitmez mevzu.

Forumda gezindigim kadarıyla @gurkanisevic kendini paralamis bu konuda. Buralardaysa kendisinin de fikrini almak isterim.

Sadece aradaki farkı merak ediyorum. Bu konu ile alakalı "versus" videosuna denk gelmedim. Herkes sadece konuşmuş/yazmış şöyle fark var böyle fark var.

Eq, comp. mix, vb. hiçbir şey yok. Dümdüz çaldim hazır preset üstüne. Stüdyo monitörü veya kabini veya her neyse onlar ciddi fark yaratıyorsa veya kabin üstüne kabin sim. mi sürülür yahu deniyorsa lütfen sizde "dümdüz" kayıt atın. Hem ben hem pek çok kişi faydalanmış olur ve gerçekten bu cihazlara ihtiyacımız var mı yok mu anlamış oluruz. Aksi halde "fanboy" luktan veya "la o kadar para döktük kendimi kandirayim da iyi diyeyim" den öteye gitmez mevzu.

Forumda gezindigim kadarıyla @gurkanisevic kendini paralamis bu konuda. Buralardaysa kendisinin de fikrini almak isterim.

Kayıtta katana kabini mi mikrofonladın foton, nasıl kayıt aldın? Bu bildiğin arı kovanı.

Katana kabini olan bir amfi, IR ile kullanılmak için tasarlanmış bir ürün değil. IR dosyaları ise düz frekans cevabına sahip monitörlerle kullanmak için tasarlanmış şeyler, mikrofonla kaydedilmiş kabin karakterini verirler bu monitörlerde. Mikrofonlanan Katana = Katana IR'ı.

Ama bu dediğim fanboyluk ise bu da bu konuda son yazdığım olsun, bildiğiniz gibi ilerleyebilirsiniz.

Kayıtta katana kabini mi mikrofonladın foton, nasıl kayıt aldın? Bu bildiğin arı kovanı.
Direkt ses kartı bağlantısıyla (bolca çalım hatası var alelacele) aldım kaydı. Dediğim gibi zaten kayıt işleriyle vs uğraşmıyorum o nedenle kayıtta ki sesi önemsemiyorum.

Katana kabini olan bir amfi, IR ile kullanılmak için tasarlanmış bir ürün değil. IR dosyaları ise düz frekans cevabına sahip monitörlerle kullanmak için tasarlanmış şeyler, mikrofonla kaydedilmiş kabin karakterini verirler bu monitörlerde. Mikrofonlanan Katana = Katana IR'ı.

Ama bu dediğim fanboyluk ise bu da bu konuda son yazdığım olsun, bildiğiniz gibi ilerleyebilirsiniz.
Size veya belirli bir kişiye fanboy demiyorum yanlış anlaşıldığım için üzgünüm. Genel söylenilen bir söz bu. YouTube janrasi vb. bir kaç yabancı forumda da aynı konuyu açtım, muhabbeti dönüyor fakat teori de ilerleniyor hâlâ.

Açıklamalarınız gayet mantıklı, teşekkür ederim. IR ile kullanmaya uygun değil, tamam fakat IR çeşitliliğine de gayet net cevap veriyor ve çıkan ses çamur değil. Keza clean tonlarda da verdiği cevap güzel.

Benim beğenmem de değil konu. Doğru birdir, bu doğruyu bulmak, anlamak, dinlemek veya her neyse bunu arıyorum ki herkes faydalansın. İnternette yazıdan başka bir bilgi yok çünkü.

Katanayi kapıp müzik mağazasında karşılaştırma yapacak imkanım da yok, bariz bir fark yoksa eğer 5 - 15.000 TL parayı gözüm kapalı verecek halim de.

Dediğim gibi elinde ekipmanı olan keşke dümdüz bir kayıt atsada anlasak farkı.

Boss'a konuyla alâkalı mail atmıştım kısaca MK II serisinde "nearly FRFR" hoparlörler kullanılmış. Kafamdaki soru işaretleri de gitmiş oldu. Bir başkasının da işine muhakkak yarayacaktır bu bilgi(ler).

Sağlıcakla.

Geri